Čo si myslíte, čo v tom pomáha? Išla som na gymnázium s tým, že snáď mi to pomôže rozšíriť všeobecný rozhľad ale celkom to nesplnilo moje očakávania. čakala som o dosť viac. takže takto to asi nepôjde. Môžte napísať, že viac čítať. Ale ČO čítať? Ženské r
No možno ma tu všetci zakopú pod zem, ale ja si myslím, že s tým sa proste musíš narodiť... Je to niečo ako vlastnosť A nič v zlom, ale keď si myslíš, že nie si dosť inteligentná, na gymnáziu nemáš čo hľadať
@cupcake007 nechcem ti kaziť ilúzie.. ale tak... cca 75% ľudí nemá čo na gymnáziu hľadať. ak od gymnázia očakávaš, že zmúdrieš a spoznáš inteligentných ľudí, nebudeš velmi milo prekvapená
@6 prehľad ti to nerozšíri ale určite ťa to prinúti si ho rozširovať a tiež ti to pomôže v tvojej vlastnej prezentácii a v rečových schopnostiach. To sa mi zdá skvelí nápad toto
čítať knihy, ktoré sa odohrávajú napríklad v minulosti, tak sa dozvieš zaujímavým spôsobom niečo o tom historickom období, alebo cestopisné romány, alebo proste klasické známe diela, ktoré sú trošku náročnejšie ako nejaké evitovky. samozrejme treba si zistiť čo z udalostí v knihe sa skutočne stalo a čo je fikcia.
ja som zas taky, ze ked nieco niekde pocujem alebo nieco zaujimave vidím, okamzite pridem domov a vsetko si o tom kuknem na nete, dakedy su to uplne hovadiny takze bud v klidku
1. @cupcake007 má sčasti pravdu, inteligencia (v zmysle konkrétne IQ) sa dá tréningom posunúť nahor len o pár bodov, závisí hlavne od génov a podnetov vo veľmi útlom detstve.
ale čo sa týka rozhľadenosti... hm, neviem, to podľa mňa nie je ako štúdium alebo čo, tiež to do veľkej miery vychádza z niečoho ťažko ovplyvniteľného - povahy. proste niektorí ľudia majú nesmierne zvedavú a dumavú povahu, a tak si zisťujú info a rozmýšľajú o všetkom možnom čo im napadne. ale povedzme že skrátka odteraz keď sa nad niečím na viac ako 5 sekúnd zamyslíš že ako to je, alebo prečo to je tak ako to je, alebo tak nejak, tak si o tom choď pogoogliť a pozisťovať nejaké veci. napr. ja som minule rozmýšľal prečo od ovocia otvorene uskladneného v chladničke najviac napáchne mlieko, hlavne od jahôd napríklad, tak som bol googliť aké chuťové a vôňové zložky jahody obsahujú a ktoré z nich sú ako rozpustné v tukoch... dostal som sa k chemickým analýzam jahôd kde som zistil že za ich vôňu a chuť je dokopy zodpovedných asi 100 látok, takže zisťovať odpoveď na pôvodnú otázku by bolo neskutočne pracné, ale na druhú stranu som sa dozvedel že niekto robil chemické analýzy kde dával do súvisu čas dozrievania jahôd a množstvo jednotlivých chuťových látok, a následne pomer týchto látok a obľúbenosť daného druhu u spotrebiteľa... nepamätám si z toho nič konkrétne, ale viem že to existuje, že našli dosť jasný vzťah a v prípade potreby by som to vedel znovu nájsť... to je tak nejak definícia rozhľadenosti podľa mňa, nie je o tom že máš hromady konkrétnych informácií, ale že máš predstavu o tom aké informácie sa dajú mať, a všeobecnú predstavu o tom ako fungujú rôzne veci, čo obsahujú rôzne oblasti, atď...
