... tak a sme tu. Carcassonne. Predtým sme síce boli v Lourdoch, ale akosi ma nezaujali. Avšak Carcassonne. Je to nádherné mesto. Leží v juhozápadnej časti Francúzska, neďaleko mesta Toulouse. Najzaujímavejšie na ňom je to, že sa zachovalo v podobe už zo stredoveku. Teda, celé je obohnané hradbami. Nie je to žiadna pamiatková rezervácia, tí ľudia tam normálne bývajú. Ej, keby to bolo u nás, tak by nás pamiatkári hnali (ale to už o inom). Pre názornosť ho môžete vidieť v mojom fotoalbume. Musím ešte pripomenúť, že neďaleko je aj nový Carcassonne a už vôbec nepripomína stredoveké mesto.
Kedysi sa táto oblasť v ktorej leží volala Languedoc. Spolu s mestom Albi a ešte inými mestami tvorili oblasť, kde žili katari (nie tatári, ale katari). Boli to heretici, alebo ak chcete veľkí kacíri, lebo neuznávali autoritu Ríma. Pápež Innocent III v roku 1209 vyhlásil križiacku výpravu. Nazýva sa aj albigénska križiacka výprava. Bola to prvá výprava, keď križiaci nemuseli plávať cez more. Trvala 40 rokov. Križiaci v nej vyhladili takmer Languedoc. Keď sa pýtali, že ako majú rozoznať kresťana od kacíra, odpoveď znela : "Zabite ich všetkých, Boh si už svojich spozná." Po 15 dňoch padlo.
O vzniku mena Carcassone legenda vraví , že tam žila madam Carcas, ktorá to mesto zachránila pred vojskom Karola Veľkého. Keď po dlhom obliehaní hrozilo, že ho vojaci predsa len dobijú, rozhodla sa pre zúfalý krok. Prikázala vyhodiť z hradieb všetky zásoby jedla, ktoré im zostali. Keď to križiaci uvideli, tak radšej odtiahli, pretože podľa nich nemalo význam bojovať proti mestu, ktoré má veľké zásoby jedla, že ich môže vyhadzovať von. Na počesť víťazstva dala zvoniť na zvony. Keď Karolovo vojsko odtiahlo tak si povzdychlo že Madam Carcas sonne, čiže, madam Carcass zvoní. A tak prišlo mesto k svojmu menu. Carcassonne.
Toto nám hovoril sprievodca, keď sme tam boli na výlete. Nabudúce niečo poviem o Barcelone.

 Denník
Komentuj
 fotka
mujarca  6. 5. 2008 20:46
vaaaaau carcassone..poznáš aj tú hru?

a strašne moc by som chcela to meste niekedy navštíviť..to je taký môj menší-väčší sen
Napíš svoj komentár