Koncom roka má byť v Bruseli predložený plán na zjednotenie výzoru cigaretových krabičiek. Ešte je to všetko v štádiu vývoja, ale podobný zákon by mal Brusel a čiže aj celá EU prijať do 5 rokov. Na čiernobielej krabičke by mal byť poučný nápis o škodlivos
o tom som nepočula...ale podľa toho, čo tu píšeš, podľa mňa je pozitívne, aby sa reklamy na cigarety aspoň takto obmedzili...efekt by to malo podľa mňa, hoci nie nejaký extrémny...aspoň na tých, čo ešte fajčiť nezačali a lákajú ich tie reklamné pútače v trafikách či výzor krabičky (lebo napr. niektoré slimky vyzerajú fakt pekne ).
Keď si tak vezmete, tak na tých škatuľkách niesu žiadne reklamy, len logo firmy ktorá sa prirodzene prezentuje. Predstavte si , že idete do stánku a vypýtate si jedne marsky-dlhé. Stará a senilná stánkarka Stanka sa skrčí pod poult a 10 min sa snaží nájsť vaše marsky-dlhé, ktoré napokon predsa nenájde lebo každá krabička vypadá rovnako a ona si doma zabudla okuliare. A predstavte si to v hypermarkete, alebo na pumpe kde sa vštci ľudia skurvene ponáhľajú. To by ma fakt nasralo...
toto SÚ podstatné veci..keby ste vedeli koľko prachov sa len v európskej únii minie na liečenie následkov fajčenia tak by sa vám pretočili panenky
btw jasne že človeka, čo fajčí 10 rokov ako turek nejaká zmena krabičky neodradí, ale je to skôr zamerané na mladých ľudí, pardon, DETI ktoré fajčia lebo je to "cool" a "zaujímavé"
@stodvacinkar Nedá mi nereagovať. Písal si že koľko sa minie peňazí na liečenie chorôb ktoré spôsobuje fajčenie. Áno, veľa. Ale vieš z koľko ide peňazí do štátnej pokladnice práve z chlastu a z cigariet ? Áno, strááááááášne veľa. Prečo si myslíš že neustále dvíhajú ceny cigariet a tak podobne ? Vôbec nie preto, aby ľudí odradili od fajčenia, oni chcú len viac peňazí. Myslím si, že aj tie povrchné nápisy - fajčenie škodí zdraviu sú tam len nato aby tam boli, len nato aby moralisti nekritizovali, len nato aby sa ľudia nemohli vyhovárať že "oni za to nemôžu".
Nepomôžeto, nič nepomôže proti fajčeniu, jediná vec ktorám ozaj pomôže je úplne zastaviť výrobu cigariet, aj keď by sme sa niektorí zbláznili ale pomohlo by to aj keď by sa zvýšil počet feťákov
Nie som psycholog, ale myslim si, ze cierna pochmurna farba bude mat pozitivny psychologicky efekt na (ne)fajcenie.
@citroon politici to praveze nechcu, ale kedze sa chcu pacit aj fajciarom aj nefajciarom tak nemozu vyhoviet len jednej strane. Im terajsi stav vyhovuje, kedze dan z tabaku je nehorazne vysoka.
fakt neviem čo tým sledujú, fajčiari si neprestanú kupovať cigarety kvôli zmene obalu, aj keby tam bolo nakreslené hovno aj tak si to kúpia ... neviem čo riešia stále v tom Bruseli, takéto kokotiny a naozajstné problémy len ututlávajú ...
@stodvacinkar Myslím, že to či sa niekto rozhodne dotovat statnu ppkladnicu fajcenim je kazdeho vec. Kedze jednotna dan je 19% tak kazdy dotuje statnu kasu trebars aj tym, ze si rano kupi 20 deka tresky a 4 rozky.
Na mieste tych politikov, ktorym ide naozaj iba o peniaze by som dovolil na skatulkach vsakovake ine reklamy, nech im ide co najviac penazi a z tych penazi by som potom riesil ine problemy.
Problemom vsak je to, ze aj keby do tej statnej kasy prudilo neviem ake mnozstvo penazi, k ludom co ich potrebuju sa nedostanu, naopak, ostanu vo vreckach tych, co ich maju ako pliev.
Ako uz napisal niekto hore, z tohto kruhu niet vychodiska
@stodvacinkar chceš mi povedať, že keď si v obchode niečo kúpiš tak nič z tej sumy nejde štátu ? Z čoho platia podnikatelia odvody štátu ? Je to z DPH.
Tresku som spomenul len ilustračne, aby som načrtol, že zo všetkého čo kúpime idú peniaze aj štátu. Spotrebnú daň som ani len nespomenul. Ukončime to tým, že tabakové výrobky výdatne plnia štátnu kasu a vráťme sa k téme - Prečo chcú uviesť do platnosti ten zákon ?
