Zaujímal by ma názor mladého človeka na túto tému. Máme v škole prácu s touto témou a je viac ako jasné, že sa nedá jednoznačne povedať či je to správne, alebo nie a ani či je to po všetkých stránkach práv a povinností to správne. A preto ma zaujíma NÁZOR
Je to každého osobná vec. Nikto sa nedokáže vcítim do úlohy tej matky. Ja si myslím, že je to fajn tu mať tú možnosť, však kto chce, tak to využije, kto nechce, tak nie. Nie som za, aby niekto zakázal vec, ktorá sa ho netýka.
Potrat sa robil už strašne dávno, no bolestivo a rizikovo...
Cirkev je cirkev. Ak máš o tom písať ty, napíš svoj názor, ale aj druhý názor.
pretože keď sa už stane, že je dieťa na ceste a je jednoznačne nechcené, tak lepšie ukončiť jeho život skôr, ako si stihne uvedomiť, že vôbec existuje (teda kým je ešte len nejaký ten zhluk buniek a podobne), ako by malo žiť odvrhované a zanedbávané či s tým, že mu je dávané na vedomie, že je nechcené a na príťaž.
v podstate niečo ako @1 ... "nehoda" sa môže stať a nie každý má napríklad aj možnosti postarať sa o to dieťa, alebo ak je nejaké vysoké nebezpečenstvo, že to dieťa bude postihnuté alebo čo, alebo ak by ohrozil život matky...
Ženská by sa mala rozhodnúť a nemá jej do toho kto čo kecať. Jedine sa s ňou porozprávať a povedať jej čo a ako, skúsiť brnknúť na city, no isto jej nič nenakazovať. Si myslím, že hlavne katolícky kňazi - muži, ktorí nemajú potuchy o živote, hlavne o manželskom nie a už vôbec nie o pocitoch "obyčajnej" ženy, ktorá sa nevolá Mária a nerodila cez panenskú blanu, by do toho nemali tárať napríklad tým nešťastným, ktoré nejaký neger odchytí dajme tomu po ceste z práce, ošuká, zbúcha a teraz čo? Porodí mongoloidného a ešte aj negra! No božechráň!!! Spomienka na príjemný zážitok pri každom pohľade na ono decko grátis.
tak ako vravis neda sa povedat co je spravne... jedna vec je hlupa sestnastka kt. sa ozrala a urobila si decko a druha vec je zena kt. strasne dlho tuzi po bábätku konecne sa jej to podari ale dieta je chore a ohrozuje aj matku a ta musi ist na potrat....
Osobne sa my nepáči predstava zabiť dieťa ale je to lepšie než keď by malo nechcené prísť na svet a nemalo vytvorené podmienky. A myslím že keď sa necítia na to byť rodičmi radšej nech sa ich dieťa nenarodí.
1. Ak by som mala mat dieta necham si ho vziat, samozrejme vycitky svedomia a ten hrozny pocit ze som dala suhlas a este aj zaplatila za vrazdu nevinneho dietata...na druhej strane by som ho usetrila neskutocnych problemov bytia
2. Nikdy by som zakrok nevykonavala, nevedela by so s tym zit...je to proste legalna vrazda
3.Napriek tomu si myslim, ze zena ma pravo rozhodnut sa..je to lepsie ked to urobi profesional legalne ako porodit a odhodit alebo cielene padat zo schodov a tak ..stale vrazda
co...inac pytali ste sa na eutanaziu ci interupciu?
Som jednoznačne proti. Podľa mňa je to vražda. Dnes existuje niečo ako hniezdo záchrany ak je dieťa nechcené, takže tí čo tu tvrdia, že ho radšej zabiť ako by sa malo narodiť nechcené asi nemyslia na všetky možnosti.
každý, kto tu píše svoj názor, či už pre alebo proti ani sám nevie, ako by sa v danej chvíli zachoval....je iné pozerať a rozhodovať sa vo veci, ktorá sa nás netýka a iné je realita, ktorá sa nás týka....
nedokážem jednoznačne povedať, čo by som urobila v podobnej situácií ja, a dúfam, že sa do nej nikdy nedostanem....ale napíšem to takto: ak už by som sa do nej dostala bolo by fajn mať možnosť voľby....čiže nevidím zmysel v tom, že to niekto vehementne zakazuje, keďže je to kontraproduktívne, ako väčšina zakázaných vecí - robí sa to stále a robiť bude "na čierno"....
keby to spoločnosť akceptovala, bola by možnosť možno nejakej regulácie, keďže ženy by sa nebáli prísť so svojím rozhodnutím do nemocnice....neviem, všetko je to len o slove keby....
jedno však nechápem - veda pokročila, určité malformácie a deformácie sa dajú zistiť dosť skoro a vtedy lekár navrhuje interupciu - ja nechápem, ako ju niekto v takom prípade môže odmietnuť a čaká na zázrak....myslím, že v takom prípade by som asi neváhala, ale je to každého osobná vec, preto to neodsudzujem....
Žena sa má rozhodnúť sama, ona s tým bude žiť a nikto iný... Ja by som to nezakazovala, každý má právo rozhodnúť sa, niekedy je potrat tou lepšou voľbou
@emptiness tvoj názor je úplne na hlavu. Takže odteraz budú ženy chodiť na potrat, všetky zaradom, pretože hociktoré dieťa môže byť choré alebo postihnuté... To sa nedá predpovedať.
@cicinqa zázraky sa dejú. A nehovor mi tu o vede, pretože tá stále iba háda ako by to mohlo byť. Istotu však nemajú.
@emptiness stále je tu hniezdo záchrany, Je to vražda a je jedno v ktorom je mesiaci. Do tretieho mesiaca je to iba legálna vražda. A nie, nie je to náboženský pohľad, ja a cirkev nejde dokopy. Je to však pohľad človeka. Koľko žien dnes nemôže mať deti a mnohé z nich by dali milióny za to ak by si dieťa mohli adoptovať.
@adsy dobre ja ti to neberiem ... ale si predstav si že žena čaká dieťa a má silnu cukrovku ... a keby si ho chcela nechať nemôže ... aj také prípady sú ...
- nešla by som nikdy.Jedno dieťa mám tu a jedno v nebi.S tým čo je v nebi to bolo tak,že srdiečko nepracovalo správne od začiatku, aj tak som stále dúfala a verila, bolo mi v tej chvíli asi egoisticky jedno, či bude poznačené, nad tým som vtedy nerozmýšľala. vtedy som len chcela aby žilo.Keď sa premenilo na anjela , museli mi spraviť kyretáž,dali ma vtedy počkať pred sál, kde som z postele videla ako sa niekomu inému práve narodilo dieťatko. Thats life. Nie na všetky otázky dostaneme v živote odpovede..
