napr. láska...? alebo celkovo pocit že máte niekoho komu na vás záleží.. to by sa nemalo meniť ani keď ste na Havaji a ani keby som bol na dne kanála pripútaný reťazami
@anzu - alebo strach? kdekoľvek človek je, v akejkoľvek situácii, tak si aj podvedome dáva pozor, napr. aby nedal pohár na kraj stola, lebo spadne, aby si pozeral pod nohy, lebo sa potkne (nenapadajú ma dobré príklady...) Ale možno je to ten strach, neistota...
to nie, ale ani nie som stále smutná/spokojná/veselá .. myslela som to tak, že pokiaľ som práve nahnevaná, tak tento stav mi vydrží najdlhšie resp nijak ho neovplyvní prostredie, v kt. sa nachádzam. resp. ak aj ovplyvní tak nie v takej miere ako by bol ovplyvnený iný stav, povedzme ten smútok.
@tysha - ale keď sa hneváš na súrodenca, ak teda nejakého máš, a potom zistíš, že tvoj hnev bol neopodstatnený, alebo sa ti dokonca ospravedlní, v tomto je tá emócia závislá od situácie, od toho, či ťa niekto nahneval, alebo nenahneval, alebo sa ti ospravedlnil.. tu ide práve o tú nezávislosť, trvalosť...
a nie je v tom prípade každá emócia závislá od situácie?
predsa všetko závisí od prostredia, v kt. sa nachádzaš a od toho ako na teba vplýva.
.. ja som to brala z môjho pohľadu, zo všetkých možných stavov je v mojom prípade práve hnev taký, kt. nepominie len tak ľahko, niečo čo si musím vyriešiť ja sama.
@tysha - no práve preto som založil túto diskusiu, aby sme polemizovali a takú emóciu našli.. nemusí to byť len emócia, ajkeď jedna by sa našla, napr. strach
@matthew322 - zaujímavé, ale asi máš pravdu.. ak je niekto závislý na cigaretách, tak to pretrváva stále... alebo načom môže byť ešte človek závislý? alkohol, človek...
dám ti dobrý príklad na strach, ide to už trochu do psychológie a nie je to časté, ale existuje aj pocit neodôvodneného strachu, neurčitý pocit, "že sa mi niečo stane" , "že sa niečo stane mojim blízkym", atď. neistota tiež nemusí byť len o veciach, ako nezakopnutie, môžeš si byť neistý v autobuse, pretože máš pocit, že sa na teba ľudia dívajú, .....to už je potom fakt všadeprítomný pocit.
@Murcatko Tak nejak. Ja som už nejaký ten mesiac fajčiar. Pokiaľ pridlho nefajčím, dostavia sa abstinenčné príznaky. V období, kedy dosahujú svoj vrchol, by mohol prebiehať aj koniec sveta, no mňa by to stále ťahalo ku cigaretám.
..., alebo také zamilovanie. Jedného času mi istá dievčina pobláznila hlavu. 24 hodín denne som bol otrokom citov voči nej. Prostredie zohrávalo tak maximálne úlohu regulovania intenzity týchto emócii. No nikdy ich úplne neutlmilo...
@shelia - nie, ale snažil som sa dokázať ti, prečo ten odstup nie je až taký najimnúnejší, keďže ho nepociťuješ vo chvíľach, kedy si napr. s blízkymi..
Aký je podľa vás najimúnnejší (najdodolnejší) psychologický jav voči prostrediu?
Tak tých javov bude asi viac, na každú sitáciu al. prostredie iný. Tak ako hasič nemá na sebe potápacky oblek keď ide hasiť, tak ani človek nedokáže v každom prostredí byť najviac odolný s jedým ,,javom".
Ale rozhodne sú také asi najsilnejšie dve: viera a láska, nie? Aj keď pod týmito slovami sa dá rozumieť všeličo, nie je láska ako Láska ani viera ako Viera =o).
V jednom dokumente som počul-a ono vlastné táto diskusia tu k tomu speje-,že človek má vlastne len dva pocity:lásku a strach.To,že si myslíme,že cítime hnev nieje pravda-je to intenzita strachu,alebo iná reakcia na strach...samozrejme,strach môžeš mať aj ked si s niekim koho miluješ,lebo sa napriklad bojíš,že ťa pustí k vode,ale to nieje potom tá "real" láska...ked naozaj miluješ,necítiš iný cit,alebo ked si happy,tak si v eofórii a necítiš ani hnev,ani strach.....ale preto podla mňa je to vo väčšine strach...to je asi chyba dnešného sveta
spomínala sa tu aj závislosť...a to nieje práve ten neopodstatnený strach?!
Neexistuje emocia ktoru by sme prezivali stale ale moze v nas nieco driemat a reakciou na vonkajsi podnet bude vybuch v ktorom povieme aj to co sme nechceli......
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
pozret do koncaaa!!!!!!!!!!!
to nie, ale ani nie som stále smutná/spokojná/veselá .. myslela som to tak, že pokiaľ som práve nahnevaná, tak tento stav mi vydrží najdlhšie resp nijak ho neovplyvní prostredie, v kt. sa nachádzam. resp. ak aj ovplyvní tak nie v takej miere ako by bol ovplyvnený iný stav, povedzme ten smútok.
a nie je v tom prípade každá emócia závislá od situácie?
predsa všetko závisí od prostredia, v kt. sa nachádzaš a od toho ako na teba vplýva.
.. ja som to brala z môjho pohľadu, zo všetkých možných stavov je v mojom prípade práve hnev taký, kt. nepominie len tak ľahko, niečo čo si musím vyriešiť ja sama.
@matthew322 - zaujímavé, ale asi máš pravdu.. ak je niekto závislý na cigaretách, tak to pretrváva stále... alebo načom môže byť ešte človek závislý? alkohol, človek...
dám ti dobrý príklad na strach, ide to už trochu do psychológie a nie je to časté, ale existuje aj pocit neodôvodneného strachu, neurčitý pocit, "že sa mi niečo stane" , "že sa niečo stane mojim blízkym", atď. neistota tiež nemusí byť len o veciach, ako nezakopnutie, môžeš si byť neistý v autobuse, pretože máš pocit, že sa na teba ľudia dívajú, .....to už je potom fakt všadeprítomný pocit.
..., alebo také zamilovanie. Jedného času mi istá dievčina pobláznila hlavu. 24 hodín denne som bol otrokom citov voči nej. Prostredie zohrávalo tak maximálne úlohu regulovania intenzity týchto emócii. No nikdy ich úplne neutlmilo...
@matthew322 - ako si sa zbavil toho poblúznenia? vyprchalo? po akom čase?
Tak tých javov bude asi viac, na každú sitáciu al. prostredie iný. Tak ako hasič nemá na sebe potápacky oblek keď ide hasiť, tak ani človek nedokáže v každom prostredí byť najviac odolný s jedým ,,javom".
Ale rozhodne sú také asi najsilnejšie dve: viera a láska, nie? Aj keď pod týmito slovami sa dá rozumieť všeličo, nie je láska ako Láska ani viera ako Viera =o).
Príjemné ráno prajem.
a potom by som povedala že pud sebazáchovy
spomínala sa tu aj závislosť...a to nieje práve ten neopodstatnený strach?!