Vedeli by ste si predstavit,ze by ste sa mali odstahovat do tyzdna priklad zo 70-tisicovej Trnavy do nejakej 20+milionov metropoly? (priklad Sao Paulo,Mexico city,Šhanghaj)
Ja nechapem,ako moze vsetko v takej metropole fungovat,urady,zachranky...
neviem si to veľmi predstaviť, človek sa v BA odvezie električkou 30 min z centra a môže ísť do lesa, takisto na bicykli sa dá hneď dostať na vidiek a podobne, jednoducho preč od ľudí do prírody... niečo takéto je v podobných mestách ako New York nemožné a žiadny Central Park tomu nepomôže... preto si to neviem predstaviť
V Bratislave robím ale bývať by som tam nechcela lebo ja tam na mňa veľa ľudí.. V Prahe mi stačí pár dní byť a už je to na mňa moc. Takže v niečom takom. Veľkom preplnenom ľuďmi si vôbec neviem predstaviť.
Neviem urcite... Velke mesta sice maju svoju atmosferu ale zit by som tam nechcel skor v takych mensich tak do 100 000 by mi to mozno vyhovovalo alebo aj mensie take 30 000 a podobne
@torpedo08 zrovna Prahu by som nenazýval ako veľkomesto, má iba o 500 tisíc viac obyvateľov ako Blava, veľkomestom sa môže nazývať taký Londýn,New York,Moskva, Los Angeles, kde žije ešte o niekoľko miliónov viac ľudí ako žije na celom SVK..
@sasi2680 Bratislava a Praha no to sú mi len veľkomestá ja si predstavujem ako veľkomesto niečo také, kde žije ešte viac ľudí ako na celom SVK...ale každý si predstavuje pod veľkomestom niečo iné no...a nie polmiliónové a miliónové mesto
odkedy som bola v Moskve, tak uz mi nic nepride velke a to Moskva ma tak +12milionov obyv. ...ale nechcela by som tam byvat
a v ziadnom tak velkom meste.. tak do 3milionov max.
@sasi2680 veď v poho ja nič ja som bol v Londýne tak viem porovnať a bolo to tam na porazenie preto mi to prišlo také troška vtipné, že niekto berie ako BA a Prahu za veľkomesto, čo je oproti Londýnu fakt dedina
@valki ja viem... Mexiko City je jedno z najväčších miest na svete v počte obyvateľov, ak nie najväčšie, teraz neviem presne, tam by som nevedel žiť určite
@torpedo08 to ti neviem povedať aké je to v Prahe, nikdy som tam nebol, ale viem , že tam žije iba milión obyvateľov, čo fakt nič, ale samozrejme ak rátame turistov, tak je to oveľa viac, podobne ako v Londýne žije okolo 8 milionov ale s turistami je to omnoho viac
Bratislava je v tomto ok. Ziadne velkomesto. Ale byt v meste kde je cez par milionov ludi je podla mna hardcore. To si ani casovo neviem predstavit v pracovnom zivote tie presuny ak by som nebyval rovno pri praci.
Žila som v Londýne a často mi z tých davov a cestovania drbalo, ale na druhej strane by som si nevedela prestaviť žiť ani v malom nudnom meste, takže ťažko povedať
par miest som si vyskusal... Praha, Brusel, Viedeň, Osaka... (že Bratislava velkomesto humoristi Osobne je mi jedno, ci je mesto velke alebo male, pre mna je dost podstatne, aby bolo hlavne historicvke... milujem hist. mesta ako je Florencia, Petrohrad, Budapest a je mi celkom jedno, ci su tam davy turistov, a chaos... Ale pravda je, že na život tak všeobecne (infrastruktura, ludia, historia, vyzitie, nak. moznosti atď.) mi vyhovuju prave tie mesta, v ktorych striedavo zijem, Oostende a Luxembourg... Oostende ma neopakovatelnu atomsferu a dycha duchom sidla europskej slachty zaciatkom 20. storocia, a Luxembourg milujem najmä kvoli ludom a hist. atmosfere... sle viem si pokojne predstavit zit dlhsiu dobu aj napr. v Rime, Barcelone, Stockholme, Parizi... aj napr. v Bombaji alebo Dillí... Inak v tychto megapolach ludia dost casto ziju v urcitych stvrtiach, oblastiach a uzavretych komunitach, z ktorych poriadne nevytiahli ani paty a ani nejako extra nevnimaju, ze ziju vo velkomeste...
@Charlie1 tak BA urcite nie... Praha je rozhodne viac metropola a velkomesto, ako Bratislava...