-je to rozhodnutie každej ženy, lebo ona s tým rozhodnutím bude celý život žiť a obhajovať ho sama pred sebou i pred Bohom.Ja jej môžem povedať svoj názor, že prečo si myslím, že to nie je správne,ale rozhodnúť sa musí ona.
- keď som praxovala na gyn. bola tam 1 izba do ktorej sa dávali ženy , ktoré šli na tento zákrok.Pamätám si jedno dievča, ktoré prišlo úplne rozhodnuté, nemalo čo riešiť. Keď ju doniesli zo sálu, šla som k nej.
načo by povedala staničná sestra "čo sa o ňu staráte ?o takú čo si dá decko vziať?už vás tam nechcem vidieť "
šla som za ňou, a vypočula si najhorší plač svojho života. "moje dieťa, moje dieťa"
- je miľúto všetkých , čo museli túto udalosť prežiť a všetkých, ktoré sa pre ňu museli rozhodnúť. Aj tých, ktoré sa tak rozhodnúť chceli, lebo ja neverím, že ženu to nemôže bolieť.
@emptiness ak by ho žena nedonosila tak to je už o inom alebo ak by ju to zabilo. Zas život za život tiež nie je žiadne riešenie. Ja hovorím o zdravých ženách čo idú na potrat a dôvod na to prakticky nie je, iba ak ich strach a zbabelosť. Neuvažujú o všetkých možnostiach, ktoré dávajú šancu aj dieťaťu a pritom nezasiahnu do ich života.
@quixinka ja poznám ľudí to si osvojili postihnuté dieťa tak toto mi netvrď a poznám aj takých čo by to spravili, pretože každý má právo na šancu žiť. Je to zriedkavé takéto osvojenie, ale nie nemožné.
kazdy kto sa tu odvolava na hniezda zachrany, tak by mal vediet, ze podla EU hniezda zachrany porusuju pravo dietata vediet mena jeho rodicov...alebo nieco podobne...takze preco sa ludia s vysokymi moralnymi hodnotami nepozru aj na tento fakt?
a nie je to vrazda...proste nevidim dovod bojovat za prava na zivot blastuly...
ale je to kazdeho osobne rozhodnutie... ani ja nie som bezvyhradne za, ale niekedy je to asi to najlepsie rozhodnutie...
@adsy tak fajn, mozno 1 z 1000 tych, ktorí uvazuju o adopcii by si vzali postihnute dieta.. a co tie ostatne? nie iba v slovenskych podmienkach sa da tazko hovorit o kvalite zivota pre taketo deti.. podla mojho nazoru je ovela nezodpovednejsie priviest na svet tazko chore alebo postihnute dieta a zbavit sa ho, ako ist na potrat..
@quixinka postihnutie dieťaťa aj tak nie je zjavné do istého mesiaca vývinu, takže toto je zbytočné riešiť. Aj ťažko postihnutým ľuďom sa rodia zdravé deti a úplne zdravým zas postihnuté. A aj takéto deti majú na Slovensku šancu na kvalitný život.
@miro016 áno EU namieta, ale opýtam sa ťa čo je horšie. Priviesť na svet dieťa a dať mu šancu na život daním ho do hniezda záchrany alebo ho zabiť ešte pred pôrodom? Alebo ho zabiť po pôrode odhodením niekde do kontajnera? Ja osobne akceptujem názor EU, ale stále je to iba názor. Ja sa na to pozerám inak: Šanca na normálny život alebo názor či má takéto dieťa vôbec právo na život? Prečo EU nie je proti potratom? Pretože ak sú proti hniezdam záchrany tak tým ohrozujú životy týchto detí. Je lepšie hniezdo záchrany alebo možnosť, že matka dieťa po pôrode prosto zabije a odhodí? Pozeraj sa na to zo všetkých uhlov pohľadu.
Wow, sledujem, že sa tu rozbehla dosť veľká diskusia. Tak ešte raz ... Názor má každý iný na túto vec (zákrok). Mňa zaujímal názor nie rozbroje.
S väčšinou súhlasím. Je to rozhodnutie matky. A tak ako tu už niekto písal ide o to, že samozrejme neobhajujem "vraždu" zdravého človiečika ani proste nejaké výkyvy nálad pubertáčok, len proste preferujem názor, že ak je ta baba raz znásilnená je dobré mať aj takú možnosť. Ani toto nikto z Vás nezažil tak sa teraz nedá riešiť či je to múdre alebo nie je. Proste v danej osobe sa toho musí tiež veľa odohrávať aby sa takto rozhodla. A nemusíme si klamať, po psychike človeka je dosť ťažké zmieriť sa vôbec s činom čo sa stal, nie to ešte vychovávať to dieťa a každý deň sa na neho usmievať a podporovať ho v jeho zdravom vývoji. Tu by sa daná osoba mohla rozhodnúť nasledujúco. Áno stalo sa to a to, nikdy sa s tým nezmierim, ale už teraz je to človek, z ktorého vychovám niečo lepšie ako bol "otec". (K tomuto sa nemôžem vyjadriť lebo je malé percento, že by to takto skončilo) Alebo, toho bastarda nenávidím a tak sa zbavím aj tohto bremena. (Toto je samozrejme pravdepodobnejšie, ale nie len že jej riadne dobabre celý život znásilnenie, ale aj sám zákrok.)
K vyjadreniu o hniezdach záchrany. Predstav si žiť celý život v domove, to dieťa dosť trpí už len tým, že "moji kamaráti majú ocka aj mamku a ja mám opatrovateľky", ale zase je to individuálne.
Musíme brať do úvahy, že takmer na všetko sa dá oponovať a tak nemá význam dohadovať sa tu o tom ako čo je mňa zaujímal názor, nechcela som rozvadiť celý BIRDZ. Každý človek je individuálna osobnosť. Má svoje myslenie, následne svoje názory a myšlienkové pochody. A tak nemá význam odsudzovať danú osobu.
Nezažila som to, je ťažké vyjadriť sa k tomu ako by som sa zachovala ja. Je to o skrate, s ktorým budeš žiť ty. Na tebe je rozhodnutie. Pri rozhodovaní by ťa nemali ovplyvňovať názory iných. Fakty a skúsenosti určite. Pekný deň
kazdy kto podporuje interupciu by sa podla mna ani nemal narodit len si predstavte ze to by sa stalo aj vam moje pravidlo ži a nechaj žiť a kazdy kto zit nenecha si zasluzi zomriet
@adsy toto je vecna tema na birdzi... ty nezmenis moj nazor, ja nezmenim tvoj (ani to nechcem), len to uzatvaram tym, ze je spravne mat moznost rozhodnut sa a keby som ja vedela, ze moje dieta by malo po narodeni trpiet nejakou zavaznou chorobou alebo postihnutim, tak si ho necham vziat.. niekto by nevedel zit s predstavou, ze zabil svoje dieta, ja by som nevedela zit s tym, ze by som ho odsudila na zivot na lozku a dozivotnu opateru..
