Viete si to predstaviť? Jedno dievča od nás,pekné slušné si našlo cigáňa a celkovo v poslednej dobe vidím veľa vzťahov, kde je jeden čierny alebo cigáň a druhý biely..ja by som to teda nemohla, ja cigáňovi ani nepodám ruku(áno, niektorí sú slušní) ...
s cernoskou by som nechodil, ale nie kvoli farbe, proste som este nevidel nejaku, co by sa mi pacila.
voci ciganom mam tiez predsudky, ale nemal by som problem so vztahom.
to je podla mna isty typ ludi (aspon ja vidim nejake radoby spolocne charakteristiky v okoli ale velmi lichotive to nie je) co vyhladava taketo vztahy ja k nim nepatrim. ale to hlavne na zaklade osobnych fyzickych preferencii
ked som prvykrat v zivote stretol cernocha, bral som ho sice normalne ale hlavou mi prebehla jedna rasisticka myslienka.. tu som si nasledne vybil a hanbil sa za nu sam pred sebou..
nasledne mi tito chalani zaplatili moj poplatok za vstup do turnaja, vzali ma medzi seba.. turnaj sme vyhrali a potom sa so mnou podelili o vyhru (bavime sa o dobe kedy kurz 1e=40skk a vyhra bola pre "teen" cez 20e )
boli sme 6 a oni boli 5 cernosi, nigerijcania..
vtedy som pochopil, ze je to o niecom inom..
a teraz k teme..
"never say never".. mas mnohych ktori tak ani nevyzeraju a byt mozu a uz vidim ludi ako si cekuju ze ci je niekto cigan alebo nie..
a ked sa zalubis a budete spolu dlhsi cas.. a ty to zistis.. neodlubis sa.. ale bol by som zvedavy ako by si sa rozhodla
Na mna su cernosi moc hlucni,extrovertni, dominantni a inak sa chovaju k zenam ako bieli a tiez ma fyzicky pritahuju svetle typy takzeee vztah urcite nie
budem za k*kota teraz ja alebo ty a všetci čo takto rasovo - predsudkovo uvažujete ?
mal som priateľku a mamu mala bielu a otca cigáňa, slušná rodina, na úrovni ... dievča pekné, rozumné (vo svojej podstate - veci okolo rozchodu do toho nemiešam) a teda polocigánka ... celkovo, úplne normálny človek, len za to že má odlišnú rasu od mojej to má byť nejaký pod človek ? alebo čo ?
to je čisty rasizmus... a ja rasista nie som, človeka odsúdim až vtedy keď otvorí ústa alebo niečo nepekné spraví
Kedysi som bola zalubena do mulata, ale inak... neriesim. Cigani sa mi i tak nepacia a cernosi tiez, zato nic proti nim, len cisto z hladiska vyzoru. Ale clovek nikdy nevie.
Neviem, nie. Takíto tmaví ľudia ma vôbec fyzicky nepriťahujú a ak berieme do úvahy aj kultúrne rozdiely, musela by som ho naozaj spoznať, aby mi neprekážali, pretože si myslím, že vzťah treba budovať na tých istých základoch. Ale predsudky nemám, beriem ich ako normálnych ľudí a tak sa k nim správam, aj keď niekoho takého stretnem.
A čo sa týka cigánov, musím spomenúť, že som vyrastala na sídlisku s troma rómskymi osadami a na základke som mala najlepšiu kamarátku cigánku. Robím na úrade práce a stretávam desiatky cigánov denne (a je to dosť často ten typ cigánov poberajúcich rôzne dávky), takže snáď nemám príliš deformovanú mienku o nich, ale jednoduho nie. Som milá, neodsudzujem, podám ruku, usmejem sa, ale vzťah proste nie. Definitívne.
Aj keď zas, čo je normálne?
Žiaľ, stále žijeme v spoločnosti(ach), kde je inštitucionalizovaný a normalizovaný rasizmus, stretávam sa s tým veľmi často.
Pritahuje ma len kaukazský typ mužov, iní typ ma priťahovať nebude ani keby bol neviem ako charizmatický, inteligentný a mal nobelovú cenu za mier.
