Taký bežný jarmočník to má v živote jarmočníka v plnom nasadení ťažké. Povedzme, že práve v týchto momentoch neúspešne odoláva nástrahám Tradičného trnavského jarmoku. Poďme si vysvetliť a podrobne rozanalyzovať bežný deň priemerného jarmočníka a podložiť jeho pravdivosť skutočnými situáciami.

Jarmočeniu prechádza prípravná fáza spočívajúca v niekoľkodňovom rozsiahlom nákupe a ešte viac potrebnom upratovaní skrine. Po dôkladnom upratovaní nastáva čas na využitie múky a vajec a vytváranie kulinárskych zázrakov vo forme koláčov, ktoré sa budú jesť ešte dva týždne po jarmoku. Túto fázu, by som, ak dovolíte, z dôvodu nedostatku času preskočila a venovala by som sa radšej dôkladnému opisu činnosti priemerného jarmočníka počas troch magických dní.

Štvrtok je dňom, ktorý priemerný jarmočník venuje cigánskej a burčáku. A samozrejme, stákom! Pretože každý správny jarmočník vie, že ak si kamenné obchody postavia pred budovu vlastný stánok, rapídne menia sortiment, a preto je potrebné zastaviť sa pri každom stánku a detailne si poobzerať každý kus šitného tovaru, skritizovať ho a ísť hľadať to pravé orechové. Pre priemerného jarmočníka je taktiež priam povinnosťou, aby v pravidelých intervaloch vrázal lakťami do koloidúcich.

Po namáhavej túre po uličkýách mesta je nevyhnutná zastávka pri stánku s burčákom a cigánskou. Najlepšie v tom najdlhšom rade. Dojesť, dopiť, stretnút známeho, príp. kolegu z práce, kde sa vám pracovný pomer skončil pred viac ako desiatimi rokmi, s ktorým treba viesť rozhovor v nasledujúcom duchu:

-Ale ahoj!
-Ahoooj. Ježiš, toto je tá tvoja malá?
-No, som. (úprimný úsmev)
-Šak toť si bola takáto (ruka sa zohne do výšky asi jeden meter)
(Ďalší úprimný úsmev)
- No, ja neverím, že si takto narástla! Dvacat rokov máš? No téda! Celá mama! Celá mama! Aj jazyk máš ostrý po nej?
(Ďalší úprimný úsmev)
- A frajíra máš? Dze robíš? Jáj, ona ečše do školy chodzí?
-No, na politológii som.
-Jáj, tak to budeš politička, čo? Dáš mi vyšší dóchodek!
-Hahahahahaha (úprimný a nepredstieraný smiech)
-Tá naša sa už vydala, dzedo ze mna bude.
-Nie je náhodou mladšia odo mňa?
-Nó, je. Ale šak, víš jako. Zalúbila sa a budem dzedo.Nepomóže si človek v dnešnej dobe.
(úprimný úsmev a v hlave aspoň sedem ľahko dostupných spôsobov antikoncepcie)

Po nenútenom priateľskom rozhovore prichádza na rad ďalší burčák s cigánskou pečienkou a príchod domov, pretože zajtra bude piatok a po ňom sobota.

Piatok a sobota Program sa veľmi nemení. Treba labzovať po stánkoch, treba poctivo vrážať do ľudí a obnovovať staré priateľstvá. Výhodou piatku a soboty je, že na hlavnom námestí sa nám ponúka bohatý program. Minulý rok bolo vrcholom celého večera vystúpenie kvalitnej slovenskej poprockovej kapely Desmod, počas ktorej vládla v publiku davová psychóza, keďže námestie bolo také preplnené, že hodinu pred a po vystúpení sa nedalo v priestore námestia pohnúť.

Minuloročný jarmok však vynikal aj v aktivite fanúšikoch kapely Gladiator, ktorí nedokázali pochopiť naše ginové stavy análsedné odporúčania spevíkovi kapely, aby si predtým, ako vystúpi na pódium, riadne umyl vlasy a vyzmýval z nich tú ošťatosť.

V piatok a sobotu je potrebné opiť sa so starými známimi, pretože v nedeľu sa chodí na cukrovú vatu s deťmi a priemerný jarmočník sa nevyhne ani kolotočom. Náklonnosť k deťom treba prejavovať tak, že im kúpime čo najviac tureckého medu, čo najviac sladkých pukancov, a potom ich, napriek ich nízkej výške a mušej váhe posadíme na ten najšialenejší kolotoč. Sprievodným javom býva často zvracanie detí uprostred chodníka. Tým pádom sa investície do všetkých sladkostí dostávajú do zvláštneho kolobehu: Ulica-dieťa- ulica. Z toho vyplýva len to, že grcajúce deti sú deťmi ulice.

