no, v zajacoch/králikoch sa nevyznám, ale asi to úplne normálne nebude
nemáš nejakú knižku o nich? alebo nie je nejaké fórum/iné informácie, kde by ti viac poradili? Lebo (ak by som chcela strašiť) to môžu byť aj nejaké parazity... a možno nie, možno je to spôsobené len suchým vzduchom alebo stravou..
taktiež asi závisí od toho, ako sa správa, či normálne, či apaticky a či si to škriabe
tkže na tvojom mieste v prvom rade by som si naštudovala nejaké informácie z kompetentnejších zdrojov ako tento, a v prípade, že si to škriabe alebo je na ňom vidno, že nie je úplne zdravý šla k veterinárovi
ak sa správa normálne, tak skúsila upraviť stravu a podobne
má porážkovú hmotnosť? >>zarezať>> "Samotné zabití je velmi jednoduché. Stačí králíka uchopit za zadní nohy, upažit s ním před sebe a obratnější rukou ho udeřit „za uši“ nějakým tupým předmětem či hranou ruky. Osobně užívám topůrko ze sekerky, jelikož udeření rukou nemusí být vždy příjemné. Úder směřujte co nejvíce od těla králíka – prakticky ho stačí jen „líznout“ po čele. Udeříte-li ho blízko ke krku, udělá se na místě podlitina. Po úderu králíkovi většinou začne z nosu a tlamy téci krev. Navíc mu ještě podřízneme krční tepnu, aby došlo k co nejkvalitnějšímu vykrvení!
Nechceme-li králíka zabíjet úderem za uši, můžeme si pořídit porážkovou pistoli, kterou natáhneme, přiložíme králíkovi mezi oči a zmáčkneme „spoušť“. Nejde samozřejmě o klasickou pistoli. Pružina vystřelí z pistole hrot, který králíkovi prorazí lebku a okamžitě ho usmrtí. Tato metoda je v drobnochovech bezkonkurenční. Králíka necháme v klidu vykrvit a asi po dvou minutách ho – již mrtvého – přivážeme opět za zadní nohy na provázky. Poté již můžeme začít se stahováním kůže. Nejprve obřežeme kůži za patou, kde je králík přichycen na provázky. Pozor dáváme hlavně na to, abychom nepřeřízli šlachy (kůže by se z končetin špatně stahovala). Následuje dlouhý řez od tohoto obřezání až ke konečníku. Kůži opatrně stáhneme k tomuto místu. V této době máme staženy zadní končetiny. Poté uchopíme králíka za pírko a přeřežeme ho společně s kůží co nejtěsněji u trupu. Celá kůže se nám tak uvolní a můžeme ji opatrně stáhnout, jak se říká „do pytle“. Pozor dáváme zejména při začátku stahování u břicha, kde musíme pohlavní orgán, vazy a kůži obřezávat, abychom nestáhli i maso.Jakmile kůži stáhneme až k hlavě, obřežeme konce předních končetin a zlomíme kosti. Oddělíme tak tlapky od staženého trupu. Chceme-li upotřebit i hlavu, dále táhneme za kůži směrem dolů a obřezáváme uši, oči a následně i čumák. Po kompletním stažení uřežeme ještě víčka, pisky u tlamy a vydloubneme oči. Kdo hlavu nechce, uřízne ji za krkem. Hlava zůstane uvnitř pytle z kůže. Nakonec musíme králíka vyvrhnout. Nejprve rozřízneme tzv. „zámek“, což je kost u konečníku. Po jejím rozříznutí můžeme stehna od sebe trošku roztáhnout. Následně provedeme dlouhý řez, při kterém rozřízneme břicho až k hrudnímu koši. Od konečníku začneme vytrhávat pohlavní orgány, střeva a močový měchýř (často v těchto místech pevně drží). Následuje vyvrhnutí celého provazce střed, žaludku, zkrátka celého trávicího ústrojí, vyjma ledvin. Vyřízneme i játra, ze kterých opatrně odstraníme žlučový váček. Nakonec vyndáme srdce a plíce, z krku vyřízneme jícen a máme prakticky hotovo. Pouze již králíka opláchneme, zbavíme sražené krve a nečistot. Kůži a vnitřnosti zahrabeme do kompostu, nechceme-li ovšem kožku usušit a zpeněžit. Králíka následně i s ledvinami (ty většinou zůstanou v trupu, ale můžeme je vyjmout) a játry namočíme alespoň na 12 hodin (doporučuji spíše celý den) do vody. Poté již můžeme králíka odblanit, naporcovat a začít s kuchyňskou úpravou.
