kde pre vás leží hranica, od ktorej považujete človeka za "zlého"?
mám na mysli hlavne úmyselné/neúmyselné konanie zla, cynizmus a robenie si srandy z nevhodných vecí, ľudí, ktorí nemajú v úmysle nikomu uškodiť, ale nedomyslia následky svojich čino
ludi, ktori nedokazu na zaklade situacie zhodnotit co je este tolerovatelne a co nie, etc, tych skor oznacujem za keketov a pitsche a nebavim sa s nimi, myslim si o nich svoje a ak so mnou pustia do reci, som cynicky
za zleho cloveka povazujem skor takeho, kto umyselne kona zlo, pre zlo samotne
no taktiez mam vela vynimiek, hlavne psychologickeho zamerania
podľa by mal každý poznať tú hranicu, kedy je niečoho už veľa.. nemám rada prehnaný cynizmus, robenie si srandy z vecí, za ktoré ľudia nemôžu /najmä teda nejaké choroby, postihnutia a pod./, keď niekto niekoho ustavične zosmiešňuje a seba považuje za najlepšieho,najmúdrejšieho atď.
takto sudim len tych radoby tvrdasov/ky, ktori strielaju jeden akoze vtipny a sarkasticky odpal za druhym, pritom su trapni, az by rozplakali vlastnu mater
do zvysu spadaju motivy, umysly, siroke spektrum dosledkov a dalsie faktory
kedy si človek neuvedomuje následky svojich činov, alebo prosto je mu jedno čo sa stane z ostatnými len aby bol on nad vodou, celkovo sú tam viaceré kategórie zla, ja by som to vedel generalizovať podľa hriechov napríklad
-pyšný človek, ktorý vidí len seba a na ostatných z vysoka serie
-lakomstvo a nenažranosť kedy človek berie stále viac a viac, i keď vie, že niekto za to trpí
-hnev a závisť: človek ktorý sa stále vypomsťuje, nikomu nič nedopraje a všetko dobré chce sabotovať
- smilstvo aj v prenesenom význame brať druhému niečo, čo je preňho dôležité
-lenivosť a povrchnosť nad všetkým, neschopnosť a nechcenie odčiniť zlé skutky, uprednostňovať seba a na ostatných nemyslieť, nepomôcť im ani najmenšou snahou
celkovo sú to podľa mňa ľudia, ktorí sú sebeckí a nevedia nič oľutovať
vždy je pre mňa najdôležitejší úmysel, takže akékoľvek zlo vykonané neúmyselne v tomto nehrá rolu. aj keby niekto neúmyselne atómovkami vyhladil celú populáciu zeme, budem ho považovať maximálne tak za veľmi, extrémne maximálne hlúpeho človeka, ale nie za zlého. (a čo sa týka tohto konkrétneho príkladu, asi by mi to po prekonaní úvodného šoku prišlo hrozne vtipné.)
cynizmus a robenie si srandy z nevhodných vecí je zaprvé imho to isté, zadruhé to mám tiež, a zatretie nevidím dôvod prečo by to malo byť považované za zlé.
nedomýšľanie následkov svojich činov a nehľadenie na okolie... zasa, dôležitý je úmysel, takže toto nerozhodune, možno pri nehľadení na okolie už by som hovoril o egoistovi, čo považujem za zlú vlastnosť, ale asi by to nespravilo automaticky aj z toho človeka zlú osobu.
ako sa správam k ľuďom ktorých považujem za zlých? neviem, s nikým koho by som považoval vyslovene za zlého som sa ešte nestretol, myslím, napadajú mi len ľudia v rôznych stupňoch imbecility. ale asi by som sa mu snažil vyhnúť, a ak by to nebolo možné, tak by som mu každým gestom a slovom dával najavo čo si o ňom myslím. nie, ak mám pocit že je človek zlý, dokáže mi ho byť maximálne tak ľúto, ale ako hovorím, aj ľudia čo sa na prvý pohľad javia byť zlí sú vo väčšine prípadov len hlúpi, prípadne okolnosťami donútení, čiže prvý inštinkt pri človeku ktorý mi pripadá byť zlý je lepšie ho spoznať, aby som zistil či tak len pôsobí, alebo taký naozaj je.