a nikdy som sa nejak aktívne nezaoberal "rozširovaním si obzorov" vo vedomom zmysle, proste ma viac bavilo pozerávať dokumenty ako seriály, veľa vecí mi zvykne vŕtať hlavou tak že si o nich idem niečo nájsť, často rozmýšľam a hypotetizujem o veciach o ktorých nič neviem, a následne si idem zistiť ako je to naozaj, hlavne zo zvedavosti ako blízko som bol k pravde, a... tak.
každopádne už v tom bode "dúfala som že gymnázium mi v rozhľadenosti pomôže" máš chybu, v rozhľadenosti ti nepomôže nič okrem tvojho vlastného záujmu a tvojej vlastnej aktivity. skrátka vnímaj, rozmýšľaj, uč sa, o čomkoľvek čo ťa zaujíma, nerieš či to na niečo v praxi je alebo či ti to niekedy na niečo v praxi bude, ak ťa to zaujíma, tak si o tom proste zisťuj toľko koľko ťa zaujíma. a ak zistíš že ťa to nebaví, tak asi bohužiaľ nemáš tie povahové vlastnosti ktoré predpokladom k rozhľadenosti sú... no napriek tomu v tom môžeš pokračovať, len to nebude úplne ono, budeš mať pocit že sa učíš a bude to pracné, kdežto pre niekoho s "povahovými predpokladmi" je nasávanie informácií vlastne hobby, robí to bez toho aby nad tým premýšľal...
Ja si myslím že by ťa malo niečo zaujímať a to si overovať. inak si nenaberieš všeobecný prehlad pýtaj sa na veci . odkial sú , prečo sú , ako fungujú atď.
...napríklad už piaty deň som prechladnutý, a seriózne mi lezie krkom zapchatý nos, tak som dumal že koľko hlienu môže sakra telo za deň vyprodukovať - google: how much mucus can body produce per day
@midnight wow, cením si tvoj dlhočízný príspevok. s tým gymnázium.. no neviem, každopádne je to lepšia ako nejaká učňovka. neviem či to bude zrozumitelné to čo poviem, ale ja mám občas pocit, že o nejakej téme viem dokonca tak málo, že to nestačí ani na to, aby som na to mohla mať nejakú otázku. napríklad o počítačoch (to som si už niekde všimla že sa o to zaujímaš, preto to uvádzam ako príklad). proste ak o niečom neviem dokopy nič, tak neviem čo by som sa mala zaujímať...
@tichyrok vždy vieš o niečom dosť na to aby si sa spýtala aspoň úvodnú otázku. napríklad o počítačoch vieš, že nejakým spôsobom počítajú, a nejakým spôsobom majú uložené dáta, a nejakým spôsobom ich zobrazujú. a môžeš začať: ako a kam ukladajú dáta? harddisk. ako funguje harddisk? ako počítače počítajú? pomocou CPU, procesora. ako funguje procesor?
atď atď...
VŽDY sa vieš spýtať, stačí sa prestať báť že sa spýtaš blbosť.
proste vela citam... vacsinou hocico co ma zaujme, noviny, casopisy, knihy a mam to stastie, ze si z toho vacsinou aj dost zapamatam a tam to potom budi dojem, ze sa v tom aspon trochu vyznam.. proste z kazdeho rozku trosku
Asi je ozaj potrebne aby si prejavila o nieco zaujem. Zaujimaju ta notebooky ? Tak si zacnes studovat, ako si vybrat notebook. Fotaky ? Detto. A uz budes mat prehlad o tom, ake typy fotakov a notebookov su na trhu. Horsie je to napriklad s politikou, kde musis dlhodobo vnimat suvislosti a musis si na vlastnu past zhanat rozne zdroje a citat aj diskusie, aby si si utvorila vlastny nazor, ktory by vychadzal z objektivnej reality. Co sa tyka hudby, umenia, mody a takychto veci, tam zas staci byt len vnimavy a sledovat co sa deje.
