Skus Fedora Core 6 alebo Ubuntu popripade ak mas radsesj KDE ako Gnome tak KUbuntu (starsiu verziu ti zadarmo zaslu z ich homepage najnovsiu si musis stiahnut)
Birkoff: To nemyslis waazne chces ho zabit? =D prechod z Mandriwy na Gentoo?
Fyzik: Mno predpokladam ze ked si mal doteraz Mandrivu tak toho asi na linuxe newjes wela robit, alebo sa mylim? Ako bez urazky, ale podla mna a aj podla wacsiny linux komunity Mandriva ani neni linux, ale nejaky windoze like linux..
Myslim si ze Ubuntu bude fajn, popripade Debian. Po Gentoo like systemoch su podla mna najlepsie Debian based (Debian, Ubuntu, Knoppix...). ALe koniec koncow je to skoro jedno co si das pokym si neprecompilujes kernel. To je zaklad.
Gentoo by asi nebola sprawna wolba pre ludi ktory neowladaju linux na wjac nez uziwatelskej urowni, ale inak wraj ta dost toho o linuxe nauci.. Inak este zalezi na co chces wyuziwat linux. Ak napr na hacking tak Hackin9 bude asi sprawna wolba.. Inak distrowatch.com - su tam asi wsetky mozne linux distra..
(JOKE) preco by nemalo byt gentoo zly zaciatok??? (REALITY) Ja som zacinal na archlinuxe a to som naozaj zacinal cize nevedel som nist
Mno ale tak ak ti mam poradit tak z mandrivy prejdi na ubuntu, kubuntu alebo podobne ... to je podla mna tiez dobre distro ... Ale ak mas vo svojom okoli nejakeho linuxaka alebo nebodaj v rodine tak ak mas odvahu a cas sa ucit tak si daj nieco typu gentoo alebo archlinux ... ale ja by som ti asi najprv tu kubuntu odporucal ...
A instalowal si ho (archlinux) z binariek alebo zo source? Mm? Mno mozno je par ludi ktory maju na to wlohy (uz len to ze mas 14 a mas Gentoo je pre mna obdiwuhodne, ja w twojom weku som bezal na SUSE a este pred tym knoppix ) a pre nich neni problem nainstalowat Gentoo. Nejde ani tak o to ze Gentoo je narocne na instalaciu, kto ma pred sebou Gentoo Handbook tak je debil ak ho nenainstaluje, tu ide skor o ten cas ktory pri tom strawy. Myslim si ze nie kazdy je schopny obetowat 2-3dni instalowanim Operacneho systemu.. Mna to tjez odradza, preto mam momentalne Ubuntu, ktore mi nainstalowalo za 27 minut + par minut pred instalacne nastawowanie + mozno 1 pracowny den (cca 8 hodin) update systemu, instalacia NVidia driveru a Berylu, Apache+PHP+Mysql a nejake tje security zalezitosti..
teraz stahujem gentoo live CD a z toho to skusim nainstalovat kernel som uz kompiloval takze viem ako na to.gentoo je moja vysnivana distribucia len to ze sa to tak dlho instaluje ale to nevadi o linuxe mam nejake znalosti a preto chcem prejst na nieco brutalnejsie ako je mandriva .... mal som suseda co mal tiez mandrivu ked som z linuxom zacinal vela mi poradil ale teraz je v BA takze teraz musim vsetky problemy riesit sam ale nebojim sa toho
Ak chces fakt brutal, tak instaluj zo stage2 (stage1 uz wraj neni podporowane).. Mna odradza len ta dlha instalacia, inak w poho, shell rulez a zadawanie prikazow mi wobec newadi..
