na prijímačky na záchranára chodia väčšinou ľudia zo zdravotnej, keďže tam majú dosť podrobné otázky nie len typu gymnaziálneho učiva (teda ja aspoň viem len o ľuďoch zo zdravotnej) + fyzické testy, na ktoré známy trénoval rok dopredu, tak neviem, že či si na tom teraz už tak dobre, alebo to radšej ešte odložíš...
otec má tiež nejakú technickú strednú, potom pracoval ako "sanitkár" a teraz už asi 4 roky je záchranárom. Robil si len zdravotnícku strednú zasa. Ale jeho kolega si robí VŠ, ale neviem aký odbor, kruci. Verejné zdravotníctvo?
@hajzelbaba tie fyzické testy čo tam sú zvladne každý priemerný človek(ak neni doma sed s pupkem aj na chrbte) tak isto u hasicov policajtov a u vojakov su tie testy smiesne
Som siel trenovať na tie akože testy že kurva to bude tažké a spravil po týždni trenovania že kuknem si tabulky s hodnotami a všetko na plny pocet bodov. (no dobre okrem 12minutovky tam som mal 7
ja chodim na zachranara na UKF v NR.... primačky su z telesnej... nevadi že maš vyštudovane niečo ine.. ale ak mam poradiť..... radšej si to daj v inom meste.. BA, BB... neviem odkial si... lebo tato UKF.... no.....
ale telesna je primitivna.... to je to najmenej..... ale priprav si vela penazi... lebo si každy rok budeš museť platiť kurzy.... v prvaku plavecky- cca 300€, potom lyžiarsky 200€ a nakoniec horolezekcky.. ten vyjde asi 150... a neratam 200€ za uniformu, plus veci na prax.... a ked nespraviš skušky, tak ťa vyrazia.........
a inač... oficialny nazova je Urgentna zdravotná staroslivosť.... a ak by si predsalen išiel na UKF, tak to najdeš na FSVZ- fakulta socialnych vied a zdravotnictva..... Kraskova 1, taka tepla ružova budova.... a to že nevieš biologiu.... to nikoho netrapi... skuška v prvaku bola primitivna...
no v prvom rade..verejne zdravotnictvo nema absolutne nic spolocne so zachranarstvom, to je odbor ktory vas nasmeruje na urady hygieny a pod...takze to ti neodporucam...odbor sa vola urgentna medicina je v BA-SZU,NR-UKF a tiez BB...a urcite na to potrebujes vysoku skolu, stredna a ni ziadna v ZA a pod ti an to nestaci..a jedna vec, je obrovsky problem sa uplatnit, kedze zachranarov sa zo skol koti ako maceniec, takze zvaz si
@littlebunny odkial maš že zachranné služby v ZA ked vystuduješ nemožeš sa stať záchranárom ?
BTW obyčajný zachranár nošič , potrebuje vedieť iba zakladné info je rozdiel záchranár doktor. Doktor je len jeden v týme.
Napríklad záchranná služba v tatrách - 5ludia , obyčajný medzi nimi býva niekedy doktor. ale zvačša pri zlozitejsích výstupoch sa to deje asi tak že družina ide zachranovať doktor ostava nieke nablizku v kempe a pod ....
V podstate zachranár je sestrička s výdržou
A este jedna vec u ZS je to ako v PZ>>> rodinkárstvo
@v3nty zachranar nosic?no myslim, ze ten kto to ma pomylene si ty, kedze su posadky RZP-kde su optimalne 2 zachranari prip. zachranar a vodic a RLP-posadka s doktorom...zachranar urcite nie je len nosic, chcem vidiet to zakladne info na ktore potrebujes 3 roky na VS a neplet sem horsku zachrannu sluzbu, to je trosku ine
@v3nty no takto, kedysi ked ma clovek strednu zdravotnu tak ti stacilo dorobit si nejaky kurz a mohol robit zachranara, mometalne uz je na to aj vysoka skola no sestra velmi nie, vzdelanie je sirsie plus ma aj sirsie kompetencie co sa aj napriklad lieciv tyka, je pravda, ze vystudovany zachranar moze robit sestru ale opacne to nejde no ja sa v tejto sfere pohybujem, preto sa mi to nezda
zachranar moze robit sestru? to mi pride blbost..ja som sa zas dopocula, ze praveze je nevyhoda to, ze zachranarov je vela a ked sa nezamestnaju ako zachranari, tak mozu ist an urad prace, pretoze nemozu robit sestru..maximalne nejakeho sanitara...a zase, ze sestra (osetrovatelstvo) by mohla mozno mat sancu robit zachranara bud ak ma nejaku prax na urgentnom prijme..alebo potom uz iba atestacia ci? mne to minule nevyslo (co sa tyka Nitry, tak tam nikomu neradim ist, jebnutejsiu skolu som este nevidela+pristup) a tento rok som si dala do preova ale vysrala som sa na to...tak snad vyjde ostrovatelstvo...
Absolventi bakalárskeho štúdia v študijnom programe fyzioterapia, urgentná zdravotná starostlivosť a ošetrovateľstvo sa uplatnia v primárnej, sekundárnej a následnej zdravotnej starostlivosti ako fyzioterapeuti, zdravotnícki záchranári a sestry. Po získaní špecializácie sa uplatnia vo výkone špecializovaných činností.
