Na jednej strane by som bol prekvapený týmto zistením...no na strane druhej by mi to bolo asi jedno - za predpokladu, že život ktorý momentálne vediem nie je prvým a ani posledným. I tak si z neho v tom budúcom nebudem nič pamätať...
@deeo ako to myslíš, akého obdobia? podľa mňa sa nedá vrátiť v čase alebo podobne, logické mi príde, že sa to rýchlo obmieňa, iba krátky čas po tom čo telo umrie, sa duša presunie inam. ale späť v čase určite nie (vravím určite, ale je to vrámci môjho názoru samozrejme)
@poke a čo povieš na to, že je to reťaz životov, niečo zacyklené, kruh z ktorého sa nevyslobodíš. mňa to desí
keby som to vedel ? ... ja ani neviem ako by som sa zachoval ... asi by pre mňa stratil hodnotu a význam ... možno by som sa aj zabil ... neviem absolutne neviem ...
ak sú ale pravdy o tom že všetko je frekvencia, častice a reakcie, že všetko je neustále v transformacii a v interakcii a že, je neuveritelne všetko jedinečné a má svoje miesto a zmysel ... potom je vysoko nepravdepodobné aby existovalo niečo ako duša - oddelitelné od tela... a teda aj iné životy... a kedže je vysoko pravdepodobné že mám len túto jednu šancu a jeden život ... (dokonca-tento pocit chápem iba ja sám : že som práve tu a teraz v tomto tele a bytosti, som toto JA a okolo mňa je 7 miliárd ludí ktorí tvrdia to isté no napriek všetkému vnímam iba túto jednu entitu) tak potom je to zvláštne, naozaj divné ... z tohto hladiska totiž je všetko závislé na subjekte a na jeho náhlade, podla toho som najdôležitejší článok (z môjho hladiska) čo sa týka vesmíru a všetkého čo existuje ... podla toho čo všetko o svete oko nás vieme sme tu (my ako sme) len teraz ... viac už tu nebudeme ... čo je dosť zvláštny pocit ... vedieť že ... sme v jedinečnej konzistencii v zhladom k celkovej existencii a že každý z nás má svoje miesto ... ale vážne ma šokuje a udivuje len jedna jediná vec ... akoto že som práva toto JA a že vnímam len seba ... a práve seba ... (tolko k večernému premýšlaniu)
@melancholik to znie pekne, čo si napísal, ale ja preskočím až k tej smrti. potom teda nebude nič?
ja si napríklad pamätám konkrétny okamih, kedy som sedela v aute a pozerala von oknom a bola som zmierená s tým, že nič nebude, vedela som si to úplne predstaviť, možno som len mala čisté svedomie, neviem, ale bolo to krásne.
@amikadze keby to bolo tak ze sa reinkarnujeme tak jasne ze nie do minulosti ... ale ma zaujima ze keby to tak nebolo, teda ze tvoja dusa je tu len raz ... co rozhoduje o tom ze som sa narodil (teda ze moja dusa) prisla na svet vtedy kedy prisla, na miesto kde prisla, rodicom ktorym prisla .... teda ze preco som napriklad neprisiel 1000 rokov predtym, alebo az o 20 000 potom na celkom inom mieste, inym rodicom
Ak by som si bol vedomy (aspon ciastocne) minuleho zivota alebo by to bol dalsi zivot v zmysle metafyzickom alebo nejakeho ducha/spiritualnej "hmoty", bol by som rad. Ale musela by tam byt splnena podmienka uvedomenia si seba, resp. uvedomenia si svojho minuleho ja
@thrwtchr to som myslel jak druhú prijateľnú alternatívu, že buď koniec, alebo večný šťastný život - akurát že si nie som celkom vedomý toho, či by mi to ozaj vyhovovalo
koniec koncov, plytká filozofia, plytké vedomie
aj by som ju prehĺbil ale idem ráno biológiu opraviť...
