ruštinu som dala preto lebo sa jej už prejedám, preto ruština furt a všade a stále sa ju učíma obrovské množstvo informácií a nadávam na dlhé kurva vymekčené slovíčka kde máš veďla seba šs čiarkou, i, j a ešte aj makký znak a amen mária
ale stále ma baví a smejem sa na nej
a potom z daných nemčina!
A ešte švédčina/nórčina... zatial som sa nezamerala ani na jeden, tým mojím obľubom, lebo ešte uvidím ku ktorému jazyku z nich ma zavede...
@sugy1 keby mám dve možnosti tak na nemčine svietim!!! nemčina je krásna!
@sugy1 ver tomu že fínčina je tisíc krát horšia (toto slovo čo si poskladal je dĺžkou tak polovica číslovky 1993 písanej slovom
a o nepálčine ani nehovorím :
nórčina a fínčina... aj keď nórčina znie lepšie, je viac spevavá a ľubozvučná... fínčina má zas tú výhodu, že má prakticky rovnakú gramatiku ako slovenčina - pády, časovanie slovies, vynechávanie zámien (ty, ja), nemá členy... kým v nórčine pcháte člen ešte aj do prídavných mien, hoci gramatika je mimo tohto takmer rovnaká, ako v angličtine (čiže úplne iná, ako u nás)... výslovnosť v oboch jazykoch je však... proste stojí za to
všetky európske (lokalitou) okrem románskych (s výnimkou latiny) majú svoje čaro a možno sa nájdu nejaké fajn aj inde, ale tie nepoznám
i keď napríklad súčasná angličtina je hnusná, ale taká tá stará znie fajn
a ešte teda s výnimkou holančiny, tá znie strašne chrchľavo na to, aby sa mi páčila
(alebo to teda skráťme na slovanské, ugrofínske a väčšinu germánskych, prevažne tie severogermánske ale)
@mielikki@kitty7 áno hlavne 14 pádov, + 5 slovesných skupín (či kerého otca to je) + to že keď sa skloňuje tak sa mení stred slova a nie koniec (nemyslím teraz veci ktoré sa k tomu viažu) a všetky konsonanty a vokaly a čo ja viem kere kktiny, astevaihtelu etc.
a to sa ju učím len prvým semestrom a ako fínčinu pre nefínčinárov dpč! C-éčkový predmet!
ale inak áno... úplne totožná...
a hlavne, ak som to spúrávne pochopila, ak keď sú v slove predné/zadné vokály tak musia tam byť furt... a napr. na mitä kuuluu?, odpovieš hyvää
a na miten menee? odpovieš hivin...
proste jeden veľký dafaq!
kks, keby mala fínčina totožnú gramatiku so slovenskou (to ani čeština nemá totožnú s našou ), tak by som po tých pár mesiacoch vo Fínsku a roku učenia sa, mala vedieť úplne plynule
@kitty7 fínčina má predložky
teda, častejšie postpozície, ale má
proste dobre, je tam skloňovanie a časovanie, ale to máš aj trebárs v nemčine (pretože hej, sú tam členy, ale koncovky sa často pridávajú aj k slovu samotnému) a proste fínsky gramatický systém je značne odlišný od toho slovenského, už len kvôli tomu, že sa tam dajú doslova skloňovať slovesné tvary
@lawey však ja sa nehádam, ale kopec podobných zmien a výnimiek má aj slovenčina (samozrejme, že nie identických). išlo mi len o to, že pre Slováka je fínčina určite logickejšia pre príbuznosť gramatiky, než nórčina. mňa osobne z tých členov naozaj triafa šľak.
@mielikki ok, máš pravdu, ja som to skôr brala z hľadiska, keď to porovnáme s inými jazykmi... fínčina a slovenčina toho majú dosť spoločného... ale beriem späť, že by boli až tak podobné
@kitty7 fúúú ako tak pre mňa je fínčina nezdolatelný dafaq....a som slovenka... pochopiť princípy angličtiny bolo tisíckrát jednoduchšie ako fínčiny, čiže myslím si že s nórčinou/švédčinou (uvidím ešte na kt. sa dám) bude podľa mňa o DOSŤ jednoduhšie aj napriek tomu že údjane stratím tú možnsoť logickejšej príbuznosti....
a napr. také astevaihtelu mi žiadno logicky príbuzné nepríde
no tak teba triafda z členov ale mňa triafa šlak z astevaihtelu a slovesných skupín a ešte hlavne z čísloviek
tuhatydeksänsataayhdeksänkymmentäkolme biačes! a je tam chyba v tom schovaná... resp. schováva sa mojej logickej príbuznosti
Angličtina a japončina Japončina lebo proste je to brutalny jazyk užasny proste..
A angličtina lebo by som nemal problem s hľadaním dabingu, titulkov atď lebo by som všetko pozeral anglicky
Veeeeelmi sa mi páči rustina a nemčina... Dlho som sa rozhodoval medzi týmito dvoma, ale nakoniec som dal rustinu
Ale obe su podla mna bezkonkurenčne najlepsie jazyky sveta...
