Na akú VŠ chodíte? Spomínate si na svoje prvé mesiace na VŠ? Bolo to stresujúce obdobie? Za aký čas ste si zvykli? (Onedlho to aj mňa čaká, preto ma to zaujíma... )
vlastne si ani nespomínam, takže to asi veľmi stresujúce nebolo.... bolo super môcť nechodiť na polku prednášok, ale na druhej strane to bolo trochu demotivujúce obdobie, keď bol človek predtým zvyknutý bez veľkej námahy excelovať a zrazu sa musel nastaviť na "kým nebudem mať menej, ako 50%, je to ešte v pohode"
prisol som, nehala ma frajerka a tak som zacal slopat, takze stresy zo skoly fakt nehrozili Inak to bolo cele uplne normal, len bola strasna otrava naucit sa zit samostatne (akoze nakupit si jedlo, upratat si vsetko, oprat/ozehlit a tak). Niet sa coho obavat
stu ba... bleaaahhhh... prvý ročník bol najviac super, najviac super krúžok, potom to už s tým krúžkovo-rozvrhovým systémom bolo len horšie a horšie... stresy prídu až v 3. (príp. 4.) ročníku, neboj...
a ja som si stále nezvykla. že sa musím učiť dlhšie ako pol dňa, keď chcem spraviť skúšku....
v škole sa mi hneď páčilo (ak nerátame povinný telocvik a ako inak zakomplexované telocvikárky, to ma vytáčalo), horšie to bolo so zvykaním si na intrák, žiadne súkromie, nič moc jedlo (toho sa furt desím )
@mrmaxwell Gratulujem a závidím. Tam je dosť ťažké sa dostať, či?? Učil si sa iba z tých kníh Bio a Che pre gym alebo si bol aj na kurze/doučovaní? Kedy si sa začal pripravovať? Bol si aj na prijímačkách v BA? Prepáč, že toľko otázok, ale zaujíma ma to, lebo aj ja si tam chcem dať prihlášku na budúci rok.
@14 , @16 , @17 moje zaciatky na medicine - nechapala som, co medzi tymi ludmi robim, zdalo sa mi, ze na to nemam a ze nie som ochotna sediet nad knihami tolko, kolko sa odo mna vyzaduje. a vobec ma to nebavilo, cakala som viac praxe a menej driny. to je len co sa tyka ucenia, inak bolo vsetko super, novym mestom som bola nadsena, rovnako aj intrakom, mala som stastie na uzasne spolubyvajuce, ktore su odo mna starsie a uz su tam zabyvane - t.j. naucili ma, ako prezit a nezblaznit sa no a vsetky mozne tipy, rady a cenne skusenosti...
rovnako medzi spoluziakmi mam super kamaratov, okrem toho som spoznala kopec ludi z inych skol, spoznala som priatela, potom aj druheho skratka, velmi rychlo som sa zabyvala a vobec mi nevadilo, ze sa domov vraciam len raz za 4-5 tyzdnov skusky som v zime mala spravene necely tyzden po zaciatku skuskoveho a potom vyse mesiaca volno. leto bolo narocnejsie, vdaka comu teraz nemam prazdniny, ale to uz je na iny pribeh...
@dada111 chceš aj farmáciu? mňa nútia, ale mne sa to doslova hnusí ja s chémiou nechcem mať takmer nič spoločné už naučiť sa na tie skúšky, bude ozaj skúška vytrvalosti biológie sa vôbec nebojím
@dada111 Do BA som skúšky nerobil. Učil som len z kníh na gympel ale dosť toho som získal aj na hodinách, keďže som mal skvelú bio/chemikárku .... Kurz som absolvoval v Košiciach ale boli to len vyhodené peniaze, pretože skoro každý tam vedel toho rovnako čo tá, čo nás "doučovala". Na prijímačky som sa začal pripravovať až po maturite To boli tak dva týždne ... Fakt sa zameriavaj len na to, čo je v sylabe. Ostatné drísty preskakuj.
@burn a povieš mi aj to, kde si sa dostala ?? mňa to fest zaujíma a hlavne to, že aké sú intráky ? dá sa tam učiť, či hluk nedovolí ??
