Ahoj, chcem sa podeliť o svoj problém vo vzťahu ktorý zažívam už nejakú tú dobu. Mám priateľa ktorý je zároveň môj najlepší kamarát, rozumieme si, ľúbime sa. Ale všimla som si, že má veľký problém akceptovať keď sa s ním nechcem zrovna rozprávať alebo trá
..alebo tráviť čas. Som introvernejsi typ povahy narozdiel od neho. Milujem s ním tráviť čas, ale niekedy jednoducho potrebujem len tak vypnúť od všetkých ľudí aj vrátane môjho partnera a venovať sa svojim koníčkom alebo zahrať si hru, čítať. Keď som mu o tom povedala, stretla som sa s nepochopením z jeho strany, nerozumie ako môžem chcieť nerozprávat a nebyť s clovekom, ktorého ľúbim. Ale bohužiaľ ja si nedokážem pomôcť, keď som príliš dlho v spoločnosti bud jeho alebo iných ľudí tak sa cítim hrozne presytena ľudmi a spoločnostou a musím ísť nacerpavat energiu niekam do svojho kútiku, kedy sa venujem svojim hobby s najväčším nadšením. Momentálne spolu bývame tak napol, cca polku mesiaca je u mňa a polku je doma. A ja si neviem predstaviť čo budeme robiť keď spolu budeme v budúcnosti bývať stále. Máte tu niekto nejakú podobnú skúsenost? Ako ste to riešili?
Nám (skoro) všetko klape v pohode, len toto je taký nas dosť výrazný problém. Väčšinou si ten voľný čas pre seba nájdem keď je v práci alebo je niečím zaneprázdnený a nemôže byť so mnou. Ale keď to vyjde tak že sme skoro týždeň vkuse spolu, tak ja vacsinou už po 3 dňoch hľadám útek aspoň na niekoľko hodín. A snažím sa mu to vždy nejako jemne vysvetliť, ale buď sa urazi alebo je smutný. Neviem už že na akej strane je chyba, prídem si celkom ako taký pokazený človek lebo od detstva mám potrebu sa izolovať od ľudí aspoň na krátky čas.
podla mna ked sa ludia nedokazu pochopit a AKCEPTOVAT v takejto zasadnej veci, tento vztah nemoze fungovat dlhodobo.
Mozem sa mylit, ale vyjadrujem svoj nazor. Ty sa nezmenis a nebudes mat energiu na ludi 24/7 len kvoli nemu, pretoze je to proti prirode a veciam, ktore sa ovplyvnit nedaju. Tak bud to pochopi, alebo no... ruzovo to nevidim
Pre toto by si mali ľudia hľadať k sebe ľudí s ktorými majú najviac spoločného a ktorí sa navzájom dokážu pochopiť.
Podľa mňa by si si naňho mala zvyknúť. Ak idete spolu bývať. Tak od neho nemôžeš odchádzať. Proste on je tvoja spoločnosť, on ťa neobmedzuje. Máš byť sama sebou, a povedať mu, že prosím ťa teraz ma neruš, potrebujem trošku kľudu pre seba. On to proste musí chápať. A musí ti dôverovať, že si napr. v tej zavretej spálni nevypisuješ s inými. Ale po tom, by si mala s o to väčšou chuťou za ním prísť a chcieť byť s ním.
Ja som tiež introvert. A vo všeobecnosti odlúčenie vzťahom pomáha v tom, že si začnú chýbať a tešiť sa na seba. Ak je to v tomto smere také mikro dobíjanie bateriek, tak je to v poriadku.
Ty si musíš zvyknúť, že to nebude vždy tak, že budeš sama, keď budeš chcieť byť. A on zase, že niekedy ťa má nechať samú, a kuknúť si napr. futbal v telke
@majky538 Áno má, na tom fungujeme niekolko rokov. Ale bývame teraz spolu dlhšie a častejšie ako v minulosti a začínam si uvedomovať že toto je daleko zásadnejší problém než som si na začiatku myslela.
