Dnes som dočítal zaujímavú knihu o psychológii a dosť ma zarazila výpoveď jednej pani k Bi-polárnej poruche. Vrátil som sa spätne k tejto téme cez dokonalý Google. Našiel som zopár názorov a argumentov, ale zaujímalo by ma viacej. ↓↓
Ale čo ma zarazilo bola spojitosť v štádiu manio-depresie so sociálnou fóbiou. Nedokážem si vysvetliť fakt že je možnosť spojitosti dvoch rozličných psychických porúch v jeden celok. A skutočnosť že sa fóbia dokáže v zápätí z prestupu do mánie vytratiť na tom pridáva rapídne. Zaujímal by ma názor psychológov alebo študentov psychológie k tejto téme. Samozrejme budem rád ak sa pripoja aj tý ktorý si touto nemilou problematikou prechádzajú . Názory ??
@narazuvzdornaa zarazila ma tá možnosť prelínania dvoch porúch v jeden celok a vzápätí úplne vytratienie. Je potom možnosť že sa už napríklad tá sociálna fóbia znovu neobjaví ??
Ja som asocial aj počas manie aj počas depresie, lenže počas manie mi je to tak nejak jedno, lebo všetko je super a ja mám pocit že som"neohroziteľná a všemocná".
V dnešnej dobe má každý nejakú psychickú poruchu
Každý má bipolárnu poruchu každý má depresie
Realita je taká že ľudia sú len moc slabí príroda nepozná niečo ako psychické poruchy
Keď máš sociálnu fóbiu stretneš ľudí aj tak
Ľudia si myslia že prestupujú medzi mániou a depresiou pritom to tak má každy každý má zmenu nálad súvisí to so zmenou hladiny hormónou ale každý si hneď myslí že má psychické poruchy
@vsakpredsajaa je rozdiel medzi zmenou nálad, ktoré sú prirodzené a medzi chorobnymi výkyvmi.
S BAP zijem už asi 15rokov. Sociálnu fóbiu nemám v žiadnom zo štádií. Ale mávam silné úzkosti v depresívnej epizóde (objavili sa asi pred 5 rokmi, takže je to pre mňa "novinka")
Ono ide o to, že v psychiatrii sa veľa vecí diagnostikuje a označuje ako porucha, hoci ide len o sprievodný jav tej "hlavnej" poruchy. Je tomu tak z toho dôvodu, aby lekári vedeli, aké lieky nasadiť a aby ťa vedeli klasifikovať.
@vsakpredsajaa bipolárnu poruchu popísal už Hippokratos.
Musíš vedieť o psychológii a psychiatrii zúfalo málo, pokiaľ tvrdíš toto.
Ak by ťa zaujímalo, statisticky sa o samovraždu pokúsi 50% diagnostikovaných pacientov, 20% ju aj dokona.
Názory ako sú tvoje spôsobujú, že ľudia sa boja vyhľadať odborníka a nepodstúpia liečbu a teda číslo samovrážd mimo štatistiky pacientov, je pravdepodobne o dosť vyššie.
To, čo si ty myslíš, že sú výkyvy nálad, sú extrémne nebezpečné a chorobné epizody. Najmä v maniach nie je nič nezvyčajné, ak je pacient dovedeny na psychiatrickú liecebnu policajtami.
Po mánii je prepad do depresie tak hlboký, že si to ľudia, ktorí trpia "len" unipolarnou depresiou, nie sú schopní ani len predstaviť.
Veľká časť pacientov je na invalidnom dôchodku, pretože nie sú schopní dlhodobo pracovať a kvôli výkyvom často prichádzajú o prácu či z nej sami odídu (s predstavou, že idú zachraňovať slony, pretože sú bohom vyvolení, napr)
Mám kamarátov, ktorí boli často v kazajke zatvorení na samotku.
Kamarátov, ktorých rodičia majú BAP a oni asistovali, keď ich v liečebni zatvárali do klietky.
Je to spolu so schizofreniou jedno z najtazsich psychiatrických ochorení.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
predevsim komorbidita psychickych poruch je uplne bezna a casta, malokto ma len jednu vec
Každý má bipolárnu poruchu každý má depresie
Realita je taká že ľudia sú len moc slabí príroda nepozná niečo ako psychické poruchy
Keď máš sociálnu fóbiu stretneš ľudí aj tak
Ľudia si myslia že prestupujú medzi mániou a depresiou pritom to tak má každy každý má zmenu nálad súvisí to so zmenou hladiny hormónou ale každý si hneď myslí že má psychické poruchy
a inak....ja mam v chorobopise asi 4 diagnozy
@vsakpredsajaa rozmyslam ci si troll alebo len jebnuty....pomoz mi
S BAP zijem už asi 15rokov. Sociálnu fóbiu nemám v žiadnom zo štádií. Ale mávam silné úzkosti v depresívnej epizóde (objavili sa asi pred 5 rokmi, takže je to pre mňa "novinka")
Ono ide o to, že v psychiatrii sa veľa vecí diagnostikuje a označuje ako porucha, hoci ide len o sprievodný jav tej "hlavnej" poruchy. Je tomu tak z toho dôvodu, aby lekári vedeli, aké lieky nasadiť a aby ťa vedeli klasifikovať.
Je to tak že tieto pseudo psychické problémy má každý jeden človek na Zemi len tuto na západe sa s tým chodí k psychológom
Musíš vedieť o psychológii a psychiatrii zúfalo málo, pokiaľ tvrdíš toto.
Ak by ťa zaujímalo, statisticky sa o samovraždu pokúsi 50% diagnostikovaných pacientov, 20% ju aj dokona.
Názory ako sú tvoje spôsobujú, že ľudia sa boja vyhľadať odborníka a nepodstúpia liečbu a teda číslo samovrážd mimo štatistiky pacientov, je pravdepodobne o dosť vyššie.
To, čo si ty myslíš, že sú výkyvy nálad, sú extrémne nebezpečné a chorobné epizody. Najmä v maniach nie je nič nezvyčajné, ak je pacient dovedeny na psychiatrickú liecebnu policajtami.
Po mánii je prepad do depresie tak hlboký, že si to ľudia, ktorí trpia "len" unipolarnou depresiou, nie sú schopní ani len predstaviť.
Veľká časť pacientov je na invalidnom dôchodku, pretože nie sú schopní dlhodobo pracovať a kvôli výkyvom často prichádzajú o prácu či z nej sami odídu (s predstavou, že idú zachraňovať slony, pretože sú bohom vyvolení, napr)
Mám kamarátov, ktorí boli často v kazajke zatvorení na samotku.
Kamarátov, ktorých rodičia majú BAP a oni asistovali, keď ich v liečebni zatvárali do klietky.
Je to spolu so schizofreniou jedno z najtazsich psychiatrických ochorení.
Ale ty máš názor.
Clap clap.