Toho sa napriklad obavam v zivote asi najviac. Smrti alebo choroby, ktora zapricini, ze stratim o sebe samom a svete naokolo vedomie. Pre mna je strata uvedomenia si seba sameho neskutocne deprimujuca a z toho prameni aj moj nihilisticky postoj voci zmyslu mojej existencie a existencie ako takej
ja tomu verím, takže keby viem že je to fakt určite 100% tak by som bola šťastná, ale nemôžem hlasovať lebo ja som nečakala nič horšie. žiadna možnosť na mňa nesedí, proste by som len bola šťastná
@amikadze pri tomto pochopení tejto skutočnosti ... nastáva posun čo sa týka definícií na inú úroveň, z toho totiž vyplýva že : život (ak to teda smiem takto nazvať, pretože my to voláme život) tak ako ho teraz vnímaš, vidíš cítiš prežívaš, skončí ...pretože je závislí práve na tvojom tele ktoré zomrie ... čiže spomienky uložene v mozgu, zomru ... činnosť tvojho mozgu, schopnosť vidieť a cítiť (pretože cit je funkcia mozgu) zomrie tiež ... zomrie a zanikne absolutne všetko na čo si doteraz zvyknutá, aj vnímanie času takouto rýchlosťou zanikne ... zanikne aj to ako vnímaš svet, či ho vidíš farebne alebo počuješ, tvoj sluch a uši už nebudú existovať, nebudu počuť, prsty cítiť, nebudeš môcť reagovať so svetom pretože to čo ti to umožňuje je mozog ktorý zomrie a rozpadne sa, v zemi ... nastáva po tomto všetko otázka ... čo je to vedomie? ... pretože vedomie je to čo označujeme pojmom život, je to stav ktorý ti ukazuje že žiješ ... a že si ... dá sa vôbec takýto stav a pocit simulovať bez mozgu? ... dovolím si tvrdiť že s najvyššou pravdepodobnosťou nie, žial ... ALE ... je tu možnosť ... že jedného dňa ... sa niekde vo vesmíre, možno aj za ním...možno to nebude ani vesmír....sformuje niečo, nejaká entita ... ktorá precitne (objaví sa vnej niečo podobné ako vedomie) je ejdno ako a je jedno kedy ... ale existuje myšlienka že sa take niečo stane ... a že si potom tá entita uvedomí a bude si klásť otázku ,,kto som?,, ,,kde som?,, ... možno to budú pozostatky energie z teba a potom by sa možno dalo hovoriť o tom že si to možno ,,ty,, ...možno to budu moje pozostatky nejakých transformačných procesov častíc zo mňa ... možno by sa teda dalo hovoriť o tom že som to ja...ale mám pocit a myslím si že to nie je možné ... tá bytosť bude jedinečná a bude originálna a ,,nová,, ... bude tam a bude vtedy ... ako my sme tu a teraz ... jej vedomie bude tak isto závislé na jej (existencii a vyformovaní nejakého materiálu) ako aj my a naše mozgy ... preto to nebudeme my ... preto vnímam svet trochu aj rozsiahlejšie ... s tým sa spájajú napríklad názory že : sme všetko okolo nás, pretože vlastne ani neexistujeme ... sme len súčasti pohybu systému a pocit našej existencie alebo vedomia je len pocit a ilúzia ...ale to už sú názory odvíjajúce sa a hlbšie a náročnejšie na konfrontáciu ...
čiže áno, po smrti bude tma (pre nás, už nič existovať nebude tak ako to poznáme teraz, nebudeme už)
@trdelniiiq môžeš to v @17 prosím trochu rozpitvať, ak sa dá?
čo myslíš tým stratiť vedomie o sebe samom a o svete okolo teba?
a prečo je pre teba to uvedomenie si samého seba deprimujúce?
ja som už popletená. myslíš tým smrť a chorobu ktorá je ako smrť, čiže napríklad dostať sa do kómy?
Néé to by som nechcel ale môcť si brať roky mojich budúcich tiel aby moje súčasné telo nemohlo zostárnuť by bolo ppči.. proste ja som taký že proste nechcem aby život končil smrťou uplne že to uplne skončí definitívne nič ani tma ani svetlo proste nič..
