Ak sa ráta napr. to, že babka mi dá čokoládu, keď jej porýlujem záhradu, tak áno (ona by ma bez nej aj tak nepustila), ak myslíš niečo také, ako to, čo sa deje v politike, to nie
btw pamätám si, ako sme raz boli hrať futbal v jednej dedinke a prišiel za nami vedúci mužstva nášho súpera, známi "mafián" a ponúkal nám peniaze zato, že prehráme a že ak ich nezoberieme, ponúkne ich rozhodcovi a prehráme aj tak
@tangerina jj 1:0 tuším ale tréner nám povedal, aby sme hrali normálne a dlho bolo 0:0 a potom ku koncu spravil stopér jedenástku ale fakt neviem či naschvál ani kto nakoniec dostal tie peniaze to som tam bol ešte mladé ucho medzi staršími
uplatky beru iba tí čo nevedia domyslieť dva kroky dopredu a nedochádza im, že ak takéto niečo podporujú raz sa stanú toho obeťou, je to také zabednené vnímanie sveta...
@pravnik preco kazdy hned mysli na politiku? povedzme, ze predavas v obchode za minimalku, dojde za tebou typek, supne ti do vrecka stovku a povie, ze mas hentej tete nauctovat jeden balicek zuvaciek navyse. ak sa nemylim, podla pravnej definicie to je uplatok. na druhej strane, ani zdaleka niesi v situacii politika, ktory ma dostatok a chce viac. si v situacii cloveka, ktory si nemoze kupit topanky inde ako v cinaku. chces povedat, ze by si tu stovku odmietol?
@notme "Kto priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov." to je ta definícia korupcie, cize aj predavac ked nieco take spacha, tak hej, malo by ist o uplatok-korupciu. No ono je to stále v rozpore s tým starým dobrým: nerob iným to, čo nechceš, aby oni robili tebe. Čiže ja sám by som nechcel aby mi predavačka len tak bezdôvodne naúčtovala o niečo viac, to asi nikto... Ked nemas co do huby a niekto ta takto vydiera tak to sa da ospravedlnit, ak by ta tvoja ujma (smrt od hladu) bola neporovnatelna vacsia oproti skode ktoru sposobis... ale to uz sa dostavame niekam dalej... to sa vola krajna nudza a vtedy to ani nie je trestne
@pravnik nemusi ist nevyhnutne o krajnu nudzu. povedzme len, ze zijes ozaj nepohodlny zivot z ruky do ust, pod urovnou miestneho standardu. presne ako predavacka v obchode pracujuca za 400 v hrubom. bez tej stovky sice neumries od hladu, ale na druhej strane si za nu budes moct prvy krat po x rokoch kupit nieco, co nieje vylozene podradnej kvality. sice to pre teba nieje nevyhnutne v zmysle, ze bez toho umries, no potesi ta to.
ako som povedal, verim, ze drviva vacsina, ak nie vsetci, by si v mnou nacrtnutej modelovej situacii ten uplatok vzali. a veruze je to uplatok so vsetkou paradou, lebo nielen, ze splna definiciu, ale dokonca tu mame aj konkretneho poskodeneho. vo vseobecnosti je velmi tazke rozlisit, kedy je ten uplatok prijatelnym riesenim situacie a kedy uz je to fuj. preto neverim nikomu, kto tvrdi, ze by si uplatok nevzal za ziadnych okolnosti.
@notme neviem co by urobila vacsina, ale asi to čo píšeš, ale tak ľudia sú väčšinou hlúpi, takže to je celkom normálne... To že som chudák nevyriešim tým, že budem brať úplatky a škodiť druhým, takáto cesta je nemorálna a aj nerozumná, lebo robím sám niečo čo nechcem aby mi bolo robené....
@pravnik ved ano, mohla sa lepsie ucit, nemusela byt predavackou. lenze toto je nas terajsi pohlad. nikdy sme v takej situacii neboli. keby sme sa v nej ocitli, asi by sme rozpravali inak.