Rustina sa mi proste páči, a nemčina je taká drsná, najlepsie su nemecké rockove, metalove pesničky, napr. Rammstein... Tam je nemčina uplne super... najlepsí jazyk... no vlastne 2. najlepsi...
Ale angličtina vôbec, to ked počujem, dufam, že som predtým nejedol obed... Angličtina je taká moc... hnusná...
@kitty7 mne pripadá jednoduchší akýkoľvek germánsky jazyk, ale nechám to na tvojom osobnom pocite
(a dúfam, že príliš nevadí, že sa do argumentácie zrazu pustili takmer všetci fínčinári tejto stránky
neviem či taký vymysleli ale rozhodne by som chcel vedieť plynule rozprávať: fínsky, japonsky, taliansky, rusky, anglicky, nemecky a to by aj hádam stačilo.
@lawey tak to už je potom asi len vec názoru vo všeobecnosti určite fínčina je ťažšia, ako nórčina, nikde netvrdím, že nie, na druhej strane však aspoň viem porovnať tieto dva jazyky na základe vlastných skúseností... pusť sa do švédčiny alebo nórčiny a potom uvidíme, či ti tá príbuznosť aj nezachýba
@mielikki ako som už písala @43 ja si nemyslím, že je fínčina ľahšia, vravím, že je v porovnaní s inými jazykmi príbuzná slovenčine a osobne si myslím, že sa ľahšie učí jazyk s príbuznou gramatikou, než s úplne inou, hoci aj jednoduchšou. tiež sa mi dobre učila poľština, keď je tak príbuzná slovenčine a rovnako mi znalosť angličtiny uľahčuje učenie sa nórčiny
(v pohode )
(čo sa týka európskych jazykov), páči sa mi tvrdosť nórštiny a naopak mäkké znenie francúzštiny a poľštiny (áno, učím sa súčasne severogermánsky, románsky a slovanský jazyk).
no a samozrejme britská angličtina
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
ale momentálne sa mi najmenej páči bulharský
fuj blééé grc ááááááááááááá a ja sa to teraz musím učiť :/
inak, rustina, francúzština, arabstina, japoncina, filipincina, cestina, slovenčina
ale stále ma baví a smejem sa na nej
a potom z daných nemčina!
A ešte švédčina/nórčina... zatial som sa nezamerala ani na jeden, tým mojím obľubom, lebo ešte uvidím ku ktorému jazyku z nich ma zavede...
@sugy1 keby mám dve možnosti tak na nemčine svietim!!! nemčina je krásna!
a o nepálčine ani nehovorím :
i keď napríklad súčasná angličtina je hnusná, ale taká tá stará znie fajn
a ešte teda s výnimkou holančiny, tá znie strašne chrchľavo na to, aby sa mi páčila
(alebo to teda skráťme na slovanské, ugrofínske a väčšinu germánskych, prevažne tie severogermánske ale)
a to sa ju učím len prvým semestrom a ako fínčinu pre nefínčinárov dpč! C-éčkový predmet!
ale inak áno... úplne totožná...
a hlavne, ak som to spúrávne pochopila, ak keď sú v slove predné/zadné vokály tak musia tam byť furt... a napr. na mitä kuuluu?, odpovieš hyvää
a na miten menee? odpovieš hivin...
proste jeden veľký dafaq!
teda, častejšie postpozície, ale má
proste dobre, je tam skloňovanie a časovanie, ale to máš aj trebárs v nemčine (pretože hej, sú tam členy, ale koncovky sa často pridávajú aj k slovu samotnému) a proste fínsky gramatický systém je značne odlišný od toho slovenského, už len kvôli tomu, že sa tam dajú doslova skloňovať slovesné tvary
a napr. také astevaihtelu mi žiadno logicky príbuzné nepríde
no tak teba triafda z členov ale mňa triafa šlak z astevaihtelu a slovesných skupín a ešte hlavne z čísloviek
tuhatydeksänsataayhdeksänkymmentäkolme biačes! a je tam chyba v tom schovaná... resp. schováva sa mojej logickej príbuznosti
A angličtina lebo by som nemal problem s hľadaním dabingu, titulkov atď lebo by som všetko pozeral anglicky
természetesen a magyarul kívul
Ale obe su podla mna bezkonkurenčne najlepsie jazyky sveta...
Rustina sa mi proste páči, a nemčina je taká drsná, najlepsie su nemecké rockove, metalove pesničky, napr. Rammstein... Tam je nemčina uplne super... najlepsí jazyk... no vlastne 2. najlepsi...
Ale angličtina vôbec, to ked počujem, dufam, že som predtým nejedol obed... Angličtina je taká moc... hnusná...
(a dúfam, že príliš nevadí, že sa do argumentácie zrazu pustili takmer všetci fínčinári tejto stránky
(v pohode )
no a samozrejme britská angličtina