Pred niekolkymi dnami som sa dozvedela , ze niekto si stiahol moju fotku z jedneho chatu a spravil si s nou nick ,ktory je dost poburujuci a vykresluje ma v nom ako prostitutku . Dozvedela som sa o tom od znameho . ktory mi to ukazal . Administratori tej
mmm... zapajam vsetky svoje jasnovidecke schopnosti a snazim sa na zaklade vnuknutia od svojho vnutorneho oka vypatrat toho hriesnika... to je totiz jediny sposob ako ti mozem na zaklade informacii co si napisala pomoct...
No zistit sa to da. Ale velke nadeje by som do toho nevkladal. Zistit sa da IPcka odkial sa prihlasoval a podobne, ale mohol sa prihalsovat z nejakej kaviarne a tym padom si zrejme skoncila. Tiez si mohol zmenit IPcku ak bol odboru znaly... Ale na druhej strane mozno to bol nejaky pomstichtivy debil (ktoreho ani v pate nenapadlo, ze podas trestne oznamenie a teda sa prihalsoval z domu...) Tym padom, by nemal byt problem ho vypatrat.
Mam iste podozrenie, ale ti ludia , co si myslim sa v tom prilis nevyznaju . Asi sa mi chce pomstitmoj ex alebo jedna spoluziacka kade chodi tamade hovori , ze som flandra
njn typicky priklad ludskej prijebanosti...fakt nezavidim vypatrat sa da tak ako napisal chavez aj keby bol v kaviarni len by to bolo troska komplikovane ale nevypatras ho lebo ludia su neochotni a aj policia taketo veci riesi len leda-bolo...
Tu idete o to ,ze nielen stiahli moju fotku ,lae vytvorili s nou nic , ktory bol hnusny a urazal ma a ja nemozem vediet ,co si v mojom mene ten niekto pisal. Mohlo to vidiet plno ludi , ktori ma poznaju osobne alebo len z videnia . Ja si myslim , ze ak sa chcel niekto pobavit tak to vazne prehnal . Podavanie nepravdivych nie je sranda.
Anny, nemal by to byt pre nich ani najmensi problem, samozrejme to zalezi od roznych faktorov (druh IP adresy, sikovnost dotycneho a v neposlednom rade, sikovnost adminov). Ak ide o dynamicku IPcku, tak bude musiet ist policia este aj za ISP (poskytovatelom netu a danej IP adresy) aby zistila kto ju v tom case pouzival. A toto sa moze znacne scomplikovat ak uz od vtedy ubehlo dost casu.. Vacsinou sa logy na serveroch nenechavaju viac ako par tyzdnov/mesiacov, ale to zalezi od konkretnych adminov. Takze cim skor zacnes konat, tym skor sa to moze vyriesit..
Ja som bola vo stvrtok na policii , sice este predtym som volala administratoromm tej stranky a ti mi povedali , ze to mam ohlasit na policii , nick zablokovali a na policii spisali zapisnicu , vsetko maju vytlacene , no zdaju sa mi dost neschopny . Policajt , ktory ma vypocuval ani netusil , ze take nieco je a na co to je.MNa to naozaj trapi , netusim , co ten clovek za mna pisal , ci neponukal sluzby alebo nieco take .
Co mam teraz robit? Mam sa teraz na vsetko vykaslat a tvarit sa , ze som nic nevidela ako mi to poradil jeden admin ?Proste to nejde, ved nkto ma nebude ocernovat a vymyslat somariny , pokial viem tak aj ohovaranie je trestny cin , toho som zazila tiez dost a takisto na chatoch
Ale si uvedom ze nie si ziadna znama osobnost, nevlastnis firmy, cize policia sa tebou zaoberat nebude.. A co pojdes sa sudit a nakoniec prehras a daju ti platit sudne trovy, potrebujes to? Omg sak je to internet na co z toho robis halo?
anny ja som dost bojovny typ cloveka a vola zo seba robyt nenecham ale tiez som jednoducho par veci v zivote musel prekusnut a ist dalej... skus sa nad to povzniest svet nie je dokonaly a zivot nie je spravodlivy...