Ani keby mal polmetrového vtáka. Ani keby vedel programovať vo všetkých programovacích jazykoch. Proste nope.
@myschka Tak v prvom rade, keď píšeme fikciu, tak názory tam prezentované sa vôbec nemusia zhodovať s názormi spisovateľa.
Neprekvapilo by ma však, keby v jeho knihách a aj svetonázore bol prítomný rasizmus.
V druhom rade, aj v tom, kto nás priťahuje, sme ovplyvňovaní kultúrne zakorenenými predstavami o tom, čo je prijateľné a čo nie. Inými slovami, v kultúrach so silne zakoreneným a inštitucionalizovaným rasizmom sa budú mnohí domnievať, že medzirasové styky sú čosi ako tabu, a prejaví sa to aj v ich osobnom živote.
@fragile. "Kretén" je, myslím, stále ešte pokladaný za hendikepizmus.
Ale vlastne, ono už "rasista" samo o sebe by bola dostatočná urážka pre akúkoľvek súcitnú a rozumnú osobu.
@thrwtchr no tak Verne bol teda rasista. A ja som ovplyvňovaná inštitucionalizovaným rasizmom... I keď si nemyslím žeby to malo byť tabu, bol medzirasový pairing niekedy tabu? Tak ma napadá dajme tomu Heidi Klum a Seal, nepríde mi nechutné ani divné, ani proti prírode že sú spolu. Ale mne sa nikdy žiaden černoch nepáčil.
A na druhej strane, černoch si tiež skôr vyberie černošku než belošku (lebo tie sú kostnaté a majú malé zadky, riedke vlasy, etc)
Každopádne, why so big deal? Je to osobná vec predsa.
Inak tuto liberálne osadenstvo birdzu by sa mohlo prestať toľko ohánať slovom rasizmus.
Rasizmus rovná sa neznášanlivosť. Ak niekoho viac priťahujú blondíny s modrými očami tak to kurva hneď neznamená, že chce vystrieľať každého tmavej pleti.
Mna udivuje ako sa oznaci clovek za rasistu zato ze ho fyzicky nepritahuje ina rasa.
Ach, to uz je jak Brusel niektori ludia (nic proti Bruselu, iba trochu ).
Boha vy z toho robíte normálne tretiu svetovú ja sa pýtam na každého osobný názor a to, že ma dakto nazve rasistom mám hlboko niekde...aj keď sa rada zasmejem na komentároch typu:je mi ťa ľúto
videl som peknu romku, indku, cernosku, sikmooku, irku, spanielku, brazilcanku, ale vacsinou sa moj oblubeny typ nachadza na Slovensku, hoci opalene a ine sa mi tiez pacia, ale vazne povacsinou, ale neplati zasadovo ako minus, nepacia sa mi baby ploche (tzv sikmoocky, indky), brckave (cernosky), blede alebo tucne (irky). No samozrejme hovorim vseobecne pokladane, pritom je to velmi individualne. Keby som mal hovorit o peknej, kazdemu by sa pacila, ale hovorit, ze sa mi absolutne brcky na niektorych nepacia? Problem je asi v tom, ze som si vsugeroval, ze napriklad hrdzavo vlase musia byt pehate, co sa mi tiez nepaci, hoci som poznal aj peknu s pehami. To je proste individualne a vlastne sa mi bez ohladu na farbu pacia vsetky pekne.