A to preto lebo by som strašne chcel vyskúšať rôzne zamestnania, ísť do rôznych krajín, vidieť pokroky v budúcnosti prežiť vojny a tak..
Keby existovali upíri ako z Vampire Diaries a ja by som bol jedným z nich by som bol úplne happy.. by som mohol vyskúšať všetko na svete + žiť nekonečne dlho vidieť všetky pokroky spoločnosti atď...
@melancholik v tej prvej časti si úplne dobre popísal to NIČ, čo by mohlo byť po smrti, takmer som si to znovu dokázala predstaviť
alebo som ešte počula taký názor, čo je fakt super, že sa s nami stane to, čomu veríme že sa stane. čiže, kresťania nadobudnú nejaký stav duše, ktorý volajú nebom či peklom, ale ten ktorý v toto neverí, tomu sa stane to, v čo verí on. napríklad že nebude nič.
@amikadze chorobou myslim akukolvek chorobu (vratane komy ale docasnej-takej, z ktorej by som sa uz neprebral ale zaroven takej, pocas ktorej by som napriklad nebol schopny snivania, kedze aj pocas toho, ako snivam, dokazem vnimat scoju existenciu a dokazem si sen prisposobovat podla svojich predstav) ktora zapricini, ze nebudem schopny vnimat to, ze som a to, ze som zasadeny do tohto sveta.
uz odmalicka (myslim, ze nejakych 6-7 rokoch) som zacal vnimat tento svet a seba ako nieco, k comu som silne materialne alebo ako priputany a predstava smrti a straty vedomia mi uz v takom skoro veku prislla uplne absurdna a neprirodzena. samozrejme, kolobeh zivota a smrti prirodzeny je ale ja mam taky silny vztah k svojmu vedomiu a existencii, ze neexistenciu vnimam ako stav, ktory sice je nevyhnutny ale pre mna nechceny.
Ono, vnimam to dost komplexne a v sirsich suvislostiach ale to su veci, ktore je dobre predebatovat osobne, pretoze takto je to take, meh.
Ale podstata je ta, ze mam obrovske puto k svojmu vedomiu a uvedomeniu si seba.
@amikadze avšak pri takomto modeli sa už nedá vychádzať z logiky ... a samozrejme na logike je postavené všetko čo dnes vieme a vlastne aj na základe nejakej logickej následnosti sme tu a píšeme si o tom ... proste logiku netreba podceňovať pretože definuje absolutne všetko čo sa tu deje a kde sme a čo robíme ... s akým zámerom ...a teda tento názor vo svojej podstate postráda logiku, ALEBO zmysel dáva len sme ešte neprišli na to ako to funguje ... ale hm...neviem si nejako predstaviť na akom spôsobe by fungoval život keby sa snami stalo to čomu celý čas veríme ... nechápem ten mechanizmus toho ... je to síce pekná myšlienka ale tu to zatial končí hh
ak by som sa mal narodiť stále znova a znova tak by som si prial len jedno. aby som nemusel v ďalších životoch naraziť na také svine na aké som narazil počas tohto života.
@amikadze komu by sa to nepáčilo hh ... ale nerozosievajme tu len negatívne myšlienky a hlavne ja by som mal prestať, pretože zdá sa že takéto myslenie a takéto názory sú negativne a smutné ... avšak vždy a vo všetkom sa dá nájsť šťastie a poizitivita...nie vždy však je tak ľahko viditeľná
@amikadze ak je docasna, tak nie. Celkovo z docasnych zasahov do vedomia strach nemam. Bol som uz na operacii a absolutne mi to neprekazalo. Strach (ani nie ze strach-definoval by som to skor pocitom uplnej absurdnosti a paradoxu) mam len z konecnych a nemennych zasahov, ktore by moje vedomie mali ukoncit.
viacero mudrych ludi mi uz povedalo ze mladi ludia minimalne do 30 ky, by si mali uzivat zivot co najviac ako to ide a vobec ani len nerozmyslat o smrti.. co bude po nej atd.. skratka ako keby ani neexistovala...