Takze by som povedal, ze aby mal clovek akysi komplexny vseobecny prehlad, musi mat zaujem ziskavat si nove informacie o veciach a zaroven byt vnimavy a vyhodnocovat to, s cim sa v kazdodennom zivote stretne.
Nemyslim si, ze su rozhladenost a inteligencia vecou rozhodnutia. Najdu sa ludia, ktori (udajne) vzdy nieco citaju (je predpoklad, ze tym zvysuju svoju rozhladenost), v skutocnosti vsak vedia o malo veciach malo. Samozrejme, tym, ze budes viac citat/zaujimat sa o veci, nic nepokazis, ale skor ide o to, ze to "musis mat v sebe". Podla mne je totiz hlad po vedomostiach/ukladanie vedomosti/vhodne pouzivanie poznatkov akasi vlastnost, ktoru maju rozni ludia na roznej urovni (a diametralne sa neda zmenit alebo zlepsovat).
podla mna knihy zo zivota, romany z ulice, ono malokto bude mat rozhlad vo vsetkom , lebo najlepsie sa pamata to co ta bavi
a tie testy vseobecnych znalosti su uplne nanic
ani jedna otazka nemala nic spolocne z mojim predmetom ked som sa hlasila na vysku a drviva vacsina bola o politike, historii a matike!
matika mi vobec nejde, historia iba do momentu ked je zaujimava alebo zabavna, politika uprimne ovladam viac americku ako slovensku, a logicke ulohy asi nebudem riesit nato aby som si kupila chleba, a predsa nemam pocit ze som hlupa, ba prave naopak , myslim ze som dostatocne rozhladena a empaticka a som skor mudra na ludi nez na cisla alebo mena
takze scasti to je fakt asi samo o sebe tam od zaciatku a ta druha polovica je to co ta zaujima a bavi
Gymnázium ani nijaká škola ti v inteligencií ani rozhľadnosti nepomôže. To musíš chcieť sama. Buď si budeš čítať rôzne náučné knihy sama, hoc aj proti svojej vôli alebo čo, alebo si nijako inak nepomôžeš. Ja všetko čo viem, k tomu som sa dopracovala sama. Buď som sa to učila normálne ako do školy, alebo si nejaké knihy sama prečítala. Ani gymnázium ani nič iné mi v tom nepomáha.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Keď už tak skôr by som obmedzila pc a šla do knižnice namiesto toho
zaujme ma nejake historicke obdobie, chodim po internete, poziciavam si knihy a citam
zaujmu ma napriklad choroby, detto
ked mam v skole cas, zajdem do studovne a citam si vsetko cez trend, zahradkara, casopisy o grafike a technike az po neviem co
a kedze ma zaujima takmer vsetko, snazim sa prehlbovat si vseobecny rozhlad vsetkym, co by mi tu chut pomohlo ukojit
1. @cupcake007 má sčasti pravdu, inteligencia (v zmysle konkrétne IQ) sa dá tréningom posunúť nahor len o pár bodov, závisí hlavne od génov a podnetov vo veľmi útlom detstve.