@mrmaxwell praha, 2. lekarska fakulta univerzity karlovej. intraky su rozne - ja som byvala na celkom kludnom, chodbovice u nas neexistovali a kuchynkovica na nasom poschodi alebo na tych okolitych (odkial sme poculi hluk) tak asi raz za 2 tyzdne. je to len odhad, samozrejme ze na zaciatku roka bol bordel, na zaciaku skuskoveho ticho a ku koncu skuskoveho zase ruch teraz som dostala iny intrak, ten predchadzajuci bol prevazne medicko-pravnicky, terajsi je vraj filozoficko-matfyzacky takze neviem, asi to bude horsie. a velmi zalezi aj na tom, na akom si poschodi, akych mas susedov a tak. napriklad ja som bola nastastie na 9., ale na spodnych poschodiach byvali cudzinci a ti robili v kuchynkach neskutocny hluk, stale chlastali, fajcili travu a varili rozne smradlave jedla lenze hluk bol aj tak, kedze cely rok nam prerabali okna, kupelne, balkony,... kazdy intrak je samozrejme iny ale vacsinou su zriadene studovne a tam byva pokoj a dobre podmienky na ucenie. pripadne stupne do usi to istia.
a este - k martinu ti gratulujem, ja som sa tam nehlasila, aj ked je to podla mna najlepsia slovenska medicina (teda vlastnu skusenost nemam, ale z pocutia som najviac chvaly pocula prave na MT), lenze to mam blizko z domu (ani hodinu cesty) a v tom case som chcela vypadnut niekam dalej "do sveta". teraz by som tam asi isla, so svojou skolou som uplne spokojna, ale neviem, ci som sa neprecenila.
@burn aký je rozdiel medzi jednotlivými fakultami medicíny v Prahe? a bolo ťažké sa tam dostať? odrádza ma tá fyzika hlavne, ale určite chcem vyskúšať aj Čechy
@somslavka Viac ma láka práca v lekárni ako povolanie lekárky. Aj keď viem, že to štúdium bude veľmi ťažké... Ale na 2.strane práca v lekárni je taká pokojná. A aj na medicíne je veľa chémie, či? Ja som sa už začala učiť preto, lebo to bude ťažké naučiť sa na maturity v angličtine a na prijímačky v slovenčine. Tak aby som potom nestresovala kvôli nedostatku času.
@dada111 no veď ja mám rovnaký problém, ale slovinu, anglinu, to už máš odmaturované, nie? a máš taký problém prepnúť sa do slovenčiny? my máme bio a che aj v sjl, aj anj, asi aby sme boli kvázy pripravení
@somslavka fyzika sa mi zdala na vsetkych prijimackach najjednoduchsia a to som z nej nematurovala a ani som v nej nikdy nejako nehviezdila podla mojho nazoru chceli väcsinou zaklady, hlavne optiku, termodynamiku, kvantovu mechaniku (s nejakou elektrinou nas tam zrovna netrapili). urcite vyskusaj aj prahu nie je az taky problem sa dostat, urcite odporucam kupit si knizky s modelovymi otazkami a tam uvidis, ake typy prikladov od teba budu vyzadovat na konkretnej fakulte.
rozdiel medzi fakultami je asi taky, ze 3. lf ma uplne iny system vyucby, maju moduly, pri ktorych sa da v priebehu roka celkom slusne ulievat, ale ked pride skuska z celeho modulu, je to na porazenie.
1. lf ma najstarsiu tradiciu, najviac mien, co na akademickej pode nieco znamenaju... ale beru najvacsie percento uchadzacov, ktori sa hlasia a potom musis prejst sitom (prijmu aj 1000 ludi, ale do druhaku sa nedostane vraj ani polovica). moja spolubyvajuca tam chodi a len asi 4 ludia z jej kruzku maju spravene vsetky skusky (ona je jednou z tych stastnych)...
no a 2. lf som si vybrala preto, ze mala najlepsie hodnotenie spomedzi ceskych lekarskych fakult, je o nu velky zaujem medzi uchadzacmi, ale prijatych je najmenej. cize je relativne najtazsie sa na nu dostat. v rocniku je cca 150 ludi, atmosfera je "rodinna"... no a vyucba prebieha v nemocnici Motol, co je najvacsia nemocnica v CR. kedysi bola 2. lf specializovana na detske odbory a 3. lf na hygienu, dnes uz to vobec neplati.
@somslavka No ajl a sjl už mám, našťastie-aspoň niečo pozitívne. Aj my máme časť v slovenčine, resp. vysvetľujú nám niektoré časti v slovenčine a poznámky máme v angličtine, tak to je fajn a aj tie chemické názvy sú také podobné... Len s tými odbornými termínmi z bio je to už horšie...
