Nič sa mi nevykrivilo, ale dva sa mi stihli pokaziť asi za rok po prerezaní (ale nebolo to značné, vŕtanie trvalo asi minútu) a zvyšné dva to jasne čaká. Z toho, čo zubárka hovorila, som nemala pocit, akoby sa osmičky automaticky trhali, ale neviem.
Kým ti vyslovene zubár nepovie, že to treba, tak to nerob. Mojej sestra zubárka povedala, že by bolo dobré, keby ich dali von (len tak pre istotu) a poriadne to oľutovala. Niekoľko dní mala líca ako balóny a nemohla jesť nič iné, ako detskú výživu a polievky. Bolesti jak sviňa, nevedela normálne existovať. Takže neodporúčam, kým to nie je nevyhnutné.
ja ich mam velkostou skoro dvojnasobny ako sedmicku a nemuseli nic trhat, ked bolia tak ale velmi moc, tak to vacsinou kvoli tomu ze rastu krivo a tlacia bud na zub a to boli, vasinou len to byva dovod odstranovania. vacsinou sa kazdemu mestia, ale problem je v tom ze vela ludom rastu krivo
uff, zuby múdrosti - moja nočná mora:/ Ja idem trhať ale to je nutnosť a šestku dolnú. Zuby múdrosti si nie si povinný trhať ale sú dosť náchylné na kazy, resp viac ako normálne. Niečo o tom nájdeš určite na nete, napr. » www.schill.sk/zuby-odborne-cl...
Pokiaľ ti nerastú krivo a nemáš problémy s tým, že by ti nejako narúšali ostatné zuby, tak ja by som si ich asi nechala...ale také šťastie bohužiaľ nemá veľa ľudí.
mne vysekávali len jeden, lebo mi narástol tak, že tlačil do toho vedľa a to potom boli najhoršie dva týždne môjho života, kým sa to zahojilo a vybrali stehy
ale ak nie sú nejaké poohýbané, že to nejako negatívne ovplyvňuje ostatné zuby, nemali by ti ich vyberať
ostatné tri mám v pohode, len mi ich zubárka zapečatila (to ti naleje takú bielu srandu, ktorá stuhne do tých rýh, aby sa ti tam všeličo nezadrbávalo )
mne sa prerezali von vsetky, jeden bolel viac ako druhy. co mi na to ozaj pomahalo bolo zut na tom mieste zuvacku, aj ked zozaciatku to bolelo ako besne, po minutke to zacalo pomahat.. daco ako princip detskeho cumla..
uz mam tri vonku, sice sa mi zmestili do celuste ale horne mi korenmi prerastali do prinosnych dutin a po nich si bakterie veselo behali hore dole a tak som mala stale zapalene dutiny.
tie ked mi tahali von, to bolo v pohode.
jednu spodnu osmicku co mam vonku, lebo bola pokazena, tu tahali zubar aj so sestrickou dobrych 10 minut a mala som z toho svalovicu na krku tyzden
vsetko pod lokalnou anestezou, vsetky zasite, boliet to nebolelo a v podstate na treti den som mohla jest normalne.
Ja mám 22 a stále mi rastú zuby múdrosti. Ale oni iba podľa toho ako sa im chce. Niekedy ma týždeň bolia, potom si dajú tri msiace pokoj a potom opäť ...
Každopádne, ak ti rastú rovno a nie rovno do ďalšieho zuba (ako napríklad mne), tak by to malo byť v poriadku a myslím, že nie je potrebné ich trhať, ale väčšinou až tak bezproblémovo nerastú, takže...
ja som asi divny ale ja som vobec ani nevedel ze mi zuby mudrosti rastli a trhali mi dva, necitil som nijaku bolest a ani hojenie nebolelo tak ja som asi neni taky precitlively jak vy alebo co .D
mne keď rástli, tak to bolelo jak šlak, pri jednom mi museli orezať ďasno, lebo sa nechcel potvoriak prerezať....trhať ich netrhali, lebo sú pekné rovné, všetko je s nimi v poriadku, už ich budem mať pomaly aj štyri roky, hlavne tie prvé akurát zubárka mi navrhla ich zapečatiť, aby sa nekazili, keďže sa mi ťažko umývajú tam až vzadu ale to bude asi drahé u nej
ale je to velmi individuálne....a keď mi rástli, velmi pomáhala mastička Kamistad gel, je to nechutné, ale úplne geniálne anestetikum a tak ako tu bolo aj nado mnou písané, žuvačky alebo žutie čohokolvek na tom mieste
neviem už presne, štyri narástli pred osemnástkou a ani jeden nebol a nie je pokazený, ani nerobil žiadne problémy a potom sa zmestil ešte aj piaty, tiež bez problémov zatiaľ
a ja nemám ani jeden-možno mi už jedne rastie ale som dlho nebola u zubárky... a tá nám kedysi perlila že kto nemá zuby múdrosti tak je nezrelý a nemal by sa vydávať/ženiť
dolne 2 mi trhali z toho 1 rastol vodorovne cize mi ho pol vysekavali a vyvrtavali z lebene a odchadzala som s pocitom "I don´t wanna live on this planet anymore" a este dobry tyzden-2 to take bolo
No mne v 18ke začali rásť všetky 4 horné rastú dobre takže ostali ale dolné išli krivo a tak mi zubárka odporučila aby som si ich dal vybrať kým je ešte čas a stalo sa bol som na menšom asi 40min zákroku kde mi rozrezali ďasná rozpílili zuby múdrosti vybrali po častiach a zašili. pár dní po zákroku bolo kritických ale nič čo by kašovité jedlá prášky na bolesť a obklady na opuch nezvládli. Bolo to nutné a zvládol by som to aj znova keby bolo treba =D
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Pokiaľ ti nerastú krivo a nemáš problémy s tým, že by ti nejako narúšali ostatné zuby, tak ja by som si ich asi nechala...ale také šťastie bohužiaľ nemá veľa ľudí.
ale ak nie sú nejaké poohýbané, že to nejako negatívne ovplyvňuje ostatné zuby, nemali by ti ich vyberať
ostatné tri mám v pohode, len mi ich zubárka zapečatila (to ti naleje takú bielu srandu, ktorá stuhne do tých rýh, aby sa ti tam všeličo nezadrbávalo )
uz mam tri vonku, sice sa mi zmestili do celuste ale horne mi korenmi prerastali do prinosnych dutin a po nich si bakterie veselo behali hore dole a tak som mala stale zapalene dutiny.
tie ked mi tahali von, to bolo v pohode.
jednu spodnu osmicku co mam vonku, lebo bola pokazena, tu tahali zubar aj so sestrickou dobrych 10 minut a mala som z toho svalovicu na krku tyzden
vsetko pod lokalnou anestezou, vsetky zasite, boliet to nebolelo a v podstate na treti den som mohla jest normalne.
Každopádne, ak ti rastú rovno a nie rovno do ďalšieho zuba (ako napríklad mne), tak by to malo byť v poriadku a myslím, že nie je potrebné ich trhať, ale väčšinou až tak bezproblémovo nerastú, takže...
ale je to velmi individuálne....a keď mi rástli, velmi pomáhala mastička Kamistad gel, je to nechutné, ale úplne geniálne anestetikum a tak ako tu bolo aj nado mnou písané, žuvačky alebo žutie čohokolvek na tom mieste