čaute..potreboval by som radu, ak by mi niekto vedel pomôcť bol by som vďačný. Pretože starý router (signamax 065-1789) ktorý som mal asi 4 roky nestačil nakoľko máme veľmi veľký dom, som si objednal nový - » access-pointy-routery.heureka.sk/tp-link-...
a aky mas internet? ako mas nastaveny channel wifi a b/g/n? mas to nastavene na 5Ghz/5dbi? ja mam sprosty obycajny RT-N12 za 30€ a chytam wifi cez 5 poschodi v panelaku u suseda.
@erjedna ten router som kupoval hlavne kvôli výkonu a odporúčaniu od poskytovateľa internetu..keďže ja sa do toho príliš nerozumiem, veril som mu..mne ani nejde o to aby šiel závratnou rýchlosťou lebo to od môjho internetu som ani očakávať nemohol, mňa trápi skôr ten dosah. btw. optika v dedine kde bývam nie je natiahnutá
akoze ty nemas dobry signal vo velkom dome na nejakom ADSL internete 5mbps a preto si kupis router za 120€ ci kolko, lebo si myslis ze hentaky net zrazu dostanes do 100m okolia ? ako nieco take ako extender za posranych 20€ » www.alza.sk/edimax-ew-7438r...
ti nenapadlo kupit? kupim 2 extendery, router za 30€ a mam pokryty cely dom do trojuholnika, este aj susedia sa mozu pripojit...
@erjedna Ktorý notebook (snáď okrem businees modelov a niektorých modelov od Toshiby) podporujú WiFinu na 5GHz? ..... Drvivá väčšina fičí stále iba na 2,4 GHz ...
@77hanes77 tak ked si kupil 1750mbps router, cakal som nejakeho vyssieho uzivatela, ale teraz ked z neho vypadol clovek z dediny co sa wifine nerozumie a ma adsl 5mbps internet, tak samozrejme ze teraz je 5GHz blbost
@77hanes77 Skús si to pozrieť, Surface pro 2 a pro 3 nemajú RT, ale plnohodnotný Windows s pripojiteľnou klávesnicou a HW podobným gaming kompom. Samozrejme výkon nie je taký istý.
@erjedna ide o to že každý sa rozumie niečomu inému a separovanie na ľudí z dediny a ľudí z mesta nie je na mieste písal som tu preto lebo dať 100-ku za router ktorý aj tak nejde podľa očakávaní nie je práve najlepší pocit a myslel som že poskytovateľ netu bude vedieť čo by fungovať malo a čo nie
@nike1864 ty mas 5mbps ADSL a ja 250mbps optiku a mne staci 30€ router, tak pevne verim, ze tebe postaci router v rovnakej cenovej hladine, extenderom (kvalitnym) si signal rozsiris a nie zhorsis.
pekne to vrat odkial si to kupil a porozmyslaj nad rozsirenim signalu do kutov domu, kde nieje, ako nad 120 eurovym vysielacom chemoterapie ..
@erjedna Zohnať sa dá, ale väčšina ľudí ho nemá, lebo nemá router, ktorý by vysielal na 5GHz ....
@kosmiklove@igorv Aha, tak to len Surface (bez pro) mal Win RT .. No dobre teda ... Ale kvôli ULV procesoru a integrovanej grafike v ňom je to aj tak vhodné iba na nenáročnú prácu (Internet, office, jednoduché grafické upravovanie, možno staré hry) ...
@77hanes77 O grafike v ňom neviem nič, určite by som ho nekupoval na hry, ale ani zas na bežný konzum internetu. Ako kancelársky All-in-one PC si myslím, že úplne super.
nikde som nepovedal, ale stale ti bude vysielat na frekvencii 2,4Ghz, stale budes vysielat dajme tomu na 2dbi antene pod 80stupnovym uhlom, preto potrebujes extender, mozes tam mat aj 10 anten na tom routeri, pokial budes na 2,4Ghz a 2dbi antenach, ten signal o velky kus nepotlacis, nezabudaj ze kvalita signalu zavisi aj od toho, aku citlivost ma zariadenie s ktorym chces danu wifi chytit..
@erjedna kupoval som lepší router možno aj kvôli tomu že predpokladám dlhšiu životnosť, a ak nám tu o 2-3 roky natiahnu optiku aby som nemusel kupovať zas nový
pôdorys som v rýchlosti načrtol tak to aj tak vyzerá . ideálne by bolo aby to pokrylo celý dom, plus dvor v na ľavej časti od obrázka. nakoľko router nie je možné dať na iné miesto, je v miestnosti vľavo hore
@nike1864 Ak je možné, tak ten router aspoň posuň doprava ku stene ... Zapni a prihlás sa do webového rozhrania routra : Spusti iba 2,4 GHz režim, mixed mod, skontroluj, či máš výkon nastavený na 100%, ak máš možnosť, stiahni si inSSIDer a skontroluj, kde na akom kanály vysielajú siete v tvojom okolí a zvol si iný (aby sa ti nerušili) .
