Ahojte..Velmi by som chcela studovat zurnalistiku,viem,ze taketo skoly su v BA,NR a v Roznave..Nevedeli by ste mi niekto poradit,z coho sa robia prijimacky,z coho by som mala mat maturitu a ake su vlastne podmienky na prijatie??Poradte,ked studujete zurn.
Co je potrebne na zurnalistiku? No matika, fyzika, biologia, chemia, informatika... to asi nebudu tak zostava noska, dejepis a nejake cudzie jazyky(ale tie su potrebne skoro vsade)
Radsej si to ale dobre rozmysli. Ved zurnalisti to su najvacsia spodina spolocnosti. Na pisanie nejakych zmysluplnych a odbornych clankov, ti staci ked sa orientujev v danom obore a o zurnalistike staci ked si nieco sama nastudujes. Netreba sa stym srat niekolko rokov na skole.
A aky smer zurnalistiky ta zaujima? Nejake televizne spravodajstvo alebo bulvarne sracky?
Fakt je podla mna lepsie vystudovat nejaku normalnu skolu a zurnalistike sa venovat pomimo. Vela ludi co robi v tomto smere nema vystudovanu zurnalistiku a mozu byt uspesnejsi nez vystudovany zurnalisti.
Robil som prijímačky zo SJ, Dejepisu a všeobecného prehľadu. K tomu musíš poslať tri ukážky, ktoré boli niekde uverejnené - blog sa nepočíta..., nasledovala kamerová skúška čo bol púhopúhy dvojminútový narcisitický výstup.
Na mojej škole je ťažká jedna skúška v každom semestri a to sú dejiny. Momentálne ich tretina triedy opakuje....inak je to škola, ktorá ťa moc naobťažuje:
máš čas na hobby, kamošov, veľa pitia a tak.... najnáročnejšie boli asi len prijímačky, inak je to desná pohoda
akoze nie preto, ale vazne, ze co povazujete za normalnu skolu??? kazdy nemoze byt lekar! ani pravnik, ved uz kazda kocka ide nato... kazdy nech robi, co ho bavi... a aj ja chcem ist na zurnalistiku, alebo nieco take...
A ja som chcela ísť na žurnalistiku tiež, myslím si však, že písať do novín môže odborník vo svojom obore o konkrétnej problematike aj bez toho ,aby bol vyštudovaný žurnalista. Chcela som byť novinár ktorý bdue písať o dierach v legislatíve a podobne, ale to predsa môžem robiť aj ako právnik. A mám okrem toho aj široký záber.
normalna vysoka skola? medicina, menezment, architektura, IT, vsetky mozne technonlogicke skoly... aj pravo a ekonomia(aj ked tu by sa dalo polemizovat).... Proste vsetky skoly ktore ma zmysel studovat.
Teraz sa da studovat rozne chujoviny, aj neakreditovane obory, ktore su v podstate nic.
a netvrdim ze clovek musi byt lekar, pravnik... pre mna ma aj predavacka v obchode, smetiar alebo hajzelputzerka nejaku cenu, rozhodne ovela vacsiu nez novinar
joelina: novinari su preto spodina spolocnosti, lebo tuto spolocnost uz dost dlho oblbuju, nieco ako cirkev v stredoveku. Zaoberaju sa casto temami ktorym vobec nerozumeju alebo ich vedome zmanipuluju.
(No netvrdim ze uplne vsetci, treba to brat s mensim nadhladom)
yolis: "Chcela som byť novinár ktorý bdue písať o dierach v legislatíve a podobne, ale to predsa môžem robiť aj ako právnik. A mám okrem toho aj široký záber."
@20 a čo ty rátaš ako novinára? je obrovské množstvo druhov či už elektronických alebo printových médií zameraných na tisíce rôznych tém a ty tu tvrdíš, že sú na tej istej úrovni úplnej spodiny spoločnosti?
uveď mi príklad periodika alebo konkrétneho novinára, čo píše totálne kraviny, ktorým nerozumie, a ja ti nájdem na každého 5 normálnych serióznych článkov, čo sú schopne napísané
21. existuje 1000 roznych tem, ale zdaleka nie vsetky pisu vystudovany zurnalisti, ale ludia co vystudovali svoj obor a len prispievaju do daneho media.
periodika ti tu vypisovat nebudem, lebo o tych "serioznych" clankov budeme mat istotne odlisne nazory
Je to práca v teréne, asi to je na tom to príťažlivé ... neviem kto z nás by chcel mať sedavú prácu, ja určite nie ... asi to brala aj nejako tak, ako prestíž (zrejme to tak chápe) ...
no moja kamoska bola niekde na tyzden ..myslim niekde na vychodnom slovensku, alebo tak..a tam mali taky kvazi tabor zurnalisiticky a boli tam nejaky profesori co prednasaju na zurnalisitike..a jednoducho sa vyjadrili asi tak, ze ta skola je cela o nicom..je uplne zbytocna...a spominali presne to iste, ako bolo povedane vyssie-zurnalistiku mozes mat popri niecom...
