Su ludia, pri ktorych nemam problem byt bezohladny egoista a su ludia, pre ktorych spravim a stratim velmi vela bez toho, aby som nieco ocakavala naspat.
Hmmm... Neviem ako odpovedať. Vo svojej podstate sa cítim ako dobrý človek, niektoré moje hodnoty sú však pokrivené a vyhovuje mi to a ľudia ma často považujú za zlého človeka. K tým čo mi vrcholne lezú na nervy sa nesprávam najkrajšie, priznávam, ale inak sa naopak k ľuďom čo ich nepoznám a druhí ich odsudzujú snažím správať milo a dám im šancu!
na zaciatku som dobry, potom sa na mna vsetci vyseru a zacnu ma zneuzivat, tak sa zmenim na grazla, 80% ludi sa so mnou prestane bavit, lebo ma uz nemaju ako vyuzit a zbytok si ma vazi
cim je nieco dolezitejsie, tym lepsie sa spravam. a naopak. nemam problem niekomu nepretrzite liezt na nervy, nechat sa pozyvat na pivo, roky od niekoho pytat cigarety a nikdy to nevratit.... ale zase ked mi niekto zavolas tym, ze su 3 hodiny vnoci a on stoji s pokazenym autom 50km od mesta za zapadnutou dedinou na ceste, po ktorej prejde jedno auto za mesiac, tak nemam problem prist. proste som clovek, ktory ti sice pride pomoct so stahovanim absolutne bez vyhrad, ale nesie to svoju dan v podobe malickosti.
objektivne dobro a zlo nevnimam, nakolko objektivne dobro a zlo neexistuje, realne sa vsak podla takej ideologie zit neda.
podľa mňa dobro a zlo neexistuje pretože neexistuje dobré a zlé rozhodnutie, každé rozhodnutie je správne (neberme do úvahy dôsledky) preto sa pýtam: ak as rozhodnem, akokoľvek môžem vytvárať zlo ? Alebo inak, bol som určený tvoriť iba dobro? A čo harmónia? (jing jang - v každom jingu je aspoň trošku jang a naopak)
@inversi ved to, ze toto je otazka bez odpovede. teda vychadzam z predpokladu, ze nieje boh, karma, ci podobne srandy, ze fungujeme len na zaklade principov kvantovej fyziky a vsetkeho, co jej podlieha. ak si z existencie ako takej absolutne odmyslim ludskost, nemozem o ziadnej vykonanej akcii tvrdit, ze bola zla, lebo by som toto tvrdenie nemal cim podlozit. kazdy a jeden argument rozdelujuci ciny na dobre a zle sa opiera prave o ludske uvazovanie a vnimanie sveta.
s tými jedincami, čo nevedia rozoznať dobro od zla, je to už veľmi zle, mali by začať na sebe pracovať, ináč zničia život nielen sebe, ale aj druhým...
a to potom nie sú ľudia, ale bezcitné egoistické hyeny
Určite som dobrý človek, snažím sa k ľudom správať dobre, vedome nikoho nepodrazím.
AVŠAK
ak si niečo zaumienim, ak niečo chcem, ak niečo potrebujem vtedy už strácam zábrany...vtedy sama nad sebou uvažujem, či je toto normálne.
@zajkousko tak sa snami podel o svoju mudrost a povedz nam ako sa to da objektivne oddelit...objektivne nemyslim "co by chcel boh" lebo objektivne nemas ako vediet "co by chcel boh". prosim, predved sa.
som sprostý nemajetnícky a neangažujúci egoista - veľa vecí chcem pre seba, ale akosi mi to morálna uzda nedovolí a tak sa len naťahujem...a nedotiahnem.
@zajkousko nevidim na tom nic zavadzajuce. ty si reagoval na ludi, ktori "nevidia rozdiel medzi dobrom a zlom". kedze taki tu niesu a to najblizsie, co k tomu je, su ludia, ktori nevidia OBJEKTIVNY rozdiel medzi dobrom a zlom, musel som predpokladat, ze myslis prave ich.
každý robí ako uzná za vhodné, ponímanie dobra a zla je veľmi subjektívne, preto si myslím, že v skutočnosti ani neexistuje, nakoľko ho nevieme jednoznačne definovať :ehm:
Robim to co potrebujem. Nemozem vsade na sto percent zapadnut. Obcas vyhovujem a ked nie vraj som zla. A ked to neviem zmenit nikoho to nezaujima. Tak nie su oni ti egoisti?
nieco ako @6 . v podstate si myslim ze som dobry clovek, aj ked niektore moje hodnoty by som za take dobre neoznacila,ale snazim sa to zlepsit.
nemyslim si ze existuje nejake vseobecne dobro a zlo. ale myslim si ze kazdy kdesi vnutri vie co je ,,dobre" a co ,,zle". to, ako sa sprava k ostatnym ludom, ci sa vie pre niekoho obetovat, nezistne niekomu pomoct, zbytocne nikomu neublizovat...to svedci o tom,aky je clovek
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Inak som dobruckaaa
objektivne dobro a zlo nevnimam, nakolko objektivne dobro a zlo neexistuje, realne sa vsak podla takej ideologie zit neda.
ale raz mi jedna kamarátka povedala, že ja by som neskrivila ani list na kvetine
a to potom nie sú ľudia, ale bezcitné egoistické hyeny
AVŠAK
ak si niečo zaumienim, ak niečo chcem, ak niečo potrebujem vtedy už strácam zábrany...vtedy sama nad sebou uvažujem, či je toto normálne.
ak si kresťan katolík, tak zrejme poznáš 10. Božích prikázaní a tým som povedal všetko....
povedal som objektivne.
myslím, že anketa je jasná, týka sa živých bytostí, ktorými sú v tomto prípade ľudia a nie stromy, tak tu neudávaj nejaké zavádzajúce prirovnania....
Inak som v pohode
nemyslim si ze existuje nejake vseobecne dobro a zlo. ale myslim si ze kazdy kdesi vnutri vie co je ,,dobre" a co ,,zle". to, ako sa sprava k ostatnym ludom, ci sa vie pre niekoho obetovat, nezistne niekomu pomoct, zbytocne nikomu neublizovat...to svedci o tom,aky je clovek