@salora ja beriem ako veľkomesto, čo má aspoň nad 5 mega obyvateľov... v Prahe som nebol, neviem posúdiť, možno tak rozlohou je veľké mesto, určite väčšie ako BA, o tom žiadna...každopádne pre mňa sú veľkomestá niečo ako New York,Los Angeles,Moskva,Londýn a tak
@salora to dobre napisala,tiez myslim,ze obyvatelia tych velkomiest 20 milionov + velka cast z nich zije uzavreto vo svojej casti a ani nevnimaju,ze ziju v tak obrovskej metrople a do uplneho centra vobec nechodia ak vobec tam uz boli.... @Andy-larkin aka polovica prosim ta? iba Florencia a Oostende su mensie,ale ona tam o nich vobec nepisala,ze su to metropoly,ale ze jej vyhovuju a pacia sa jej ich architektura
@Charlie1 tak hej, ale to je tvoje kritérium... predpokladam, že napr. taký Paríž pokladáš za veľkomesto.... alebo Budapešť alebo San Francisco... či? A pritom Paríž je asi 5x väčší ako Praha ale má cca len možno asi o 1,2 mil. obyvatelov viacej... dokoncva SF ma len okolo miliona, menej ako Praha...
@salora nie Paríž naozaj neberiem ako veľkomesto, Paríž je jedno z najznámejších miest na svete, ale ako veľkomesto ho nepovažujem, nakoľko má ešte menšiu rozlohu ako taká Praha a dokonca aj Bratislava, čo ma dosť prekvapilo, keď som sa to dozvedel... ako píšem, Londýn,New York,Moskva,Los Angeles,Sydney,Tokyo,Peking toto sú pre mňa veľkomestá, čo majú xxx miliónov obyvateľov a takisto aj niekoľkotisícovú rozlohu ... Madrid,Rím,Paríž sú známe mestá, ale fakt sú to oproti svetovým mestám mimo Európy ako dediny
@salora@valki Bratislava ma rozlohu 367,6 km². Brusel ma len 32,61 km² a tiez ma ovela menej obyvatelov ako Bratislava. Osaka ma 223 km², Florencia 102,4 km², Oostende rozloha 37,72 km² obyvatelov ma tiez ovela menej ako Bratislava, Luxembourg rozloha 51,46 km² obyvatelov ma tiez ovela menej, Barcelona 101,4 km², Stockholm 188 km², Pariz 105,4 km², Dili 48,27 km² pocet obyvatelov ovela menej ako Bratislava.
Vsetky su rozlohou o dost mensie, niektore su mikroskopicke aj poctom obyvatelov oproti Bratislave. Vieden je rozlohou skoro rovnaka a Praha trosku vacsia.
Co sa tyka poctu obyvatelov Bratislavy oficialne ich je 470 000 plus 200 000, ktori tu nemaju nahlaseny trvaly pobyt a plus kazdy den sem dochadza za pracou 150 000 ludi, takze cez pracovny den je v Bratislave okolo 850 000 ludi.
@salora@valki podla tej definicie, ze velkomesto je kazd aglomeracia, ktora ma viac ako 100 000 obyvatelov, tak potom aj samotna mestska cast Petrzalka je velkomesto vo velkomeste so svojimi 130 000 obyvatelmi
@andy-larkin hlavne som o väčšine tých miest nepísal ako o veľkomestách... a prosím ťa, keď už googliš, tak poriadne písal som o Dillí, nie o New Delhi
@andy-larkin a k tej definíciíí najm. 100 000 obyvatelo - tak to bolo definovane ešte koncom 19. stor, dopisiaľ ju nik nepredefinoval akurat sa za trend povazuje dnes uz viac ako 500 000 obyvatelov... aa co niekto povazuje alebo nepovazuje za velkomesto, je fakt subjektivne... a nedefinuje ho len rozloha a pocet obyvatelov...
Bratislavu milujem,lebo je to 3.najzelenšie mesto sveta (1.Reijkijavik,2.Auckland) a je tu mnoho prírody,čo napr.Praha či Viedeň nemajú ani zďaleka..pamiatky sú fajn,ale kto tam býva,to už nevníma a na turizmus doplatili mnohé mestá,napr.Benátky,kde v centre mesta domáceho nestretnete.Okrem toho má Bratislava vedľa Viedeň či Budapešť..a Bratiska má lepšie platy ako napr.Praha..super mesto,bez množstva turistov a s veľkým množstvom prírody.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
a v ziadnom tak velkom meste.. tak do 3milionov max.
@Charlie1 tak BA urcite nie... Praha je rozhodne viac metropola a velkomesto, ako Bratislava...
staroby by som sa tam ale dožiť nechcela
@Andy-larkin aka polovica prosim ta? iba Florencia a Oostende su mensie,ale ona tam o nich vobec nepisala,ze su to metropoly,ale ze jej vyhovuju a pacia sa jej ich architektura
@Charlie1 tak hej, ale to je tvoje kritérium... predpokladam, že napr. taký Paríž pokladáš za veľkomesto.... alebo Budapešť alebo San Francisco... či? A pritom Paríž je asi 5x väčší ako Praha ale má cca len možno asi o 1,2 mil. obyvatelov viacej... dokoncva SF ma len okolo miliona, menej ako Praha...
Vsetky su rozlohou o dost mensie, niektore su mikroskopicke aj poctom obyvatelov oproti Bratislave. Vieden je rozlohou skoro rovnaka a Praha trosku vacsia.
Co sa tyka poctu obyvatelov Bratislavy oficialne ich je 470 000 plus 200 000, ktori tu nemaju nahlaseny trvaly pobyt a plus kazdy den sem dochadza za pracou 150 000 ludi, takze cez pracovny den je v Bratislave okolo 850 000 ludi.