(Základy ekonomiky mám v päte. Možno menej ako ty, ale myslím si, že na debatu na diskusnom fóre určenom pre študentov to stači.)
@valkyrien Tiež tu nechcem vyvolávať ekonomickú diskusiu ale keď už niekto niečím argumentuje, a potvrdzuje si teórie tak by to malo byť aspoň správne
dph konkrétne neplatia podnikatelia, je to typ dane ktorú znášajú spotrebitelia cez zvýšenú cenu výrobku/služby
spotrebnú daň som spomenul, lebo sme sa bavili o dotovaní štátnej kasy na úkor svojho zdravia- fajčenie (a btw aj chľastanie a jazdenie autom atď..) a tieto neresti narozdiel od bežných spotrebných vecí (treska) sú touto extra daňou zaťažené
@stodvacinkar a to ked si idem kupit chleba, tak zaplatim 81centov v obchode a 19 pojdem podat nejakej pani pri okienku ? nerob sa ze nevies ako som to myslel
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
I keď uznávam, pekná krabička poteší.
to je riadna blbost
to potom na vsetko dajme rovnaky obal
takymto veciam sa venovat to heeej, ale riesit podstatne veci.. naco
ale s tými platmi poslancov by to bol fajn nápad
Chlapík si kupuje cigarety a číta na nich: "Varovanie ministerstva zdravotníctva. Fajčenie spôsobuje impotenciu."
Pozrie na predavača a pýta sa: "A nemáte radšej tie s tou rakovinou?"
A mňa osobne nazaujíma reklama na krabičke. :p
@7
btw jasne že človeka, čo fajčí 10 rokov ako turek nejaká zmena krabičky neodradí, ale je to skôr zamerané na mladých ľudí, pardon, DETI ktoré fajčia lebo je to "cool" a "zaujímavé"
A osobne by som im za to dala po pysku. Camelky bez camelky, necervene malborky, lucky strike... no katastrofa
a logicky, nikoho nenapadlo, že keby sa cigarety nevyrábali, nemuseli by sa robiť opatrenia proti fajčeniu a liečenie? juchará
nehovoriac že tabaková lobby také niečo nikdy nedopustí
ale ak niekto myslí, že ničiť si zdravie a dotovať popritom štát je fajn nápad tak kľudne..
@citroon politici to praveze nechcu, ale kedze sa chcu pacit aj fajciarom aj nefajciarom tak nemozu vyhoviet len jednej strane. Im terajsi stav vyhovuje, kedze dan z tabaku je nehorazne vysoka.
Na mieste tych politikov, ktorym ide naozaj iba o peniaze by som dovolil na skatulkach vsakovake ine reklamy, nech im ide co najviac penazi a z tych penazi by som potom riesil ine problemy.
Problemom vsak je to, ze aj keby do tej statnej kasy prudilo neviem ake mnozstvo penazi, k ludom co ich potrebuju sa nedostanu, naopak, ostanu vo vreckach tych, co ich maju ako pliev.
Ako uz napisal niekto hore, z tohto kruhu niet vychodiska
na tresku a rožky nie sú uvalené spotrebné dane, narozdiel od tabakových výrobkov
Tresku som spomenul len ilustračne, aby som načrtol, že zo všetkého čo kúpime idú peniaze aj štátu. Spotrebnú daň som ani len nespomenul. Ukončime to tým, že tabakové výrobky výdatne plnia štátnu kasu a vráťme sa k téme - Prečo chcú uviesť do platnosti ten zákon ?
(Základy ekonomiky mám v päte. Možno menej ako ty, ale myslím si, že na debatu na diskusnom fóre určenom pre študentov to stači.)
dph konkrétne neplatia podnikatelia, je to typ dane ktorú znášajú spotrebitelia cez zvýšenú cenu výrobku/služby
spotrebnú daň som spomenul, lebo sme sa bavili o dotovaní štátnej kasy na úkor svojho zdravia- fajčenie (a btw aj chľastanie a jazdenie autom atď..) a tieto neresti narozdiel od bežných spotrebných vecí (treska) sú touto extra daňou zaťažené
a to čo som napísal platí, je na tebe ako si to preberieš
Ale mohlo by byť potešujúce a zábavné stretnúť osobu, ktorá ako prvá dostala tento geniálny nápad.
Ale aspoňže odtiaľ nezmiznú tie veselé nápisy. Ale všimli ste si, že najčastejšie tam je ten otrepaný: "fajčenie ubližuje vám a a ostatným okolo vás"?
Prečo?
Naozaj si myslia, že apelovaním na vzájomnú lásku a starostlivosť o blížnych našich zahodíme tie prestrašné tabakové výrobky?
Ako veľa šudí pracuje na oddelení boja proti fajčeniu v EÚ (ak také oddelenie je)? Hmm, sú podmienky prijatia náročné?