Vieš že ani neviem?Vôbec si to nepamätám,čo je asi čudné...pamätám si len na vianoce,ked som tomu ešte veril,a potom od istého momentu už nie,ale kedy sa to zlomilo,už vôbec neviem...
mal som 5 rokov a prišlo mi to nelogické.. hlavne preto, že keď mal prísť ježiško, tak sa s nami(mnou a sesternicou) dvaja rodicia (zili sme spolu dve rodiny) zatvorili do izby a povedali ze ide jezisko ale ze ked ho uvidime tak nam zmiznu darceky a preto ho nemozme vidiet ale ja som im povedal ze ok, ze nechcem darceky ze chcem vidiet jeziska a oni si potom vymysleli zas nejaku inu zamienku odvtedy viem že ježiško neexistuje
nepamätám si presne kedy, ale ja keď som bola malá, tak som sa strašne bála, že by som sa stretla s Ježiškom/Mikulášom, tak som sa nikdy nechcela dívať, takže mňa bolo ľahké poslať do inej izby, nech čakám, čo bude pod stromčekom
a potom nejak postupne som prišla na Mikuláša, potom ma rodičia začali "zasväcovať do tajomstiev dávania darčekov" tak, že som mala mladšiu sestru, ktorá ešte verila na Ježiška, takže sme jej potom robili prekvapenie aj s rodičmi, no a tak nejak postupne som na to prišla, nebol to žiadny mindfuck moment, alebo si naňho nepamätám
Babkam som vedela ze davaju darceky moji rodicia. A potom pouzili rovnaky baliaci papier aj na moje darceky. A to bol spustac.
Viem ze som strasne plakala cely stedry vecer, ze ma rodicia takto oklamali. Ked videli moji reakciu, tak vyrukovali aj s tym, ze neexistuje ani zubkova vila, ani mikulas a ze neexistuju ani vily a ani carodejnice.
Viem ze som to znasala velmi tazko a trucovala som v izbe este dva dni
@wewo hej to je uplne super a premyslam stale ze ak by som mala dieta tiez by som mu od zaciatku normalne hovorila ze ludia si davaju darceky navzajom, ale proste nechcem aby to dieta potom hovorilo ostatnym detom v skolke ako to je a tak a rodicia ich aby ma jebali za to ty si to neprezradzal ostatnym detom ci ako to bolo ked oni hovorili ze pride jezisko, nepamatas si?
lebo beriem to tak ze je kazdeho volba co povie svojmu decku a ked 99% ludi vychovava svoje deti tak ze darceky nosi jezisko nechcem proste aby moja rodina im to kazila..
nepamätám sa presne, ale relatívne malá som bola ešte, keď som to zistila.. ale neviem ako ono má to svoje čaro, ale na druhú stranu mi to príde trochu divné takto deti odrbávať a keď už tak sa mi viac páči santa claus než ježiško...
asi 10,povedala mi to mama a ja som jej ani neverila,lebo som bola 100% presvedčená,že darčeky nosí ježiško a keď ma o tom presviedčali iné deti,tak som tomu neverila,lebo u nás nosil darčeky ježiško,predsa.
nikdy som si nemyslela, ze darceky nosi jezisko. nikto mi nepovedal, ze jezis existoval, vedela som, ze je to len blud veriacich a normalne vzdy sme vedeli, ze nam darceky dava rodina...
inak vzdy som bola outsider a ked som videla, ze vacsina tvrdi nieco ine, bala som sa prejavit, tak proste ako mensinova neveriaca som si vsetko co suviselo s mojou vychovou ateistky nechala pre seba a nikomu som netvrdila, ze boh neexistuje, ani ze jezisko nenosi darceky...
a ked mam byt uprimna, ked som prisla na zs, bola som prekvapena, ze existuju ludia, ktori hovoria o bohu a dokonca maju o tom cely predmet a maju na to este aj budovu (kostol) a organizaciu (cirkev) a ze je ich taka masa tych ludi (veriacich) a maju normalne cele pribehy(evanjelia picoviny). to oni mi pokazili moj logicky svet ,nie ja im...som sa tak v duchu pytala, co je to kurva ten boh a oni tomu fakt veria a precoooo. tak som vlastne zistila, ze na svete existuju mocenske hry s ludskou debilitou
Omg, doteraz mám z toho depresie, povedal mi to Majo Hurta v PRVEJ TRIEDE ZÁKLADNEJ ŠKOLY! V PRVEJ TRIEDE! Že:,,Ja som zistil, že Ježiško neexistuje a darčeky nosia rodičia."
Doma som to, so slzami na krajíčku, povedala mamine a čakala, že mi to nejako vyvráti, že nájde výhovorku, že ma uteší, ale jej jediná reakcia bola:,,Áno, je to tak."
