Rozhodla som sa napísať článok trošku z iného súdka, niečo viac seriózne, najmä po mojej poslednej básni Takže niečo ako oslavný blog na pána Rubika – vynálezcu Rubikovej kocky, ktorú milujem, ale neviem ju vyriešiť...chýba mi posledných pár ťahov. Už som uvažovala, či nie je moja kocka chybná, lebo som postupovala podľa osvedčených návodov a stále nič. A v mojom okolí ju nikto zložiť nevie; ani moji rodičia, ktorí ju v detstve skladali na čas, si to už nepamätajú.
Pritom každá kocka je originálne navrhnutá tak, že sa musí dať zložiť. Kofolové heslo Keď ju miluješ, nie je čo riešiť, sa teda v tomto prípade uplatniť nedá. Ale späť k vážnej téme...

13. júl každoročne prináleží Medzinárodnému dňu hlavolamov (aj rébusov). Prečo práve 13. júl? Vzniklo to veľmi logicky, keďže jeden z najznámejších vynálezcov hlavolamov na svete, a to pán Ernő Rubik, sa narodil práve 13. júla v Budapešti v roku 1944.
.

Životopis v kocke (môžete preskočiť)
Dnes už 65 ročný Ernő Rubik je všeobecne známy predovšetkým ako vynálezca, za mladi však vyštudoval stavebné inžinierstvo na Technickej univerzite v Budapešti a pokračoval v štúdiu sochárčiny a interiérovej architektúry. Prácu architekta neskôr vymenil za výučbu na univerzitnej pôde ako profesor.

V roku 1974 nastal zlomový moment v jeho živote. Svetlo sveta totiž uzrel jeho prvý a zároveň najúspešnejší vynález Rubikova kocka, ktorá avšak medzinárodne patentovaná bola až v roku 1980. Zaujímavosťou je, že v tom čase sa podobnými skladačkami zaoberali viacerí páni, napr. len dva roky pred Rubikom zostrojil skladačku 2x2x2 Larry Nichols a guľovú 3x3x3 Frank Fox. No ani jeden z nich zrejme dostatočne neuspel a ich hlavolam mal isté nedostatky.

Niet pochýb, že Rubik je veľmi talentovaný človek. Istý čas v 80-tych rokoch vydával aj herný časopis s hlavolamami nazvaný ...És játék a o pár rokov neskôr založil Rubikove štúdiá, kde pôsobí dodnes a venuje sa svojej známej činnosti. Taktiež v minulosti založil nadácie a je členom niekoľkých výborov. Napodiv je to však veľký introvert a bohužiaľ len ťažko ho uvidíte na nejakých majstrovstvách sveta.

Zhrnutie o Rubikovej kocke (Rubik´s Cube)
Ako som už spomínala, Rubikova kocka zrodená v roku 1974 je jednoznačne najvýznamnejším vynálezom pána Rubika. K januáru 2009 ich bolo predaných už približne 350 milónov kusov, takže pôvodne nazývaná Magická kocka je najlepšie a najrýchlejšie predávanou logickou hrou na svete.

Okrem klasickej verzie 3x3x3 existujú aj ďalšie modifikácie rôznej obtiažnosti, veľkosti i farieb. Je založená predovšetkým na matematike a logike - vedci sa dlhšie snažili nájsť spôsob riešenia s použitím čo najmenšieho počtu ťahov. Na šiestich stranách existuje neuveriteľných 43 252 003 274 489 856 000 možných kombinácií.

V skladaní Rubikovej kocky sa pravidelne organizujú mnohé súťaže, pri ktorej šikovnosť a rýchlosť zohrávajú najdôležitejšiu úlohu. Dôkazom je aj jej absolútny rekord – 7, 08 sekúnd z roku 2008! Pre porovnanie, na prvých majstrovstvách sveta, ktoré boli organizované Guinessovou knihou rekordov v Mníchove 13. marca 1981 bol rekord „až“ 35 sekúnd. Dnes sa dá za taký čas poskladať kocka jednou rukou alebo so zatvorenými očami. Na druhej strane najpomalším riešiteľom je 45-ročný Graham Parker, ktorý kocku poskladal vo februári 2009, po 26 rokoch od jej zakúpenia.

Ďalšie vynálezy
Ernő Rubik však nezaspal na vavrínoch a nenechal sa opiť úspechom jeho prvého vynálezu. S potešením vytvoril niekoľko ďalších skvelých hlavolamov, a aj keď už takú slávu nezožali, nedajú sa považovať za prepadáky a iste sa s nimi zabavíte, napríklad s týmito:

Rubikov had (Rubik´s Snake /Twist/)
- je tvorený z 24 spojených hranolov, ktorých správnym krútením môžete vytvoriť rôzne zaujímavé tvary, či už obyčajnú guľu alebo dokonca psíka či mačičku
.

Rubik´s Magic
- ide o skladačku zloženú z 8 štvorcov v tvare obdĺžnika, ktorej cieľom je presunúť štvorce do tvaru srdca tak, aby sa na obrazci zjavili tri prepletené prstence
.

Rubik´s 360
- zatiaľ posledný a najnovší vynález, je to priesvitná plastová guľa, ktorá má tri sféry a vo vnútri ďalších 6 guličiek. Úlohou je dostať tieto farebné guličky do príslušných otvorov na okraji.

Rubik predstavil tento hlavolam vo februári 2009 v Norimbergu na veľtrhu hračiek a otestoval ju dvojnásobný britský majster riešenia Rubikovej kocky Dan Harris, ktorému trvalo prvé vyriešenie hry dva dni, potom už iba pár hodín, a na tretí pokus zvládol hlavolam za pár minút. Očakáva sa, že záujem o túto hru bude pomerne veľký, sám Rubik však priznal, že jeho cieľom nebolo prekonať úspech Rubikovej kocky, len vytvoriť jej doplnok. Do predaja by sa mala dostať v auguste a jej cena je zatiaľ stanovená na približne 15 dolárov.


A na záver ukážky videí – ako sa skladá Rubikova kocka
už spomínaný svetový rekord – 7, 08 s
.

jednou rukou
.

Rubikova oficiálna webstránka:
» www.rubiks.com

 Recenzia
Komentuj
 fotka
bluepanter  13. 7. 2009 19:53
v škole to mal niekto na projekte a sa mi nechcelo veriť, že je tam toľko možných kombinácií
 fotka
whatsername8  14. 7. 2009 10:55
nechcem sa vtierať, ale podľa mňa to na taku malu Pulitzerku je. na hlavolamy som sice totalny antitalent(počkaj si ešte par rokov a aj tak netromfnem najpomalšieho riešiteľa na svete), ale članok bol napisany veľmi zaujimavo a putavo. a tak tajne tužim patriť medzi tych machrov, ktorym nie je logika cudzia, ale zatiaľ sa nedari
Napíš svoj komentár