@madnesshouse je to pekné pravidlo, ale nevieš sa vžiť do tej osoby, čím si prešla. Podľa mňa ak je to nechcené dieťa je dosť smutné, ak by ho mala nechať žiť a celý jeho život by ho nenávidela. Alebo ak by ho dala do domova a on vyrastal bez rodičov, lásky a bez všetkého. Skús sa zamyslieť čo pre teba robia rodičia čo všetko hmotné aj nehmotné ti dávajú a teraz si predstav, že nič z toho by si nemal. Nemal by si úsmev a slzy šťastia za prvé slovo, krok. Nič
@quixinka súhlasím. Nemalo tu ísť o výmenu názorov. Malo ísť o prednesenie svojho názoru a následného vysvetlenia prečo to tak berieš. Ale aj tak si myslím, že to zatiaľ funguje a len si vysvetľujete a odôvodňujete svoje názory. Takže sa táto námietka čiastočne zamieta. Tak ako on má právo mať názor a stáť si za ním, tak máš to isté právo ty ... dôležité je nedať sa ovplyvniť
či je dieťa zdravé, či má predpoklady na mentálne či fyzické vady, je to stále len vražda...pretože ak sa na to pozriem z inej perspektívy, aj zdravé dieťa, či už staršie alebo mladšie, môže prísť k úrazu, kde mu môže ostať poškodenie...a otázka znie- zabijem ho, aby sa netrápil??
toto je len o pohodlnosti a nezodpovednosti rodičov..
a keď sa na to pozriem z uhlu ženy..ostanem tehotná, a teraz alebo pre vlastné pohodlie, alebo pre skorý vek, alebo pre predpoklad vývojovej vady na plode- dieťati ..podstúpim interrupciu.. ok
ale koľko z ľudí vie, aké je ťažké otehotnieť po interupcií? že ostáva riziko poškodenia organizmu ženy?
a som vlastne ochotná, podstúpiť riziku, že raz sa vydám, budem šťastná a nebudem schopná mať vlastné dieťa pre nejakú nedbanlivosť z predošlých čias??
ja by som to zakázala, takisto ako nechcú povoliť ani eutanáziu...Pretože oboje by sa dali nazvať vraždou, oboje majú defacto rovnaký základ...a to smrť. a je jedno či človeka, alebo plodu
POZOR! @vefi89 ideš porovnávať eutanáziu a interrupciu. To sa môže zvrhnúť na ďalšiu ostrú výmenu názorov. Eutanázia je v konečnom dôsledku len urýchlenie smrti. Zvažovalo sa o tom, že by to malo byť voliteľné. Teda ak si ochotná, že ak by boli komplikácie, ťažké ochorenie kedy vlastne už ide len o TRÁPENIE, tak máš v karte, že áno chceš podstúpiť ak tm odchádzajú činnosti dôležitých orgánov. Ak si proti samozrejme to máš tiež všetko v karte. JE TO TVOJE ROZHODNUTIE. Pri interrupcií to nie je rozhodnutie dieťaťa, ale jeho matky ta to prosím neporovnávaj. A ďalej. Predstav si, že si bola znásilnená. Ty ako fanúšička názoru INTERRUPCIA = VRAŽDA si dieťatko veľkodušne necháš. Dokázala by si s tým žiť?
So zvyškom súhlasím. Interrupcia bude mať dosť veľký zásah aj do psychiky aj do celého organizmu.
Podľa mňa je to slobodné rozhodnutie každej ženy. Nikto nevie, aký bol dôvod toho, prečo bola na interupcii. Nemôžem povedať, či som za, alebo proti, pretože som sa v danej situácii neocitla. Bolo by to pokrytecké vyjadriť sa pozitívne či negatívne, keďže netuším, ako by som sa zachovala ja.
@storm8 nech k tomu dôjde ako koľvek, myslím k tomu otehotneniu..
to dieťa má právo žiť. radšej ho donosím, porodím a vzdám sa ho- adopcia, hniezdo záchrany, ako ho usmrtiť..
pretože ako som písala, riziko, že by som viac ostala neplodná je príliš veľké, a žiaľ v tomto prípade neliečiteľné..
a na Ďalšej strane, koľko manželov nemôže mať deti, tak prečo nedať radšej na adopciu?
pokiaľ má dieťa vývojovú vadu, akéhokoľvek charakteru, tak si myslím, že má tiež právo na život..
keď si vezmeš, že z amniocentézy má 40% žien pozitívny nález, a narodí sa im zdravé dieťa? ani tie vyšetrenia nie sú 100%. a to si treba uvedomiť...a pokiaľ by aj malo poruchy charakteru ako si písala, srdce, obličky a ostatné životu dôležité orgány... nedala by si mu šancu na život? čo ak by to bolo liečiteľné?
a s tou interrupciou máš pravdu, žťe sa môže zvrhnúť prudká výmena názorov...
ale koľko ľudí je nesvojprávnych?? keď mám ťažké štádium choroby a štopú ma silnými liekmi, automaticky je za mňa zodpovedný niekto iný...a má to veľa spoločného.. teda podľa mňa
@vefi89 my sme sa nepochopili, to bolo k eutanázií.
K interrupcií bolo toto "Pri interrupcií to nie je rozhodnutie dieťaťa, ale jeho matky ta to prosím neporovnávaj. A ďalej. Predstav si, že si bola znásilnená. Ty ako fanúšička názoru INTERRUPCIA = VRAŽDA si dieťatko veľkodušne necháš. Dokázala by si s tým žiť?
So zvyškom súhlasím. Interrupcia bude mať dosť veľký zásah aj do psychiky aj do celého organizmu."
Nemám skúsenosť. Neviem ako by som reagovala. Čo by sa vo mne odohrávalo. NEZAŽILA som to. Predpokladám, že ani ty a tak nevieš čo prežíva tá znásilnená ak sa takto rozhodne. Znásilnené ženy, dievčatá, slečny sa cítia pošpinené. Ako nejaký stredobod pozornosti, že "Ty si tá poškvrnená" Donekonečna si vyčítajú každý krok. Nemôžeme ich súdiť. Ani ich rozhodnutia. V konečnom dôsledku. Ona s tým bude žiť
no ja sama som bola znásilnená v 12-tich rokoch... s tým pošpinením máš pravdu, našťastie pre mňa to nemalo žiaden iný dopad okrem toho psychického..
len teraz si zas neviem predstaviť, s čím by sa žena vedela skôr vyrovnať.. či s tým, že mám dieťa pod srdcom neviem s kým,či s tým, že som mu vzala život.. úder a zásah na psychiku to dá z každej strany.
ale jednoznačne som názoru, nech dôjde k tehotenstvu akokoľvek, a nech sa plod vyvíja akokoľvek, treba mu dať šancu na život..