Nazdar nazdar... v prvom rade pekné Vánoce bol by som rád keby mi to už niekto vyjadnil ... som na výške, ale študujem geografiu, okrem toho robím ošetrovteľa, ale mám len oše kurz ... robím to už druhý rok a veľmi ma to baví ... som rozhodnutý ísť buď na ošetrovateľstvo ako "sestra" alebo na urgentnú stravotnú starostlivosť ... potrebujem vedieť, či s ošetrovateľstvom ako Mgr. "sestra" budem môcť robiť urgent a opačne, keby mám urgent môžem robiť sestru ... nikto mi to nevie objaniť, tak Vás o to poprosím ... Za odpovede vopred ďakujem
Kecáte tu riadne somariny! Vrejné zdravotníctvo nie je zamerané na záchranára!
@tommyslaw nie nebudeš môcť byť sestra i záchranár ako sa ti zachce. Za sestru študuj ošetrovateľstvo. Na záchranára urgentnú medicínu. Nekombinuje sa to na žiadnej VŠ.
A musíš byť v sanitke klasifikovaný a mať po novom ukončenú VŠ. Delia sa na RZP - vájazd len záchranári a RLP- výjazd záchranár plus lekár
@matus33 Podľa výsledkov ARRA je najlepšou školu v odbore urgentná medicína UKF Nitra kde aj ja študujem ale odbor ošetrovateľstvo. Ostatné školy - Banská Bystrica, Ružomberok, Prešov a Bratislava ( BA si niesom istá)
Budúci zdravotnícky záchranár by mal byť dostatočne inteligentný na to aby si zistil informácie z oficiálnych zdrojov a nie na internetových fórach kde sú väčšinou ľudia ktorí o záchranárstve nevedia nič. Na stránke ministerstva zdravotníctva SR je jasne uvedené že musíš mať urgentnú zdravotnú starostlivosť (Bc), alebo ÚSO odbor zdravotnícky záchranár. Viď » www.health.gov.sk/?zdravotnicky-z...
Ja chodím na PKŠ odbor zdravotnícky záchranár dvojročné denné na SZŠ. Predtým som chodil na SZŠ odbor zdravotnícky asistent. Ak by niekto potreboval akékoľvek info nech mi napíše rád pokecám a poradím
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
ako srsly jak sa mozes hentaku picovinu opytat?
Na "nosiča" v zachranka netreba extremne velke vzdelanie snimi chodí doktor ten už musí byť studovaný
JEden moj známi študoval externe v ZA
Som siel trenovať na tie akože testy že kurva to bude tažké a spravil po týždni trenovania že kuknem si tabulky s hodnotami a všetko na plny pocet bodov. (no dobre okrem 12minutovky tam som mal 7
ale telesna je primitivna.... to je to najmenej..... ale priprav si vela penazi... lebo si každy rok budeš museť platiť kurzy.... v prvaku plavecky- cca 300€, potom lyžiarsky 200€ a nakoniec horolezekcky.. ten vyjde asi 150... a neratam 200€ za uniformu, plus veci na prax.... a ked nespraviš skušky, tak ťa vyrazia.........
BTW obyčajný zachranár nošič , potrebuje vedieť iba zakladné info je rozdiel záchranár doktor. Doktor je len jeden v týme.
Napríklad záchranná služba v tatrách - 5ludia , obyčajný medzi nimi býva niekedy doktor. ale zvačša pri zlozitejsích výstupoch sa to deje asi tak že družina ide zachranovať doktor ostava nieke nablizku v kempe a pod ....
V podstate zachranár je sestrička s výdržou
A este jedna vec u ZS je to ako v PZ>>> rodinkárstvo
Kolega futbalista, dlhoročný DJ si spravil túto výšku v ZA nejaký kurz k tomu (ponúkla škola) Robil chvílu hasiča a potom šiel k záchranke
Denno denne z roboty do svojho obydlia behával 5km každý den
Toho nosiča som samozrejme myslel obrazne v tej zachranke je niečo ako asistent ako sestra v ambulancii
Tak my to vysvetloval on Info mam z prvej ruky , nikdy som sa oto bližsie nezaujimal. Chlap má vyše 40rokov vymýšlať si podlamna nebude
Absolventi bakalárskeho štúdia v študijnom programe fyzioterapia, urgentná zdravotná starostlivosť a ošetrovateľstvo sa uplatnia v primárnej, sekundárnej a následnej zdravotnej starostlivosti ako fyzioterapeuti, zdravotnícki záchranári a sestry. Po získaní špecializácie sa uplatnia vo výkone špecializovaných činností.
@tommyslaw nie nebudeš môcť byť sestra i záchranár ako sa ti zachce. Za sestru študuj ošetrovateľstvo. Na záchranára urgentnú medicínu. Nekombinuje sa to na žiadnej VŠ.
A musíš byť v sanitke klasifikovaný a mať po novom ukončenú VŠ. Delia sa na RZP - vájazd len záchranári a RLP- výjazd záchranár plus lekár
@matus33 Podľa výsledkov ARRA je najlepšou školu v odbore urgentná medicína UKF Nitra kde aj ja študujem ale odbor ošetrovateľstvo. Ostatné školy - Banská Bystrica, Ružomberok, Prešov a Bratislava ( BA si niesom istá)