(nechce sa mi citat vsetko) ale v prvom rade, 5GHz by som tu neriesil lebo 2.4GHz prechadza lepsie cez steny.
Skor by bolo dobre zistit co su to za steny. je rozdiel ked mas medzi izbami "papierove" steny, ked su to kvalitne hrube murovane steny a je velky rozdiel ak je to panelak zo zelezobetonu.
Aj mne sa stalo ze ten isty router v jednom dome pokryl takmer vsetko a v inom mal problem jedno poschodie (pri rovnakych nastaveniach)
vsetko co mozes urobit je nastavit v konfiguracii max vykon ak je to podporovane, ist cez 2.4 GHz a v mode "802.11n".
co ale ciastocne moze ovplyvnit kvalitu signalu je rusenie s inymi zariadeniami pracujucimi na tom istom kanale.
pri sirke pasma 20MHz by sa mali pouzivat kanaly 1,5,9,13 a pri sirke pasma 40MHz iba kanaly 3 a 11 (ak nechces aby sa rusili). Na automaticku konfiguraciu zabudni - ta este nikdy nepouzila iny kanal ako 1 aj keby som pri nej umiestnil 10 AP na tom istom kanale
a taktiez nezabudaj na podstatnu vlastnost wifi. V danej bunke v jednom case komunikuje len jedno zariadenie (co nie je az tak prekvapujuce a nema nejako suvis s tvojim problemom) ALE cim si dalej od AP tym komunikujes na nizsej rychlosti a rychlost v celej bunke je taka akou komunikuje najpomalsie zariadenie.
To znamena ze ak niekde na okraji dosahu budes mat mobil dajme tomu na 1mbps a ty budes s bookom pri routri a router je dajme tomu 300mbps tak budes aj tak komunikovat len 1mbps (ako najpomalsie pripojene zariadenie).
Z toho dovodu sa neodporuca pokryvat vacsia plocha iba jednym AP, ale pouzit viacero.
Nehovoriac o pocte zariadeni pripojenych na wifi. ale nech vyrobca udava co chce, ak budes mat pripojenych cca 20 wifi zariadeni tak pocitis ze ten net je pomaly (ale to som zase odbocil od dosahu wifi signalu)
Problematika wifi je dost obtiazna ale najviac aj tak zavisi od toho cez aky "material musi signal prejst"
Pokial chces svoj problem vyriesit tak sa na 99% nevyhnes pouzitiu viacerych AP
@77hanes77 vieš co už dneska sa mi vôbec nechce to riešiť, každopádne ti veľmi ďakujem za pomoc, bol si jediný kto sa fakt snažil..zajtra to skúsim ešte poriešiť s poskytovateľom netu a uvidím čo mi povie on..dozvedel som sa tu zaujimavé informácie takže uvidím čo ďalej. ešte raz ďakujem
No dal som si tu namahu a pozrel sa na specifikaciu routra
Ako krasne napisane 1750 mbit/s ale vies co to znamena?
Zabudni na to ze budes takouto rychlostou prenasat data cez wifi nemozne a po 1gbps porte nepustis 1.75
Ako to krasne vie vyrobca napisat
Podla mna to je uvedena len prepinacia rychlost. Cize ako rychlo vie router prepinat na LAN (sucet rychlosti vsetkych pripojenych) a aj tak to je len teoreticka hodnota.
Cez NAT (do internetu) to padne na par mbit ale pri adsl to je jedno.
Len pre porovnanie napr ak mam 12 portovy cisco switch 100mbit tak jeho prepinacia rychlost je (100up + 100 down)*12= 2400 mbit = 2.4 gbps (a to mam 10 rocnu masinku a ma taku prepinaciu rychlost)
Ale to som ta len chcel vyviest z omylu ktory uvadza vyrobca a teraz naspat k dosahu
Je krasne ze router ma 3 anteny po 5dbi. Ale co z toho ked su na 5GHz a tie nepouzijes.
2.4GHz anteny su zabudovane a teda maju podstatne mensi vysielaci vykon.
Dovolim si tvrdit ze tu bude problem. (Mozno sa mylim)
Ja osobne by som ten router vratil ked sa este da a kupil ciste 2.4GHz (tipujem ze 5GHz nemas ako pouzit).
Hlavne aby ten router mal aspon 2-3 5dbi anteny.
Pokial trvas na tom ze plocha ma byt pokryta len jednym AP/routrom tak najlepsie kupit s odnimatelnymi antenami a potom dokupit 10dbi anteny
Ale pod takym ziaricom/grilom by som uz spat nechcel
Netvrdim ze to poriesi tvoj problem ale malo by aspon ciastocne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
chlapci moji ,neskutočné veci sa dejú v tomto svete
» www.alza.sk/edimax-ew-7438r...
ti nenapadlo kupit? kupim 2 extendery, router za 30€ a mam pokryty cely dom do trojuholnika, este aj susedia sa mozu pripojit...
pekne to vrat odkial si to kupil a porozmyslaj nad rozsirenim signalu do kutov domu, kde nieje, ako nad 120 eurovym vysielacom chemoterapie ..