tak za prve teba do toho holy kokot s kym niekto iny chodi, aj keby chodila tvoja kamoska s bezdomovcom na heroine je to JEJ VEC a je vyslovene trapne rozoberat to niekde na fore
za druhe ked sa pozriem okolo seba trebars len v buse a vidim sockarskych sedlakov ktori su sice bieli jak stena ale iq maju mensie nez cislo topanok, pride mi ze zrovna to ci je cierny alebo biely by bolo posledne co by som riesila
ano tiez ma nepritahuju tmave typy muzov ale predpokladam ze toto neni o tom aka farba cloveka sa ti paci, ale ze chuuudatko slusne dievca sa dalo dokopy s ciganom, no strasna tragedia
Nie, ziadny arijec by si toto nemal dovolit, taketo pobluznenie, cigani, cernosi, zidia su nepochybne rasa, ale nie su to ludia, krizenie vyssej a nizsej rasy vedie vzdy k upadku vyssej rasy
@h8u ja sa na to pozerám z pohľadu rodičov, nepoviem keby to bol slušný cigáň, ale je to typický lenivý cigoš, ktorý je od mala naučený, že bude do smrti žiť z dávok a sama im povedala, že akonáhle ju za niečo zdrbú, tak s ním odchádza do osady..tak neviem, tým rodičom by som byť nechcela
viem si to predstaviť.
ak by som ho dobre poznala a bol by to dobrý, slušný človek, ktorý by sa mi páčil a rozumeli by sme si tak why not? a je mi jedno, či je cigáň alebo černoch alebo nech je kľudne i šikmooký..ak by som ho mala rada, tak na takéto hlúposti nehľadím.
akože myslim, že by nikto nemal problém byť s niekým inej rasy, keby sa mu reálne páčil, a nebol nejaký šarlatán alebo oduševnelý vyznávač viery ako "allah akbar" ... napr. niektoré baby z ázie resp. japonska, číny atď. sa mi páčia a nemal by som problém ak by boli normálne. Černošky mi všeobecne neprídu príliš, hej mnohé ženy majú dobré postavy atď ale tak celkovo nie, a cigánky takisto Ale žeby som si s niekym rozume a všetko by bolo fajn a povedal by som že nemožem byť stebou lebo si čierna/ciganka/...atď ... tak to nie. A všeobecne keď vidím černocha v napr. BA tak mi príde ako taký terč pozornosti, lebo veď u nás takých ľudí nevídava nikto, tak je to pochopitelné, vždy je pozornosť na tom čo vyčnieva spomedzi ostatných. Keby povonku bolo fakt že 50% na 50% čiernych a bielych tak nikto nič nerieši a žiadny rasizmus by neexistoval, resp. by bol ľahšie odsúditeľný ako zvrátený a pod. Ale kedže žije určitá skupina s podobnými znakmi na jednom území a druhá na druhom, následne jedni cestujú sem druhí tam tak je to pochopitelné že na nich pozerajú ako na niečo divné a všetky odklony od nimi poznaného a zaužívaného správania im prídu zlé a následne vzniká nenávisť.
Čo sa týka černochov, iba raz v živote som sa rozprávala s černochom a aj to asi 5 minút, takže neviem posúdiť. Musela by som medzi nimi viac stráviť času. Ale ako, keď by sme si rozumeli, a všetko, why not?
A viem že cigáni určite nie, nepriťahujú ma ani trošku.
V žiadnom prípade to neodsudzujem a nikdy by som sa na človeka nepozerala kvôli tomu krivo. Všetci sú ľudia.
Ale ja osobne by som to nedokázala. Nemám bežné predsudky kvôli farbe pleti alebo bla bla bla, ale osobne si to neviem predstaviť, lebo zmýšľanie, hodnoty, návyky a tieto veci tam zväčša sú úplne iné..
Ale taktiež - človek nikdy nevie. Láska je láska, tá aj hory prenesie - a tomu verím viac ako svojmu momentálnemu pocitu, že by sme nedokázali prekonať nejaké mentálne bariéry.
Každopádne ži a nechaj žiť..
Zil som niekolko rokov v USA, studoval som tam na strednej skole aj univerzitach. Vsimol som si ze na strednej bolo viac zmiesanych parov (beloska-hispanec, azijec, alebo cernoch a naopak) ako na vysokej skole. Nie ze by ich bolo vela ale boli. Na univerzite,hlavne na postgradualnom studiu bolo zmiesanych parov uz len celkom minimum. Aj ked v Amerike je cely svet, mal som pocit ze to kazdy narod ci etnikum akosi taha predsa len ku tym svojim.
