Som zufala, kedze zachvilu koncia prazdniny, blizi skuskove obdobie, a ja som doslova neschopna sa daco naucit. Ide o to ze po strednej som odisla so sesterkou do Ciech, kde som iba robila casnicku, proste ziadna "psychicka" cinnos
môžeš mi spraviť projekt z informy - trošku programovania ti ho hneď rozhýbe, za to ti ručím -.-
ale inak ako hovorí @1 , na to ti nič iné nepomôže, proste sa len musíš prekonať...si predstav, čo s tebou bude, keď tie skúšky nespravíš a či tak chceš dopadnúť a tak...nejak sa motivuj
proste sa to "nejak" nauc, neviem co studujes, ale najprv na "to" co studujes musel niekto sam od seba prist, niekto z toho musel vypracovat ucebne osnovy, niekto ti o tom cely smester v skole rozpraval, na tebe je uz len to najlahsie: pochopit "to" aspon na 56%.
tak ja sa najviac dokážem sústrediť na učenie keď sedím za stolom a tam mám len to čo sa učím a nič iné, čo by ma mohlo zbaviť mojej pozornosti (mobil, iné učenie, bordel a pod. ), najviac sa dokážem sústrediť keď si robím vlastné poznámky z textu (vtedy si aj to čo zapamätám), vynechám to, čo viem, že by som si ťažko zapamätala, teda vyberám to najpodstatnejšie a keď sa mi to zdá zložito vysvetlené snažím si to zjednodušiť vlastnými slovami. Zvýrazňujem si hlavné veci, krúžkujem, podčiarkujem, nahlas opakujem a zatvorím si oči a snažím si to znova nahlas povedať, prípadne si vypíšem na papier informácie, ktoré som sa naučila. Dôležité je aby si nemala ani plný ani prázdny žalúdok, aby si mala osvetlenie, ktoré tebe vyhovuje (mne vyhovuje denné svetlo, alebo malé svetlo na stole, ktoré ale dobre svieti a okolo zhasnuté (aby ma okolie neodrádzalo od učenia), dôležitá je i dobre vyvetraná miestnosť a fľaša čistej vody/minerálky na stole. Občas si zajedz i vlašských orieškou, pomáha to na pamäť (nie arašidy a pod.) Ďalej prestávky...psychick prácu treba striedať s fyzickou aby si prekrvila "mozog" a pripravila ho na ďalšie informácie...
plus skús si spraviť nejaký plán (ale dávaj si na deň len toľko koľko vieš stihnúť, aby ťa to nedemotivovalo)
inač aj ja mám problém so sústredením..hlavne ak sa učím na posteli a niekto okolo mňa behá a rozpráva a tak..čítala som že sa treba učiť v tichu a za stolom, lebo ak si na posteli skôr ťa to núti relaxovať ako sa učiť..veľa šťastia tiež mám prvé skúškové ochvíľu a takisto mám paniku
@mimmka4 , @zeriavka písala si : "čítala som že sa treba učiť v tichu "
ja mam presne tento problém sústrediť sa na učenie nie som síce na vyške ale maturitný ročník. Od 5 ročníka na základke som sa neučil. Tento 4 ročník som sa chcel učiť a vyzeralo to takto: otvorím zošit (viem že zajtra bude písomka a viem aj z čoho) prelistujem spočítam strany, prečítam prvé riadky a zavriem zošit s tým že je toho veľa a aj tak sa to nenaučím a len zabijem čas. Prídem do školy spolužiakovy poviem nech odfotí písomku a idem doktorke pre ospravedlnenku (1€ ma nezabije) spolužiak mi pošle test, dám ho vypracovať nejakému jednotkárovi napíšem si ho na papier s menšími chybami a keď o deň nato píšem ten test (učitelka ho nemení) tak keď sa nepozerá vymením previerky (to čo som si doma napísal a to čo som napísal na hodine) a o pár dní učitelka príde a DVOJKA
ale teraz sa seriózne učím na maturity. (od decembra) a zistil som že najlepšie mi to ide do hlavy:
- hudba:metal alebo punkrock NAHLAS!!!
-prepisanie učiva (2x)
-prečítanie si učiva (a zároveň nahraté na diktafón)
-vypočutie si to čo som si nahral (2x)
nevravím že to budem vedieť na 100% ale na 80% určite.
@fabuloustxx no to závisí individuálne od človeka, ja sa napríklad nemôžem sústrediť pri hudbe a pod., ja som sa tiež nahrávala pár krát ale nemalo to veľký úspech tak som s tým prestala
motivuj sa. neviem ako u teba, no ja keď sa niečo učím nasilu, tak o 10 minút s toho viem možno tretinu. motivácia je dôležitá, a nevyhováraj sa, výhovorky patria hlupákom, a nezdá sa mi, že by to bol tvoj príklad
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
sadnúť si a donútiť sa učiť sa, žiadny iný overený postup nepoznám
ale inak ako hovorí @1 , na to ti nič iné nepomôže, proste sa len musíš prekonať...si predstav, čo s tebou bude, keď tie skúšky nespravíš a či tak chceš dopadnúť a tak...nejak sa motivuj
a) vziať mi gitaru z izby
b) zatvoriť ma medzi ostatných do knižnice, kde panuje študijná atmosféra
keďže sa nikto nemá k tomu, aby mi vytrhol gitaru z rúk, musím odísť z domu skôr a posadiť sa na dva týždne do tej knižnice
co vsetko chces a dosiahnes to, ak sa naucis...
inač aj ja mám problém so sústredením..hlavne ak sa učím na posteli a niekto okolo mňa behá a rozpráva a tak..čítala som že sa treba učiť v tichu a za stolom, lebo ak si na posteli skôr ťa to núti relaxovať ako sa učiť..veľa šťastia tiež mám prvé skúškové ochvíľu a takisto mám paniku
ja mam presne tento problém sústrediť sa na učenie nie som síce na vyške ale maturitný ročník. Od 5 ročníka na základke som sa neučil. Tento 4 ročník som sa chcel učiť a vyzeralo to takto: otvorím zošit (viem že zajtra bude písomka a viem aj z čoho) prelistujem spočítam strany, prečítam prvé riadky a zavriem zošit s tým že je toho veľa a aj tak sa to nenaučím a len zabijem čas. Prídem do školy spolužiakovy poviem nech odfotí písomku a idem doktorke pre ospravedlnenku (1€ ma nezabije) spolužiak mi pošle test, dám ho vypracovať nejakému jednotkárovi napíšem si ho na papier s menšími chybami a keď o deň nato píšem ten test (učitelka ho nemení) tak keď sa nepozerá vymením previerky (to čo som si doma napísal a to čo som napísal na hodine) a o pár dní učitelka príde a DVOJKA
ale teraz sa seriózne učím na maturity. (od decembra) a zistil som že najlepšie mi to ide do hlavy:
- hudba:metal alebo punkrock NAHLAS!!!
-prepisanie učiva (2x)
-prečítanie si učiva (a zároveň nahraté na diktafón)
-vypočutie si to čo som si nahral (2x)
nevravím že to budem vedieť na 100% ale na 80% určite.