@quixinka musím protestovať, pretože neexistuje vyšetrenie, ktoré by ti na 100% povedalo, že dieťa bude postihnuté. Lekári sa mýlia, častokrát. Mám s tým osobné skúsenosti čo sa týka omylov lekárov.
neuznavam ziadnu vyhovorku pre potrat, mozno okrem znasilnenia... ale to ja na kazdom osobitne. ja osobne by som si nedala vziat dieta ani v pripade, ze by som vedela, ze bude mat napr. downov syndrom alebo nieco take. ved oni za to nemozu a maju pravo zit, tak ako my vsetci ostatni
@mm47 a prečo si myslíš že len ona si mala dať pozor?
poznám ženy ktoré nechcú brať antikoncepciu alebo si dávať nejaké telieska do tela, čo treba aj chápať lebo je to zásah do ich organizmu.
no a v takomto prípade je zodpovednosť práve vyššia na mužovi. no a teraz napríklad žena otehotnie, muž sa otočí chrbtom že on nič a čo teraz? stále je len ona tá piča?
už len čo ženu obráni slovo, že nechce antikoncepciu? ok.... aj keď kondóm nechce... tiež ok... tak prečo je natoľko pridrbaná, že si neráta plodné a neplodné a tie tri dni v mesiaci sa zdrží radšej?
však to je na hlavu postavené...
poďme šukať, narobme deti a potom ich pobime, lebo sme ich nechceli...
každý jeden si musí niesť zodpovednosť za svoje činy... a je to neospravedlniteľné chovanie z oboch strán, pokiaľ k niečomu takému dôjde
@vefi89@mm47 jasné zhoďme všetkú zodpovednosť na ženu a bude to OK. veď keď nechce do seba pchať tabletky (a pod.) tak nech nerozťahuje nohy kým nebude chcieť mať dieťa. veď mi ju len nazveme že je frigidná alebo zo 16.storočia a budeme naďalej hrdý muži bez zodpovednosti.
@egon ako ja nechápem...tiež som žena...aký máš s tým problém ako?
nemá byť uvedomelá, keď sa do niečoho púšťa?? nepísala som tam o rátaní plodných a neplodných dní?? to je problém, tri dni v mesiaci sa zdržať? alebo je problém s kondómom?
tak ako sorry, pokiaľ je nejaká žena toho názoru čo ty, a nechce ochranu (či tabletkovú, či prcáky) a nerešpektuje tri dni v mesiaci, tak nech si dá podviazať vajcia...
pretože ona musí byť žiaľ v tomto prípade tá uvedomelejšia a musí rátať s rizikom..
tak nech nám teraz jebú deti a potom chodia radovo na potraty, však čo už len také decko môže vedieť a nohy rozťahuje i tak..
@vefi89 aký mám s tým problém? veľmi jednoduchý zbavovania sa zodpovednosti. neboj všimol som si že si žena, a keď máš pocit že všetká zodpovednosť má byť na tvojich pleciach, tak nech sa páči.
to či chce ochranu alebo nie nie je také jednoduché, nastáva tu ešte aj otázka či môže, nemyslíš?
a o tom je... detí píšeš ty a nie ja, ja som ani v jednej mojej reakcii nepísal o veku. a ak by ťa to zaujímalo, môj názor je taký že pod 18 rokov by ľudia mali na sex akurát tak myslieť a nie ho vykonávať
Interupcia, čiže umelé prerušenie tehotenstva je..kontroverzná téma o ktorej sa už mnoho písalo, diskutovalo... Má odporcov aj prívržencov, pričom jedna strana háji záujmy embrya druhá zasa záujmy ženy/dievčaťa.. Otázka: Môžeme považovať embryo za plnohodnotnú živú bytosť hodnú ochrany alebo je to len beztvárna masa, ktorá nejaví známky života?
@daltonofhonor presne, má priaznivcov aj odporcov. Podľa všetkého by sa embryo malo považovať za bytosť. Možno nie plnohodnotnú, čo príde časom, ale bytosť hodnú ochrany určite. Neviem. Do určitého času to vlastne necíti, nemyslí, nevníma
@mizoyka ja to akceptujem, ale môj pohľad na vec to ak tak nezmení. Ja by som nechcel dievča, ktoré je schopné ísť na potrat, pokiaľ tam nie je zdravotné riziko, že má maličkú šancu donosiť alebo väčšie riziko, že zomrie pri pôrode.
popravde, myslim, ze moznost volby by tu mala byt.....ale moj osobny pohlad....interupcia naozaj v nevyhnutnych pripadoch, ked tehotenstvo moze ohrozit zivot matky alebo plodu, prip. este to znasilnenie...ale neberiem interupciu z pohodlnosti...lebo bohuzial, niektore si mylia pojem interupcia a antikoncepcia (asi chybaju zakylady sexualneh vychovy)....o to viac to mozem povedat, elbo som matka.....to vase embryo ma v 9 tyzdni uz srdiecko, nohy, rucicky, videla som svoje dieta a ked si predstavim, ze by som ho mala zabit.....nie!.....z toho embrya je clovek, krasny nadherny clovek
@egon ale zas si nečítal dobre a dokonca?? prečo si teda neráta plodné a neplodné dni? dá sa to jednoducho, bazálna teplota, dĺžka krčku, výtok... je toho dosť nemyslíš? keď raz viem, kedy mám ovu, tak deď pred a deň po netoto..nie náhodou?
pozri sa, ja mám jedno plánované dieťa, antikoncepciu nemôžem (nie nechcem) kvôli trombóze a arytmií, a predsa mám len jedno dieťa... a manžel si rozhodne ppozor nedáva.. nie že by nechcel, ale jednoducho nemusí, lebo viem rátať...
@kokosovyorech tiez som si to myslela kedysi, ked som bola v tvojom veku, no fotka tvojho dietata na ultrazvuku ta presvedci o niecom inom, ja som tam teda rozhodne zhluk buniek nevidela, ale cloveka!