a následne ak zistím že taký je, tak už som popísal ako by som sa správal.
ešte som osobne nestretla človeka o ktorom by som si myslela že je uplne zly.
ja viem, že to je strašne naivny a občas detsky nazor, ale snažim sa v každom vidiet aj to pekne, hoci pri niektorých je to zakopane poriadne hlboko..som ako Kukučin proste dávam človeku možnost na napravu..(jj o tyžden maturujem)
fakt sa nad tym zamyslam, a neviem odpovedat. Možno jedine ked som niekde v telke videla fakt nejaku brutalku a velmi zakernu vrazdu, alebo niekto niekoho velmi tyral, tak som si pomyslela že ako moze taky človek byt, a čo zle sa mu muselo stat že sa tak otrasne správa...
Ak aj niekto koná úplne sebecky, egoisticky, ubližuje druhým (a všetko to, čo sa považuje za "zlé"), tak len preto, že buď mu to tak bolo vštepované, alebo nejakým iným pričinením okolia sa mu to "domotalo" v hlave, takže má nejako posunuté hranice toho, čo je "dobré" a čo je "zlé", resp. nemá vyvinuté to sociálne cítenie alebo ako sa tomu vraví. Asi trochu naivne si hovorím, že samotný človek za to proste nemôže.
@zufalaz veľmi nesúhlasím, mám spolužiaka, ktorého mama núti nadávať! a tváriť sa horšie, len aby sa začlenil do spoločnosti, vo všeobecnosti keď sa naňho pozriem nevidím tam žiaden aspekt, ktorý by ho viedol k niečomu takému ako je "sociálne cítenie" no je to dobrák od srdca, asi by neublížil ani muche, celkovo stále každému pomáha, je ústretový a pod.
nemá ani veľa priateľov, takže človeka síce ovplyvní okolie aj výchova, ale hlavne to zlo prebýva v ňom, či je už hlboko alebo nie
to som napriklad ja, lebo robim veci, o ktorych viem, ze nebudu mat dobre nasledky pre ostatnych, ale budu mat dobre nasledky pre mna. co je najhorsie - plne si to uvedomujem.
@poke tak to môže byť napr. 1 z 10, samozrejme že záleží aj na povahe človeka, ako naňho vplýva výchova a okolie a ako sa tomu vie prispôsobiť, na niekoho to vplýva viac, na niekoho menej, veď aj keď vyrastajú dvaja ľudia v rovnakom prostredí, ovplyvňovaní rovnakými ľuďmi, z každého vyrastie niečo iné, jeden môže byť "viac" zlý, druhý menej.
Takže hej, v podstate to záleží od niečoho, čo má človek v sebe, ale neverím, že sa nejaký človek už narodí s tým, že je "zlý", to podľa mňa vzniká len nejakou nevhodnou kombináciou vplyvu okolia, a jeho reakcie nato.
podľa mňa nie je nikto iba zlý človek, každý má aj niečo dobré v sebe , ale sú ľudia, ktorí prejavujú hlavne to zlé v sebe, takých považujem za "zlých" a neviem to takto všeobecne určiť, že kto áno a kto nie, len na konkrétnych ľuďoch a rodina by mala stáť pri každom človeku nech je akýkoľvek
a áno, dokážem mať aj rada aj takýchto ľudí, lebo v každom vidím hlavne to dobré a keď nevidím, tak sa to snažím nájsť
toto tuná sa mi všetko skutočne teraz zlieva. aj s tou rodinou v @2 - jednoducho, je tu istý bod uvedomenia si súvislostí a dôsledkov môjho doterajšieho konania, po ktorom už nie som schopný dívať sa na ľudí, aj tých rôznym spôsobom mi najbližšich, tak ako predtým.
to, čo ma udivuje, nie je to, že by ma nejakým spôsobom kontrolovali alebo na mňa rôznymi spôsobmi vplývali, ani to, že by ma po tomto bode začali vnímať inak;
je to skôr ten moment toho bytostného protirečenia, keď sa podieľajú na systémoch ovládania (cudzích!) životov, ktoré už viac nemajú zmysel ani opodstatnenie, pričom inak ide o vcelku decentných ľudí.