@ hadimistr ..vzhladom na to, ze smrt je 100% a moze nastat kedykolvek a dalsie zrodenie zavisi od karmy, mali by sa zaujmat co bude dalej, co najskor, nie po 30tke....pokial viem, najrozsirenejsie nabozenstva maju urcite moralne pravidla a tie mozu mat vyssi vyznam ako sa na prvy pohlad zda...
podla mna, ked ludia oddeluju reinkarnaciu a znovuzrodenia pozeraju sa na to ako na jednotlive celky, vznikaju z toho riadne %@ a pri takomto pohlade, to aj mne pride nelogicke
co sa tyka vibracii, frekvencii atd. o sile myslienok atd., o vzajomnom prepojeni atd. ..o vplyve pozitivnej myslienky na snehovu vlocku a ryzu v uzatvorenej nadobre atd. (mozno ste narazili na taketo veci na FB apod.)
clanok z The New York Times (1.8.1993) komu sa nechce citat..
viac nez 4000 meditujucich vo Washingtone obmedzilo kriminalitu o vyse 23%...z inokadial mam, ze pokus bol este opakovany a s podobnym vysledkom... » www.nytimes.com/1993/08/01/nyre...
skoda, ze som si nehodil do zaloziek vedecku studiu o tom, ako maju globalne udalosti zverejnovane v mediach vplyv na generovanie nahodnych cisel na PC.... a vela ineho...
kazdy si moze vybrat, dajte si:
modru tabletku a uzivajte si sex, peniaze, drogy, kradnite, klamte, urobte cokolvek pre vlastny prospech a "majte sa dobre"...
alebo vyskusajte
cervenu tabletku a ocitnete sa v risi lepsieho zrodenia, moznych bozstiev, za hranicami nevedomosti a potom sa zacne skutocna zabava (tie tabletky su tu len kvoli Matrixu, nehladajte za tym LSD a ine povzbudive prostriedky a ani Viagru)
(v tom uple hornom mojom prispevku nemalo byt "znovuzrodenia" ale "karma")
nabozenstvo, moralnu etiku, reinkarnaciu, karmu apod. si mozeme predstavit ako vzorce/rovnice vo fyzike a v matematike...uzasna siet prepojeni a vzajomnych suvislosti...niekto nema rad fyz/mat a tak jej pravdepodobne nerozumie, co neznamena, ze tie vzorceky prestanu fungovat alebo nebudu len pre toho konkretneho cloveka...
tieto vzorce opisovali svet/struktury davno pred tym, nez boli vobec vyjadrene clovekom...
Vsetky veci vo vesmire od sumy na nasich uctoch v banke, tiel, vedomosti, rodicov, farby oci, velkost Zeme, aky sme mali den, aky ho budeme mat zajtra, ako sa citime, co sa nam stalo v minulosti a co sa nam stane v buduc. zavisia od pricin a tie priciny zase zavisia od inych pricin a tie dalsie od dalsich, cely vesmir je len system vzajomne prepojenych pricin...samotna pricina existuje len kvoli inej pricine/nam alebo sama vznikla kvoli inej pricine/nam..sama o sebe ale neobsahuje nic, co naozaj existuje, kedze je niecim podmienena takze cely vesmir sice existuje ale nie je realny (myslim, ze tento system hmot./nehmot. pricin sa da nazvat karma) a podla mna slobodne myslene a osud-(predurcena buducnost) paradoxne funguju sucasne...
a nihilizmus je len opak materializmu - obidva su extremy a budu viest k problemom...
no sklamaná, čo by som z toho mala, ak by som si minulé životy aj tak nepamätala? (aplikujem hypotézu do reality, takže keďže si žiadny minulý život nepamätám, toto zistenie by nič na veci nezmenilo)
v tomto sa mi páči, ako to má poriešené buddhizmus, že duša napreduje na vyššiu a vyššiu úroveň (snáď som to nepoplietla)
Ak by sa to stále opakovalo, tak by to bolo nudné a nezáživné. Život by nemal hodnotu. Viem si predstaviť 3 - 4 životy na spoznávanie Zeme, ale ten štvrtý život by mi z ľudí najskôr preskočilo.
