@estersvk to ze ju nemas neznamena ze ti nemoze vzniknut. tym ze jes chleba a rohliky tak to telo to stale vie spracovat. ked s tym prestanes tak aj telo to "zabudne" a potom mozes mat problemy s tym tzn. zle reakcie na lepok. a arabsky chleba si robit mozes zo spaldovej muky alebo pohankovej. neviem preco si vsetci myslia ze rohliky/chleba su tucne. ked ich nepchas do seba 10 Denne tak ti to nic neurobi
no lebo sa robia z bielej muky a tá je v priemysle kde sa vyraba zbavená vitaminov a vlakniny a tiež sú tam popridavané rozne bielidná preto je biela muka škodlivá a strašne zvyšuje glukozu v krvi
ja si proste nekupujem anejem veci, ktoré som bežne jedla s pečivom- aka salámy šunky a tak (to aj kvôli snahe vylúčiť mäso)
a keď tak si kúpim knäckebrot, aj keď aj tam je lepok...
Ja mám rada tie ryžové "polystyrény" ale inak ráno väčšinou pijem vodu s citrónom a dám si dáke ovoco, alebo sladká alternatíva - čaj (nesladený) a suché keksy k tomu
kamaratka vyhradila pečivo kvoli chudnutiu a tak a ked si ho vraj dala bolo jej strašne ťažko a zle,,takže ano vytvoríš si tým nejakú tú intoleranciu na muku
Ale zdá sa mi, že to bude sladké, čiže mi chýba v recepte nejaká soľ, korenie, cesnak a kľudne by som ešte zahustila nejakou vlákninou, napríklad psylliom,
Je dobre vyradit z kazdodenneho pravidelneho jedenia vsetko spracovane clovekom ako sladkosti,slanosti a mucne jedla.Prilezitostna konzumacia je ok, ale su to vsetko pekne povedane sracky a ked si niekto vytvori zvyk jest to pravidelne, skor ci neskor sa to nejak prejavi. Geneticke predispozicie su jedna vec, druha je ze skoro vsetci ludia ziju uplne na picu a jedia tiez uplne na picu a potom si myslia, ze ich pan bozko potrestal chorobami, pritom sa dennodenne sami nicili, len zato ze to nevideli a necitili bolesti, tak tomu neprikladali vyznam. Spravame sa k tomu telu, ako keby to bol nejaky bezchybny stroj. Toto je sranda, ze ludia su v tomto uplne negramotni. Su prirodzeni egoisti, chcu pre seba to najlepsie, ale paradoxne si vacsinou sami najviac skodia,nielen jedlom.
A chyba je podla mna v tom, ze by o tom mali ucit uz na ZS, zaklady zdraveho stravovania a zdravy zivotny styl. Ked uz by niekto nechcel, nech sa stravuje a zije jak chce, ale nech si to clovek nemusi vsetko hladat na vlastnu past. Normalne 1 predmet s odstrasujucimi prikladmi s nedostatkom toho, toho a toho, prevencie proti civilizacnym chorobam.
Lebo teraz je to tak, ze to co treba jest vedia niektori vyzivovi poradcovia a mozno este par ludi, ale kazdy by si to mal prisposobit na seba, ked vie, ze mal v rodine problemy s tlakom, prisposobit tomu stravu a davat si na to pozor, alebo na cukrovku a pod. Jasne, ze su pripady, ked uz male deti maju nejake problemy a nemozu za to, ale podla mna za to do istej miery mozu ich rodicia, alebo ich rodicia, alebo ich...skratka, to je jedna z tych zmien, co mozme kazdy vo svete urobit, aj bez toho, aby sme vykrikovali nieco na namestiach
@method najlepšie na ranajky nič .......to je hlupost - ranajkovat sa musí to je základ dna......to potom by som bola hladná a na obed by som sa najedla jak prasa PPPP
@estersvk no, ja odkedy neranajkujem, a dám si ráno iba čistu kavu a vodu s citronom, tak pocitujem menší hlad a neskor ako ked som ranajkovala.
Samozrejme, to ale nemusi platit u každeho
@estersvk Method ma pravdu, rano ti spaluje este z noci, takze na lacno je najlepsie si ist zabehat alebo vykonat HIIT 15 min. doma. Ranajky u mna su 3dcl vody a citron s medom vo vlaznej vode, alebo ovsene vlocky s rastlinnym mliekom a ovocim a semiackami alebo rastlinny jogurt s ovocim a granolou. Ja jem az ked pocitujem mierny hlad. Jedz v pohode aj chlieb ale kvaskovy (kupis v lidli alebo si ho upec sama, zarob kvasok a pec). Ja by som skor vylucila zivocisne produkty, resp. ich hojne obmedzila. Ja sa skor divim ako niekto nevie zit bez peciva. A celiakiu nedostanes kvoli tomu ze prestanes prijmat lepok. Celiakia je autoimunitna odpoved. Jednoducho uz telo nedokaze spracovat lepok. Bodka. Ja mam intoleranciu na laktozu. Lebo jedneho dna sa mi prestal tvorit enzym laktaza. Bodka
Podľa mňa najlepší štart do dňa su ovsené vločky a čerstvé ovocie prípadne orechy a med . Taktiež jee vhodné ich obohatiť o Chia semienka rgulujú cukor v tele, vďaka tomu máme viac energie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
a keď tak si kúpim knäckebrot, aj keď aj tam je lepok...
nenahradzuj, nevylučuj z jedalnicka, proste obmedz.
nemala som ale zatiaľ čas vyskúšať urobiť
Lebo teraz je to tak, ze to co treba jest vedia niektori vyzivovi poradcovia a mozno este par ludi, ale kazdy by si to mal prisposobit na seba, ked vie, ze mal v rodine problemy s tlakom, prisposobit tomu stravu a davat si na to pozor, alebo na cukrovku a pod. Jasne, ze su pripady, ked uz male deti maju nejake problemy a nemozu za to, ale podla mna za to do istej miery mozu ich rodicia, alebo ich rodicia, alebo ich...skratka, to je jedna z tych zmien, co mozme kazdy vo svete urobit, aj bez toho, aby sme vykrikovali nieco na namestiach
tl,dr
Samozrejme, to ale nemusi platit u každeho
Len o tom treba mať naštudované a vedieť o tom trošku viac...