Behávam asi 5 rokov, občas cvičím. V poslednom čase mám problém, že vždy ked podám nejaký lepší výkon, odbehnem lepší čas alebo si dám tvrdší tréning - zvraciam. Nejakých pár hodín po cvičení/behu alebo na druhý deň.
Bavila som sa o tom s trénerom, ktorý ma dlhšie pozná a hovoril mi, že to nie je dobré a že mám ísť k lekárovi. Lekár mi nič nezistil (trošku ma dokonca vysmial, že je to normálne), no tréner mi odvtedy zakazuje toľko cvičiť. Nemáte niekto podobné skúsenoti? Myslím s tým zvracaním.
Máme, zaleží aký tvrdý trening si davaš to je strasne subjektivne.
Ked idem na treningu do mrtva tak je zvracanie bežná vec, dokonca aj svalova horučka atď...
Ale to su take treningy že neviem chodiť po nom. Treba skusiť aj obmeniť stravu možno máš citlivejší žalúdok.
Ja ked trenujem o 6 tak o 2-3už nemožem nič jesť. Len popijam protak pripadne este o tej 2 si dam mozzarelu. Po treningu veľa vody protak aminače dam sprchu a až potom večeriam.
Pijes dostatok vody aj pred cvicenim/behanim? Mozno na to ides az prilis a telo este nestiha a presilujes ho, mozno by si mala zvolnit tempo. Inak to moze byt nejake kardiovaskularne ochorenie.
fú, a regeneráciu máš dostatočnú?
ale tak jednoznačne obrovské množstvo vody, aj pred tréningom, po tréningu (pokojne i počas) si ešte daj horčík (stačí hoci len nejaký šumák, len si skontroluj v zložení, aby horečnaté katióny neboli viazané oxidmi, ale na organickej báze)... a čo sa jedla týka, pokiaľ sa vyslovene nesnažíš schudnúť, tak si daj niečo hneď v anabolickej pauze hneď po tréningu, minimálne ten proťák a hneď ako budeš zvládať niečo jesť, tak dačo ľahké, napr. jáhlové rizotko s kuracím mäskom, alebo proste podla chuti, niečo dobre stráviteľné a do večera to držať skôr na nejakých smoothies, skôr pred tréningom tak 2 hodinky sa poriadne najedz, nech má telo z čoho makať
nevšimla si si, či okrem samotného preťaženia nemáš nejaký spúšťač toho zvracania? nejaké konkrétne jedlo čo ti nezapasuje, alebo tak?
@corhellka po treningu je praveže skor dobré namiesto masa si dať napriklad banán podporuje trávenie, Maso ryzu by som dal až tak po hodine až po hodine a pol. to uplne zabije žalúdok.
Pred treningom taktiež nejesť veĺa a ťažké veci, lahko stravitelné sacharidy najlepšie, hoc aj v diete.
Teda pokial sa bavime o fakt hard treningoch a ich regeneracii.
V diete by som tiež asi neriskoval nejesť po treningu.
@paria333 Tvrdý tréning znamená, že idem pri behu dve hod. rýchle teplo, naplno (samozrejme si strážim tepovú frekvenciu) alebo pri cvičení si dávam 1-2krát za dva týždne tréning, kedy idem nadoraz, svaly poriadne pália etc. proste hodinku a pol idem vkuse, bez prestávky, žiadne light cvičenia. Tento tréning cvičím vždy spolu s trénerom a všetko je fajn, až kým za také dve tri hodiny nezačnem zvracať.
Ako som písala, aktívne športujem nejakých 5 rokov, takže moje telo je na to zvyknuté. Rok čo rok mám lepšie časy a tvrdšie/ dlhšie/ náročnejšie tréningy, pretože mám rada keď posúvam vlastné limity. Tréner si ale myslí, že som príliš tvrdá, že sa mám rozhodnúť pre buď krátke, ale intenzívnejšie/tvrdšie tréningy alebo dlhšie, no voľnejšie. Predtým než so mnou začal cvičiť, ma hocikedy zastavil a povedal, že to už preháňam, že si mám dať strečing a mám ísť domov.