žena, ktorá si dá dobrovoľne zabiť človeka v sebe, nieje hodná žitia... keď je už taká pridrbaná a nezodpovedná že sa nevie postarať ani o dostatočnú ochranu pred otehotnením, tak nech to decko aspoň porodí a dá do domova... je to vražda, byť po mojom, oko za oko, zub za zub...
preco sa toto vobec riesi? je to osobna vec kazdej zeny... a co napr. znasilnenie? chcela by som vidiet s akou radostou by bolo nosene a vychovavane to dieta...
@azodariana bolo to tu niekoľkokrát spomínané. V názve je jasne položená otázka, že aký je VÁŠ názor ... Tu nebolo treba riešiť iných ľudí a ani to nebolo v pláne. Večer sa to tu nejak zvrhlo... No nakoľko ma každý právo na svoj názor nemá význam presviedčať ich o inom. Je skoro to riešiť ... ak si tým neprešli nevedia pochopiť to znásilnené dievča. A chalani tuto to chápať odmietajú a všetko hádžu na krk nám. No mňa zaujímal názor a každý má právo na ten svoj ... aj keď tome sem - tam oponujeme
nesúhlasím s interrupciou...proste aj keď je žena znásilnená nevidím dôvod, aby si dala zabiť dieťa, ktoré je v tom úplne nevinne, ono za to nemôže, ako bolo počaté..
@egon Súhlasím,obaja majú rovnakú zodpovednosť,nie je všetko len na pleciach ženy.Aj chlap by sa mal uvedomiť.
@vefi89Pozn ám aj prípady,kedy žena nebrala antikoncepciu,pretože jej nerobila dobre,vyskúšala viacero druhov a ani jedny jej nesadli.A chlap bol natoľko sprostý,že odmietol kondóm.A niekedy sa ani rátať plodné a neplodné dni nedajú.Napríklad ja to nikdy neviem,mám tak rozháraný cyklus,že nikdy absolútne netuším,či mám plodné alebo neplodné dni. Ale trochu som odbočila,podľa mňa zodpovednosť by mala ležať na pleciach oboch partnerov.Ako napríklad v tomto prípade,čo som ti napísala.Je žena tá sprostá,ktorá nemôže brať antikoncepciu,lebo jej nerobí dobre? Nie.Jednoznačne pochybil chlap odmietnutím kondómu. Viem,čo na to odpíšeš.Že potom s ním nemala spať.Ale preboha,všetci sme len ľudia,každý má občas sexuálne chute a niekedy je ťažké s nimi bojovať a zdržať sa...
Ale s interrupciou nesúhlasím. Teda sú okolnosti,kedy áno.Napríklad pri znásilnení som jednoznačne za možnosť voľby. A ešte možno ak by moje dieťa malo byť postihnuté.To si však neviem predstaviť,keďže v tejto situácii som sa ešte neocitla...A zabiť svoje vlastné dieťa len preto,že sa to stalo práve jemu...Vr,nedokázala by som s tým žiť.
Raz sa ma mama pýtala: "A čo by si urobila,ak by si bola tehotná?" Z jej slov som vyrozumela,že by som nemala inú možnosť ako ísť na potrat. Lenže to by som potom mohla ísť rovno odstreliť aj seba. Nie,prečo by som mala zabiť SVOJE dieťa len kvôli SVOJEJ hlúposti?! Nie.
A čo sa týka žien,ktoré idú na interrupciu len kvôli tomu,že chcú mať kariéru a dieťa im v tom bráni-na tie mám len jedno slovo.Piče.
@wicki máš pravdu svojím spôsobom, ale existuje napr. aj prerušovaná súlož..
ja som mala pred tehotenstvom tiež rizhádzaný cyklus, ale vedela som presne kedy je ovulácia.. riadne si to prelistuj na internere, a každé ráno si zaznačuj do kalendára vždy min. dva údaje.. a vždy o tom istom čase. (najl. je bazálna teplota a krčkok) ..takisto žena vie, kedy má "výtok" a pokiaľ budeš toto merať po dobu aspoň troch mesiacov, každé ráno o tom istom čase, budeš vedieť presne aj bez výpočtov, kedy máš ovuláciu...
inak s tebou celkom súhlasím, len ešte by som svoj názor dodala, a to, v žiadnom prípade nie interrupcia. menšie zlo je dieťa donosiť a dať na adopciu, resp. do spomínaného hniezda záchrany..
a to, či bude dieťa postihnuté nikdy nie je isté, nakoľko aj amniocentéza, aj sono podáva skreslené informácie a vyššie som to písala tiež, že 40% žien, ktorým vyšla pozitívne amnio donosili zdravé dieťa.. kamarátka má ročného syna, a povedali jej v ťarchavosti, že bude mať rázštep chrbtice, odporúčali jej kyret, a ona povedala nie...A Dadkovi nič nie je, je plne zdravý...
@vefi89 No veď som napísala,že svoje dieťa by som nezabila.Len neviem,čo by som robila v tej situácii,ak by mi povedali,že má byť postihnuté,nemôžem dopredu predpovedať svoju reakciu,hlavne keď som strašná hysterka.No a prerušovaná súlož existuje,to máš pravdu,lenže aj vtedy môže žena otehotnieť.A aj v prípade plodných a neplodných dní,pretože spermie môžu prežiť v tele ženy aj dlhšiu dobu. Žiadny spôsob antikoncepcie nie je 100%. Ale ak to dieťa nechceme,tak je dobré sa aspoň nejakým spôsobom chrániť.
@adsy nuž pri niektorých postihnutiach sa veda nemýli,,,,ale to je nadlhšie a nechce sa mi to riešiť....v poriadku ja nepopieram, že zázraky sa dejú, ale porovnaj si štatistiku (ak je nejaká vedená) zázraky vs. splnené predpovede lekárov na základe vedy
Som zásadne proti. Je to podľa mňa vražda, či to je prvý mesiac, druhý, tretí... Existujú hniezda záchrany, pokiaľ bolo nechcené..Keď si to dieťa už spraví, nech si zato nesie aj následky. Možno by som bola za, keby mi dopredu povedia, že bude postihnuté. Niekto by sa s tým možno nevyrovnal, nemal by na to peniaze, nevedel by s tým žiť. V tomto prípade by som to možno podstúpila aj ja...Aj keď majú rovnaký nárok na život ako tí zdraví....
Je to vražda. Ak niekto nechce mať dieťa nech si dáva sakra pozor alebo nech nesexuje vôbec. A keď sa náhodou "šmykne", tak aspoň vidí, že to nemala robiť, ak nato nieje pripravená. Iná vec je znásilnenie. To sa dá tolerovať.