@dada111 sylabus ti pošlú asi mesiac pred skúškami
@burn ja obdivujem teba a taktiež gratulujem, že sa držíš tak ďaleko od domov ja som dostal čisto medický intrák tak dúfam, že to predsa len bude na vyššej úrovni ako som počul na iných miestach
ja sa na to veľmi teším len ma zároveň veľmi zneisťuje to, že tam naozaj nikoho ale fakt nikoho nepoznám
hádam raz budeme zdieľať lekárske názory a navštevovať konferencie budeme mať priestor porovnať kvalitu vyučovania na jednotlivých školách
@burn kde kúpim tie modelové knihy? pošlú mi ich poštou? takže sa mi najlepšie oplatí dávať prihlášky na 1, aj 2., áno? budem musieť čosi vymyslieť zas aby nebolo tých prihlášok veľa, predsa len to kus stojí... rozmýšľam, či si dať do MT a či nie... a so skúškami na ostatných českých máš nejaké skúsenosti?
@dada111 však odborné termíny z bio, to je prevzaté z latinčiny, väčšinou, nie? aspoń ja v to dúfam ešte najhoršie to bude s názvoslovím z chémie
@somslavka nie sorry to príde normálne v papierovej forme ale ak budem mať trocha času niekedy cez víkend, tak by som to mohol zoskenovať ak by si chcela ...
preboha ľudia...až m,a zamrazilo,ked to čítam ááááá ja ešte len idem maturovať,ale tiež sa cystám na VS ,intrák a pod ...a ked čítam tie komenty už mám teraz z toho strach : disappointed:
@silwesa jeej tak to ti gratulujem, to sa asi budeme niekedy poznat, ak ma nestihnu v septembri vyrazit mala som Kajetanku, teraz budem na Větrníku (je to od seba vzdialene len na skok). ty mas urcite tiez Kajetanku, ze?
kolko minam? tak hlavne naklady su:
- cesta domov: asi 750 Kc spiatocny listok na vlak, autobusom sa da lacnejsie, ale jasne ze zalezi na tom, odkial si
- jizdenka na mhd okolo 250 Kc/mesiac
- ostatne vydavky: jedlo (v menze stoji obed cca 35 Kc), inak potraviny maju ceny porovnatelne so na SK. neviem, ako sa stravujes, pripadne ci fajcis alebo tak... neviem ani presne povedat, kolko miniem ja, lebo rodicia mi nedavaju vreckove pravidelne, ale ked si vypytam (jasne ze si nepytam stale a snazim sa ich financne nezruinovat ).
@somslavka ja som sa hlasila na vsetky 3 prazske fakulty a na MUNI do brna. na 1. lf som uz nesla na prijimacky, boli posledne v poradi a bola som uz prijata inde, kam som chcela aj tak ist viac, takze by to bolo uz zbytocne... na 2. lf, 3.lf a lf v Brne som bola na skuskach, tak ak ta niektore z toho zaujima, kludne sa pytaj
Nepáčilo sa mi tam absolútne nič. Ani škola, ani mesto, ani "intrák" (ak sa to tým dá vôbec nazvať), ani ľudia mi tam moc nesadli. Preto som sa po prvom semestri zobral inam : )
na zaciatku boli velke ocakavania, ved vysnivana skola..najprv zacali strasit ucitelia s hranicou 50-60-65%, potom som zistila, ze je ine ucit sa z viacerych knih, pripadne si sama vyhladat informacie, z kt. sa treba ucit, nez ako na gympli bolo ze precitajte si strany 40-100 a toto bude na teste
dalej som zistila, ze mudrych je nas vela, nie ako na gympli par biflosov
zvykat si na labaky kazdy tyzden aj niekolko hodin v kuse, pisanie protokolov, co bolo dost otravne. a aj niektori ucitelia boli,su na nervy
a inak celkovo..da sa, ale bolo treba sa zacat ucit, pripravovat sa aj priebezne, na co som nebola pocas strednej zvyknuta.
na doucovanie som nechodila. v 4. rocniku som mala 6 hodin chemie, 6 hodin bioly a 2 hodiny fyziky - tak na to som sa ucila normalne len ako do skoly (ked bolo treba na testy). na matury som sa ucila 2 tyzdne (vybavila som si u doktorky tyzden pred akademickym volno). maturovala som z bio a ch, fyziku som sa neucila, ale nastastie boli v prijimackach podla mojho nazoru len zaklady. po maturach mi zostal tyzden a pol do prijimaciek, to som si prechadzala od rana do vecera modelove otazky. nemozem povedat, kolko hodin som sa ucila denne, lebo som to robila narazovo. teda ked to zratam, bolo to 2 plus 1,5 tyzdna od rana do vecera (tipujem tak 15 hod denne)
@somslavka No niektoré sú prevzaté, niektoré ani nie... Však uvidíš, keď sa začneš učiť z tých kníh na prijímačky... Ideš aj na nejaký kurz/doučko? Ja asi nie... A btw, mohla by si aj mne poslať tie sylaby na mail, ak ich budeš mať v el. forme?