Dve hodiny nejem ani pred behom ani tréningom, moje telo si už zvyklo, iba pijem. Denne pijem 4 litre vody. Problém je možno v tom, že 2-3 hodiny po, neviem do tela dostať nič okrem vody. Ak cvičím/behám večer, jem až ráno a ak skôr, jednoducho musím počkať.
Vždy som trénovala tvrdo, no nikdy som nemala takéto problémy. Nemôže to byt jednoducho z toho, že si telo potrebuje iba zvyknúť na znova vyšší level zaťaženia? @Montgomery@Corhellka@Sadistrom
@paria333 Či chcem či nie, musím ho počúvať. Je to jeho fitko a beháme rovnaký trasy. On už mal raz skúsenosť, že mu niekto skolaboval na tréningu, tak sa asi teraz bojí.
Každopádne, pýtala som sa preto, aby som si bola istá, že to čo mi radí je pravda. Dik za rady
@paria333 tak ryža má dosť vysoký GI, jahle, amarant, bulgur, pohánka a tak, sú prijateľnejšie varianty, čo zo svojich skúseností môžem povedať, že hneď ako dostanem chuť niečo zjesť, je pre mňa ideál... banán stará dobrá klasika, i keď kamarát sa povracal práve z banánu D
@hemadzema ešte teoreticky môžeš skúsiť probiotiká, ak máš nejaké rozhádzané trávenie, ale tak keď ti telo dáva už takéto signály, že si narazila na svoj momentálny strop (a môžme vylúčiť nevhodné stravovacie návyky alebo nejaké metabolické poruchy), tak by som poslúchla asi tvojho trénera a nehrotila to tak, aby si si neprivodila ešte nejaké závažnejšie problémy.. pomalšie ďalej zájdeš, višjak.. veľa šťastia!
@paria333 On je profi, prehovára ma aby som šla skúsiť polmaratón a potom nejaké závody. Vraj sa v klube naučím disciplínu a to, že menej je niekedy viac (ako píše @corhellka )
nie som vôbec profík a vidím tu dosť podrobné odpovede, takže tá moja bude odveci a neužitočná, ale nedá mi...
...že podľa toho čo ja viem, tak najpriamejší dôvod takéhoto zvracania je proste preťaženie organizmu, proste zvracanie z únavy/podania príliš veľkého výkonu.
nikdy som nevracal aj po najvacsich makačkach na svete ale tak ked raz bol z thajskeho boxu trener nas trenovať a sme robli dajake cviky na krk tak mi bolo extremne zle a niekedy ked vypijem kusa viac vody pri treningu tak mi kusa je blbo ale to z tej vody po chvili to vybeham
JAK TOTO MOZE BYT NORMALNE????
to je zlaty lekar teda :/
neporadim ti, nemam s tym skusenosti, ale rozhodne tvrdim, ze to silno ries, to rozhodne nie je dobre ani prirodzene a moze to byt priznakom inych problemov
Akú "vodu" piješ? Koľko? Akým spôsobom? V akom časovom intervale? Ako je to s močením? Akú farbu má moč? Aký objem za deň? Mávaš pocit opuchnutých končatín?
Ježíš ľudia, zvracať pri vysokom leveli záťaže je normálne, buď sa nedostáva dostatok kyslíka do mozgu alebo je niečo v žalúdku ale žálúdok nemá čaš to spracovať. Problémy spôsobuje najmä voda, z nej sa grcá veľmi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Ked idem na treningu do mrtva tak je zvracanie bežná vec, dokonca aj svalova horučka atď...
Ale to su take treningy že neviem chodiť po nom. Treba skusiť aj obmeniť stravu možno máš citlivejší žalúdok.