Nikto nieje len dobrý a len zlý, každý je niečo medzi tým. Ide skôr o nejaký pomer (číselne nedef.) a hranica medzi ešte dobrým a už zlým neexistuje, ináč by to bolo len subjektívne skreslenie.
@hoperpohroma Uvedomenie si toho je prvý krok k náprave, samozrejme len ak máš o nejakú záujem. Je to dobré pre teba, zlé pre druhých, takže objektívne ani jedno z toho. Je to skôr forma egoizmu alebo neohladuplnosti.
je to len na mojom uhle pohladu ako aj na pohlade niekoho ineho
byt zly je straaaaasne subjektivne, lebo kazdu ma inu hranicu
ale napr. takych ludi co si robia srandu nevhodne, alebo ma napadaju slovne nepovazujem za zlych,ale za vyslovene debilnych
zly je pre mna niekto, kto ublizuje vedome, naschval, a zvacsa fyzicky
niekomu mozem prist zla aj ja, na zaklade nepodareneho vtipku,alebo nepremyslenej poznamky, a bolo mi to parkrat povedane
ale pre mna osobne to je viac menej ochrana, pred tym aby niekto mne neublizil a zas na druhu stranu clovek velmi lahko prestreli, medzi humorom a vysmievanim je totiz ciara,ktoru si niekedy nevsimnes ze prekrocis
Pre mna je zly clovek kazdy, kto iniciuje nasilia proti inym ludom, alebo tuto iniciaciu nasilia priamo/nepriamo podporuje. Vsetko ostatne su len slovne konstrukty...
poznám vela ludí ktorých označujú ako zlých, no ku mňe sa správajú normálne, je to o tvojom prístupe k tomu človeku, no pokial ide o to kedy už prekročil hranicu (čo pre mňa znamená že by som mu v tej chvíli najradšej prijebal) no aj vtedy je to o prístupe, proste mu dám najavo že sa chová ako chudák a odídem...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
správam sa chladne, ale pokiaľ sa dá, tak slušne
ludi, ktori nedokazu na zaklade situacie zhodnotit co je este tolerovatelne a co nie, etc, tych skor oznacujem za keketov a pitsche a nebavim sa s nimi, myslim si o nich svoje a ak so mnou pustia do reci, som cynicky
za zleho cloveka povazujem skor takeho, kto umyselne kona zlo, pre zlo samotne
no taktiez mam vela vynimiek, hlavne psychologickeho zamerania
Nestretávam sa s neprajníkmi, osočovačmi, pomstychtivými,arogantnými,sebeckými/lakomými a hlavne závistlivými ľudmi...
Toto sú jednoducho pre mňa zlí ľudia ktorí ma ničia... Slová dokážu toho veľa pokaziť...
takto sudim len tych radoby tvrdasov/ky, ktori strielaju jeden akoze vtipny a sarkasticky odpal za druhym, pritom su trapni, az by rozplakali vlastnu mater
do zvysu spadaju motivy, umysly, siroke spektrum dosledkov a dalsie faktory
-pyšný človek, ktorý vidí len seba a na ostatných z vysoka serie
-lakomstvo a nenažranosť kedy človek berie stále viac a viac, i keď vie, že niekto za to trpí
-hnev a závisť: človek ktorý sa stále vypomsťuje, nikomu nič nedopraje a všetko dobré chce sabotovať
- smilstvo aj v prenesenom význame brať druhému niečo, čo je preňho dôležité
-lenivosť a povrchnosť nad všetkým, neschopnosť a nechcenie odčiniť zlé skutky, uprednostňovať seba a na ostatných nemyslieť, nepomôcť im ani najmenšou snahou
celkovo sú to podľa mňa ľudia, ktorí sú sebeckí a nevedia nič oľutovať
(som sem dal radšej toho smajla, ak by ma chcel niekto brať príliš vážne.)
cize ~90% ludi
ked naschval robi to co vie ze uskodi inym a prospeje len jemu
cynizmus a robenie si srandy z nevhodných vecí je zaprvé imho to isté, zadruhé to mám tiež, a zatretie nevidím dôvod prečo by to malo byť považované za zlé.