Kedze som studoval na velkych univerzitach, tak som videl studentky uplne z celeho sveta- cernosky, mulatky, azijatky, (hlavne Japonky boli mile), baby z Latinskej Ameriky, ale i Skandinavie, atd. Z mnohymi z nich som bol kamarat a som rad, ze som ich spoznal. Medzi spoluziackami co som spoznal v zahranici sa mi asi najviac pacili Skandinavky. Ale jednoznacne nedam dopustit na Slovenky, podla mna su to najkrajsie zeny na svete a ja chcem mat po svojom boku iba Slovenku. Romky som v Amerike nestretol, vidim ich len tu na Slovensku ale po fyzickej stranke sa mi vobec nepacia.
toto všetko mi pripomenulo jeden film, kde sa ľudia tešili, že mohli pracovať, dnes sú nasratí, že musia pracovať za pár šupov a preto radšej sedia doma na riti na podpore a tí šikovnejši kradnú ...
a tak je to aj s tými farebnými, všetci sú ľudia, maju svoje lásky, starosti, radosti...
mali by sa navzájom milovať, žiť v láske, mieri a šťastí....
ale to by som asi nemal ani písať, lebo dnes sa už zlo stalo dobrom a dobro zlom...
a mohli by ma súdiť za šírenie dobra medzi ľudmi....
Pfuj, tolko rasizmu uz ani moja hlavicka nezvlada. "Ja nie som rasista, ale..." Tak vštepovaný rasizmus a xenofobia ako je na slovensku som este nezazila nikde vo svete. Ja radšej si z cigánskymi bezdákmi ruky podám ako s ludmi ako ste vy.
@myschka "Inak tuto liberálne osadenstvo birdzu by sa mohlo prestať toľko ohánať slovom rasizmus.
Rasizmus rovná sa neznášanlivosť. Ak niekoho viac priťahujú blondíny s modrými očami tak to kurva hneď neznamená, že chce vystrieľať každého tmavej pleti. "
V prvom rade, nepoznám tu veľa liberálne založených osôb, čo sa mňa týka, nie som liberál, som skôr apoliticky/anarchisticky založená osoba.
V druhom rade, rasizmus je nielen otvorená neznášanlivosť: je to inštitucionalizovaná útlaková štruktúra, prejavujúca sa aj v "nevinných" a zdanlivo nenápadných predsudkoch.
Dosť bežným výrokom, ktorého účelom je nejak zakryť rasistické názory, je napr. už notoricky známe "nie som rasista, ale...." alebo "nie som rasista, pretože mám kamoša, ktorý je čierny", a iné.
Vyjadrila si sa, že iný typ, než "kaukazský" Ťa priťahovať nebude, ani keby "bol neviem ako charizmatický, inteligentný a mal nobelovú cenu za mier.
Ani keby mal polmetrového vtáka. Ani keby vedel programovať vo všetkých programovacích jazykoch. Proste nope."
Takže v podstate na základe arbitrárneho vonkajšieho znaku (farby pokožky a tvaru očí napr.) zamietaš všetky tie miliardy ďalších existujúcich potenciálnych partnerov, nech by mali akýkoľvek charakter. A to ešte predtým, než by si ich vôbec stretla (alebo čo i len stotinu percenta z nich).
@3 "A ako by ste reagovali, keby vám dieťa doviedlo domov niekoho takého?"
No vzhľadom k tomu, že nemám dieťa, neviem;
ale ako si to tak skúšam predstaviť, asi by som reagoval normálne a snažil by som sa moju ratolesť nestrápniť pred jej potenciálnym dlhodobým partnerom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
Ale srdcu nerozkazes a potom je ta laska ovela silnejsia nez nejaka farba
voci ciganom mam tiez predsudky, ale nemal by som problem so vztahom.
ja si vsak nedokazem vedla seba predstavit nikoho ineho ako rydzo slovensko-slovansku zenu...
nasledne mi tito chalani zaplatili moj poplatok za vstup do turnaja, vzali ma medzi seba.. turnaj sme vyhrali a potom sa so mnou podelili o vyhru (bavime sa o dobe kedy kurz 1e=40skk a vyhra bola pre "teen" cez 20e )
boli sme 6 a oni boli 5 cernosi, nigerijcania..
vtedy som pochopil, ze je to o niecom inom..
a teraz k teme..
