Rozpoviem vám príbeh o malej čarodejnici.Kde bolo tam bolo, bola raz jedna chalúpka a v tej chalúpke žila krásna deva ktorá bola liečiteľkou , aj keď liečila a pomáhala druhým, tak sa jej pár ľudí bálo a nazývali ju čarodejnicou.Mala ešte sestru 14ročné dievča, ktorú volala Madlenka.Dievča malo zrzavé vlasy farby ohňa a žiarovo zelené kočičí oči, ľudia ju volali malá čarodejnica.
Zvesť o tom že dievčina je pravdepodobne čarodejnica sa rozniesla na hrad.Povolali vojakov, aby ju zatkli a postavili pred súd.Tak Madlenke zobrali sestru a súdili ju až ju odsúdili, za zločin čarodejníctva.Ďalší deň mala byť upálená na hranici.
Predsa ženy nemajú ten dar liečiť chorých len muži a preto usúdili že je to jednoznačne čarodejnica, veď mala aj zrzavé vlasy a zelené oči jasný znak spolčenia sa s diablom.
Madlenka v chalúpke celú noc preplakala, jej milovaná sestra zhorí na hranici a previnila sa len tým, že liečila a pomáhala chorým a takto sa jej odvďačia, za život smrť.
Nastalo ráno, dievčinu v pútach sprevádzali na hranicu, všetci ňou opovrhovali aj tý ktorých vyliečila a inak by už nežili, neuvedomovali si že je im pre prospech a nie pre zlo, ale to primitívny ľud nikdy nepochopí, všetko nad ich chápanie , aj keď dobré musí byť zneškodnené.
Dievča priviazali o stlp a podpálili.Oheň sa rýchlo šíril a o chvíľu ju celú pohltil, boli počuť hrozné výkriky pri ktorých, tuhla krv v žilách, až náhle ustáli aj tie.
Všetci sa rozišli len Madlenka tam zostala stáť a triasla sa na celom tele od srdce rvúcich vzlykov.
Náhle sa otočila a utekala preč z tohto pekla, kde každá pomoc druhým sa trestá smrťou.
Po dlhom blúdení lesom našla konečne východ z lesa a tam malú dedinku, tam sa usadila a žila v tichosti, až do vtedy než si ju všimol mladík, ktorý sa do nej na prvý pohľad zaľúbil, bol to šlachtic s blond vlasmi a modrými očami a mal 16rokov.
Často za ňou chodil a dvoril jej, len ona odolávala, nie že by sa jej mladík nepáčil, páčil sa jej veľmi, lenže, ona sa bála, že keď ju spozná bližšie usúdi že je čarodejnica a dá ju upáliť ako jej sestru upálili.
Chlapec sa nevzdával až predsa len dievča podľahlo jeho dvoreniu a začalo s ním chodiť von, chlapca nezaujala len jej krása ale aj múdrosť a znalosť liečivých rastliniek, ktoré rada zbierala a robila z nich čaje, ktoré pomáhali proti bolestiam hlavy, hrdla a iným ťažkosťam.
Raz si nedal pozor na jazyk a zmienil sa o tom otcovi, ten spozornel, boli to jasné znaky čarodejníctva a keď zazrel dievčinu bolo mu to jasné, pre ochranu syna 14ročné dievča udal.Vojaci si prišli po ňu a zatkli ju a súdili a odsúdili na smrť upálením.
Mladík sa snažil jej pomôcť ale už jej nebolo pomoci, aspoň v poslednú noc bol s ňou, držal ju za ruku skrz mreže a tak zaspali, prebralo ich až strašidelne zvonenie zvonu ktoré oznamovalo čas popravy.A už si išli aj po ňu.Nebrali ohľad že je ešte dieťa, pre nich platilo že zlo sa musí hubiť už v zárodku.Viedli ju s okovami na rukách k hranici na ktorej už čakal kat s faklou v ruke, dievča nariekalo a prosilo o milosť, ale odpoveďou je len boli nadávky a nenávisť a výkriky čarodejnica.
Hľadala v dave svojho milého , ale nikde ho nevidela a to ju rozplakalo ešte viac.Už ju viedli schodíkmi hore, padla na kolená a zdvihli ju surovo a hnali k stlpu na ktorý ju priviazali a podpálil jej kat pod nohami slamu.
Dievča kričalo a prosilo o milosť, ale tá sa jej nedostala.Už už sa po nej načahovali plamene, keď zrazu z davu na schodíky vystúpil mladý šlachtic s vedrom s vodou, polial seno a udupal zvyšky plameňov a odviazal dievča.Všetci boli ako omámeny z toho čo spravil a dívali sa ako chráni to dievča ktoré mu ledva stálo v náručí.A začal hovoriť.
Mali by ste sa hambiť, za to čo ste chceli vykonať upáliť dievča čo vám nič nevykonalo, previnila sa len tým že zbierala rastlinky na čaje, inak ničím.Nechajte to dievča na pokoji a sľubujem že navždy odídeme a už sa jej nemusíte báť aj keď vám od nej nič nehrozí.
Ľudia sa rozostúpili a nechali ich prejsť.A Madlenka a jej hrdina navždy odišli z dediny, nikto síce nevie kam, ale žili šťastne a mali kopú detí a pokým nepomreli žijú šťastne až do dnes.
Koniec

 Rozprávka
Komentuj
Napíš svoj komentár