Ja ked trenujem o 6 tak o 2-3už nemožem nič jesť. Len popijam protak pripadne este o tej 2 si dam mozzarelu. Po treningu veľa vody protak aminače dam sprchu a až potom večeriam.
ale tak jednoznačne obrovské množstvo vody, aj pred tréningom, po tréningu (pokojne i počas) si ešte daj horčík (stačí hoci len nejaký šumák, len si skontroluj v zložení, aby horečnaté katióny neboli viazané oxidmi, ale na organickej báze)... a čo sa jedla týka, pokiaľ sa vyslovene nesnažíš schudnúť, tak si daj niečo hneď v anabolickej pauze hneď po tréningu, minimálne ten proťák a hneď ako budeš zvládať niečo jesť, tak dačo ľahké, napr. jáhlové rizotko s kuracím mäskom, alebo proste podla chuti, niečo dobre stráviteľné a do večera to držať skôr na nejakých smoothies, skôr pred tréningom tak 2 hodinky sa poriadne najedz, nech má telo z čoho makať
nevšimla si si, či okrem samotného preťaženia nemáš nejaký spúšťač toho zvracania? nejaké konkrétne jedlo čo ti nezapasuje, alebo tak?
Pred treningom taktiež nejesť veĺa a ťažké veci, lahko stravitelné sacharidy najlepšie, hoc aj v diete.
Teda pokial sa bavime o fakt hard treningoch a ich regeneracii.
V diete by som tiež asi neriskoval nejesť po treningu.
Ako som písala, aktívne športujem nejakých 5 rokov, takže moje telo je na to zvyknuté. Rok čo rok mám lepšie časy a tvrdšie/ dlhšie/ náročnejšie tréningy, pretože mám rada keď posúvam vlastné limity. Tréner si ale myslí, že som príliš tvrdá, že sa mám rozhodnúť pre buď krátke, ale intenzívnejšie/tvrdšie tréningy alebo dlhšie, no voľnejšie. Predtým než so mnou začal cvičiť, ma hocikedy zastavil a povedal, že to už preháňam, že si mám dať strečing a mám ísť domov.
Dve hodiny nejem ani pred behom ani tréningom, moje telo si už zvyklo, iba pijem. Denne pijem 4 litre vody. Problém je možno v tom, že 2-3 hodiny po, neviem do tela dostať nič okrem vody. Ak cvičím/behám večer, jem až ráno a ak skôr, jednoducho musím počkať.
Vždy som trénovala tvrdo, no nikdy som nemala takéto problémy. Nemôže to byt jednoducho z toho, že si telo potrebuje iba zvyknúť na znova vyšší level zaťaženia?
@Montgomery @Corhellka @Sadistrom
Taký tvrdý trening kludne možeš dávať aj 1x v týždni, doležité je ale aby si to uregenerovala. Ostatne treningy nesíl.
Kazdopadne ale počuvaj trenera, určite je v športe skúsenejší.
Každopádne, pýtala som sa preto, aby som si bola istá, že to čo mi radí je pravda. Dik za rady
@hemadzema ešte teoreticky môžeš skúsiť probiotiká, ak máš nejaké rozhádzané trávenie, ale tak keď ti telo dáva už takéto signály, že si narazila na svoj momentálny strop (a môžme vylúčiť nevhodné stravovacie návyky alebo nejaké metabolické poruchy), tak by som poslúchla asi tvojho trénera a nehrotila to tak, aby si si neprivodila ešte nejaké závažnejšie problémy.. pomalšie ďalej zájdeš, višjak.. veľa šťastia!
každý si musí vyskúšať čo je prenho dobré
@hemadzema ja som myslel že to máš nejakého atletického trenéra.
Ja tých fit trenerov moc nemusím Malo ktorí vie postaviť a rozpočítať trening tak ako profi atletický alebo športový treneri...
...že podľa toho čo ja viem, tak najpriamejší dôvod takéhoto zvracania je proste preťaženie organizmu, proste zvracanie z únavy/podania príliš veľkého výkonu.
komu naco treba zuby, ze jo -.-
to je zlaty lekar teda :/
neporadim ti, nemam s tym skusenosti, ale rozhodne tvrdim, ze to silno ries, to rozhodne nie je dobre ani prirodzene a moze to byt priznakom inych problemov