"never say never".. mas mnohych ktori tak ani nevyzeraju a byt mozu a uz vidim ludi ako si cekuju ze ci je niekto cigan alebo nie..
a ked sa zalubis a budete spolu dlhsi cas.. a ty to zistis.. neodlubis sa.. ale bol by som zvedavy ako by si sa rozhodla
mal som priateľku a mamu mala bielu a otca cigáňa, slušná rodina, na úrovni ... dievča pekné, rozumné (vo svojej podstate - veci okolo rozchodu do toho nemiešam) a teda polocigánka ... celkovo, úplne normálny človek, len za to že má odlišnú rasu od mojej to má byť nejaký pod človek ? alebo čo ?
to je čisty rasizmus... a ja rasista nie som, človeka odsúdim až vtedy keď otvorí ústa alebo niečo nepekné spraví
A čo sa týka cigánov, musím spomenúť, že som vyrastala na sídlisku s troma rómskymi osadami a na základke som mala najlepšiu kamarátku cigánku. Robím na úrade práce a stretávam desiatky cigánov denne (a je to dosť často ten typ cigánov poberajúcich rôzne dávky), takže snáď nemám príliš deformovanú mienku o nich, ale jednoduho nie. Som milá, neodsudzujem, podám ruku, usmejem sa, ale vzťah proste nie. Definitívne.
Na druhej strasne by som nechodila s clovekom, ktory fajci travu, minus 200 slnieckarskych bodov
Aj keď zas, čo je normálne?
Žiaľ, stále žijeme v spoločnosti(ach), kde je inštitucionalizovaný a normalizovaný rasizmus, stretávam sa s tým veľmi často.
Ani keby mal polmetrového vtáka. Ani keby vedel programovať vo všetkých programovacích jazykoch. Proste nope.
BTW... aj Jules Verne bol rasista?
Neprekvapilo by ma však, keby v jeho knihách a aj svetonázore bol prítomný rasizmus.
V druhom rade, aj v tom, kto nás priťahuje, sme ovplyvňovaní kultúrne zakorenenými predstavami o tom, čo je prijateľné a čo nie. Inými slovami, v kultúrach so silne zakoreneným a inštitucionalizovaným rasizmom sa budú mnohí domnievať, že medzirasové styky sú čosi ako tabu, a prejaví sa to aj v ich osobnom živote.
Ale vlastne, ono už "rasista" samo o sebe by bola dostatočná urážka pre akúkoľvek súcitnú a rozumnú osobu.
inak
A na druhej strane, černoch si tiež skôr vyberie černošku než belošku (lebo tie sú kostnaté a majú malé zadky, riedke vlasy, etc)
Každopádne, why so big deal? Je to osobná vec predsa.
Ja by som mala problém chodiť s debilným xenofóbom a rasistom.
Rasizmus rovná sa neznášanlivosť. Ak niekoho viac priťahujú blondíny s modrými očami tak to kurva hneď neznamená, že chce vystrieľať každého tmavej pleti.
Ach, to uz je jak Brusel niektori ludia (nic proti Bruselu, iba trochu ).
Mne sa pacia Slavovia!!!!!!
tak za prve teba do toho holy kokot s kym niekto iny chodi, aj keby chodila tvoja kamoska s bezdomovcom na heroine je to JEJ VEC a je vyslovene trapne rozoberat to niekde na fore
za druhe ked sa pozriem okolo seba trebars len v buse a vidim sockarskych sedlakov ktori su sice bieli jak stena ale iq maju mensie nez cislo topanok, pride mi ze zrovna to ci je cierny alebo biely by bolo posledne co by som riesila
ano tiez ma nepritahuju tmave typy muzov ale predpokladam ze toto neni o tom aka farba cloveka sa ti paci, ale ze chuuudatko slusne dievca sa dalo dokopy s ciganom, no strasna tragedia
ak by som ho dobre poznala a bol by to dobrý, slušný človek, ktorý by sa mi páčil a rozumeli by sme si tak why not? a je mi jedno, či je cigáň alebo černoch alebo nech je kľudne i šikmooký..ak by som ho mala rada, tak na takéto hlúposti nehľadím.