Ono na linuxe sa mi paci, podpora, tje znamejsie distra maju fakt skwele a obrowske fora, na ktorych najdes odpowed na kazdu twoju otazku. Proste nie je nic co by sa na linuxe nedalo riesit. Popripade ak wjes programowat tak si poriesis aj sam ak wjes co..
pri gentoo ma tiez odradza ten cas ktory potrebujes na instalaciu ale to je jedina vec ktrora mi zatial brani prejst na gentoo.Teraz idem skusit Kubuntu 6.10 no uvidime co z toho bude
Hm je sice pravda ze kompilacia je dost narocna na cas ale to je tak ze proste: dam to bezat a dovtedy si kuknem nejaky film Alebo ak viem ze to trva dlhsie nejaka ta kompilacia tak ho nahodim vecer a do rana mam vsetko dorobene.
A aby som este obranil tu dlhu instalaciu:
Cisto ciste prvy boot do novourobeneho Gentoo je do pol hodiny ak odpocitam cas stahovania balickov (iba textovy rezim)
Nasledne Xorg trva ... hmmm ... hodinku cca sa mi zda ... ak chlapec nechce KDE ale napr. fluxbox tak to neni take dlhe na cas ... A ak chce KDE tak nech to vecer nahodi a rano to uz ma
(aha srry chces KDE lebo chces Kubuntu ... tak potom ako som povedal daj vecer a rano mas
A inak ohladom este ku kompilacii. Ak si si nastudoval vyuzitie make.conf v etc foldri tak potom aj vies ze Gentoo patri k najrychlejsim a najcistejsim distro ake su dostupne Lebo ta kompilacia naozaj ma oproti binarkam nejake tie vyhody
Mno a predstaw si dost realnu situaciu, das to compilowat wecer a pojdes spat ja newjem o 10-tej a o 11-tej ti wyhodi chybu a compilacia sa ukonci (samozrejme ty budes tuho chrapat), rano cca o 9tej sa zobudis a zistis ze si zabil 11 hodin a musis pokracowat.. Toto sa stalo par ludom.. cital som ich blogy a tak..
FluxBox je dost o nicom, to uz skor Enlightenment, ten by tjez nemalo dlho compilowat a je krasny, ked tam das KDE kicker popripade superkarambu..
Jj s tou compilaciou mas prawdu Gentoo je to najrychlejsie a najcistejsie distro, samozrejme pokym ho compiluje njekto kto sa aspon trosku wyzna.. Zbytocne instaluje zo stage 1, ked da ako USE flagy wsetko mozne..
Inak ked uz si chce njekto nicit nerwy, nech si radsej nahodi FreeBSD, sice ma to nejake newyhody oproti linuxu (mensia hardwarowa podpora a menej softu), ale ta stabilita je wraj neporownatelne wacsia, wlastne BSD systemy su asi tje najstabilnejsie, samozrejme az po GNU/Hurd ale to uz je ina kapitola.
Zalezi od toho ci pri tom chces presedet podstatne wjacej casu, presne casy ti powje lepsie Karci, ale w zasade instalacka z Live CD trwa podstatne kratsie..
Nu pravdu poviediac instlacka z live CD trva kratsie preto lebo tie baliky ktore stahujes pri minimal CD instalation su uz stiahnute na Live CD a potom aj tak musis update cize ak mas internet tak ja urcite z minimal CD instalacka
Tak ale ak mas 256Kb/s tak je asi lepsie Live CD nie? A este Live CD ma graficku instalaciu, sice newjem na co je dobra, ale pre uplnych zaciatocnikow moze byt dobra, aj ked to si mozes radsej dat ine click distro..
Srat ani nie, ale omrzi to velmi rychlo. I ked je pravda ze nie je problem tam rychlo rozchodit hocico, pre tych co sa chcu nieco naucit je ubuntu slaby linux..
uz mam gentoo z textovej instalcie ale asi som niekde spravil chybu resp. nemam vestky ovladace skompilovane takze mi to ide pomaly a hlavne pri kompilacii
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
a vy ostatni LINUXACI dajte nejaky dobry tip lebo mandriva ma uz sere
velka spokojnost...
Fyzik: Mno predpokladam ze ked si mal doteraz Mandrivu tak toho asi na linuxe newjes wela robit, alebo sa mylim? Ako bez urazky, ale podla mna a aj podla wacsiny linux komunity Mandriva ani neni linux, ale nejaky windoze like linux..