@kosmiklove @igorv Aha, tak to len Surface (bez pro) mal Win RT .. No dobre teda ... Ale kvôli ULV procesoru a integrovanej grafike v ňom je to aj tak vhodné iba na nenáročnú prácu (Internet, office, jednoduché grafické upravovanie, možno staré hry) ...
precitaj si: » bit.ly/1DZs5gr...
henten router ti je totalne zbytocny na tvoj internet a tvoje poziadavky
Ideálne by bolo (pokiaľ to bude možné) router umiestniť do stredu domu, najlepšie na horné poschodie
pôdorys som v rýchlosti načrtol tak to aj tak vyzerá . ideálne by bolo aby to pokrylo celý dom, plus dvor v na ľavej časti od obrázka. nakoľko router nie je možné dať na iné miesto, je v miestnosti vľavo hore
» download.teamviewer.com/download/TeamVi...
Skor by bolo dobre zistit co su to za steny. je rozdiel ked mas medzi izbami "papierove" steny, ked su to kvalitne hrube murovane steny a je velky rozdiel ak je to panelak zo zelezobetonu.
Aj mne sa stalo ze ten isty router v jednom dome pokryl takmer vsetko a v inom mal problem jedno poschodie (pri rovnakych nastaveniach)
vsetko co mozes urobit je nastavit v konfiguracii max vykon ak je to podporovane, ist cez 2.4 GHz a v mode "802.11n".
co ale ciastocne moze ovplyvnit kvalitu signalu je rusenie s inymi zariadeniami pracujucimi na tom istom kanale.
pri sirke pasma 20MHz by sa mali pouzivat kanaly 1,5,9,13 a pri sirke pasma 40MHz iba kanaly 3 a 11 (ak nechces aby sa rusili). Na automaticku konfiguraciu zabudni - ta este nikdy nepouzila iny kanal ako 1 aj keby som pri nej umiestnil 10 AP na tom istom kanale
a taktiez nezabudaj na podstatnu vlastnost wifi. V danej bunke v jednom case komunikuje len jedno zariadenie (co nie je az tak prekvapujuce a nema nejako suvis s tvojim problemom) ALE cim si dalej od AP tym komunikujes na nizsej rychlosti a rychlost v celej bunke je taka akou komunikuje najpomalsie zariadenie.
To znamena ze ak niekde na okraji dosahu budes mat mobil dajme tomu na 1mbps a ty budes s bookom pri routri a router je dajme tomu 300mbps tak budes aj tak komunikovat len 1mbps (ako najpomalsie pripojene zariadenie).
Z toho dovodu sa neodporuca pokryvat vacsia plocha iba jednym AP, ale pouzit viacero.
Nehovoriac o pocte zariadeni pripojenych na wifi. ale nech vyrobca udava co chce, ak budes mat pripojenych cca 20 wifi zariadeni tak pocitis ze ten net je pomaly (ale to som zase odbocil od dosahu wifi signalu)
Problematika wifi je dost obtiazna ale najviac aj tak zavisi od toho cez aky "material musi signal prejst"
Pokial chces svoj problem vyriesit tak sa na 99% nevyhnes pouzitiu viacerych AP
Ako krasne napisane 1750 mbit/s ale vies co to znamena?
Zabudni na to ze budes takouto rychlostou prenasat data cez wifi nemozne a po 1gbps porte nepustis 1.75
Ako to krasne vie vyrobca napisat
Podla mna to je uvedena len prepinacia rychlost. Cize ako rychlo vie router prepinat na LAN (sucet rychlosti vsetkych pripojenych) a aj tak to je len teoreticka hodnota.
Cez NAT (do internetu) to padne na par mbit ale pri adsl to je jedno.
Len pre porovnanie napr ak mam 12 portovy cisco switch 100mbit tak jeho prepinacia rychlost je (100up + 100 down)*12= 2400 mbit = 2.4 gbps (a to mam 10 rocnu masinku a ma taku prepinaciu rychlost)
Ale to som ta len chcel vyviest z omylu ktory uvadza vyrobca a teraz naspat k dosahu
Je krasne ze router ma 3 anteny po 5dbi. Ale co z toho ked su na 5GHz a tie nepouzijes.
2.4GHz anteny su zabudovane a teda maju podstatne mensi vysielaci vykon.
Dovolim si tvrdit ze tu bude problem. (Mozno sa mylim)
Ja osobne by som ten router vratil ked sa este da a kupil ciste 2.4GHz (tipujem ze 5GHz nemas ako pouzit).
Hlavne aby ten router mal aspon 2-3 5dbi anteny.
Pokial trvas na tom ze plocha ma byt pokryta len jednym AP/routrom tak najlepsie kupit s odnimatelnymi antenami a potom dokupit 10dbi anteny
Ale pod takym ziaricom/grilom by som uz spat nechcel
Netvrdim ze to poriesi tvoj problem ale malo by aspon ciastocne.