To je dosť komplikovaná otázka. Jednak ho trochu chápem a jednak si myslím že v mnohých situáciach sa choval ako slepý pretože to bolo pohodlnejšie(myslím 50té roky). Naproti tomu ale zase keď sa mu dostalo skutočnej moci zvolil veľmi sympatickú cestu smerom k demokracii. Celkovo som sa ním dosť zaoberal a viem že to nemal vôbec ľahké. Napríklad keď nás obsadili a jeho aj s delegáciou doslova uväznili a vyhrážali sa násilím na ČS ak nepodpíšu. Potom si myslel že keď príjme to kreslo predsedu parlamentu že bude ešte môcť niečo pozitívne ovplyvňovať a miesto toho ho zase len využili a ešte podpísal ten obuškový zákon. Čo na ňom mnohý vidia ako najväčšiu vadu(podľa mňa už bol vtedy zlomený). A zase neskôr si toho dosť vytrpel. Čo je podstatné podľa mňa je to že v 89 zakladal Masarykové demokratické hnutie takže už o ňom podľa mňa nemožno hovoriť že zostal komunistom.
Takže ho vnímam skôr pozitívne(nie preto že ho nepovažujem za komunistu ale preto o čo sa snažil).
ja som sa na maturity ucil priebezne na seminaroch a v posl. den pred nimi som urobil generalne opakovanie. Este dva dni pred nimi sme boli s kamoskou na fotofeste a kaslali sme na ne.
@greyness slovami klasika: aké si to urobíš, také to máš
@james144 pre mňa on je presne príklad človeka, ktorý proste pochopil, že to, čo hovorí ideológia, proste nefungovalo (hlavne do ´89 tzv. normalizácia).....ja si myslím, že komunistická ideológia a demokracia sa nemusia nutne vylučovať......podľa mňa, oveľa lepšie by bolo, keby navzájom spolupracovali.....veď je to postavené na boji proti úzkej skupine ľudí ktorí držia bohatstvo a moc vo svojich rukách a dať ju väčšine do rúk......čiže demokracia
@fluptak Tak u neho je zaujímavé to že jeho rodičia boli za prácou v USA a po vypuknutí krízy sa z nich stali komunisti neskôr odišli do Sovietského zväzu(Interhelpo) a z tamaď tiež utiekli keď videli že to nefunguje a myslím že on si proste všimol že po kríze a vojne to na západe funguje lepšie a u nás to naopak kolabuje podobne ako v sovietskom zväze(Všetci pracujú ale nič nie). Prečítaj si zastavte Dubčeka od Banáša tam je to pekne opísané ako sa stal komunistickým funkcionárom, ako presviedčal roľníkov aby vstúpili do družstiev a nakoniec tých roľníkov udavači o všetko pripravili. Takže áno myslím že potom pochopil že to nefunguje. A s tým že demokracia a komunizmus...s tým nesúhlasím ale tak nechce sa mi to už rozvádzať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Takže ho vnímam skôr pozitívne(nie preto že ho nepovažujem za komunistu ale preto o čo sa snažil).
ja som sa na maturity ucil priebezne na seminaroch a v posl. den pred nimi som urobil generalne opakovanie. Este dva dni pred nimi sme boli s kamoskou na fotofeste a kaslali sme na ne.
@james144 pre mňa on je presne príklad človeka, ktorý proste pochopil, že to, čo hovorí ideológia, proste nefungovalo (hlavne do ´89 tzv. normalizácia).....ja si myslím, že komunistická ideológia a demokracia sa nemusia nutne vylučovať......podľa mňa, oveľa lepšie by bolo, keby navzájom spolupracovali.....veď je to postavené na boji proti úzkej skupine ľudí ktorí držia bohatstvo a moc vo svojich rukách a dať ju väčšine do rúk......čiže demokracia