Mám problém, že keď sa naučím nejaké učivo, viem ho len dovtedy, dokiaľ mi to "treba" a po teste/odpovedi všetko vypúšťam, pritom sa to učím pred testom dosť dôsledne a dlho, o taký mesiac, dva si to proste už vôbec nepamätám.
Skús sa ich učiť a nie biflovať. Uč sa tak, aby si to chápala a napríklad vedela aj povedať vlastnými slovami. To máš ako obsah diela, jednoducho si prečítaš knihu a vieš.
@1 to isté. Ja sa vždy najviac naučím cez hodinu, keď to vysvetlujú a dobre počúvam. I keď na to treba aj dobrú učiteľku. Ja som sa tiež do 7-mičky biflila dejepis a nevedela som z neho nič. A v 8-mičke nám dali takú super učiteľku, ktorá rozpráva ako by sa práve ten príbeh odohrával. A z tých hodín viem asi najviac a to som sa ani neučila, jednotka za jednotkou. Takže, najlepšie si to asi zapamätáš, keď to pochopíš, to je celé
Vieš ja to mám tiež tak pri ekonomike. Môžem to vedieť, chápať tomu, robiť s tým čo chcem aj tak to zabudnem. Je pravda, že keď si učivo prenášam na reálny život tak si zapamätám hlavný princíp ale milión delení a pojmov aj tak zabudnem takže hoci viem povedať zhruba o čom to je vlastne nič neviem. A v biológii je to tak isto. Hoci môžeš vedieť základ no treba vedieť veľa cudzích pojmov, delení, vysvetlení, teórii a všeličoho iného a to sa nedá dosiahnuť len tým, že tomu pochopíš (okrem toho kto nechápe biole ).. ja sa biológiu učím sama a dobrovoľne (v škole ju ani nemám) a nikdy som z nej nič nezabudla, lebo ma to proste baví. Je pravda, že ja si to v pamäti udržujem aj tým, že si to opakujem pred spaním alebo tak, ale hlavný dôvod je, že ma baví. A to čo sa učím ma aj skutočne zaujíma, takže sa snažím uchovávať si to lebo to chcem JA a nie pani profesorka
"Viem, že asi nie som jediná s týmto problémom, ale nepoznáte nejaký spôsob, ako si zapamätať veci nadlhšie?"
učiť sa veci ktoré ťa zaujímajú a(lebo) vieš že ich potrebuješ aj na niečo iné ako na písomku. Proste netráp sa tým, vďaka tomu že zabúdaš nemáš hlavu plnú nepotrebného balastu
@zufalaz teba to učivo nezaujima, preto si to nepamatas, kebyze sa to ucis tak, ze sa o to zaujimas, alebo aspon samu seba ojebes, ze ta to zaujima, tak si to pamatas... pamtas si napr picoviny o hercovi ( priklad) alebo o frajerovi, ale o dejepsinej udalosti nie? prečo asi?
no dôvod môže byť, že ťa to dostatočne nezaujíma alebo že sa to učíš príliš mechanicky - skús si pri učení pomôcť hlavne s praktickými vecami ... človek si viac zapamätá, keď vie ako sa to dá v živote použiť ....
alebo keď je reč o dejepise, skús si to všetko predstaviť - ako to mohlo byť vtedy a ako to asi fungovalo - nemúsiš vedieť od slova do slova (nikto to nikdy nechcel), úplne stačí vlastnými slovami, aby učiteľ vedel že tomu naozaj rozumieš
@1 lebo ak sa niečo naučíš takým "bifľovým" spôsobom to ti rychlo vyprší z hlavy... ale ak aj budeš všetkemu chapať čo hovoríš , čo sa učíš... tak si to zapamätáš dlhodobo..
Ja vzdy ked som toto o sebe zistila, ze sa mi stalo, tak som inklimovala k odpovedi: tak asi na to nemam a som duta, takze toto nie je typ vedomosti, ake by som bola schopna vyuzit a stavat na nich dalej...cizeee neviem, co pekne ti povedat, ja som z toho vzdy bola v riadnej depke. Niekedy sa mi zdalo, ze je to tym, ako som odkladala ucenie na inokedy, takze vlastne sa nemali kedy vystavat vedomosti tym spravnym sposobom, na aky je vlastne ta skola urcena.ale to nie je tiez dvakrat povzbudive, ze nemam disciplinu potrebnu k normalnemu vzdelaniu tak ja je navrhnute.a niekedy sa mi stalo, ze naopak, som si len myslela, ze daco neviem, lebo som sa to ucila pridlho, az kym som z toho nezblbla a nezacala sa mylit aj vo veciach, co mi na zaciatku boli jasne. Takze ja naozaj neviem, co vlastne viem a co je len iluzia, ze sa biflujem, tak nachvilu mam pocit, ze super, zopakovala som to tak asi som caja. Nikdy neprestanes zabudat. Proste musis nahradzovat veci co su stare novymi z rovnakeho odboru. Cize na to sa asi treba castejsie ucit, aby ti v rozhodujucej chvili na um neprisla diskusia s kamosmi ale to ucivo. Co ja viem...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Vieš ja to mám tiež tak pri ekonomike. Môžem to vedieť, chápať tomu, robiť s tým čo chcem aj tak to zabudnem. Je pravda, že keď si učivo prenášam na reálny život tak si zapamätám hlavný princíp ale milión delení a pojmov aj tak zabudnem takže hoci viem povedať zhruba o čom to je vlastne nič neviem. A v biológii je to tak isto. Hoci môžeš vedieť základ no treba vedieť veľa cudzích pojmov, delení, vysvetlení, teórii a všeličoho iného a to sa nedá dosiahnuť len tým, že tomu pochopíš (okrem toho kto nechápe biole ).. ja sa biológiu učím sama a dobrovoľne (v škole ju ani nemám) a nikdy som z nej nič nezabudla, lebo ma to proste baví. Je pravda, že ja si to v pamäti udržujem aj tým, že si to opakujem pred spaním alebo tak, ale hlavný dôvod je, že ma baví. A to čo sa učím ma aj skutočne zaujíma, takže sa snažím uchovávať si to lebo to chcem JA a nie pani profesorka
taký dejepis, či ekonomiku sa našprtám a mesiac na to neviem o čom bola reč.
ide o to, že sa s tým nestretávam, nezaoberám ani to nechcem držať v hlave a nezaujíma ma to.
Ked sa učím recepty do školy, alebo teoriou obsluhy tu si pamätám dlhšie...
"Viem, že asi nie som jediná s týmto problémom, ale nepoznáte nejaký spôsob, ako si zapamätať veci nadlhšie?"
učiť sa veci ktoré ťa zaujímajú a(lebo) vieš že ich potrebuješ aj na niečo iné ako na písomku. Proste netráp sa tým, vďaka tomu že zabúdaš nemáš hlavu plnú nepotrebného balastu
a biflujes sa asi
alebo keď je reč o dejepise, skús si to všetko predstaviť - ako to mohlo byť vtedy a ako to asi fungovalo - nemúsiš vedieť od slova do slova (nikto to nikdy nechcel), úplne stačí vlastnými slovami, aby učiteľ vedel že tomu naozaj rozumieš