ak je spracovaný >> 00 g zajačieho mäsa (stehná a chrbát), 4 plátky údenej slaniny, 5-6 lyžíc pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 cibuľa, soľ, 2 lyžice tuku, korenie celé čierne a divoké, 1 bobkový list, 1 lyžica múky, trochu cukru, 1/4 citróna, 1 lyžica horčice, ocot, 1 dl smotany, 1 lyžica masla, 0,5 dl bieleho vína.
Upravený zajačí chrbát a stehná pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny. Očistenú a na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu s cibuľou vložíme do polovice teplého tuku, opražíme, dolejeme vodou, pridáme korenie, prevaríme, vložíme pripravené mäso a prikryté dusíme v rúre. Počas dusenia mäso obraciame, polievame výpekom a keď treba, podlievame vodou. Mäkké mäso preložíme na dosku a keď trochu vychladne, kosti odstránime a mäso pokrájame na úhľadné plátky. Zo zostatku tuku a z múky pripravíme zápražku, zeleninovú šťavu zahustíme, rozmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, citrón, a 15minút varíme. Uvarenú omáčku rozmixujeme alebo pretrieme cez sito, prevaríme, zjemníme smotanou, prípadne aj bielym vínom, vložíme vykostené a pokrájané mäso, dobre prehrejeme. Nakoniec opražíme na drobné kocky pokrájaný zostatok údenej slaniny a vmiešame do hotového pokrmu. Vhodnou prílohou sú žemľové knedle a brusnicový alebo ríbezľový kompót.
@lemonada Skús sa spýtať na nejakom fóre venovanom králikom, zajačikom, hlodavcom Ale ja si myslím, že je to normálne. Zvlášť ak tá koža nie je aj nejak inak poškodená. Neviem, moja havina mala strašne veľa šupiniek na uškách, veterinár si najskôr myslel, že sú to parazity, tie sa ale nenašli. Tak nám dal taký špeciálny šampón na lupiny a pomohlo to.
normálne to zrejme nieje, už mám tretieho zaja a žiaden nemal nič podobné, ináč kvalita srsti / kože závisí aj od toho čím ho kŕmiš, ale pre istotu by si sa mala spýtať veterinára
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
nemáš nejakú knižku o nich? alebo nie je nejaké fórum/iné informácie, kde by ti viac poradili? Lebo (ak by som chcela strašiť) to môžu byť aj nejaké parazity... a možno nie, možno je to spôsobené len suchým vzduchom alebo stravou..