neviem. také o ničom by to bolo, keby viem, že pôjdem stále dokola. a asi by som sa len tak z nudy zabíjala. že však tento život sa mi nepáči tak idem vyskúšať druhý. a ani ten sa mi nepáči tak tretí a táák...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
resp. že človek bude naveky žiť v eufórií alebo také čosi - aj keď, tiež deprimujúce
@poke a čo povieš na to, že je to reťaz životov, niečo zacyklené, kruh z ktorého sa nevyslobodíš. mňa to desí
aj keď mi to asi bude jedno
ak sú ale pravdy o tom že všetko je frekvencia, častice a reakcie, že všetko je neustále v transformacii a v interakcii a že, je neuveritelne všetko jedinečné a má svoje miesto a zmysel ... potom je vysoko nepravdepodobné aby existovalo niečo ako duša - oddelitelné od tela... a teda aj iné životy... a kedže je vysoko pravdepodobné že mám len túto jednu šancu a jeden život ... (dokonca-tento pocit chápem iba ja sám : že som práve tu a teraz v tomto tele a bytosti, som toto JA a okolo mňa je 7 miliárd ludí ktorí tvrdia to isté no napriek všetkému vnímam iba túto jednu entitu) tak potom je to zvláštne, naozaj divné ... z tohto hladiska totiž je všetko závislé na subjekte a na jeho náhlade, podla toho som najdôležitejší článok (z môjho hladiska) čo sa týka vesmíru a všetkého čo existuje ... podla toho čo všetko o svete oko nás vieme sme tu (my ako sme) len teraz ... viac už tu nebudeme ... čo je dosť zvláštny pocit ... vedieť že ... sme v jedinečnej konzistencii v zhladom k celkovej existencii a že každý z nás má svoje miesto ... ale vážne ma šokuje a udivuje len jedna jediná vec ... akoto že som práva toto JA a že vnímam len seba ... a práve seba ... (tolko k večernému premýšlaniu)
jé tó perpetuúm mobilé
a ty si sklamaná, šťastná, alebo neutral, alebo to štvrté spomínané v TS?
@poke keď sa všetko skončí, ako môže človek? naveky? žiť? v eufórii?
Es ist nichts.
ja si napríklad pamätám konkrétny okamih, kedy som sedela v aute a pozerala von oknom a bola som zmierená s tým, že nič nebude, vedela som si to úplne predstaviť, možno som len mala čisté svedomie, neviem, ale bolo to krásne.
koniec koncov, plytká filozofia, plytké vedomie
aj by som ju prehĺbil ale idem ráno biológiu opraviť...
a ja som to štvrté v TS, ale teraz už na druhú.
čím viac viem, tým horšie, prozatím
čiže áno, po smrti bude tma (pre nás, už nič existovať nebude tak ako to poznáme teraz, nebudeme už)
čo myslíš tým stratiť vedomie o sebe samom a o svete okolo teba?
a prečo je pre teba to uvedomenie si samého seba deprimujúce?
ja som už popletená. myslíš tým smrť a chorobu ktorá je ako smrť, čiže napríklad dostať sa do kómy?
A to preto lebo by som strašne chcel vyskúšať rôzne zamestnania, ísť do rôznych krajín, vidieť pokroky v budúcnosti prežiť vojny a tak..
Keby existovali upíri ako z Vampire Diaries a ja by som bol jedným z nich by som bol úplne happy.. by som mohol vyskúšať všetko na svete + žiť nekonečne dlho vidieť všetky pokroky spoločnosti atď...
alebo som ešte počula taký názor, čo je fakt super, že sa s nami stane to, čomu veríme že sa stane. čiže, kresťania nadobudnú nejaký stav duše, ktorý volajú nebom či peklom, ale ten ktorý v toto neverí, tomu sa stane to, v čo verí on. napríklad že nebude nič.
uz odmalicka (myslim, ze nejakych 6-7 rokoch) som zacal vnimat tento svet a seba ako nieco, k comu som silne materialne alebo ako priputany a predstava smrti a straty vedomia mi uz v takom skoro veku prislla uplne absurdna a neprirodzena. samozrejme, kolobeh zivota a smrti prirodzeny je ale ja mam taky silny vztah k svojmu vedomiu a existencii, ze neexistenciu vnimam ako stav, ktory sice je nevyhnutny ale pre mna nechceny.
