Takže skúšal som Ubuntu, Kubuntu, Slax a Debian najlepšia distribúcia je podľa mňa najnovšie Ubuntu. V podstate po pár týždňoch som zistil, že Windows nepotrebujem lebo Ubuntu spája všetky prvky ktoré potrebujem a dokonca vďaka Unity a Compiz aj z peknou grafikou.
Ubuntu alebo Kubuntu - je to prakticky to isté len Kubundu používa ako graf. rozhranie KDE ... ale tak výhodou linuxu je to, že si ho môžeš zostaviť prakticky podľa seba, čiže môžeš mať ubuntu a nahodiť si iné graf. rozhranie .
Ak si skúsenejší užívateľ odveci nie je ani Debian ale volil by som ubuntu pretože je spravené pre normálnych užívateľov a má dosť veľkú komunitu. Ale ak prechádzaš z Windowsu a si navyknutí ešte na okienka, ikonky a také veci voľ OpenSuse ... najviac sa podobá Windowsu ... ale moja voľba by bola rozhodne na Ubuntu
Ja som začal na Debiane, to som nevedel o linuxe nič a trikrát za mesiac som preinštalovával distro . Potom ma to asi rok držalo, keď som sa ho naučil používať, len som sa chcel naučiť niečo nové, tak mám teraz Arch linux, dosť mi vyhovuje pri každodennom používaní, všetko funguje, tak ako má (okrem bluetooth). Ubuntu som tiež skúšal, aj Fedoru, PCLinuxOS, aj LinuxMint a veľa menších distribúcii, ale ani jedna ma neoslovila na dlhšie ako tri dni. Treba všetko vyskúšať a uvidíš, čo ti bude najviac vyhovovať. Ja odporúčam na začiatok Fedoru alebo Debian a veľmi veľa googlenia
@fatmatt arch LX si ako dlho rozbehaval? ja inač použivam ubuntu ale este stale meverick meerkat nepačia sa mi a nevyhovuju mi unity.. takze budem ho uživať tak dlho ako dlho bude mať podporu pripadne budem testovať vo virt.boxe novsie vydania. potom pripadne kubuntu
@filo99 arch som nainštaloval hneď na prvýkrát, nie je to nič ťažké horšie pre mňa bolo spojazdniť grafické prostredie a X server lebo som to robil podľa jedného starého návodu a niekoľko dosť vecí je už pomenených, tak mi bolo divné, prečo mi to nejde, musel som na to prísť sám, alebo teda s pomocou googlu ale keď to všetko rozbeháš, ide to ako hodinky, nič sa mi tu nekazí a všetko mi ide dosť svižne . Ale neviem, pokiaľ máš notebook, asi budeš potrebovať nejako wifinu rozchodiť, ale to neviem, nikdy som to nerobil.
GNOME 3 je podľa mňa nevhodné lebo po dlhšej dobe využívania začne blbnúť grafika a keď si otvoríš viac ako 12 okien tak s tým má zobrazovacia šablóna problém ako ďalej usporiadavať okná. Buď UNITY alebo KDE, každopádne KDE nie na netbooky lebo to nebude zvládať baterka.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Ak si skúsenejší užívateľ odveci nie je ani Debian ale volil by som ubuntu pretože je spravené pre normálnych užívateľov a má dosť veľkú komunitu. Ale ak prechádzaš z Windowsu a si navyknutí ešte na okienka, ikonky a také veci voľ OpenSuse ... najviac sa podobá Windowsu ... ale moja voľba by bola rozhodne na Ubuntu
@antifunebracka čo sa ti nezdá?