potrebujem poradiť s mojím psom..mám ho už skoro rok , mám ho z útulku, je to madarská vyžla (áno áno taký pes bol v útulku) ... má ževraj 2,5roka ...neviem si s ním nikak poradiť ..teda je poslušný ale iba ked sme doma ked ideme na prechádzku strašne
ja mam psa co tiez velmi taha. A nijak raz sa nam ho to nepodarilo odnaucit za asi 6 rokov. Akoze poslucha ale ked mu nedavam prikazy bude tahat a pri psoch serie na vsetko.
S tymi schodmi treba skusat, ze mu das na nich nejaku odmenu, aby sa vytvoril u neho reflex, ze ked tam pojde dostane nieco a postupne by sa mal naucit
Zober si so sebou granule, alebo nieco co bude brat ako pochvalu. Ak zacne tahat, tak zastav a daj mu nejaky povel (stoj, alebo ja neviem nieco ine si vymysli). Ak neposluchne tak sa dalej uz ani nepohni. Ked sa vrati k tebe, tak ho pochval. A toto stale dookola. Ak budes za nim utekat hned ako zacne tahat, tak si bude mysliet, ze to moze robit a uz ho to neodnaucis.
Nie som žiadny odborník, ale v rodine sa psom veľa venuje, takže čo to viem. Takže skús to takto. Vodítko maj čo najviac na krátko a urči nejaký stály príkaz napríklad - k nohe, zostaň a podobone niečo krátke a zrozumiteľné. Stále mu to opakuj a postupne vodítko uvoľňuj, vždy keď poslúchne ho pochvál a daj mu niečo za odmenu- granulu, píškotu alebo čo má rád.
A ber ho do parku medzi psov a nechávaj ho v kontakte, nech vie, že mu neublížia a že s nimi má dovolené byť potom ho to nebude toľko lákať.
To je tá "nevýhoda" psov z útulku, že nevieš, čo s ním robil jeho predchádzajúci pán (možno nejaký pád zo schodov, ktorý sa mu zavsugeroval), potom odporúčať použiť tie postupy, čo tu boli písané s tými odmenami a pod., pes nie je sprosté zviera
Inak, máme doma psa, väčšinu času trávi s otcom, keďže si ho berie do práce a potom s ním len príde domov, najviac poslúcha jeho, keďže je naňho najprísnejší, a najmenej mamu a sestru, keďže ho len a škrabkajú a pod., je to poľovnícky pes... A bol myslím 6 mesiacov na výcviku a po výcviku sme kúpili elektronický obojok, keď má ten tak poslúcha, stačí mu len zapípať (je to len pípnutie, žiadny šok) a vtedy sa uvedomí, keď je v nejakom afekte... Takže možno nejaký výcvik
@var41 moj pes bude mat 5 rokov a stale taka tiez ma stahovavy obojok ale on sa radsej dusi ale takat bude neviem co s nim ale ten strach zo schodov je zaujimavy,este som o tom nepocul No ale moj pes je kokerspaniel cize nie je taky velky ako madarska vyzla
dakujem vám za rady a @Bress už som mu skúšala dať na schody aj odmenu aj hračku ..hocičo čo má rád..nejde ani za boha radšej sedí pred schodami ,šteká a dúfa že to príde za ním
Ja mám nemeckého ovčiaka a mám ho rok a nemám ho od malička... vôbec nechce poslúchať, stále ťahá a radšej sa zadusí ako by mal ísť pekne popri nohe....
Ja mám doma MKS a tiež má problémy s ťahaním...keď bol ešte krpec, tak sme taktiež ako ty používali Halti ohlávku, ale jemu to po 1. nezabránilo v ťahaní a za 2. urobili sa mu po dlhšom nosení chrasty pod očami. Používali sme aj postroj proti ťahaniu, ten mu vyšúchal kožu pod pazuchami. Sťahovací obojok tiež nie je bohviečo, pokiaľ mu ho nedám presne na mandle a nedržím ho nakrátko. Mal už aj 2x ostnatý obojok, ale žiadnu výraznú zmenu som nezaznamenala. Zastavovacia metóda sa tiež neosvedčila. Keď som s ním bola na výstave, ostatní majitelia vyžiel hovorili, že aj oni dosť ťahajú. Teda, niežeby ten môj ťahal tak, že sa s ním nedá chodiť von alebo niečo podobné, ale často ho musím upozorňovať, nech spomalí.
A čo sa týka tej fóbie...tak ten môj vyžliak sa bojí ciest a smetiarov Takže vždy, keď sa dostane do prítomnosti cesty alebo smetiarov, snažím sa spomaliť tempo chôdze, tváriť sa v pohode, nekontaktovať ho pohľadom ani slovom a vždy, keď sa mi zdá, že robí pokrok, dostane pároček alebo olomoucké syrečky (nič iné si totiž nevezme, keď sa bojí).
@ micenzo - komu pomohol alebo koho pobavil tvoj nevhodný komentár? Asi len teba samého. Nabudúce si skús vyhoniť ego inak. Je tu kopa primitívnych diskusií a ankiet, kde sa komentáre podobné tvojmu budú hodiť viac.
ja som to robila tak, že stále keď hafan ťahal, tak som sa zastavila a išla iným smerom, akým ťahal... a ak je agresívny a zbadá psa, tak ho daj sadnúť a rozptyľuj napr. nejakou mňamkou... rob to dovtedy, kým pes neprejde a potom ho pochváľ a daj mu mňamku... hlavne nedovoľ mu udržovať s druhým psom očný kontakt
KeĎ sa ti ťaha tak si do ruky zruluj tenke letaky aby si uňho zbudzovala rešpekt (alebo niejaku inu vec na ktoru je ten pes naučeny že keď niečo zle spravi tak mu ju akažeš a vyhrešiš ho)a hneď keď len vydeš zdomu a on sa začne tahať tak ihneť zostaň stať ukažmu tu vec ktorej sa boji a dokedy sa neukludni tak čakaj a vždy to tak rob keď sa ťaha a po čase to pojde aj bez toho. A keď ide druhy pes tak chod snim tak aby na seba nekukli
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
S tymi schodmi treba skusat, ze mu das na nich nejaku odmenu, aby sa vytvoril u neho reflex, ze ked tam pojde dostane nieco a postupne by sa mal naucit
alebo hľadaj na dogfóre, ako bolo vyššie spomenuté
A ber ho do parku medzi psov a nechávaj ho v kontakte, nech vie, že mu neublížia a že s nimi má dovolené byť potom ho to nebude toľko lákať.
Inak, máme doma psa, väčšinu času trávi s otcom, keďže si ho berie do práce a potom s ním len príde domov, najviac poslúcha jeho, keďže je naňho najprísnejší, a najmenej mamu a sestru, keďže ho len a škrabkajú a pod., je to poľovnícky pes... A bol myslím 6 mesiacov na výcviku a po výcviku sme kúpili elektronický obojok, keď má ten tak poslúcha, stačí mu len zapípať (je to len pípnutie, žiadny šok) a vtedy sa uvedomí, keď je v nejakom afekte... Takže možno nejaký výcvik
A čo sa týka tej fóbie...tak ten môj vyžliak sa bojí ciest a smetiarov Takže vždy, keď sa dostane do prítomnosti cesty alebo smetiarov, snažím sa spomaliť tempo chôdze, tváriť sa v pohode, nekontaktovať ho pohľadom ani slovom a vždy, keď sa mi zdá, že robí pokrok, dostane pároček alebo olomoucké syrečky (nič iné si totiž nevezme, keď sa bojí).