@centaurea Takže ak sa budem učiť priebežne, tak by som nemala mať problém? Ešte by ma zaujímalo, že aké náročné sú tam predmety matika a fyzika a aké sú v priemere tvoje mesačné výdavky za knihy/skriptá.. ?? Ďakujem za odpoveď.
@burn čo je to MUNI? ja si dám prihlášku asi aj do Brna, aj Ostravy a Olomouca, tak má zaujíma obtiažnosť, ktoré skúšky sú tam najťažšie a tak, aj keď, asi to bude všetko na rovnakej úrovni a ten syllabus, to by bolo super, keby si mi poslala
@dada111 na kurz? neviem, možno do MT ty? a.. jasné, pošlem ti to, napíš mi potom do TS mail
@somslavka zajtra alebo pozajtra pojdem domov, tak ho pohladam a ak najdem, napises mi potom adresu a poslem ti ho, ok?
muni je masarykova univerzita. pre mna boli najtazsie asi prijimacky v brne, lebo som ani nevedela, ze existuju nejake modelove otazky... ale vsade to bolo tak, ze kazdy uchadzac dostane vlastny vygenerovany test, takze vzdy zalezi na tom, ako otazky sadnu prave tebe. na 2. lf bol dost tazky ustny pohovor, na 3. lf sa mi zdal ovela lepsi, ale tiez mozes dostat prijemnejsiu / menej prijemnu komisiu...
akože, mala som 18, bola som sama v hlavnom meste a učila som sa zarábať si sama na seba a zvykala som si na tie problémy, čo sa nám vynorili doma.
ale bolo to super, stále sme chodili von, do klubov, na koncerty, vtedy som dokonca chodila aj smažiť dosť často a so školou som nemala jediný problém, lebo u nás na katedre na nás boli dobrí, zaujímali sa a tak.. super to bolo
ano, ucit sa priebezne proste musis, kazdy tyzden byva zapocet, minimalne..a plus pripravovat sa na labaky (teoria)
a zvyknut si na taky stres, ked mas tych testov viac a ked chces mat aj trochu volneho casu.
matika sa da celkom zvladnut, teraz prisiel novy ucitel, neviem aky je. fyzika je cela zo strednej, je toho dost za 1 semester. horsia je fyzikalna chemia.
knihy a skripta mam len z kniznice, kupovala som len mozno 3 knihy, ozaj, ked chces, mozem ti ich predat
@centaurea Mňa čaká ešte rok na strednej a prijímačky, tak pre istotu si zatiaľ radšej nejdem zháňať knihy... Len tak ma to zaujímalo, že ako to tam chodí, keďže je to moja priorita. Inak, my na strednej moc často nechodíme do labáku..
stres z ineho prostredia, hladal som ucebne vo velkych budovach po celom meste, no zachvilu som si na nasiel kamaratov v skole a na intraku a hned to islo lahsie, starsi a skusenejsi poradili mladsim a neskusenejsim tak ako aj ty, ked budes starsia budes radit druhym
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
a ja som si stále nezvykla. že sa musím učiť dlhšie ako pol dňa, keď chcem spraviť skúšku....
gympel bol po piči ale vysoká je u najviac
rovnako medzi spoluziakmi mam super kamaratov, okrem toho som spoznala kopec ludi z inych skol, spoznala som priatela, potom aj druheho skratka, velmi rychlo som sa zabyvala a vobec mi nevadilo, ze sa domov vraciam len raz za 4-5 tyzdnov skusky som v zime mala spravene necely tyzden po zaciatku skuskoveho a potom vyse mesiaca volno. leto bolo narocnejsie, vdaka comu teraz nemam prazdniny, ale to uz je na iny pribeh...
@burn a povieš mi aj to, kde si sa dostala ?? mňa to fest zaujíma a hlavne to, že aké sú intráky ? dá sa tam učiť, či hluk nedovolí ??
rozdiel medzi fakultami je asi taky, ze 3. lf ma uplne iny system vyucby, maju moduly, pri ktorych sa da v priebehu roka celkom slusne ulievat, ale ked pride skuska z celeho modulu, je to na porazenie.
