Dokáže poriadne potrápiť. Stretol ju už takmer každý. Má zmysel s ňou vôbec „bojovať“?

V prvom rade: Je to okej a úplne prirodzené.

Nie ste čudní, ak vás lákajú sladkosti. Chuť na sladké si vôbec nemusíte vyčítať.

Ľudský organizmus je v dnešných časoch na cukor zvyknutý – nachádza sa takmer všade. Keď ho telo nemá, vypýta si.

Vy však môžete rozhodnúť, ako na túto „objednávku“ nášho tela zareagujete.

Keď sa vráti, buďte pripravení
Ak dlhodobo nedodržiavate nízkosacharidový stravovací režim, akým je napríklad paleo diéta, zrejme sa s takýmto nutkaním stretávate často. Prichádza, keď je človek unavený a potrebuje doplniť energiu, keď je v strese a náhli sa, alebo jednoducho prichádza len tak. Nečakane.
Najčastejšie sa túžba po sladkej chuti ozve, ak naše telo nie je dostatočne vyživené. Preto jedzte pravidelne jedlá bohaté na bielkoviny, zdravé tuky a zeleninu.
Ak vás prepadne silný hlad alebo náhla chuť na niečo sladké, je dosť možné, že vášmu telu predchádzajúce menu jednoducho nestačilo.

Odpoveď znie: kvalitný snack!
Čokoládová tyčinka s arašidovou náplňou z automatu… Mmmm, znie dobre. A na prvý pohľad sa môže zdať ako fajn riešenie na doplnenie energie. Žiaden tvrdý chlap sa predsa nechce správať ako primadona, keď je unavený.

Až na to, že… Je to úplne inak.

Sladkosť sú len „rýchle“ sacharidy, zväčša cukor či glukózovo-fruktózový syrup. (Schválne si pozrite zloženie niektorej zo sladkostí na obale, keď vám príde najbližšie pod ruku. ČO sa nachádza medzi prvými ingredienciami?) Vďaka „rýchlym“ cukrom sa nám do krvného obehu vylúči príliš veľa hormónu inzulínu, ktorý pomáha telu cukor ďalej využiť. To by bolo fajn.

Lenže.

Hladina cukru krvi nám vzápätí rýchlo klesne a aby ho zmätené telo opäť dostalo na normálnu hladinu, vypýta si samozrejme ďalšie sacharidy. Ďalší cukor. A sme opäť hladní a zasa máme na niečo chuť. Ideálne je byť pripravený a mať vždy a všade (aspoň skoro vždy a skoro všade) pri sebe dobrý snack.

Dobrý snack obsahuje bielkoviny, prípadne aj zdravé tuky. Minimum cukru.

Vyzerá napríklad takto:

1. Mandle, kešu, para orechy, brazílske či vlašské orechy, kokos a drobné sezónne ovocie (jahody, maliny, ríbezle či černice)

Môžete ich nosiť so sebou v prenosnej miske. Skúste napríklad nechať mandle nasiaknuť šťavou z predtým mrazeného ovocia. Vytvoríte tak chutnú, šťavnatú dobrotu.

2. Kvalitná proteínová tyčinka

Výborná a výživná alternatíva sladkostí je proteínová tyčinka. Hodí sa, keď nechcete so sebou prenášať nádoby a škatuľky. Samozrejme, nemá obsahovať žiaden cukor a aspoň 40% jej hmotnosti by mal tvoriť proteín, najlepšie mliečny či srvátkový. Napríklad proteínová tyčinka FitSpo SLIM obsahuje aj vlákninu, ktorá zaženie hlad.

3. Zelené jablko a orechové maslo

Toto je skutočná mňamka, keď je chuť na sladké silná. Zelené jablká síce obsahujú ovocný cukor, zdravé tuky znížia ich glykemický index, a tak vstrebávanie tohto cukru „spomalia“. Ideálne s ovocím sú orechové maslá, napríklad mandľové či kešu.

 Návod
Komentuj
 fotka
spacebound  9. 10. 2014 20:10
čo robiť s chuťou na sladké ? Daj si sladké
Napíš svoj komentár