Som trošku rozorvaný v tomto. Na 1 strane si myslím, že ak by ťa mal ozaj rád, dokázal by to akceptovať. Na 2. si myslím, že ak by si ho mala ozaj rada, v pohode by si zvládala s ním normálne fungovať 24/7. Asi nvm moc poradiť, každý človek je iný, normálne mu veď povedz, nech netlačí na teba, že ho ľúbiš ale takisto ľúbiš aj seba a vieš, čo ti robí dobre
@wistingher Nie je to také že by žiarlil keď som sama, skôr nerozumie prečo sa chcem takto odlucat od neho keď je zrovna u mňa. Pre doplnenie - on je zase extrovertny typ povahy a kľudne sa socializuje s hocikým 24/7 bez pauzy. - áno sme odlisne typy, ale ja som človek ktorý vyslovene potrebuje byť obklopený extrovertami. A už som fungovala aj tak že som si robila svoje aj pri ňom, ale väčšinou to skončí tak že je z toho smutný a mne je to veľmi ľúto tiež potom.
@bonalise No myslím, že aj sama vieš, že takto to proste je a bude stále. Buď dajte hlavy dokopy, a vymyslite si nejakú aktivitu, alebo činnosť, keď príde chvíľa keď chceš byť sama... tak že ty si niečo nájdeš aj on... a neviem, večer sa k sebe natešení vrátite...
Alebo si zvyknite, že to tak bude stále...
Podľa mna je úplne normalne že chceš mat čas aj pre seba a vôbec to neznamená, že by si ho lubila menej. A už vôbec nesúhlasím s tým že ak by si človeka ľúbila, mala by si s nim chciet byt 24/7, každý chce občas chvíľu pre seba a je to podľa mna úplne ok. On nemá nejaké koníčky? Možno preto ho to vždy tak zamrzí lebo okrem trávenia času s tebou toho nemá moc na robote...
Mozem to napisat od srdiecka? (Wtf, koho sa pytam?). Moj byvaly bol zasrana prisavka. Lenze mi sme spolu nezili na pol, mi sme spolu zili v jednej domacnosti a to bola cista katastrofa, pretoze sme spolu boli uz naozaj nonstop. Samozrejme mi po case liezol strasne ale strasne na nervy... Ja s clovekom(sebalepsim), co je na mne nalepeny 16/7 proste nevydrzim. Ok, asi to niekomu vyhovuje, ale mne teda ee...
kazdy potrebujeme cas, ked sme sami, co je prijebok ? ... ale snad tvoje o samote hobby neni vypisovanie si s inymi a iny random shit ... dneska vedia byt kurvy pekne hnusne a potom tu grcku este hodit na šraca
@motovidlo323 Nemyslím si, že to, že nedokážeš s človekom byť 24/7 hovorí o tom, že ho nemáš naozaj rád. Lebo si vezmi, že nikdy nenájdeš človeka, s ktorým budeš mať 100% záľub rovnakých. Môžete mať rovnakých 95% záľub, ale stále budeš mať niečo, čo s partnerom z rôznych dôvodov robiť nemôžeš. Potom ide už iba o vzájomné pochopenie, že jeden aj druhý vie, že nemôžete byť spolu 24/7, to vzťahu neprospieva. Musíš sa venovať aj svojim záľubám, ktoré identické nemáte. Podľa mňa láska je o tom, že ty pochopíš, že niektoré veci s tebou ten druhý proste robiť nebude a nečakáš od neho, že sa obetuje kvôli tebe. Druhá strana potom musí pochopiť, že keď máš tie veci rada, ale on ich nemôže/nechce robiť s tebou, tak ti musí dať voľnosť sa realizovať. Ale môžem sa mýliť, len ja to takto vnímam.
Ked pocitujes taketo stavy po nejakom case kedy spolu fungujete, tak si skus nieco naplanovat, najlepsie nieco povinne, nejake fitko, jazykovy kurz, nieco co bude nenasilne akceptovat...
