Čau, chcela by som poznať váš názor na portréty a iné objekty , ktoré sú zobrazené hyperrealisticky na plátne, papieri, či digitálne . Sú detailne, ba priam fotograficky presné a väčšinou v nich nieje patrný maliarov subjektívny pohľad na skutočnosť. Pr
ja sa sama o to snažím. ale nie preto, že by mi chýbal 'subjektívny pohľad na skutočnosť', ale že čím presnejšie to je, tým viac sú zákazníci spokojní. dokonca som mala už aj takých puntičkárov, čo im vadilo ak niečo bolo na nakreslenom obrázku posunuté o milimeter.
mne osobne sa take "sterilne" presne veci nepacia , vobec to nema gule ... ale ja som teraz vravel viac o fotografiach Mozno by sa vo vseobecnosti dalo povedat ze prave drobne chyby robia tie gule resp robia to nenapodobnitelnym ? asi tak
a napr. nepovedala by som, že » www.juanfranciscocasas.com/en/galeria... toto neni umenie iba preto, že je to robené podľa fotiek. mne sa to páči a keď to niekto robí štýlom ako tento chlapík, tak to podľa mňa umenie je.
Podľa mňa je to v súčasnosti prežitok. Hyperrealistická maľba má význam a svoje miesto, keď sa ňou zobrazuje niečo, čo nejde odfotografovať alebo tak ľahko zdokumentovať, je skvelým nástrojom pre klamy a veci nad bežnou realitou. Ale robiť takto niečo, čo je získateľné za pár minút inou technikou je dobré jedine na tréning kresby.
to "umenie, alebo také niečo" je vcelku výstižné. z toho termínu mi je niekedy už nevoľno, navyše je dosť neurčitý, nie som spôsobilý sa k tomu vyjadriť
k hyperrealistickej maľbe (často vlastne robenej airbrushom, čo ju akosi oprosťuje od maliarskeho gesta a umožňuje detailnejšie prevedenie, akúsi odľahčenosť, čistotu) by som napísal asi toľko, že na jednej strane s vynálezom a implementáciou technických obrazov (fotografie) do spoločností sa stalo to, že maliarstvo začalo hľadať iné spôsoby zobrazovania /preč od figuratívnosti/, čo mi príde ako tá najzmysluplnejšia cesta dodnes,
na druhej strane, to, aby niečo dávalo zmysel (v lineárnom, historickom ponímaní) vôbec nepokladám za prioritu; nech si tvorí kto chce, čo chce a je fajn, kým sa o tom dá nejako baviť bez toho, aby sa hneď skĺzlo k tej základnej fascinácii iluzívnym, "fotorealistickým"
@eutanazia zaujímavý chlapík, čo je to za štýl, ktorým to robí?
Ha,akurát dnes som si pozerala také tvorby čo gúgl ponúka a snažila som sa prísť na to o čom to vlastne je... a stále to mňa pôsobí ako "Nó tak to už hej ten človek musí mať kurva trpezlivosť zmysel pre detajl a prax!" Ale jediné čo to somnou spraví je to že ma to šokuje ale! krátko dobo hneď sa z toho spamätám.Mňa obraz osloví keď má atmosféru keď sa ňom farby rozprávajú s maximálnym porozumením,keď spolu vychádzajú ikeď stále to na prvý pohľad vyznieva ako haky baky.Skrátka chcem vidieť v tom chaose poriadok.Čím viac expresívnejšie tým lepšie ale to už zachádzam do mojich chutí.Lajkovi pri hyperblabla padne sánka napadne ho niečo ako "to akó!čožé,čosííí..." Myslím si že hodinami sústavného odpozorovania a driny by bol aj oný lajk schopný stvoriť niečo také ide mi to o to že je to v podstate len kopírovanie síce ultragigamega kopírovanie ale kopírovanie... či to je umenie si nedovolím povedať,porovnávať lebo dnes sa za umenie považujú i vygrcané,vycikané farby na plátno.Skôr by to chcelo rozhovor s hyperrealistom čo tým sleduje.Koniec koncov možno by to dokázal ktokoľvek no málo kto by vydržal do cieľa a tým to zrejme bude...Och je toho kvantum aby sme mohli dôjsť ku konečnému racionálnemu záveru Ak sa to dá vôbec.Aj toto moje vyjadrenie stojí za riť
mne sa to strašne páči. ako niekto si môže vravieť čosi o abstrakcii alebo foťákoch, ale umenie je o tom robiť niečo fakt dobre, a mať hentak premakaný cit v ruke je podľa mňa kurva umenie
Áno považujem , chcela by som vidieť koľko ľudí by niečo také vedelo reálne nakresliť. Na to treba mať cit. Je to babračka.