Mozno len zhrniem co bolo napisane. Kazdy PC ktory je vsieti , respektive sa pripaja do internetu ma svoju IP adresu (je to nieco ako tvoja adresa na dome)
Ked sa pripoji na urcity chatovi server ako je napriklad pokec.sk, jeho ipecka sa zapisuje do logov. K tym maju pristup administratori danej stranky. Teda ludia co tvoria a vedu napriklad spominani pokec. Ty IP adresu daneho cloveka nemozu vydat kvoli tomu ze by porusili zakon. Vydat ju mozu len vtedy ak na to da prikaz policiia (ta ten prikaz musi mat schvaleny od prokuratora)
Avsak admini tychto serverov maju IP cky v uschove len nejaku dobu, kvoli tomu ze by prehltili server, respektive zo zakona. Zo zakona je dane ze tieto adresy by mali byt uchovavane minimalne tyzden. Potom je na samotnych adminoch si si ich nechaju dlhsie alebo nie (to fakt zalezi iba na nich)
Ak by teda policia zacala konat (co velmi ale velmi silno pochybujem) tak by vlastne mohli vystavit nariadenie pre spravcov daneho chatoveho servera napriklad POKEC. Ty ked IP maju, musia ju potom poskytnut.
To by si mala prvu uspesnu fazu zasebou. Dalej ty musim vysvetlit ako to funguje s IPckami. Niekto ich ma dynamicke a niekto staticke. Staticke su take, ktore sa zadaju, a bezia. Tj sa nemenia a su stale rovnake. Takych je vecsina, nachadzaju sa pri mikrovlnych pripojeniach na net (pomocou anteny), vyuziva ich CHELLO, a rozny poskytovatelia OPTICKEJ siete.
Dynamicku adresu vyuziva napriklad T-COM respektive byvali slovak telecom, ktory poskytuju rozne 4g internety alebo DSL ci ADSL pripojenia. V tych pripadoch je to velmi zlozite, pretoze by zase museli kontaktovat danych poskytovatelov tj napr T-COm a zistit kto v tej dobe pouzival IP adresu. Avsak aj oni to nearchivuju vecne, tj sa to po nejakom case maze. Tu dobu neviem presen urcit.
No a v poslednom rade, aj keby nejak dostali IP, aj keby im netovy providery ukazali adresu, aj tak by mu to museli dokazat.
Tj by mohol povedat ze to on nie, a povedat ze to spravila osoba jemu blizka a neprezradi jej meno. (nejak tak sa formuluje ten zakon, co znamena ze saz moze vyhovorit na niekoho ineho a nemusi prezradit jeho meno, ale pochybujem ze on taky zakon pozna). A dalej sa moze vyhovorit na kopu inych veci. Kludne moze povedat ze to on nebol, a ze nema potuchy kto to bol. Co isto spravy. Tym padom sa zacne vysetrovat, vypocuju seckych v danom byte, mamku, tatka, jeho a co ja viem koho. Nikto sa neprizna, nikoho neobvinia lebo nebudu mat dostatok dokazov.
Mohlo by sa to potiahnut na sud, ale tym padom nosa tahaciek, opletaciek, nekonecny cas. A jestli by si ho neusvedcila, mohol by zazalovat on teba za krive svedecto, ublizenie na cti atd atd.
Takze moja rada, vyser sa na to, ver ze policia to riesit nebude, ak by aj podla mna to nedoriesia. A ak by sa tam k nemu aj nejak dopatrali, dokial sa neprizna nemaju ziadne padne dokazi, pretoze PC v jeho nepritomnosti moze vyuzit naozaj kazdy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Len to pekne nechaj na policiu, ty ani nikto iny s tym nic nespravi.. Policia najskor pojde otravovat adminov a ti jej daju potrebne informacie.