S černochom nikdy, s rómom pravdepodobne tiež nie. Priťahujú ma /viac-menej/ svetle typy. Ale černošské postavy sa mi páčia napríklad :-S
A viem že cigáni určite nie, nepriťahujú ma ani trošku.
Ale ja osobne by som to nedokázala. Nemám bežné predsudky kvôli farbe pleti alebo bla bla bla, ale osobne si to neviem predstaviť, lebo zmýšľanie, hodnoty, návyky a tieto veci tam zväčša sú úplne iné..
Ale taktiež - človek nikdy nevie. Láska je láska, tá aj hory prenesie - a tomu verím viac ako svojmu momentálnemu pocitu, že by sme nedokázali prekonať nejaké mentálne bariéry.
Každopádne ži a nechaj žiť..
Kedze som studoval na velkych univerzitach, tak som videl studentky uplne z celeho sveta- cernosky, mulatky, azijatky, (hlavne Japonky boli mile), baby z Latinskej Ameriky, ale i Skandinavie, atd. Z mnohymi z nich som bol kamarat a som rad, ze som ich spoznal. Medzi spoluziackami co som spoznal v zahranici sa mi asi najviac pacili Skandinavky. Ale jednoznacne nedam dopustit na Slovenky, podla mna su to najkrajsie zeny na svete a ja chcem mat po svojom boku iba Slovenku. Romky som v Amerike nestretol, vidim ich len tu na Slovensku ale po fyzickej stranke sa mi vobec nepacia.
a tak je to aj s tými farebnými, všetci sú ľudia, maju svoje lásky, starosti, radosti...
mali by sa navzájom milovať, žiť v láske, mieri a šťastí....
ale to by som asi nemal ani písať, lebo dnes sa už zlo stalo dobrom a dobro zlom...
a mohli by ma súdiť za šírenie dobra medzi ľudmi....
@nats Ono sranda, že tam ani žiaden rasizmus nie je, takže akosi tu niekomu ušla pointa
Rasizmus rovná sa neznášanlivosť. Ak niekoho viac priťahujú blondíny s modrými očami tak to kurva hneď neznamená, že chce vystrieľať každého tmavej pleti. "
V prvom rade, nepoznám tu veľa liberálne založených osôb, čo sa mňa týka, nie som liberál, som skôr apoliticky/anarchisticky založená osoba.
V druhom rade, rasizmus je nielen otvorená neznášanlivosť: je to inštitucionalizovaná útlaková štruktúra, prejavujúca sa aj v "nevinných" a zdanlivo nenápadných predsudkoch.
Dosť bežným výrokom, ktorého účelom je nejak zakryť rasistické názory, je napr. už notoricky známe "nie som rasista, ale...." alebo "nie som rasista, pretože mám kamoša, ktorý je čierny", a iné.
Vyjadrila si sa, že iný typ, než "kaukazský" Ťa priťahovať nebude, ani keby "bol neviem ako charizmatický, inteligentný a mal nobelovú cenu za mier.
Ani keby mal polmetrového vtáka. Ani keby vedel programovať vo všetkých programovacích jazykoch. Proste nope."
Takže v podstate na základe arbitrárneho vonkajšieho znaku (farby pokožky a tvaru očí napr.) zamietaš všetky tie miliardy ďalších existujúcich potenciálnych partnerov, nech by mali akýkoľvek charakter. A to ešte predtým, než by si ich vôbec stretla (alebo čo i len stotinu percenta z nich).
Povedz mi, v akom vesmíre toto nie je rasistické.
No vzhľadom k tomu, že nemám dieťa, neviem;
ale ako si to tak skúšam predstaviť, asi by som reagoval normálne a snažil by som sa moju ratolesť nestrápniť pred jej potenciálnym dlhodobým partnerom.
A nie