Každú jednu vrásku, každý záhyb na koži, každý tieň presne trafiť, to nie je len tak.
Ja si myslím že je to určite umenie a veľmi sa mi to páči.
Určite to viac ocením ako nejakú machuľu ktorú nazvú abstrakciou.
každopádne v umeleckom diele je len alebo prevažuje estetická funkcia, pod umeleckým dielom si predstavím predmet, vec ktorá okrem svojej materiálnej podstaty odkazuje na niečo iné, je ""metaforou""
špecifikujem to aj tak, že autor do toho vloží niečo svoje, čo je aj síce v podobe replík ale v presných kópiach nie, o ktorých tu je reč
a ťažko sa generalizuje čo je a čo nie je, možno sa to ani nedá, ale snáď si môžem azda utvoriť názor o tom, prečo také veci považujem za naozaj skvelé ale nie za umelecké diela
a ak sa mýlim, alebo máš nejaký dotaz, skús hovoriť priamo, bez zbytočných otázok prečo, ako.. alebo aspoň hneď po takej reakcií odôvodniť vznik svojich otázok. Tento alpynusovský typ konverzácie veľmi neobľubujem, obzvlášť po tom, že po každej takej reakcií mám len dojem že si dotyčný človek potreboval len štuchnúť, sledovať moje ďalšie komentáre etc. len aby z toho vyrobil akýsi konečný prekrútený bullshit myšlienkových pochodov, a potom vzápätí len moje počudovanie na čo to všetko bolo dobré
to len toľko, šetrí to čas, ak máš niečo, prečo si myslíš že sa mýlim, sem s tým ja to rád prijmem a ponaučím sa (koniec koncov aj toto vyššie tvrdenie som vyslovil len na základe toho, čo som ako tak pochopil v škole... čiže)
a tým všetkým nemyslím že tých ľudí čo to vedia neobdivujem, ja len tak trošku chcem nazrieť aj do hĺbky za šikovnosť a pri takých dielach sa neponáram príliš hlboko
to ako s písaním, môžem mať dobrú štylistiku, vetné konštrukcie, mať dobrú slovnú zásobu ale ak tými slovami neopíšem nič, len ich poskladám do hocijakých viet - tak toto nerobí z textu umenie (podľa mňa)
ako ale ak sa mýlim tak v pohode, ja to neštudujem ani o tom nečítam celkovo, len to je môj laický názor
@poke
ide o toto:
tvrdenie "nie sú to umelecké diela" je ultra prísne a deklaratívne, pričom však ide o veľmi vágny pojem a tak ma zaujímalo, čo teda pre teba reprezentuje.
nič navyše. iba ma to zaujímalo. nič navyše. a ešte raz:
iba ma to zaujímalo. pre zaujímavosť! zaujímanie sa, aby sa jeden niečo dozvedel.
zdá sa mi to dosť priame;
odkázať na definíciu pojmu, ktorá sa rozbieha do desiatok, ak nie stoviek, ak nie tisícok ďalších možných vetiev významov (z ktorých mnohé by na práce toho tvorcu pasovali) sa mi naopak ako priame nezdá.
takže umelecké dielo musí
1. byť predmet alebo vec (nemôže ísť napr. o tweet)
2. mať estetickú funkciu (čo to je?)