ale čo sa týka rozhľadenosti... hm, neviem, to podľa mňa nie je ako štúdium alebo čo, tiež to do veľkej miery vychádza z niečoho ťažko ovplyvniteľného - povahy. proste niektorí ľudia majú nesmierne zvedavú a dumavú povahu, a tak si zisťujú info a rozmýšľajú o všetkom možnom čo im napadne. ale povedzme že skrátka odteraz keď sa nad niečím na viac ako 5 sekúnd zamyslíš že ako to je, alebo prečo to je tak ako to je, alebo tak nejak, tak si o tom choď pogoogliť a pozisťovať nejaké veci. napr. ja som minule rozmýšľal prečo od ovocia otvorene uskladneného v chladničke najviac napáchne mlieko, hlavne od jahôd napríklad, tak som bol googliť aké chuťové a vôňové zložky jahody obsahujú a ktoré z nich sú ako rozpustné v tukoch... dostal som sa k chemickým analýzam jahôd kde som zistil že za ich vôňu a chuť je dokopy zodpovedných asi 100 látok, takže zisťovať odpoveď na pôvodnú otázku by bolo neskutočne pracné, ale na druhú stranu som sa dozvedel že niekto robil chemické analýzy kde dával do súvisu čas dozrievania jahôd a množstvo jednotlivých chuťových látok, a následne pomer týchto látok a obľúbenosť daného druhu u spotrebiteľa... nepamätám si z toho nič konkrétne, ale viem že to existuje, že našli dosť jasný vzťah a v prípade potreby by som to vedel znovu nájsť... to je tak nejak definícia rozhľadenosti podľa mňa, nie je o tom že máš hromady konkrétnych informácií, ale že máš predstavu o tom aké informácie sa dajú mať, a všeobecnú predstavu o tom ako fungujú rôzne veci, čo obsahujú rôzne oblasti, atď...
a nikdy som sa nejak aktívne nezaoberal "rozširovaním si obzorov" vo vedomom zmysle, proste ma viac bavilo pozerávať dokumenty ako seriály, veľa vecí mi zvykne vŕtať hlavou tak že si o nich idem niečo nájsť, často rozmýšľam a hypotetizujem o veciach o ktorých nič neviem, a následne si idem zistiť ako je to naozaj, hlavne zo zvedavosti ako blízko som bol k pravde, a... tak.
každopádne už v tom bode "dúfala som že gymnázium mi v rozhľadenosti pomôže" máš chybu, v rozhľadenosti ti nepomôže nič okrem tvojho vlastného záujmu a tvojej vlastnej aktivity. skrátka vnímaj, rozmýšľaj, uč sa, o čomkoľvek čo ťa zaujíma, nerieš či to na niečo v praxi je alebo či ti to niekedy na niečo v praxi bude, ak ťa to zaujíma, tak si o tom proste zisťuj toľko koľko ťa zaujíma. a ak zistíš že ťa to nebaví, tak asi bohužiaľ nemáš tie povahové vlastnosti ktoré predpokladom k rozhľadenosti sú... no napriek tomu v tom môžeš pokračovať, len to nebude úplne ono, budeš mať pocit že sa učíš a bude to pracné, kdežto pre niekoho s "povahovými predpokladmi" je nasávanie informácií vlastne hobby, robí to bez toho aby nad tým premýšľal...
odpoveď: približne liter. okej...
atď atď...
VŽDY sa vieš spýtať, stačí sa prestať báť že sa spýtaš blbosť.
proste vela citam... vacsinou hocico co ma zaujme, noviny, casopisy, knihy a mam to stastie, ze si z toho vacsinou aj dost zapamatam a tam to potom budi dojem, ze sa v tom aspon trochu vyznam.. proste z kazdeho rozku trosku
Takze by som povedal, ze aby mal clovek akysi komplexny vseobecny prehlad, musi mat zaujem ziskavat si nove informacie o veciach a zaroven byt vnimavy a vyhodnocovat to, s cim sa v kazdodennom zivote stretne.
a tie testy vseobecnych znalosti su uplne nanic
ani jedna otazka nemala nic spolocne z mojim predmetom ked som sa hlasila na vysku a drviva vacsina bola o politike, historii a matike!
matika mi vobec nejde, historia iba do momentu ked je zaujimava alebo zabavna, politika uprimne ovladam viac americku ako slovensku, a logicke ulohy asi nebudem riesit nato aby som si kupila chleba, a predsa nemam pocit ze som hlupa, ba prave naopak , myslim ze som dostatocne rozhladena a empaticka a som skor mudra na ludi nez na cisla alebo mena
takze scasti to je fakt asi samo o sebe tam od zaciatku a ta druha polovica je to co ta zaujima a bavi
Musíš chcieť sama, nič iné.