Myslim si ze Ubuntu bude fajn, popripade Debian. Po Gentoo like systemoch su podla mna najlepsie Debian based (Debian, Ubuntu, Knoppix...). ALe koniec koncow je to skoro jedno co si das pokym si neprecompilujes kernel. To je zaklad.
Gentoo by asi nebola sprawna wolba pre ludi ktory neowladaju linux na wjac nez uziwatelskej urowni, ale inak wraj ta dost toho o linuxe nauci.. Inak este zalezi na co chces wyuziwat linux. Ak napr na hacking tak Hackin9 bude asi sprawna wolba.. Inak distrowatch.com - su tam asi wsetky mozne linux distra..
A ak ces jednoduchu instalaciu, tak SUSE
(JOKE) preco by nemalo byt gentoo zly zaciatok??? (REALITY) Ja som zacinal na archlinuxe a to som naozaj zacinal cize nevedel som nist
Mno ale tak ak ti mam poradit tak z mandrivy prejdi na ubuntu, kubuntu alebo podobne ... to je podla mna tiez dobre distro ... Ale ak mas vo svojom okoli nejakeho linuxaka alebo nebodaj v rodine tak ak mas odvahu a cas sa ucit tak si daj nieco typu gentoo alebo archlinux ... ale ja by som ti asi najprv tu kubuntu odporucal ...
LINUX4EVER!!!!!
Ono na linuxe sa mi paci, podpora, tje znamejsie distra maju fakt skwele a obrowske fora, na ktorych najdes odpowed na kazdu twoju otazku. Proste nie je nic co by sa na linuxe nedalo riesit. Popripade ak wjes programowat tak si poriesis aj sam ak wjes co..
A aby som este obranil tu dlhu instalaciu:
Cisto ciste prvy boot do novourobeneho Gentoo je do pol hodiny ak odpocitam cas stahovania balickov (iba textovy rezim)
Nasledne Xorg trva ... hmmm ... hodinku cca sa mi zda ... ak chlapec nechce KDE ale napr. fluxbox tak to neni take dlhe na cas ... A ak chce KDE tak nech to vecer nahodi a rano to uz ma
(aha srry chces KDE lebo chces Kubuntu ... tak potom ako som povedal daj vecer a rano mas
A inak ohladom este ku kompilacii. Ak si si nastudoval vyuzitie make.conf v etc foldri tak potom aj vies ze Gentoo patri k najrychlejsim a najcistejsim distro ake su dostupne Lebo ta kompilacia naozaj ma oproti binarkam nejake tie vyhody
FluxBox je dost o nicom, to uz skor Enlightenment, ten by tjez nemalo dlho compilowat a je krasny, ked tam das KDE kicker popripade superkarambu..
Jj s tou compilaciou mas prawdu Gentoo je to najrychlejsie a najcistejsie distro, samozrejme pokym ho compiluje njekto kto sa aspon trosku wyzna.. Zbytocne instaluje zo stage 1, ked da ako USE flagy wsetko mozne..
Inak ked uz si chce njekto nicit nerwy, nech si radsej nahodi FreeBSD, sice ma to nejake newyhody oproti linuxu (mensia hardwarowa podpora a menej softu), ale ta stabilita je wraj neporownatelne wacsia, wlastne BSD systemy su asi tje najstabilnejsie, samozrejme az po GNU/Hurd ale to uz je ina kapitola.
ak sa rozhodnem nahodit tam gentoo mam to dat instalovat z minimal CD alebo to mam dat z live CD napiste casy ako dlho sa torobi.
kolkom ma satge 3 archiv MB??
tak a teraz idem instalovat Kubuntu tak ...
Ja som isiel z minimal CD
I ked je pravda ze ja mam 2Mb/s connection
Ale vie byt pekny, ked sa chce:
» www.birdz.sk/webky/fotka.php...
» www.birdz.sk/webky/fotka.php...
mas dobre nastavene cflags, chost, features a makeopts?