1. lf ma najstarsiu tradiciu, najviac mien, co na akademickej pode nieco znamenaju... ale beru najvacsie percento uchadzacov, ktori sa hlasia a potom musis prejst sitom (prijmu aj 1000 ludi, ale do druhaku sa nedostane vraj ani polovica). moja spolubyvajuca tam chodi a len asi 4 ludia z jej kruzku maju spravene vsetky skusky (ona je jednou z tych stastnych)...
no a 2. lf som si vybrala preto, ze mala najlepsie hodnotenie spomedzi ceskych lekarskych fakult, je o nu velky zaujem medzi uchadzacmi, ale prijatych je najmenej. cize je relativne najtazsie sa na nu dostat. v rocniku je cca 150 ludi, atmosfera je "rodinna"... no a vyucba prebieha v nemocnici Motol, co je najvacsia nemocnica v CR. kedysi bola 2. lf specializovana na detske odbory a 3. lf na hygienu, dnes uz to vobec neplati.
@burn ja obdivujem teba a taktiež gratulujem, že sa držíš tak ďaleko od domov ja som dostal čisto medický intrák tak dúfam, že to predsa len bude na vyššej úrovni ako som počul na iných miestach
ja sa na to veľmi teším len ma zároveň veľmi zneisťuje to, že tam naozaj nikoho ale fakt nikoho nepoznám
hádam raz budeme zdieľať lekárske názory a navštevovať konferencie budeme mať priestor porovnať kvalitu vyučovania na jednotlivých školách
@dada111 však odborné termíny z bio, to je prevzaté z latinčiny, väčšinou, nie? aspoń ja v to dúfam ešte najhoršie to bude s názvoslovím z chémie
kolko minam? tak hlavne naklady su:
- cesta domov: asi 750 Kc spiatocny listok na vlak, autobusom sa da lacnejsie, ale jasne ze zalezi na tom, odkial si
- jizdenka na mhd okolo 250 Kc/mesiac
- ostatne vydavky: jedlo (v menze stoji obed cca 35 Kc), inak potraviny maju ceny porovnatelne so na SK. neviem, ako sa stravujes, pripadne ci fajcis alebo tak... neviem ani presne povedat, kolko miniem ja, lebo rodicia mi nedavaju vreckove pravidelne, ale ked si vypytam (jasne ze si nepytam stale a snazim sa ich financne nezruinovat ).
farmácia BA
na zaciatku boli velke ocakavania, ved vysnivana skola..najprv zacali strasit ucitelia s hranicou 50-60-65%, potom som zistila, ze je ine ucit sa z viacerych knih, pripadne si sama vyhladat informacie, z kt. sa treba ucit, nez ako na gympli bolo ze precitajte si strany 40-100 a toto bude na teste
dalej som zistila, ze mudrych je nas vela, nie ako na gympli par biflosov
zvykat si na labaky kazdy tyzden aj niekolko hodin v kuse, pisanie protokolov, co bolo dost otravne. a aj niektori ucitelia boli,su na nervy
a inak celkovo..da sa, ale bolo treba sa zacat ucit, pripravovat sa aj priebezne, na co som nebola pocas strednej zvyknuta.
@dada111 na kurz? neviem, možno do MT ty? a.. jasné, pošlem ti to, napíš mi potom do TS mail
muni je masarykova univerzita. pre mna boli najtazsie asi prijimacky v brne, lebo som ani nevedela, ze existuju nejake modelove otazky... ale vsade to bolo tak, ze kazdy uchadzac dostane vlastny vygenerovany test, takze vzdy zalezi na tom, ako otazky sadnu prave tebe. na 2. lf bol dost tazky ustny pohovor, na 3. lf sa mi zdal ovela lepsi, ale tiez mozes dostat prijemnejsiu / menej prijemnu komisiu...
ale bolo to super, stále sme chodili von, do klubov, na koncerty, vtedy som dokonca chodila aj smažiť dosť často a so školou som nemala jediný problém, lebo u nás na katedre na nás boli dobrí, zaujímali sa a tak.. super to bolo
ano, ucit sa priebezne proste musis, kazdy tyzden byva zapocet, minimalne..a plus pripravovat sa na labaky (teoria)
a zvyknut si na taky stres, ked mas tych testov viac a ked chces mat aj trochu volneho casu.
matika sa da celkom zvladnut, teraz prisiel novy ucitel, neviem aky je. fyzika je cela zo strednej, je toho dost za 1 semester. horsia je fyzikalna chemia.
knihy a skripta mam len z kniznice, kupovala som len mozno 3 knihy, ozaj, ked chces, mozem ti ich predat