Ahojte viete niekto ako fungujú tie zhody v bakalárskych prácach ? Celkom sa obávam, lebo mám takú tému ktorá už bola opisovaná dosť často čiže aj tie veci čo tam mám použité sú už v dosť veľa prácach...Samozrejme som to neodpisovala zo žiadnej bakalárky
kamaratka na trnavskej univerzite mala pod 5 percent (nejako 4.5) a hovorila, že im to uznavaju do 30 percent, ked mas viac, tak zalezi, ako to obhajis
Ale to sa hodnotí že napr do 30% z jednej bakalárky alebo zo všetkých čo sú tam zverejnené na crzp? Lebo podľa mna tie veci čo tam mám použité, boli hádam už všetky
@goldenbeach To závisí aj od oboru. Počul som, že v hlavne v práve sa témy prác už dosť opakujú, ale napr. v informatike sa originálne témy vymýšľajú jednoducho takže aj zhody by mali byť minimálne.
Zhoda je len ak je text 1:1 rovnaký. Stačí poprehadzovať slová.
Reálne, hranica 30% je extrémne veľa, to by odhalilo tak maximálne exkpt. Danka, ale aj v tomto prípade to zrejme zlyhalo.
U nás na informatike sa smejeme spolužiakom, ktorí majú zhodu viac ako 2%. Väčšina zdrojov je v angličtine, takže ani nie je možné mať viac, väčšina z tých 2% je s predošlými bakalárskymi prácami, prípadne prácami spolužiakov.
@kajus545 % hovorí o tom, koľko TVOJEJ práce je zhodnej s inými prácami. Takže ak máš prvú polovicu okopírovanú z 5 iných, stále je to len 50% zhoda. Ak máš aj druhá polovicu zhodnú s inými prácami, tak 100%.
Ale ako som vravel vyššie, už 20% je nereálna hranica, z 50 stranovej práce by 10 strán museli byť presne 1:1 okopírované.
Celkovjo keď citujes niečo a udavas fakty tak to si nevymyslis.to musíš citovať presne. Celkovo aj keď citujes z knihy alebo z netu tak citujes a zhode sa nevyhnes keďže si tie fakty sám nevymyslel...
teraz už má skoro každý zhodu okolo 20 %, a v teórii je to jasné, že tá zhoda bude a nikto nerieši, skôr by bol problém, keby bola praktickej a návrhovej
Musíš tie vety napísať vlastnými slovami, pripadne preštylizovať, tak aby význam zostal rovnaký. Alebo to skopčiť a dať ako citáciu. Ja som kopčil celé zákony, a mal som pod 15% zhodu myslím.
@kajus545 no nekopíruj celé strany. Z každej knihy keď skopíruješ jednu/dve vety a ostatné parafrázuješ, tak nemôžeš mať nad 10%. Hovorím, stačí len poprehadzovať slová vo vetách a už v tom nebude zhoda.
@kajus545 až tak nie, ak sa len nejaké slová zmenia, tak stále nájde zhodu, len sa zníži spoľahlivosť. Treba preusporiadať slová. Ti môžem poslať do TS ako vyzerá taký protokol.
Studujem stavbarinu a zmysel mojej prace je projekt. Textova cast je iba technicka sprava a to je minimum. Gro je projektova časť. vykresy v PDF enormnych rozmerov. Ale do textovej spravy dávam info o projekte. Mam bytovy dom a ten uz robiki xy ľudí predomnou kedze to kazdy pozna. Normy su lahke skoro ako na rodinny dom. A zhoda? Neriesim to. Ine bakalarky nepozeram. V tej chvili ako by som to zacala pozerat by som iba kopirovala. Za dva tyzdne odovzdavam a konzultujem iba s konzultantom ktoremu doverujem ze vie co robi. Na Acka to nemusi byt. Ja si na to nepotrpim.. nikdy sa ma neopytali v zivote na znamky z maturity alebo zo zakladnej školy. Nemyslim si ze je to podstatne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
preco mas temu ktoru malo milion ludi pred tebou?
inak je to pekna blbosť, za 15-20 rokov bude napisanych toľko prac, že človek sa zhode nevyhne.
Reálne, hranica 30% je extrémne veľa, to by odhalilo tak maximálne exkpt. Danka, ale aj v tomto prípade to zrejme zlyhalo.
U nás na informatike sa smejeme spolužiakom, ktorí majú zhodu viac ako 2%. Väčšina zdrojov je v angličtine, takže ani nie je možné mať viac, väčšina z tých 2% je s predošlými bakalárskymi prácami, prípadne prácami spolužiakov.
Ale ako som vravel vyššie, už 20% je nereálna hranica, z 50 stranovej práce by 10 strán museli byť presne 1:1 okopírované.