taktiež asi závisí od toho, ako sa správa, či normálne, či apaticky a či si to škriabe
tkže na tvojom mieste v prvom rade by som si naštudovala nejaké informácie z kompetentnejších zdrojov ako tento, a v prípade, že si to škriabe alebo je na ňom vidno, že nie je úplne zdravý šla k veterinárovi
ak sa správa normálne, tak skúsila upraviť stravu a podobne
Nechceme-li králíka zabíjet úderem za uši, můžeme si pořídit porážkovou pistoli, kterou natáhneme, přiložíme králíkovi mezi oči a zmáčkneme „spoušť“. Nejde samozřejmě o klasickou pistoli. Pružina vystřelí z pistole hrot, který králíkovi prorazí lebku a okamžitě ho usmrtí. Tato metoda je v drobnochovech bezkonkurenční. Králíka necháme v klidu vykrvit a asi po dvou minutách ho – již mrtvého – přivážeme opět za zadní nohy na provázky. Poté již můžeme začít se stahováním kůže. Nejprve obřežeme kůži za patou, kde je králík přichycen na provázky. Pozor dáváme hlavně na to, abychom nepřeřízli šlachy (kůže by se z končetin špatně stahovala). Následuje dlouhý řez od tohoto obřezání až ke konečníku. Kůži opatrně stáhneme k tomuto místu. V této době máme staženy zadní končetiny. Poté uchopíme králíka za pírko a přeřežeme ho společně s kůží co nejtěsněji u trupu. Celá kůže se nám tak uvolní a můžeme ji opatrně stáhnout, jak se říká „do pytle“. Pozor dáváme zejména při začátku stahování u břicha, kde musíme pohlavní orgán, vazy a kůži obřezávat, abychom nestáhli i maso.Jakmile kůži stáhneme až k hlavě, obřežeme konce předních končetin a zlomíme kosti. Oddělíme tak tlapky od staženého trupu. Chceme-li upotřebit i hlavu, dále táhneme za kůži směrem dolů a obřezáváme uši, oči a následně i čumák. Po kompletním stažení uřežeme ještě víčka, pisky u tlamy a vydloubneme oči. Kdo hlavu nechce, uřízne ji za krkem. Hlava zůstane uvnitř pytle z kůže. Nakonec musíme králíka vyvrhnout. Nejprve rozřízneme tzv. „zámek“, což je kost u konečníku. Po jejím rozříznutí můžeme stehna od sebe trošku roztáhnout. Následně provedeme dlouhý řez, při kterém rozřízneme břicho až k hrudnímu koši. Od konečníku začneme vytrhávat pohlavní orgány, střeva a močový měchýř (často v těchto místech pevně drží). Následuje vyvrhnutí celého provazce střed, žaludku, zkrátka celého trávicího ústrojí, vyjma ledvin. Vyřízneme i játra, ze kterých opatrně odstraníme žlučový váček. Nakonec vyndáme srdce a plíce, z krku vyřízneme jícen a máme prakticky hotovo. Pouze již králíka opláchneme, zbavíme sražené krve a nečistot. Kůži a vnitřnosti zahrabeme do kompostu, nechceme-li ovšem kožku usušit a zpeněžit. Králíka následně i s ledvinami (ty většinou zůstanou v trupu, ale můžeme je vyjmout) a játry namočíme alespoň na 12 hodin (doporučuji spíše celý den) do vody. Poté již můžeme králíka odblanit, naporcovat a začít s kuchyňskou úpravou.
ak je spracovaný >> 00 g zajačieho mäsa (stehná a chrbát), 4 plátky údenej slaniny, 5-6 lyžíc pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 cibuľa, soľ, 2 lyžice tuku, korenie celé čierne a divoké, 1 bobkový list, 1 lyžica múky, trochu cukru, 1/4 citróna, 1 lyžica horčice, ocot, 1 dl smotany, 1 lyžica masla, 0,5 dl bieleho vína.
Upravený zajačí chrbát a stehná pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny. Očistenú a na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu s cibuľou vložíme do polovice teplého tuku, opražíme, dolejeme vodou, pridáme korenie, prevaríme, vložíme pripravené mäso a prikryté dusíme v rúre. Počas dusenia mäso obraciame, polievame výpekom a keď treba, podlievame vodou. Mäkké mäso preložíme na dosku a keď trochu vychladne, kosti odstránime a mäso pokrájame na úhľadné plátky. Zo zostatku tuku a z múky pripravíme zápražku, zeleninovú šťavu zahustíme, rozmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, citrón, a 15minút varíme. Uvarenú omáčku rozmixujeme alebo pretrieme cez sito, prevaríme, zjemníme smotanou, prípadne aj bielym vínom, vložíme vykostené a pokrájané mäso, dobre prehrejeme. Nakoniec opražíme na drobné kocky pokrájaný zostatok údenej slaniny a vmiešame do hotového pokrmu. Vhodnou prílohou sú žemľové knedle a brusnicový alebo ríbezľový kompót.
jééj, ňu, ňu, ňu.......sopliačik krátky čo už nedrichme?! .............filip
@zajkousko @1 ach jaaaaaaaaaaj