Dúfam, že sa mi v týchto krátkych a zbytočných riadkoch podarilo demonštrovať, prečo tak nemám rada Tradičný trnavský jarmok. Okrem toho, že trpím prirodzenou averziou voči masám ľudí v úzkych uličkách, neznášam tie úprimné rozhovory o hovne a návštevy ľudí, ktorí za nami neprídu, ako je rok dlhý. Cigánsku som do seba pchala celé leto na festivaloch, burčák od minuloročného Minikvasu nepijem a na kolotoče sa mi nechce stáť rady.
Môj jarmok už niekoľko rokov spočíva v nočných výjazdoch do Promy, do jadierok od Kiky, postávania pri Kike a posedávaniu na málo frekventovaných miestach, v každoročnej hádke s mojimi rodičmi o tom, ako s nimi nikam nejdem a nakoniec aj tak idem. A tak sa mi páči.

A teraz ma ospravedlňte, dnes túžim vidieť Čechomor nápis na stanici, pri ktorom sme včera posedávali na čistých HTčkových plagátoch, ktoré sme lepili bielou stranou von, aby sa na ne dalo viditeľne sprejovať. (Pri tejto situácii mi nedá nespomenúť jeden udivený fejs, ktorý nám po tom, čo sme nalepili asi 30 plagátov týmto spôsobom, povedal: Hej, lepíte to naopak! . Teším sa na jednu lakystrajku pri ňom, som zvedavá na zásoby bieleho vína v Haligande a na to, ako zajtra vstanem do práce. Teším sa na Čechomor, na pracovný týždeň, na intergalaktické narodeniny Vandalov, na Meskalín naživo a na hysterické pišťanie, na Začiatok konca a na začiatok mojej šialenej jesene.

Ale teším sa z ľudí, ktorí na jarmok nechodia z povinnosti tak, ako veľká časť mojich známych. Ktorí sa chodia vybesniť. A teším sa z mojej mamy, pretože je natoľko iniciatívna, že si proti sebe dokáže poštvať celú domácnosť kvôli tomu, že sa nechcem pozerať na umeleckého kováča 30 minút v kuse.

Pekný večer

 Záchod
Komentuj
 fotka
leiasolo  11. 9. 2009 22:42
Ježiš! Ty si to celé vystihla. Až som sa zasmiala nad tou trefnosťou. Stotožňujem sa s tvojím postojom k jarmoku.

Congratulation k funny blogu!
 fotka
kemuro  11. 9. 2009 22:49
známymi..zabiješ ma?



prajem pekný večer

koniec vysielania
 fotka
kamili0  11. 9. 2009 23:43
Ja som též bou...
 fotka
lussatko  12. 9. 2009 11:51
joj, jak keby som to videla live.... trefne a vystizne....
 fotka
etelnair  12. 9. 2009 14:51
tym uprimnym usmevom a nepredstieranemu smiechu neverim =D snad si to nemyslela vazne
 fotka
cerwik  12. 9. 2009 17:01
my, duševne alebo fyzicky Trenčania, sme radi, že takýto ten klasický jarmok nemáme lebo: 1. neznášame veľa ľudí na malej ploche, 2. neradi chodíme okolo stánkov so samými pičovinami + bublifukmi, 3. neradi sa pozeráme sa ščandov a ščandy hrajúce sa na dobrých spevákov a hudobníkov, 4. nemáme radi presladené veci ako turecký med a nemáme radi kolotoče, lebo je nám zle už aj z obyčajných hojdačiek.



My, duševne alebo fyzicky Trenčania, sa radšej ideme napiť domov, ku Kozlovi a viezť rozhovory, pri ktorých konštatujeme, že nám asi jebe.



A píšem my, lebo voľné miesto po smrti hyperprimitívneho Ja je obsadené
 fotka
black_soul  12. 9. 2009 21:08
fuha, to som nastastie nikdy nezazila ze na jarmoku (u nas vinobrani) by som musela chodit s nasimi, len vtedy ked som chcela.. inak sa bavime dobre s kamosmi a opijame sa v parku



a ten s tym: lepite to naopak ! ma zabil
 fotka
saddath  12. 9. 2009 21:57
a kvôli tomuto jarmoku sa ľudia vysrali na rajčobal ale dobre veľa ľudí čo poznám tam šlo...



a vedy v zátvorkách zabíjali z(úprimný úsmev a v hlave aspoň sedem ľahko dostupných spôsobov antikoncepcie)
 fotka
petika  13. 9. 2009 10:25
áááách.. milujem jarmok.. u nás je vžy o 2 týždne neskor ako u vás.. takže vždy iem na trnavský, pretože ten je tradičný a cítiť z neho vonu jarmoku.. to sa tak predpripravým a potom to u nás dokoncim...



a ja sa zas dokazem pozerat 30minut v kuse na tych poulicnych maliarov
Napíš svoj komentár