@1keepsmiling1 toto sa mi zdá kus odvážny komentár. Teda ak to dobre chápem, ak by raz bola znásilnená alebo proste veľmi mladá a "stalo sa", tak si proste zásadne proti lebo je to bytosť a má právo na život. Ale v prípade, že je dieťa choré tak si schopná podstúpiť interrupciu? Nezdá sa Ti to kúsok sebecké k takému to komentáru? Aj to choré dieťa má právo žiť už ak rozpitvávame tvoj postoj k tejto veci. A aj pre tie deti je tu hniezdo záchrany.
ja nemám nič proti...neviem čo je koho po tom ako sa tá matka rozhodne...a to dieťa o ktorom sa tu tak hovorí pritom vobec este dieta nie je, je to len nejaký zhluk buniek, ktory nevnima, neciti bolest. Samozrejme ak to je uz po 12. tyzdni (aj o tom som uz pocula) tak je to horšie ale vždy je lepsie dieta nemat ako mat a nechciet ....ale v žiadnom prípade TO NIE JE VRAŽDA je to len slobodná voľba, ktorá ma konečne miesto na svete
@storm8 napísala som, že ak je postihnuté a tí rodičia by nemali peniaze alebo niečo podobné...niektorí by možno nemali na to srdce (alebo jak to napísať) dať také dieťa do hniezda záchrany...a znásilnenie som tam ani nespomínala, takže nechápem čo riešiš...
Napísala si, že si zásadne proti lebo je to vražda (zásadne - berieme do úvahy všetky možnosti až na ...) ... ale ak by malo byť postihnuté si za? .... V prvom rade môžme súdiť len svoj vlastný názor. Takže nejak tu nebolo potrebné byť za alebo proti ... aj tak s tým nič neurobíš
V druhom. Naše zdravotníctvo na tom nie je až tak dobre aby vedeli odhadnúť ako a čo. (Skúsenosť, kedy sa dieťa "liečilo" ako nádor pretože lekár sa "pomýlil" ...) Takže dieťa nemusí byť vôbec choré ani postihnuté. V tom prípade to vražda nie je? Ak je postihnuté alebo nejak choré, tak nemá právo na život?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
107 komentov
Potrat sa robil už strašne dávno, no bolestivo a rizikovo...
Cirkev je cirkev. Ak máš o tom písať ty, napíš svoj názor, ale aj druhý názor.
pretože keď sa už stane, že je dieťa na ceste a je jednoznačne nechcené, tak lepšie ukončiť jeho život skôr, ako si stihne uvedomiť, že vôbec existuje (teda kým je ešte len nejaký ten zhluk buniek a podobne), ako by malo žiť odvrhované a zanedbávané či s tým, že mu je dávané na vedomie, že je nechcené a na príťaž.
A okrem toho je beztak už planéta preľudnená.
1. NIE JE to vražda
2. nikto nemá právo danej žene do jej rozhodnutia kecať a ani ju na základe toho súdiť
3. je to čisto jej vec
2. Nikdy by som zakrok nevykonavala, nevedela by so s tym zit...je to proste legalna vrazda
3.Napriek tomu si myslim, ze zena ma pravo rozhodnut sa..je to lepsie ked to urobi profesional legalne ako porodit a odhodit alebo cielene padat zo schodov a tak ..stale vrazda
co...inac pytali ste sa na eutanaziu ci interupciu?
pretože ak ona to dieťa nechce tak si ho buď dá zobrať alebo ako povedal @adsy dá ho do hniezda záchrany ...
a ak by malo byť to dieťa napr.: choré alebo postihnuté ... podla mňa je lepšie keď si ho dá žena zobrať ... než by sa malo na svete trápiť ...
nedokážem jednoznačne povedať, čo by som urobila v podobnej situácií ja, a dúfam, že sa do nej nikdy nedostanem....ale napíšem to takto: ak už by som sa do nej dostala bolo by fajn mať možnosť voľby....čiže nevidím zmysel v tom, že to niekto vehementne zakazuje, keďže je to kontraproduktívne, ako väčšina zakázaných vecí - robí sa to stále a robiť bude "na čierno"....
keby to spoločnosť akceptovala, bola by možnosť možno nejakej regulácie, keďže ženy by sa nebáli prísť so svojím rozhodnutím do nemocnice....neviem, všetko je to len o slove keby....
jedno však nechápem - veda pokročila, určité malformácie a deformácie sa dajú zistiť dosť skoro a vtedy lekár navrhuje interupciu - ja nechápem, ako ju niekto v takom prípade môže odmietnuť a čaká na zázrak....myslím, že v takom prípade by som asi neváhala, ale je to každého osobná vec, preto to neodsudzujem....
@cicinqa zázraky sa dejú. A nehovor mi tu o vede, pretože tá stále iba háda ako by to mohlo byť. Istotu však nemajú.
(raze 45)
-je to rozhodnutie každej ženy, lebo ona s tým rozhodnutím bude celý život žiť a obhajovať ho sama pred sebou i pred Bohom.Ja jej môžem povedať svoj názor, že prečo si myslím, že to nie je správne,ale rozhodnúť sa musí ona.
- keď som praxovala na gyn. bola tam 1 izba do ktorej sa dávali ženy , ktoré šli na tento zákrok.Pamätám si jedno dievča, ktoré prišlo úplne rozhodnuté, nemalo čo riešiť. Keď ju doniesli zo sálu, šla som k nej.
načo by povedala staničná sestra "čo sa o ňu staráte ?o takú čo si dá decko vziať?už vás tam nechcem vidieť "
šla som za ňou, a vypočula si najhorší plač svojho života. "moje dieťa, moje dieťa"
- je miľúto všetkých , čo museli túto udalosť prežiť a všetkých, ktoré sa pre ňu museli rozhodnúť. Aj tých, ktoré sa tak rozhodnúť chceli, lebo ja neverím, že ženu to nemôže bolieť.
nech všetci Anjelikovia sladko spinkajú.
sorry za dlhý koment.
@quixinka ja poznám ľudí to si osvojili postihnuté dieťa tak toto mi netvrď a poznám aj takých čo by to spravili, pretože každý má právo na šancu žiť. Je to zriedkavé takéto osvojenie, ale nie nemožné.
a nie je to vrazda...proste nevidim dovod bojovat za prava na zivot blastuly...
ale je to kazdeho osobne rozhodnutie... ani ja nie som bezvyhradne za, ale niekedy je to asi to najlepsie rozhodnutie...
@miro016 áno EU namieta, ale opýtam sa ťa čo je horšie. Priviesť na svet dieťa a dať mu šancu na život daním ho do hniezda záchrany alebo ho zabiť ešte pred pôrodom? Alebo ho zabiť po pôrode odhodením niekde do kontajnera? Ja osobne akceptujem názor EU, ale stále je to iba názor. Ja sa na to pozerám inak: Šanca na normálny život alebo názor či má takéto dieťa vôbec právo na život? Prečo EU nie je proti potratom? Pretože ak sú proti hniezdam záchrany tak tým ohrozujú životy týchto detí. Je lepšie hniezdo záchrany alebo možnosť, že matka dieťa po pôrode prosto zabije a odhodí? Pozeraj sa na to zo všetkých uhlov pohľadu.
