Môžeš zistiť kolko tepelnej energie vydá sporák, vzať do úvahy straty a úniky a na základe mernej tepelnej kapacity vody určiť čas, ktorý to potrebuješ variť. Samozrejme netreba zabúdať ani na úniky spôsobené vyparovaním vody za predpokladu, že nebudeš používať utesnenú sústavu. Odporúčam pracovať s topiacim sa ľadom, keďže ako počiatočnú teplotu vieš pomerne presne dosadiť 273,15 stupňa K.
Na zohriatie potrebuješ nejaký varič. Nie teplomer. Ak sa pýtaš ako presne dosiahnuť danú teplotu tak zmiešaj vriacu vodu s vodou studenou na presný pomer.
Napríklad ak chceš 5l vody o teplote 60°C tak z piatich litrov o teplote povedzme 15°C odlej 2,8l vody nechaj zovrieť a nalej naspäť. Výsledná teplota by mala byť niekde blízko 60°C. Neviem či som to vypočítal správne ale takto sa to robilo v pivovarníctve kým sa zaviedol teplomer. Ak máš záujem zistíš ako.
ako zjednodusenie mozme zaviezt, ze tref-referencna teplota je 0°C, cp1=cp2=cp3 cize tepelna kapacita nebude zavisla od teploty..
potom dostaneme
m1t1+m2t2=m3t3 .. hmotnosti poznas, teplota vriacej vody je 100°C a t1 je studena voda z kohutika.. cize okolo 15°C
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Napríklad ak chceš 5l vody o teplote 60°C tak z piatich litrov o teplote povedzme 15°C odlej 2,8l vody nechaj zovrieť a nalej naspäť. Výsledná teplota by mala byť niekde blízko 60°C. Neviem či som to vypočítal správne ale takto sa to robilo v pivovarníctve kým sa zaviedol teplomer. Ak máš záujem zistíš ako.
neni zac.
t2 je pozadovana teplota..
potrebujes teplo na ohriatie jedneho litra vody Q=m*cp*(t2-t1)
cp, tepelnu kapacitu vody si najdes na webe, ale je to okolo 4,2 kj/kg, vody mas 1 kg
kuknes sa aky ma vykon kanvica vo wattoch... no a z toho vypocitas cas... cas=Q/vykon.. a kolko ti vyjde, tak dlho budes zohrievat vodu v kanvici...
2.voda č. 2 a 3. voda po zmiesani 1+2
a ten vypocet je na zaklade energetickej bilancie
m1*cp1*(t1-tref)+m2*cp2*(t2-tref)=m3*cp3*(t3-tref)
ako zjednodusenie mozme zaviezt, ze tref-referencna teplota je 0°C, cp1=cp2=cp3 cize tepelna kapacita nebude zavisla od teploty..
potom dostaneme
m1t1+m2t2=m3t3 .. hmotnosti poznas, teplota vriacej vody je 100°C a t1 je studena voda z kohutika.. cize okolo 15°C