Bolo mi síce podozrivé, že počas štedrej večere sa mama chodila pozerať, či sneží, do inej miestnosti a nepozrela sa z okna kuchyne a bolo tam nejako podozrivo dlho, ale aj tak... nezaslúžila som si to.
@lovingmemory@26 To beriem, ani moja rodina nie je veriaca, do kostola nechodí ani mama, ani otec, ani starí rodičia, chodila som na etiku, o cirkvi si tak isto myslím svoje, ale určite som postrehla budovy kostoloidného typu, kamoši z vonku sa ma pýtali, či budem chodiť na náboženstvo alebo na etiku, minimálne v TV som zazrela správy o veriacich... ale tak, každý to máme po svojom zariadené.
nikdy v živote som tomu neveril, že Ježiško nosí darčeky a tym duplom, že mi takéto "kaleráby" tlačili doma do hlavy...
začal som tomu veriť až pred dvoma rokmi, Ježiško je ten, ktorý cez dary Ducha svätého obdaruváva rodiny šťastím a láskou...
láska a dobro pochádza od Boha...
si neviete ani predstaviť ako diabol zúri, keď vidí šťastých ľudí, ktorí sa tešia napr. z darčekov, lásky človeka k človeku, vierou v Boha a už aj vyrieknutím modlitby Otče náš...
takýmito skutkami dobra blížnym, bars si to aj neuvedomujete, porážate zlo...
robte a činte aj naďalej tak, aby ste skutočne vo svojom živote len a len žili vo viere v dobro, spravodlivosť a v lásku...
lebo to je ta pravá cesta do večnosti
Pamätám si že som sa asi v siedmych rokoch vkuse mami pýtal, či je pravda že Ježiško nosí darčeky, ale proste vkuse, pretože sa mi na tom už niečo nezdalo.
No a nakoniec už nevydržala a povedala mi pravdu, bol som tak sklamaný ako nikdy predtým...
Neviem či to bolo presne tak, ale viem že som raz prichytila počas dňa maminu ako to dáva pod stromček a ešte k tomu cez deň, prišlo mi to divné. Ale nevzpomeniem si na vek
mala som len 5 rokov ale pamätám si akoby to bolo včera keď sa otec zavrel v obývačke a nechcel ma pustiť dnu... a zrazu darčeky pod stromčekom. a to bol koniec.
na druhej strane som zistila, že keďže Ježiško darčeky nenosí, môžem robiť zle a citovo vydierať aby som dostala čo som chcela, lebo Ježiško ma nevytrestá za moje správanie
Detský svet je plný fantázie, tak prečo im brať ilúziu o nejakom existujúcom ujovi, ktorý nosí darčeky? Rozprávka ako rozprávka. Vianoce sú tak pre ne aspoň o niečo čarovnejšie. Neraz sa i samotní rodičia zabavia konšpiračnými teórami, ako čo urobiť, aby to vyzeralo, čo najdôveryhodnejšie Ja som aj skrz mladších súrodencov verila na Ježiška pomerne dlho ( 1.stupeň ZŠ). Na odhalenie pravdy potom bola údajne najatá sesternica, ale...Túto časť si už akosi nepamätám.
Veriť na niečo, reálne, hmotne, čo nie je, je akoby ilúzia. Deti rady čítajú rozprávky a sú rady v tej čarovnej dajme tomu krajine, kde je všetko možné, kde sú rozprávkové postavičky a tak. Práve preto je pekné nechať deti v tej ilúzii, pretože to obohacuje ich detský život, ich myseľ, ktorá je ešte tak naivná ale krásna, že si to proste pripúšťajú. Podľa mňa to nie je nejaké "šalenie" alebo niečo, že klamem svoje dieťa... všetky deti raz prídu na to svojou logikou a racionalitou
A inak nie je divné, že rodina, v ktorej sú všetci neveriaci tlačí deťom do hlavy, že Ježiško nosí darčeky? Lebo to je presne môj prípad ale nikdy som sa nad tým takto nezamyslel
neviem nejak som si poskladala puzzle z nápoveied a vyšlo mi to a a prišlo mi to logické lebo ježiško nás stráži a lieeči rodičov aby boli zdravi a mohi kupit darceky neviem ešte v škôlke som bola...