ja chcem tiez studovat zurnalistiku ale v zahranici a nemam pocit ze by to bola taka hovadina ako tu vecsina z vas tvrdi. novinar nemusi hned pisat bulvar,mna by ta praca bavila lebo by som chcela cestovat, zistovat novinky co sa vo svete deje a podavat to dalej ludom, nevidim na tom nic zle.mnpoho novinarov popri svojej praci pise knihy a to je to co by bavilo aj mna.pravnik je na mna prilis nekreaitivna praca, pocitacom neorzumiem,medicina nie je moja krvna skupina a management budem mat uz za sebou lebo som na hotelke takze si mylsim ze zurnalistika je dobra volba, je velmi vela kvalitnych a serioznych novinarov.slovenska tlac je onicom ale v zahranici to ma aj uroven a da sa to nazvat karierou.
Jeej vy ste sa rozcertili..Povedzme,ze by som raz chcela pisat nejaku rubriku v zenskom casopise.Mozno budem zacinat bulvarom alebo v Kosickom Korzari..Ale chcem pisat do casopisu pre zeny..Ale ako tak pocuvam(citam) vase nazory,tak ma cim dalej,tym viac odhovarate...
Caute vsetci! Najde sa tu nejaky student/ka zurnalistiky, co sa chce trocha zviditelnit pisanim clankov, receznii, atd. na jednom internetovom protaly , pripadne si casom co to zarobit a ma prehlad v hudobnej scene pripadne v oblasti PC? Ak ano , pre blizsie informacie piste mail na: martin.stalkers@gmail.com
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
no musis maturovat z Nauky o spolocnoati a dejepisu...a sak klasika slovina+jazyk
a su tam vselijake otazky, ktore sa da naucit
Radsej si to ale dobre rozmysli. Ved zurnalisti to su najvacsia spodina spolocnosti. Na pisanie nejakych zmysluplnych a odbornych clankov, ti staci ked sa orientujev v danom obore a o zurnalistike staci ked si nieco sama nastudujes. Netreba sa stym srat niekolko rokov na skole.
A aky smer zurnalistiky ta zaujima? Nejake televizne spravodajstvo alebo bulvarne sracky?
Na mojej škole je ťažká jedna skúška v každom semestri a to sú dejiny. Momentálne ich tretina triedy opakuje....inak je to škola, ktorá ťa moc naobťažuje:
máš čas na hobby, kamošov, veľa pitia a tak.... najnáročnejšie boli asi len prijímačky, inak je to desná pohoda
ak chceš vedieť niečo konkretnejšie napiš mi TS.
A ja som chcela ísť na žurnalistiku tiež, myslím si však, že písať do novín môže odborník vo svojom obore o konkrétnej problematike aj bez toho ,aby bol vyštudovaný žurnalista. Chcela som byť novinár ktorý bdue písať o dierach v legislatíve a podobne, ale to predsa môžem robiť aj ako právnik. A mám okrem toho aj široký záber.
Teraz sa da studovat rozne chujoviny, aj neakreditovane obory, ktore su v podstate nic.
a netvrdim ze clovek musi byt lekar, pravnik... pre mna ma aj predavacka v obchode, smetiar alebo hajzelputzerka nejaku cenu, rozhodne ovela vacsiu nez novinar
joelina: novinari su preto spodina spolocnosti, lebo tuto spolocnost uz dost dlho oblbuju, nieco ako cirkev v stredoveku. Zaoberaju sa casto temami ktorym vobec nerozumeju alebo ich vedome zmanipuluju.
(No netvrdim ze uplne vsetci, treba to brat s mensim nadhladom)
yolis: "Chcela som byť novinár ktorý bdue písať o dierach v legislatíve a podobne, ale to predsa môžem robiť aj ako právnik. A mám okrem toho aj široký záber."
presne toto som chcel vyjadrit.
uveď mi príklad periodika alebo konkrétneho novinára, čo píše totálne kraviny, ktorým nerozumie, a ja ti nájdem na každého 5 normálnych serióznych článkov, čo sú schopne napísané
periodika ti tu vypisovat nebudem, lebo o tych "serioznych" clankov budeme mat istotne odlisne nazory
V zlom svetle bola spomínaná skôr škola ako samotné novinárstvo, vraj to je zbytočné, o to ide, nie o bulvár atd. ...
a po case aj tak zistis ze ta to velmi neuzivy a zacnes studovat nieco externe popri zamestnani
Podľa mňa na písanie do ženských časopisov stačí trocha fantázie, aby si pisateľ vymyslel niečo pekné, na čo nové zasa prišli anglickí vedci
Ak hej, napište mi na: jan974@azet.sk