S väčšinou súhlasím. Je to rozhodnutie matky. A tak ako tu už niekto písal ide o to, že samozrejme neobhajujem "vraždu" zdravého človiečika ani proste nejaké výkyvy nálad pubertáčok, len proste preferujem názor, že ak je ta baba raz znásilnená je dobré mať aj takú možnosť. Ani toto nikto z Vás nezažil tak sa teraz nedá riešiť či je to múdre alebo nie je. Proste v danej osobe sa toho musí tiež veľa odohrávať aby sa takto rozhodla. A nemusíme si klamať, po psychike človeka je dosť ťažké zmieriť sa vôbec s činom čo sa stal, nie to ešte vychovávať to dieťa a každý deň sa na neho usmievať a podporovať ho v jeho zdravom vývoji. Tu by sa daná osoba mohla rozhodnúť nasledujúco. Áno stalo sa to a to, nikdy sa s tým nezmierim, ale už teraz je to človek, z ktorého vychovám niečo lepšie ako bol "otec". (K tomuto sa nemôžem vyjadriť lebo je malé percento, že by to takto skončilo) Alebo, toho bastarda nenávidím a tak sa zbavím aj tohto bremena. (Toto je samozrejme pravdepodobnejšie, ale nie len že jej riadne dobabre celý život znásilnenie, ale aj sám zákrok.)
K vyjadreniu o hniezdach záchrany. Predstav si žiť celý život v domove, to dieťa dosť trpí už len tým, že "moji kamaráti majú ocka aj mamku a ja mám opatrovateľky", ale zase je to individuálne.
Musíme brať do úvahy, že takmer na všetko sa dá oponovať a tak nemá význam dohadovať sa tu o tom ako čo je mňa zaujímal názor, nechcela som rozvadiť celý BIRDZ. Každý človek je individuálna osobnosť. Má svoje myslenie, následne svoje názory a myšlienkové pochody. A tak nemá význam odsudzovať danú osobu.
Nezažila som to, je ťažké vyjadriť sa k tomu ako by som sa zachovala ja. Je to o skrate, s ktorým budeš žiť ty. Na tebe je rozhodnutie. Pri rozhodovaní by ťa nemali ovplyvňovať názory iných. Fakty a skúsenosti určite. Pekný deň
či je dieťa zdravé, či má predpoklady na mentálne či fyzické vady, je to stále len vražda...pretože ak sa na to pozriem z inej perspektívy, aj zdravé dieťa, či už staršie alebo mladšie, môže prísť k úrazu, kde mu môže ostať poškodenie...a otázka znie- zabijem ho, aby sa netrápil??
toto je len o pohodlnosti a nezodpovednosti rodičov..
a keď sa na to pozriem z uhlu ženy..ostanem tehotná, a teraz alebo pre vlastné pohodlie, alebo pre skorý vek, alebo pre predpoklad vývojovej vady na plode- dieťati ..podstúpim interrupciu.. ok
ale koľko z ľudí vie, aké je ťažké otehotnieť po interupcií? že ostáva riziko poškodenia organizmu ženy?
a som vlastne ochotná, podstúpiť riziku, že raz sa vydám, budem šťastná a nebudem schopná mať vlastné dieťa pre nejakú nedbanlivosť z predošlých čias??
ja by som to zakázala, takisto ako nechcú povoliť ani eutanáziu...Pretože oboje by sa dali nazvať vraždou, oboje majú defacto rovnaký základ...a to smrť. a je jedno či človeka, alebo plodu
So zvyškom súhlasím. Interrupcia bude mať dosť veľký zásah aj do psychiky aj do celého organizmu.
to dieťa má právo žiť. radšej ho donosím, porodím a vzdám sa ho- adopcia, hniezdo záchrany, ako ho usmrtiť..
pretože ako som písala, riziko, že by som viac ostala neplodná je príliš veľké, a žiaľ v tomto prípade neliečiteľné..
a na Ďalšej strane, koľko manželov nemôže mať deti, tak prečo nedať radšej na adopciu?
pokiaľ má dieťa vývojovú vadu, akéhokoľvek charakteru, tak si myslím, že má tiež právo na život..
keď si vezmeš, že z amniocentézy má 40% žien pozitívny nález, a narodí sa im zdravé dieťa? ani tie vyšetrenia nie sú 100%. a to si treba uvedomiť...a pokiaľ by aj malo poruchy charakteru ako si písala, srdce, obličky a ostatné životu dôležité orgány... nedala by si mu šancu na život? čo ak by to bolo liečiteľné?
a s tou interrupciou máš pravdu, žťe sa môže zvrhnúť prudká výmena názorov...
ale koľko ľudí je nesvojprávnych?? keď mám ťažké štádium choroby a štopú ma silnými liekmi, automaticky je za mňa zodpovedný niekto iný...a má to veľa spoločného.. teda podľa mňa
K interrupcií bolo toto "Pri interrupcií to nie je rozhodnutie dieťaťa, ale jeho matky ta to prosím neporovnávaj. A ďalej. Predstav si, že si bola znásilnená. Ty ako fanúšička názoru INTERRUPCIA = VRAŽDA si dieťatko veľkodušne necháš. Dokázala by si s tým žiť?
So zvyškom súhlasím. Interrupcia bude mať dosť veľký zásah aj do psychiky aj do celého organizmu."
Nemám skúsenosť. Neviem ako by som reagovala. Čo by sa vo mne odohrávalo. NEZAŽILA som to. Predpokladám, že ani ty a tak nevieš čo prežíva tá znásilnená ak sa takto rozhodne. Znásilnené ženy, dievčatá, slečny sa cítia pošpinené. Ako nejaký stredobod pozornosti, že "Ty si tá poškvrnená" Donekonečna si vyčítajú každý krok. Nemôžeme ich súdiť. Ani ich rozhodnutia. V konečnom dôsledku. Ona s tým bude žiť
a práve ona musí zbytok života žiť so svojím rozhodnutím, určite si nezaslúži ešte nejaké "útoky" od okolia
ako sa hovorí : " nesúď človeka, kým si nezažil aspoň jeden deň v jeho koži".
no ja sama som bola znásilnená v 12-tich rokoch... s tým pošpinením máš pravdu, našťastie pre mňa to nemalo žiaden iný dopad okrem toho psychického..
len teraz si zas neviem predstaviť, s čím by sa žena vedela skôr vyrovnať.. či s tým, že mám dieťa pod srdcom neviem s kým,či s tým, že som mu vzala život.. úder a zásah na psychiku to dá z každej strany.
ale jednoznačne som názoru, nech dôjde k tehotenstvu akokoľvek, a nech sa plod vyvíja akokoľvek, treba mu dať šancu na život..