ale do 12tich (kedy som aj prestala "verit" resp. ukončil avzťah z koncepciou boha ktorú ma učili od mala) som davala na vianoce jeziskooi s pol tyčinky a rozbalene salonky na parapetu lebo som sa chcela rozdeliť a poadkovať za zdravie a setko
Nepamätám si "ten moment" ale ja som si to logicky poskladal dosť v mladom veku. Ked´ som to rodičom oznámil odopierali to a vraveli ,že existuje. Aj si pamätám presne moment ešte zo škôlky ako to vravela učitelka jednomu dievčaťu a ešte samozrejme s telky dokonca aj vo vianočných filmoch ale to dokonca aj v animákoch take prečo nie vždy sme sa zavreli do jednej izby a oco šiel tie darčeky tam naskladať
Nemam pocit, ze ma o tom presviedcali, mozno sme sa rozpravali o jeziskovi, ale vzdy som to brala nejako tak, ze je to mily odrb pre deti, vsak co to je za blbost, aby jezis (ci uz batola alebo nanebovstupeny dospely) kazdemu na svete ponosil v jeden den dary. A v velke som videla Santu, take zjavne to az tak univerzalne platne nebolo
neviem kolko som mala, ale prisla mamka tradicne prezlecena za mikulasa a vyzeralo to fakt legit no ako som jej sedela na kolenach tak pozeram, ze mikulas inak moja mama ma take iste nausnice ako ty :> a vsetci "haahhahaah" a na dalsie vianoce sa na to vykaslala a ked mikulas nechodil a mama zahadne nezmizla tak to bolo jasne
Bol som ešte menší okolo 13 rokov no bral som to celkom dobre už som aj myslel že neexistuje len som nechcel to pripustiť ako ano santa klaus mikuláš ne existuje bum
Mne to povedali rodicia ked som mal 7 rokov ale vacsia sranda bola to ze som sa s bratrancom hadal ze ekzistuje a ze som od neho starsi. Pri tom som mladsi od neho. Stare zlate časy .
Niekto s tým začal v škôlke.. A ja som sa potom spýtala mamy, či je to pravda.. (Viem, že tam bol aj môj trojročný brat).. Ona mi to pekne vysvetlila, ja som chytila panický záchvat a trucovala som a revala a brat tam sedel a bolo mu to jedno
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
a potom nejak postupne som prišla na Mikuláša, potom ma rodičia začali "zasväcovať do tajomstiev dávania darčekov" tak, že som mala mladšiu sestru, ktorá ešte verila na Ježiška, takže sme jej potom robili prekvapenie aj s rodičmi, no a tak nejak postupne som na to prišla, nebol to žiadny mindfuck moment, alebo si naňho nepamätám
Babkam som vedela ze davaju darceky moji rodicia. A potom pouzili rovnaky baliaci papier aj na moje darceky. A to bol spustac.
Viem ze som strasne plakala cely stedry vecer, ze ma rodicia takto oklamali. Ked videli moji reakciu, tak vyrukovali aj s tym, ze neexistuje ani zubkova vila, ani mikulas a ze neexistuju ani vily a ani carodejnice.
Viem ze som to znasala velmi tazko a trucovala som v izbe este dva dni
lebo beriem to tak ze je kazdeho volba co povie svojmu decku a ked 99% ludi vychovava svoje deti tak ze darceky nosi jezisko nechcem proste aby moja rodina im to kazila..
Doma som to, so slzami na krajíčku, povedala mamine a čakala, že mi to nejako vyvráti, že nájde výhovorku, že ma uteší, ale jej jediná reakcia bola:,,Áno, je to tak."
Bolo mi síce podozrivé, že počas štedrej večere sa mama chodila pozerať, či sneží, do inej miestnosti a nepozrela sa z okna kuchyne a bolo tam nejako podozrivo dlho, ale aj tak... nezaslúžila som si to.
Idem plakať.
začal som tomu veriť až pred dvoma rokmi, Ježiško je ten, ktorý cez dary Ducha svätého obdaruváva rodiny šťastím a láskou...
láska a dobro pochádza od Boha...
si neviete ani predstaviť ako diabol zúri, keď vidí šťastých ľudí, ktorí sa tešia napr. z darčekov, lásky človeka k človeku, vierou v Boha a už aj vyrieknutím modlitby Otče náš...
takýmito skutkami dobra blížnym, bars si to aj neuvedomujete, porážate zlo...
robte a činte aj naďalej tak, aby ste skutočne vo svojom živote len a len žili vo viere v dobro, spravodlivosť a v lásku...
lebo to je ta pravá cesta do večnosti
No a nakoniec už nevydržala a povedala mi pravdu, bol som tak sklamaný ako nikdy predtým...
na druhej strane som zistila, že keďže Ježiško darčeky nenosí, môžem robiť zle a citovo vydierať aby som dostala čo som chcela, lebo Ježiško ma nevytrestá za moje správanie
ale do 12tich (kedy som aj prestala "verit" resp. ukončil avzťah z koncepciou boha ktorú ma učili od mala) som davala na vianoce jeziskooi s pol tyčinky a rozbalene salonky na parapetu lebo som sa chcela rozdeliť a poadkovať za zdravie a setko