@notme kazdy ma iny charakter, niekomu sto eur nestoji za to, aby sa sam pred sebou hanbil... potom su ludia co ani nevedia domysliet ake je to co robia hlupe...no a tí s tym velky problem nemaju, to hej
@notme No tak to teda vôbec nie je 1 - všimol som si, že stále používaš extrémne hlúpe a absolútne nereálne príklady pre dokázanie svojho stanoviska. Akoby som sa ťa spýtal "Zabil by si si vlastnú mamu?" A ty ofc že "Nie." A ja že "Nie??? A keby ju uniesli mimozemšťania a nakládli do nej vajíčka a tie by ju premenili na zombie tužiaceho po tvojom mozgu, ani potom nie, ty klamár???"
Proste wtf príklad.
@antifunebracka ale ved ten priklad je uplne normalny. tu absolutne vobec nejde o to, preco by predavaca niekto uplacal, ide o to, ze uplacas cloveka, ktory tie prachy potrebuje a ten clovek zaroven vie, ze ak ten uplatok prijime, tak tym nikomu v podstate vobec neuskodi. pokojne si vymysli priklad aky sa ti len bude pacit, ak tam princip ostane zachovany.
@notme Ten príklad nie je normálny, pretože je nereálny. Ľudia vrátane mňa tu tvrdia, že by úplatok nezobrali práve preto, že si vôbec nevedia predstaviť, čo za situácia by musela nastať, aby sa to stalo. Preto si ani iný príklad vymyslieť nevieme. Taká situácia podľa mňa reálne skrátka nemôže nastať.
@antifunebracka nehovor mi, ze nemoze nastat, lebo pojdem podplacat predavacky len aby som ti ukazal, ze nastat moze. ze sa v nej ty pravdepodobne nikdy neocitnes, je uz ina vec. tak ci tak si stojim za tym, ze nakolko nepoznam vsetky mozne situacie, ktore kedy zazijem, nemozem definitivne povedat, ze by som uplatok nevzal.
@notme Ale keď si vymyslíš nepravdepodobný príklad a potom ho nasilu zrealizuješ, len aby si dokázal jeho platnosť... stále to bude zlý príklad. Ale vieš čo, ak fakt dáš 100 € predavačke, aby niekomu nablokovala žuvačky a ona si to aj vezme a nebude si len ťukať na čelo, tak ti to uznám. Ja neviem, či neexistujú vajíčka kladúci mimozemšťania a aj taxom si istý, že si mamu nezabijem.
@antifunebracka principy musia platit vzdy. inak su to napicu principy. ak si niesom isty, ze moj princip bude platit bez ohladu na okolnosti, tak, samozrejme, nemozem vyhlasovat, ze sa ho drzim. preto je uplne jedno, ci su moje priklady realne alebo nie.
@notme Nie, na realite príkladov záleží najviac. Potom teda neexistujú absolútne žiadne princípy, lebo čokoľvek odprisaháš, že by si nikdy v živote nespravil, ja ti nájdem totálne za vlasy pritiahnutý príklad, ktorý ti dokáže, že sa mýliš. To je prachobyčajný sofizmus.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
btw pamätám si, ako sme raz boli hrať futbal v jednej dedinke a prišiel za nami vedúci mužstva nášho súpera, známi "mafián" a ponúkal nám peniaze zato, že prehráme a že ak ich nezoberieme, ponúkne ich rozhodcovi a prehráme aj tak
Btw. "Netvárme sa tak, robíme to všetci."
R. Fico o úplatkoch
a neverim nikomu, kto tvrdi, ze by si ho nevzal za ziadnych okolnosti.
Za nieco, co by som aj tak spravila, ak by mi niekto dal flasu/kavu/cokoladu/obalku, tak okej.
Za nieco moralne pochybne dufam, ze by som nevzala.
ako som povedal, verim, ze drviva vacsina, ak nie vsetci, by si v mnou nacrtnutej modelovej situacii ten uplatok vzali. a veruze je to uplatok so vsetkou paradou, lebo nielen, ze splna definiciu, ale dokonca tu mame aj konkretneho poskodeneho. vo vseobecnosti je velmi tazke rozlisit, kedy je ten uplatok prijatelnym riesenim situacie a kedy uz je to fuj. preto neverim nikomu, kto tvrdi, ze by si uplatok nevzal za ziadnych okolnosti.
Proste wtf príklad.