Podľa mňa je normálne že sa 24/7 len nepozeráte jeden druhému do očí. Napríklad aj my.. bývame spolu necelý rok a ja si napríklad čítam knihu a manžel sa hrá na počítači. Sme v jednej izbe, sme spolu doma, občas sa na seba usmejeme alebo vyplazíme jazyk ale každý sme vo svojom svete. Alebo on ide s kamarátom hrať basket a ja som doma. A môj názor je že na Tom nie je nič čudné. A nie je choré ak si človek chce robiť aj niečo svoje. Iné by to samozrejme bolo kebyže väčšinu času chce byť sám a len tak večer na 15 minút príde na sex k "partnerovi". Ale určite je zdravé nebyť stále na seba nalepení. Aj keď aj také štádia sú vo vzťahu
Ako sa dá v kamarátstve ľúbiť?! ...navyše keď s ním nechceš tráviť čas? ...povedať to tak mne, tak hneď by som ťa zavrhol a neskončila by si ani len tou kamarátkou
Je to dost velky problem podla mna. Chalan by sa mal naucit akceptovat, ved aj o tom je vztah. Frajer by bol tiez so mnou najradsej 24/7, byvame spolu niekolko rokov ale celkom rychlo pochopil, ze potrebujem niekedy kusok casu pre seba. Takze ked mu poviem "poklad, idem behat a potom si chcem pozriet xy v telke, prosim ta sprav si program" tak sa len zasmeje a ide si svoje. A to sme spolu velmi vela,vsetky zaujmy totozne. Len jednoducho musel pochopit ze ma doma niekoho kto je rad aj sam. Takze skus mu to vysvetlit
@kerrang na niekoho kto tu nonstop vyplakáva aký je chudák nepochopený od žien je takýto koment kurva odvážny. naopak zavrhne ťa každá keď budeš ďalej pokračovať v takýchto názoroch. musí jebať chlapci, vám musí jebať.
@palec223 samozrejme dopiči. určite že dieťa je oveľa väčšia a iná zodpovednosť, neviem čo tu pletieš dve veci, ale ok. zo začiatku samozrejme musíš byť pri ňom. ale nič nie zlé na tom, keď bude mať takých 5 a viac rokov a pošleš ho na víkend babke, kamarátke, keď si budeš chcieť oddýchnuť.
@tvojdedo zas len čo svoj súkromný názor vyslovím, sa ty musíš ozvať a zmieniť sa o tom aký že som ja chudák úbohý a že vyplakávam každý deň že nikoho nemám ...vôbec som nevyplakával ani nesmútim, vyslovil som iba svoj názor čo si o tom myslím, tak ak nevieš kto skutočne som a nepoznáš ma ani v živote a celkovo v realite, tak sa nemusíš ozývať a myslieť si o mne čo som ja, keď máš chybné zmienky
@tvojdedo no a čo som také povedal o tých ženách?!? ...však som nikoho neurazil, ani neurážal, nepovedal ani krivé slovo, ani neudrel ženu, ani nič, tak choď si fetovať handry ty
@kerrang chudák, stále narážaš do stien. Už vidím keby tu na teba vytiahne niekto koment ako ty v @20 ako plačeš že tu ľudia do teba skáču a ty si predsa nikomu nič neurobil.
@tvojdedo nebudem sa s tebou hádať, múdrejší ustúpi a mám viac rozumu ako ty ...tak sa choď vonku hrať futbal alebo umývať na celom baráku okná, iba by ti to prospelo
vec ktorú dobre pochopia introverti ale o čosi menej chápu spolocenskejsi ľudia..
volil by som komunikáciu a jednoducho je normálne že ani jeden z vás nechcete ísť proti sebe ale práve preto je lepšie urobiť kompromis a nájsť takú cestu kde on bude par krát do týždňa akceptovať tvoj čas pre seba a ty par krát do týždňa to že budete na sebe nalepeni 24 hodín..
mne nepríde nič zvláštne na tom že takto zdravo chceš mať aj čas pre seba a chceš robiť aj to čo je tebe prirodzene.. čiže mal by to pochopiť a akceptovať
@kerrang ty mas fakt prijebane nazory. Ak by zena potrebovala trochu casu pre seba tak by si ju nechal lebo by si to nerespektoval? Ja fakt dufam, ze takeho chudaka ako ty este dlho obide kazda normalna zena.