Samozrejme velmi pochybujem ze sa budu zaoberat takouto malichernostou, pokym nie si nejaka znama osobnost, takze by som od toho vela necakal.
Typek: tak cel som sa podelit o vedomosti ale nee
Anny aj tak neviem co z toho robis take halo? A ako som povedal podla mna nemas sancu s tym uspiet..
Mozno len zhrniem co bolo napisane. Kazdy PC ktory je vsieti , respektive sa pripaja do internetu ma svoju IP adresu (je to nieco ako tvoja adresa na dome)
Ked sa pripoji na urcity chatovi server ako je napriklad pokec.sk, jeho ipecka sa zapisuje do logov. K tym maju pristup administratori danej stranky. Teda ludia co tvoria a vedu napriklad spominani pokec. Ty IP adresu daneho cloveka nemozu vydat kvoli tomu ze by porusili zakon. Vydat ju mozu len vtedy ak na to da prikaz policiia (ta ten prikaz musi mat schvaleny od prokuratora)
Avsak admini tychto serverov maju IP cky v uschove len nejaku dobu, kvoli tomu ze by prehltili server, respektive zo zakona. Zo zakona je dane ze tieto adresy by mali byt uchovavane minimalne tyzden. Potom je na samotnych adminoch si si ich nechaju dlhsie alebo nie (to fakt zalezi iba na nich)
Ak by teda policia zacala konat (co velmi ale velmi silno pochybujem) tak by vlastne mohli vystavit nariadenie pre spravcov daneho chatoveho servera napriklad POKEC. Ty ked IP maju, musia ju potom poskytnut.
To by si mala prvu uspesnu fazu zasebou. Dalej ty musim vysvetlit ako to funguje s IPckami. Niekto ich ma dynamicke a niekto staticke. Staticke su take, ktore sa zadaju, a bezia. Tj sa nemenia a su stale rovnake. Takych je vecsina, nachadzaju sa pri mikrovlnych pripojeniach na net (pomocou anteny), vyuziva ich CHELLO, a rozny poskytovatelia OPTICKEJ siete.
Dynamicku adresu vyuziva napriklad T-COM respektive byvali slovak telecom, ktory poskytuju rozne 4g internety alebo DSL ci ADSL pripojenia. V tych pripadoch je to velmi zlozite, pretoze by zase museli kontaktovat danych poskytovatelov tj napr T-COm a zistit kto v tej dobe pouzival IP adresu. Avsak aj oni to nearchivuju vecne, tj sa to po nejakom case maze. Tu dobu neviem presen urcit.
No a v poslednom rade, aj keby nejak dostali IP, aj keby im netovy providery ukazali adresu, aj tak by mu to museli dokazat.
Tj by mohol povedat ze to on nie, a povedat ze to spravila osoba jemu blizka a neprezradi jej meno. (nejak tak sa formuluje ten zakon, co znamena ze saz moze vyhovorit na niekoho ineho a nemusi prezradit jeho meno, ale pochybujem ze on taky zakon pozna). A dalej sa moze vyhovorit na kopu inych veci. Kludne moze povedat ze to on nebol, a ze nema potuchy kto to bol. Co isto spravy. Tym padom sa zacne vysetrovat, vypocuju seckych v danom byte, mamku, tatka, jeho a co ja viem koho. Nikto sa neprizna, nikoho neobvinia lebo nebudu mat dostatok dokazov.
Mohlo by sa to potiahnut na sud, ale tym padom nosa tahaciek, opletaciek, nekonecny cas. A jestli by si ho neusvedcila, mohol by zazalovat on teba za krive svedecto, ublizenie na cti atd atd.
Takze moja rada, vyser sa na to, ver ze policia to riesit nebude, ak by aj podla mna to nedoriesia. A ak by sa tam k nemu aj nejak dopatrali, dokial sa neprizna nemaju ziadne padne dokazi, pretoze PC v jeho nepritomnosti moze vyuzit naozaj kazdy.