3. odkazovať na niečo iné (čiže ""autoreferenčné dielo"" nesmie jestvovať ani vznikať ani nič takého)?
Môj osobný názor je taký, že nepovažujem hyperrealizmus za umelecký prejav. Je to vlastne ako ,,akademická maľba". Sú na to postupy, môže sa to naučiť každý, kto je obdarený veľkou dávkou trpezlivosti a pozorovacieho talentu. Osobne považujem za oveľa väčšie umenie hoc aj monochromatickú Modrú od Yvesa Kleina, kde je na štvorcové plátno pokryté súvislou farbou modrej. V takomto umeleckom prejave-uviedla som len jeden príklad, z pohľadu laika existuje oveľa viac ,,absurdností-vidím oveľa väčší zmysel, ako v prísnom a analytickom napodobňovaní videnej skutočnosti, ako to môžeme vidieť v hyperrealizme. Proste bez invencie
s tými pyjonýrmi readymade (mimochodom, bol až jeden) si nie som celkom istý (či to nie je náhodou práve upozornenie na spomínanú estetickú funkciu, potenciál akéhokoľvek objektu niesť túto funkciu atď., i keď vtedy asi nikto tento termín nepoužíval), ak sa mi bude chcieť, zajtra ešte zareagujem na celé totok
zaujímavý postreh, áno Duchamp samozrejme poukazoval aj na toto, ale predovšetkým rozvíril diskusie o tom, čo to vlastne umelecké dielo je. Ten jeho kúsok s pisoárom by mal poznať každý človek, ktorý sa aspoň trochu zaujíma o tieto témy.
@thrwtchr neviem čo je to za štýl, robí to normálne guličkovým perom, tým "štýlom" čo som sa vyjadrila v @6 som myslela skôr že to robí takto vo veľkom a super
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
ja sa sama o to snažím. ale nie preto, že by mi chýbal 'subjektívny pohľad na skutočnosť', ale že čím presnejšie to je, tým viac sú zákazníci spokojní. dokonca som mala už aj takých puntičkárov, čo im vadilo ak niečo bolo na nakreslenom obrázku posunuté o milimeter.
a napr. nepovedala by som, že » www.juanfranciscocasas.com/en/galeria... toto neni umenie iba preto, že je to robené podľa fotiek. mne sa to páči a keď to niekto robí štýlom ako tento chlapík, tak to podľa mňa umenie je.
k hyperrealistickej maľbe (často vlastne robenej airbrushom, čo ju akosi oprosťuje od maliarskeho gesta a umožňuje detailnejšie prevedenie, akúsi odľahčenosť, čistotu) by som napísal asi toľko, že na jednej strane s vynálezom a implementáciou technických obrazov (fotografie) do spoločností sa stalo to, že maliarstvo začalo hľadať iné spôsoby zobrazovania /preč od figuratívnosti/, čo mi príde ako tá najzmysluplnejšia cesta dodnes,
na druhej strane, to, aby niečo dávalo zmysel (v lineárnom, historickom ponímaní) vôbec nepokladám za prioritu; nech si tvorí kto chce, čo chce a je fajn, kým sa o tom dá nejako baviť bez toho, aby sa hneď skĺzlo k tej základnej fascinácii iluzívnym, "fotorealistickým"
@eutanazia zaujímavý chlapík, čo je to za štýl, ktorým to robí?
@1 snáď vypukne!
@poke čo je umelecké dielo?
práve si nejakú vlastnú definíciu vytvoril, nejakou sa teda riadiš, keďže sa vymedzuješ/protirečíš tej super všeobecnej na wikipédii
a preto sa pýtam
Každú jednu vrásku, každý záhyb na koži, každý tieň presne trafiť, to nie je len tak.