nedomýšľanie následkov svojich činov a nehľadenie na okolie... zasa, dôležitý je úmysel, takže toto nerozhodune, možno pri nehľadení na okolie už by som hovoril o egoistovi, čo považujem za zlú vlastnosť, ale asi by to nespravilo automaticky aj z toho človeka zlú osobu.
ako sa správam k ľuďom ktorých považujem za zlých? neviem, s nikým koho by som považoval vyslovene za zlého som sa ešte nestretol, myslím, napadajú mi len ľudia v rôznych stupňoch imbecility. ale asi by som sa mu snažil vyhnúť, a ak by to nebolo možné, tak by som mu každým gestom a slovom dával najavo čo si o ňom myslím. nie, ak mám pocit že je človek zlý, dokáže mi ho byť maximálne tak ľúto, ale ako hovorím, aj ľudia čo sa na prvý pohľad javia byť zlí sú vo väčšine prípadov len hlúpi, prípadne okolnosťami donútení, čiže prvý inštinkt pri človeku ktorý mi pripadá byť zlý je lepšie ho spoznať, aby som zistil či tak len pôsobí, alebo taký naozaj je.
a následne ak zistím že taký je, tak už som popísal ako by som sa správal.
ja viem, že to je strašne naivny a občas detsky nazor, ale snažim sa v každom vidiet aj to pekne, hoci pri niektorých je to zakopane poriadne hlboko..som ako Kukučin proste dávam človeku možnost na napravu..(jj o tyžden maturujem)
fakt sa nad tym zamyslam, a neviem odpovedat. Možno jedine ked som niekde v telke videla fakt nejaku brutalku a velmi zakernu vrazdu, alebo niekto niekoho velmi tyral, tak som si pomyslela že ako moze taky človek byt, a čo zle sa mu muselo stat že sa tak otrasne správa...
ja sa fakt snažím v každom hľadať to dobré, aj keby to je niekde úplne hlboko mimo a ešte neviem kde.
Ak aj niekto koná úplne sebecky, egoisticky, ubližuje druhým (a všetko to, čo sa považuje za "zlé"), tak len preto, že buď mu to tak bolo vštepované, alebo nejakým iným pričinením okolia sa mu to "domotalo" v hlave, takže má nejako posunuté hranice toho, čo je "dobré" a čo je "zlé", resp. nemá vyvinuté to sociálne cítenie alebo ako sa tomu vraví. Asi trochu naivne si hovorím, že samotný človek za to proste nemôže.
nemá ani veľa priateľov, takže človeka síce ovplyvní okolie aj výchova, ale hlavne to zlo prebýva v ňom, či je už hlboko alebo nie
Takže hej, v podstate to záleží od niečoho, čo má človek v sebe, ale neverím, že sa nejaký človek už narodí s tým, že je "zlý", to podľa mňa vzniká len nejakou nevhodnou kombináciou vplyvu okolia, a jeho reakcie nato.
a áno, dokážem mať aj rada aj takýchto ľudí, lebo v každom vidím hlavne to dobré a keď nevidím, tak sa to snažím nájsť
to, čo ma udivuje, nie je to, že by ma nejakým spôsobom kontrolovali alebo na mňa rôznymi spôsobmi vplývali, ani to, že by ma po tomto bode začali vnímať inak;
je to skôr ten moment toho bytostného protirečenia, keď sa podieľajú na systémoch ovládania (cudzích!) životov, ktoré už viac nemajú zmysel ani opodstatnenie, pričom inak ide o vcelku decentných ľudí.
je to len na mojom uhle pohladu ako aj na pohlade niekoho ineho
byt zly je straaaaasne subjektivne, lebo kazdu ma inu hranicu
ale napr. takych ludi co si robia srandu nevhodne, alebo ma napadaju slovne nepovazujem za zlych,ale za vyslovene debilnych
zly je pre mna niekto, kto ublizuje vedome, naschval, a zvacsa fyzicky
niekomu mozem prist zla aj ja, na zaklade nepodareneho vtipku,alebo nepremyslenej poznamky, a bolo mi to parkrat povedane
ale pre mna osobne to je viac menej ochrana, pred tym aby niekto mne neublizil a zas na druhu stranu clovek velmi lahko prestreli, medzi humorom a vysmievanim je totiz ciara,ktoru si niekedy nevsimnes ze prekrocis
@31