Je nejedna jedlá rastlina alebo jej časť, ktorá, keby som ju nepoznal, by mi podľa arómy a/alebo chuti prišla prinajmenšom nejedlá, ak nie priamo jedovatá - napríklad stonkový zeler, cesnak, cibula, čierne korenie, zázvor, štipľavé papriky. Ako sa ľudia dopracovali k tomu, že ich začali jesť?
Nezamýšlam sa nad tým nikdy, ale odpoveď je jednoduchá. Proste to skúšali a zistili, že keď niečo zjedli, tak im bolo zle alebo umreli - a tak skúsili inú časť rastliny.
@pubertslatinocelny@1 zemiak pochádza z oblasti chile a peru, a v europe ho 200 rokov pestovali ako okrasnú kvetinu. len potom sa zistilo, že hľuzy rastliny (zemiaky) sú jedlé. ako sa k tomu dopracovali?
A ono existuje aj normalny postup ako zistit ci je nieco jedovate. Zasa nemusis byt mudrlant a ked potrebujes tak by si to zistil aj sam. Skusas pomali postupne. Jedy ktore ta zabiju aj pri malej davke asi v rastlinach ani nie su. Proste skusis male mnozstvo a cakas co to urobi. Ked si OK tak das vecie mnozstvo ak si OK tak to normalne jes.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov