Mám server (VPS) s Windows Server 2019 (je to to isté čo Win 10 akurát viac adminských toolov a nejaké serverové služby navyše. takže postupy pre desinku by mali fungovať aj na Server verzii) pripájam sa naň cez Remote Desktop a spravujem si ho rovnako ako normálny Windows.
Včera som si tam nainštaloval Docker pre desktop (viem že na server by mala ísť enterprise verzia ale dektopova verzia je k dispozícii zadarmo). Docker mi žral veľa systémových prostriedkov a potom aj spadol tak som sa na to vykašľal a odinštaloval som ho.
Lenže spolu s dockerom sa mi aktivoval aj Hyper-V (hyperzvízor server od MS ktorý docker používa na emulovanie iných OS) docker som odinštaloval a hyper-V ostal nainštalovaný v systéme a dokonca tam beží. Neviem ho za žiadnu cenu odinštalovať. Nechcem mať na serveri spustený zbytočný bordel, ktorý nepoužívam už som si pozeral taskman a naozaj to žere strojový čas a okrem toho spomaluje štart systému.
Pozeral som nejaké návody má sa to odinštalovať cez "Aplikácie a súčasti" lenže chlievik (checkbox), ktorý treba odškrtnúť aby sa odinštaloval sa nedá odškrtnúť. Už som skúšal v services.msc aj stopnúť všetkyu servisy začínajúce na "Hyper-V" a skúsiť to znovu odinštalovať, ale chlievik je stále neaktívny. Neviete poradiť čo s tým?
@pachirisue Diky "remove roles and features" som práveže skúšal predtým a nedalo sa to odškrtnúť. Ale ajtak mi tvoj článok veľmi pomohol lebo zabral ten príklad do powershellu "Remove-WindowsFeature Hyper-V" odteraz už budem vedieť že čo sa nedá nastaviť cez gui, to pojde cez konzolu. Máš to u mňa čo chceš za to?
@tikalok neveril by si ja som seniorny programator ovladam take veci ktore na slovensku ovlada mozno do 10 ludi, ale niekedy mi robia problém úplné hovadiny a pripadám si ako totlálny technický antitalent, napríklad minule som nevedel zistiť jak sa používa kávovar a trvalo mi cca 5 minút kým som na to prišiel. To že je niekto dobrý v jednej oblasti nemusí hneď znamenať že je expert aj na všetko.
neni zač, som rada že pomohlo
ja som sa pri googlení aspoň dozvedela kde sa removujú roles (v práci učím sa robiť s win servermi, tak sa mi to do budúcna bude hodiť)
@pachirisue a co ty si adminka ci programatorka? vidim ze tu clovek stretne aj ludi co daco vedia
@Sasi2680 ked potrebujem radu tak vacsinou postujem do niekolkych for naraz (root, abclinuxu, devel, stackoverflow) tentokrat som mal otvoreny birdz tak som to pastol aj sem. a vidis tentokrat mi ako prvi poradili tu... neviem preco maju niektori ludia tendenciu furt niekoho podcenovat tu mas moje cv: pluton.cloud/attachment/353da524-66ff-45e4-be1a-47775f05ed0f/cv.pdf
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Včera som si tam nainštaloval Docker pre desktop (viem že na server by mala ísť enterprise verzia ale dektopova verzia je k dispozícii zadarmo). Docker mi žral veľa systémových prostriedkov a potom aj spadol tak som sa na to vykašľal a odinštaloval som ho.
Lenže spolu s dockerom sa mi aktivoval aj Hyper-V (hyperzvízor server od MS ktorý docker používa na emulovanie iných OS) docker som odinštaloval a hyper-V ostal nainštalovaný v systéme a dokonca tam beží. Neviem ho za žiadnu cenu odinštalovať. Nechcem mať na serveri spustený zbytočný bordel, ktorý nepoužívam už som si pozeral taskman a naozaj to žere strojový čas a okrem toho spomaluje štart systému.
Pozeral som nejaké návody má sa to odinštalovať cez "Aplikácie a súčasti" lenže chlievik (checkbox), ktorý treba odškrtnúť
aby sa odinštaloval sa nedá odškrtnúť. Už som skúšal v services.msc aj stopnúť všetkyu servisy začínajúce na "Hyper-V" a skúsiť to znovu odinštalovať, ale chlievik je stále neaktívny. Neviete poradiť čo s tým?
1. pravé tlačítko myši klik na obrázok
2. zvolte: "Open image in new tab" (alebo podobný nápis po slovensky)
3 a potom klik na ten nový tab.
» community.spiceworks.com/topic/2150616-u...
t.j. skús v server manageri - Manage - remove roles and features
» www.dskoli.in/blog/remove-hyp...
@tikalok neveril by si ja som seniorny programator ovladam take veci ktore na slovensku ovlada mozno do 10 ludi, ale niekedy mi robia problém úplné hovadiny a pripadám si ako totlálny technický antitalent, napríklad minule som nevedel zistiť jak sa používa kávovar a trvalo mi cca 5 minút kým som na to prišiel. To že je niekto dobrý v jednej oblasti nemusí hneď znamenať že je expert aj na všetko.
ja som sa pri googlení aspoň dozvedela kde sa removujú roles (v práci učím sa robiť s win servermi, tak sa mi to do budúcna bude hodiť)
@Sasi2680 ked potrebujem radu tak vacsinou postujem do niekolkych for naraz (root, abclinuxu, devel, stackoverflow) tentokrat som mal otvoreny birdz tak som to pastol aj sem. a vidis tentokrat mi ako prvi poradili tu... neviem preco maju niektori ludia tendenciu furt niekoho podcenovat tu mas moje cv: pluton.cloud/attachment/353da524-66ff-45e4-be1a-47775f05ed0f/cv.pdf