V minulom článku som načrtol niečo o tom, ako mnoho Slovákov pije nekvalitnú kávu. Dnes budem pokračovať v tejto téme a trošku aj v chaose. Na chvíľu sa odkloním od samotnej kávy ku "náčiniu", ktoré budete potrebovať.
Pri pozorovaní okolia som zistil, že mnoho ľudí pije kávu zo sklenených pohárov. My v práci dokonca dávame kávu do kelímkov, lebo si ju ľudia berú so sebou.
Myslím si, že ani jeden z týchto materiálov nie je úplne vhodný. Plastový/papierový kelímok prepúšťa teplo von. To je nielen nepríjemné na dotyk, ale kvôli tomu káva pomerne rýchlo vychladne.
Podobné je to pri skle. To drží teplo trošku lepšie (závisí to od hrúbky), ale stále prepúšťa dosť teploty aj von.
Najlepšie je používať keramické šálky práve kvôli ich vlastnostiam. Keď sa nahrejú, tak dlho držia teplotu vo vnútri. Časť prepúšťajú aj von, ale nepopálite sa až tak ako pri vyššie spomenutých materiáloch.
Pred nalievaním kávy do šálky vám odporúčam vykonať nasledovný trik. Vlastníci kávovarov - napustite z pannarella (toho zobáčika na tvorbu peny) teplú vodu alebo paru do šálky. Ideálne aspoň do polovice šálky. Nechajte šálku zohriať sa a vodu vylejte.
Ak nevlastníte kávovar, môžete do šálky najprv naliať vriacu vodu a potom ju vyliať.
Nahriata šálka má dve hlavné výhody. Tečúca káva z kávovaru nedostane "teplotný šok" zo studených stien šálky. Okrem toho v nahriatej šálke ostáva káva dlhšie teplá. Môžete si tak predĺžiť pôžitok z jej pitia - pretože kto vychlípe kávu na jeden šup, ten si nezaslúži piť kvalitnú kávu.
Vlastníci kávovarov, pri kúpe si dávajte pozor aj na výšku šálok. Pod náš kávovar sa zmestí maximálne 5cm vysoká šálka. Samozrejme, na pravé espresso vám bude stačiť oveľa menšia.
PS1: Rozhodol som sa nedať organizáciu týmto kávovým článkom. Budem písať podľa toho, čo mi práve napadne a dovtedy, kým na to budem mať náladu
PS2: Už píšem v inej osobe na základe podnetu pod minulým článkom. Možno sa ešte vrátim k "mykaniu", pretože tieto články sú určené hlavne pre tých, ktorí sa chystajú vychutnávať si kvalitnú kávu a doteraz takú možnosť nemali.
PS3: Upozorňujem, že nie som žiadny kávový odborník, tzv. barista. Som len domáci kávopič obyčajný, ktorý postupne pozorovaním získava skúsenosti, s ktorými sa chce podeliť so svetom.
Celá séria:
O tom, ako pijeme nekvalitnú kávu
Nie je kávovar ako kávovar II.
Pekne, len by ma zaujimalo, ci si uz videl talianov pit kavu.. Espresso ti vypiju na bare ako slovensky poldecak a este ani neprehltnu, a uz na teba kyvaju, ze dalsie.. A oni su zvacsa nauceni, co je dobra kava, este sa mi nestalo, ze by nejaky z nich vypil prepalenu alebo tmavo vyzerajucu kavu..
Ale inak super, aj ked mam este vyhradu voci kelimkom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Ale inak super, aj ked mam este vyhradu voci kelimkom