@kerrang onehdy si tu písal, že by tvoja partnerka mala akceptovať, že sa jej nemôžeš venovať 24/7, lebo potrebuješ pracovať na dvore a že občas cez deň si môžete sadnúť a porozprávať sa na chvíľu. teraz si serieš do huby
@tralalibang Asi som sa zle vyjadril, nemyslel som to doslova tak, že "ak ho ľúbiš, musíš s ním byť 24/7", skôr že "ak ho ľúbiš, nemáš stresy pri myšlienke, že s ním bývaš" - čiže metaforicky s ním fungovať 24/7
@Motovidlo323
tak je zásadný rozdiel "spolu bývať" a znášať "spoločenskú interakciu" 24/7.
ako introvert jednoducho potrebujem byť nejaký čas "sám so sebou". Niekto číta knihy, niekto stavia modely lietadiel, niekto sa venuje vláčikom, niekto ide na ryby, niekto si ide zabehať.
Za seba môžem povedať, že ak nemám čas na "introvertovanie", som vyčerpaný, stresovaný, podráždený a pod. To je akoby mi niekto odopieral spánok alebo čo. To nemá nič spoločné s citmi k inému človeku. To je proste fyziológia.
je to pekne rozpísané v jej knihe Quiet, vyšla aj v preklade, napr » www.martinus.sk/?uItem=140917...
autorka je sama introvert vydatá za extroverta, niečo o tom vie...
@Bonalise skús partnerovi vysvetliť že ide o úplne normálne správanie a nemal by to brať osobne... snáď sa podarí nájsť kompromis. Držím palce
@meiram tak u mňa či by som časovo na záujmy žil ako doposiaľ, že moc nemám čas, aj keď robím, tak aj tak by si to baba rozmyslela ...ona potrebuje obletovať, tak už ani nehľadám a na zoznamke som si už aj tak vyčerpal všetky baby na zoznámenie, tak uvidím čo príde až príde ...akurát len tu niektorí sú bez chrbtovej kosti, prajú mi zlé ...ale však ja dúfam, život im to vráti aj s úrokami dúfam
Sranda, ze niektori z toho uz boli schopny vyvodit neveru
Vdaka za vsetky odpovede, citim sa o nieco menej ako mimozemstan
S priatelom sme mali ohladom tohto vacsiu vymenu nazorov a konecne sme sa uz o tom rozpravali tak poriadnejsie. Vyzera, ze to je na dobrej ceste, skusila som mu to vysvetlit aj takou odbornou cestou v spojeni s introverciou , a ze je to jednoducho jav ktory sa deje vela ludom ako som ja. A ja dufam, ze to bude pokracovat dobre
Pozri možno si fakt myslíš to začiatku ze je to láska ale po čase ti to bude vadiť viac keď neprestane.. Lebo ako keď partner nerešpektuje tvoje koníčky alebo tvojich kamarátov /kamaratky /rodinu alebo teba tak ta neni hoden... Chlapec vedel do čoho ide a tiež nemôžte byť 24/7 stále spolu lebo po čase si začnete pekelne liest na nervy... Mal by rešpektovať keď si chceš nájsť čas na seba tak isto ako aj on by sa mal venovať svojim zalubam... Vzťah nie sú okovy a zákazy... Vzťah je o dôvere a keď tam není tak to nebude fungovať... O porozumení pochopení... Ružové okuliare dokážu skresliť veľmi realitu... A spoločne bývanie ukáže vzťahové nedostatky...