Ono, vnimam to dost komplexne a v sirsich suvislostiach ale to su veci, ktore je dobre predebatovat osobne, pretoze takto je to take, meh.
Ale podstata je ta, ze mam obrovske puto k svojmu vedomiu a uvedomeniu si seba.
a áno, krátko po založení ankety som si uvedomila, že sa to tu na nete nebude dať rozobrať tak, ako by som chcela.
podla mna, ked ludia oddeluju reinkarnaciu a znovuzrodenia pozeraju sa na to ako na jednotlive celky, vznikaju z toho riadne %@ a pri takomto pohlade, to aj mne pride nelogicke
clanok z The New York Times (1.8.1993) komu sa nechce citat..
viac nez 4000 meditujucich vo Washingtone obmedzilo kriminalitu o vyse 23%...z inokadial mam, ze pokus bol este opakovany a s podobnym vysledkom...
» www.nytimes.com/1993/08/01/nyre...
skoda, ze som si nehodil do zaloziek vedecku studiu o tom, ako maju globalne udalosti zverejnovane v mediach vplyv na generovanie nahodnych cisel na PC.... a vela ineho...
modru tabletku a uzivajte si sex, peniaze, drogy, kradnite, klamte, urobte cokolvek pre vlastny prospech a "majte sa dobre"...
alebo vyskusajte
cervenu tabletku a ocitnete sa v risi lepsieho zrodenia, moznych bozstiev, za hranicami nevedomosti a potom sa zacne skutocna zabava (tie tabletky su tu len kvoli Matrixu, nehladajte za tym LSD a ine povzbudive prostriedky a ani Viagru)
nabozenstvo, moralnu etiku, reinkarnaciu, karmu apod. si mozeme predstavit ako vzorce/rovnice vo fyzike a v matematike...uzasna siet prepojeni a vzajomnych suvislosti...niekto nema rad fyz/mat a tak jej pravdepodobne nerozumie, co neznamena, ze tie vzorceky prestanu fungovat alebo nebudu len pre toho konkretneho cloveka...
tieto vzorce opisovali svet/struktury davno pred tym, nez boli vobec vyjadrene clovekom...
Vsetky veci vo vesmire od sumy na nasich uctoch v banke, tiel, vedomosti, rodicov, farby oci, velkost Zeme, aky sme mali den, aky ho budeme mat zajtra, ako sa citime, co sa nam stalo v minulosti a co sa nam stane v buduc. zavisia od pricin a tie priciny zase zavisia od inych pricin a tie dalsie od dalsich, cely vesmir je len system vzajomne prepojenych pricin...samotna pricina existuje len kvoli inej pricine/nam alebo sama vznikla kvoli inej pricine/nam..sama o sebe ale neobsahuje nic, co naozaj existuje, kedze je niecim podmienena takze cely vesmir sice existuje ale nie je realny (myslim, ze tento system hmot./nehmot. pricin sa da nazvat karma) a podla mna slobodne myslene a osud-(predurcena buducnost) paradoxne funguju sucasne...
a nihilizmus je len opak materializmu - obidva su extremy a budu viest k problemom...
» docs.google.com/document/d/1wXe...
v tomto sa mi páči, ako to má poriešené buddhizmus, že duša napreduje na vyššiu a vyššiu úroveň (snáď som to nepoplietla)
neviem. také o ničom by to bolo, keby viem, že pôjdem stále dokola. a asi by som sa len tak z nudy zabíjala. že však tento život sa mi nepáči tak idem vyskúšať druhý. a ani ten sa mi nepáči tak tretí a táák...