Ja si myslím že je to určite umenie a veľmi sa mi to páči.
Určite to viac ocením ako nejakú machuľu ktorú nazvú abstrakciou.
každopádne v umeleckom diele je len alebo prevažuje estetická funkcia, pod umeleckým dielom si predstavím predmet, vec ktorá okrem svojej materiálnej podstaty odkazuje na niečo iné, je ""metaforou""
špecifikujem to aj tak, že autor do toho vloží niečo svoje, čo je aj síce v podobe replík ale v presných kópiach nie, o ktorých tu je reč
a ťažko sa generalizuje čo je a čo nie je, možno sa to ani nedá, ale snáď si môžem azda utvoriť názor o tom, prečo také veci považujem za naozaj skvelé ale nie za umelecké diela
a ak sa mýlim, alebo máš nejaký dotaz, skús hovoriť priamo, bez zbytočných otázok prečo, ako.. alebo aspoň hneď po takej reakcií odôvodniť vznik svojich otázok. Tento alpynusovský typ konverzácie veľmi neobľubujem, obzvlášť po tom, že po každej takej reakcií mám len dojem že si dotyčný človek potreboval len štuchnúť, sledovať moje ďalšie komentáre etc. len aby z toho vyrobil akýsi konečný prekrútený bullshit myšlienkových pochodov, a potom vzápätí len moje počudovanie na čo to všetko bolo dobré
to len toľko, šetrí to čas, ak máš niečo, prečo si myslíš že sa mýlim, sem s tým ja to rád prijmem a ponaučím sa (koniec koncov aj toto vyššie tvrdenie som vyslovil len na základe toho, čo som ako tak pochopil v škole... čiže)
to ako s písaním, môžem mať dobrú štylistiku, vetné konštrukcie, mať dobrú slovnú zásobu ale ak tými slovami neopíšem nič, len ich poskladám do hocijakých viet - tak toto nerobí z textu umenie (podľa mňa)
ako ale ak sa mýlim tak v pohode, ja to neštudujem ani o tom nečítam celkovo, len to je môj laický názor
ide o toto:
tvrdenie "nie sú to umelecké diela" je ultra prísne a deklaratívne, pričom však ide o veľmi vágny pojem a tak ma zaujímalo, čo teda pre teba reprezentuje.
nič navyše. iba ma to zaujímalo. nič navyše. a ešte raz:
iba ma to zaujímalo. pre zaujímavosť! zaujímanie sa, aby sa jeden niečo dozvedel.
zdá sa mi to dosť priame;
odkázať na definíciu pojmu, ktorá sa rozbieha do desiatok, ak nie stoviek, ak nie tisícok ďalších možných vetiev významov (z ktorých mnohé by na práce toho tvorcu pasovali) sa mi naopak ako priame nezdá.
takže umelecké dielo musí
1. byť predmet alebo vec (nemôže ísť napr. o tweet)
2. mať estetickú funkciu (čo to je?)
3. odkazovať na niečo iné (čiže ""autoreferenčné dielo"" nesmie jestvovať ani vznikať ani nič takého)?
tak zatiaľ a s pozdravom
s tými pyjonýrmi readymade (mimochodom, bol až jeden) si nie som celkom istý (či to nie je náhodou práve upozornenie na spomínanú estetickú funkciu, potenciál akéhokoľvek objektu niesť túto funkciu atď., i keď vtedy asi nikto tento termín nepoužíval), ak sa mi bude chcieť, zajtra ešte zareagujem na celé totok
fajn
ja som nepovedal, že mi máš priamo uviesť čo je umenie, ale že na mňa! máš priamo reagovať, vytknúť etc.
1. pod pojmom vec, myslím konkrétne aj abstraktné veci
2. proste má niečo vyvolať, nejaký pocit
3. neviem
hmm, tak teda ahoj