@tvojdedo už bež do riti prosím, nechápem ľudí čo dajú na teba, úbohosť ...keby som mohol dám ťa zabanovať a bol by pokoj s týmto kktom skurveným čo si len na mňa dovoľuje ...iba tu rozpútavaš hádku, tak zmizni kkt prašivý
@kerrang výborne, takže prečo tvrdíš, že žena, ktorá 25+ rokov žila istým spôsobom života by teraz kvôli vzťahu mala obmedziť svoje obľúbené aktivity, akou je byť sama alebo si robiť svoju robotu? práveže by ti malo vyhovovať, že takáto žena nepotrebuje neustále "byť obletovaná" a môžeš sa venovať svojim veciam
máš strašne jednoduché myslenie a nevidíš súvislosti
@meiram nemusela, ako ani ja by som nemusel, keď mám svoje koníčky, bol by som tomu rád keby stála pri mne aj cez toto všetko ...prepáč mi, som zbabelý
@meiram tak mne sa nečuduj, ja som ešte nebol vo vzťahu, preto si tak veci vysvetľujem jednoducho ...mňa to ešte všetko bude musieť naučiť realita s ňou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Mozem sa mylit, ale vyjadrujem svoj nazor. Ty sa nezmenis a nebudes mat energiu na ludi 24/7 len kvoli nemu, pretoze je to proti prirode a veciam, ktore sa ovplyvnit nedaju. Tak bud to pochopi, alebo no... ruzovo to nevidim
prepac
Podľa mňa by si si naňho mala zvyknúť. Ak idete spolu bývať. Tak od neho nemôžeš odchádzať. Proste on je tvoja spoločnosť, on ťa neobmedzuje. Máš byť sama sebou, a povedať mu, že prosím ťa teraz ma neruš, potrebujem trošku kľudu pre seba. On to proste musí chápať. A musí ti dôverovať, že si napr. v tej zavretej spálni nevypisuješ s inými. Ale po tom, by si mala s o to väčšou chuťou za ním prísť a chcieť byť s ním.
Ja som tiež introvert. A vo všeobecnosti odlúčenie vzťahom pomáha v tom, že si začnú chýbať a tešiť sa na seba. Ak je to v tomto smere také mikro dobíjanie bateriek, tak je to v poriadku.
Ty si musíš zvyknúť, že to nebude vždy tak, že budeš sama, keď budeš chcieť byť. A on zase, že niekedy ťa má nechať samú, a kuknúť si napr. futbal v telke
Alebo si zvyknite, že to tak bude stále...
volil by som komunikáciu a jednoducho je normálne že ani jeden z vás nechcete ísť proti sebe ale práve preto je lepšie urobiť kompromis a nájsť takú cestu kde on bude par krát do týždňa akceptovať tvoj čas pre seba a ty par krát do týždňa to že budete na sebe nalepeni 24 hodín..
mne nepríde nič zvláštne na tom že takto zdravo chceš mať aj čas pre seba a chceš robiť aj to čo je tebe prirodzene.. čiže mal by to pochopiť a akceptovať
tak je zásadný rozdiel "spolu bývať" a znášať "spoločenskú interakciu" 24/7.
ako introvert jednoducho potrebujem byť nejaký čas "sám so sebou". Niekto číta knihy, niekto stavia modely lietadiel, niekto sa venuje vláčikom, niekto ide na ryby, niekto si ide zabehať.
Za seba môžem povedať, že ak nemám čas na "introvertovanie", som vyčerpaný, stresovaný, podráždený a pod. To je akoby mi niekto odopieral spánok alebo čo. To nemá nič spoločné s citmi k inému človeku. To je proste fyziológia.
Susan Cain to nazýva "Restorative Niche"
» careerpivot.com/2019/introverts...
» www.thestar.com/life/2012/01/30...
je to pekne rozpísané v jej knihe Quiet, vyšla aj v preklade, napr » www.martinus.sk/?uItem=140917...
autorka je sama introvert vydatá za extroverta, niečo o tom vie...
@Bonalise skús partnerovi vysvetliť že ide o úplne normálne správanie a nemal by to brať osobne... snáď sa podarí nájsť kompromis. Držím palce
Vdaka za vsetky odpovede, citim sa o nieco menej ako mimozemstan
S priatelom sme mali ohladom tohto vacsiu vymenu nazorov a konecne sme sa uz o tom rozpravali tak poriadnejsie. Vyzera, ze to je na dobrej ceste, skusila som mu to vysvetlit aj takou odbornou cestou v spojeni s introverciou , a ze je to jednoducho jav ktory sa deje vela ludom ako som ja. A ja dufam, ze to bude pokracovat dobre
máš strašne jednoduché myslenie a nevidíš súvislosti