Pretoze si mala dat pozor ked zjavne to dieta nechce , alebo sa nemoze onho postarat.
Ale je to jej vec a nikto by jej do toho nemal vnasat stredoveke cirkevne reci.
poznám ženy ktoré nechcú brať antikoncepciu alebo si dávať nejaké telieska do tela, čo treba aj chápať lebo je to zásah do ich organizmu.
no a v takomto prípade je zodpovednosť práve vyššia na mužovi. no a teraz napríklad žena otehotnie, muž sa otočí chrbtom že on nič a čo teraz? stále je len ona tá piča?
na všetko sa treba pozerať z viacero uhlov
Zena si ma dat pozor lebo je ta zranitelna , ona si vacsinou skazi zivot nie muz/chalan. Spoliehat sa na chalana je nedostatocne.
Ja zas poznam vela takych co by vzivote nesexovali s kondomom.....
Tak treba vediet co vlastne clovek chce.
plný súhlas, nechce ochranu, nechce decko, nech netrtká...
už len čo ženu obráni slovo, že nechce antikoncepciu? ok.... aj keď kondóm nechce... tiež ok... tak prečo je natoľko pridrbaná, že si neráta plodné a neplodné a tie tri dni v mesiaci sa zdrží radšej?
však to je na hlavu postavené...
poďme šukať, narobme deti a potom ich pobime, lebo sme ich nechceli...
každý jeden si musí niesť zodpovednosť za svoje činy... a je to neospravedlniteľné chovanie z oboch strán, pokiaľ k niečomu takému dôjde
nechce ochranu, nechce decko, tak načo sa vôbec do niečoho púšťa?
ľudia uvedomujete si vy vôbec čo píšete?
nemá byť uvedomelá, keď sa do niečoho púšťa?? nepísala som tam o rátaní plodných a neplodných dní?? to je problém, tri dni v mesiaci sa zdržať? alebo je problém s kondómom?
tak ako sorry, pokiaľ je nejaká žena toho názoru čo ty, a nechce ochranu (či tabletkovú, či prcáky) a nerešpektuje tri dni v mesiaci, tak nech si dá podviazať vajcia...
pretože ona musí byť žiaľ v tomto prípade tá uvedomelejšia a musí rátať s rizikom..
tak nech nám teraz jebú deti a potom chodia radovo na potraty, však čo už len také decko môže vedieť a nohy rozťahuje i tak..
@wefi89 ... plodný deň je len jeden v mesiaci. No nakoľko spermije v tele žijú aj niekoľko dní je možné, že sa dožijú až do dňa "D"
to či chce ochranu alebo nie nie je také jednoduché, nastáva tu ešte aj otázka či môže, nemyslíš?
a o tom je... detí píšeš ty a nie ja, ja som ani v jednej mojej reakcii nepísal o veku. a ak by ťa to zaujímalo, môj názor je taký že pod 18 rokov by ľudia mali na sex akurát tak myslieť a nie ho vykonávať
pozri sa, ja mám jedno plánované dieťa, antikoncepciu nemôžem (nie nechcem) kvôli trombóze a arytmií, a predsa mám len jedno dieťa... a manžel si rozhodne ppozor nedáva.. nie že by nechcel, ale jednoducho nemusí, lebo viem rátať...
tak aký problém vkuse?
pozri ak chceš niesť všetko na svojich pleciach, nech sa ti páči, už som to písal.
ale aj tak zodpovednosť nesú obaja partnery
mňau
@vefi89Pozn ám aj prípady,kedy žena nebrala antikoncepciu,pretože jej nerobila dobre,vyskúšala viacero druhov a ani jedny jej nesadli.A chlap bol natoľko sprostý,že odmietol kondóm.A niekedy sa ani rátať plodné a neplodné dni nedajú.Napríklad ja to nikdy neviem,mám tak rozháraný cyklus,že nikdy absolútne netuším,či mám plodné alebo neplodné dni. Ale trochu som odbočila,podľa mňa zodpovednosť by mala ležať na pleciach oboch partnerov.Ako napríklad v tomto prípade,čo som ti napísala.Je žena tá sprostá,ktorá nemôže brať antikoncepciu,lebo jej nerobí dobre? Nie.Jednoznačne pochybil chlap odmietnutím kondómu. Viem,čo na to odpíšeš.Že potom s ním nemala spať.Ale preboha,všetci sme len ľudia,každý má občas sexuálne chute a niekedy je ťažké s nimi bojovať a zdržať sa...
Ale s interrupciou nesúhlasím. Teda sú okolnosti,kedy áno.Napríklad pri znásilnení som jednoznačne za možnosť voľby. A ešte možno ak by moje dieťa malo byť postihnuté.To si však neviem predstaviť,keďže v tejto situácii som sa ešte neocitla...A zabiť svoje vlastné dieťa len preto,že sa to stalo práve jemu...Vr,nedokázala by som s tým žiť.
Raz sa ma mama pýtala: "A čo by si urobila,ak by si bola tehotná?" Z jej slov som vyrozumela,že by som nemala inú možnosť ako ísť na potrat. Lenže to by som potom mohla ísť rovno odstreliť aj seba. Nie,prečo by som mala zabiť SVOJE dieťa len kvôli SVOJEJ hlúposti?! Nie.
A čo sa týka žien,ktoré idú na interrupciu len kvôli tomu,že chcú mať kariéru a dieťa im v tom bráni-na tie mám len jedno slovo.Piče.
ja som mala pred tehotenstvom tiež rizhádzaný cyklus, ale vedela som presne kedy je ovulácia.. riadne si to prelistuj na internere, a každé ráno si zaznačuj do kalendára vždy min. dva údaje.. a vždy o tom istom čase. (najl. je bazálna teplota a krčkok) ..takisto žena vie, kedy má "výtok" a pokiaľ budeš toto merať po dobu aspoň troch mesiacov, každé ráno o tom istom čase, budeš vedieť presne aj bez výpočtov, kedy máš ovuláciu...
inak s tebou celkom súhlasím, len ešte by som svoj názor dodala, a to, v žiadnom prípade nie interrupcia. menšie zlo je dieťa donosiť a dať na adopciu, resp. do spomínaného hniezda záchrany..
a to, či bude dieťa postihnuté nikdy nie je isté, nakoľko aj amniocentéza, aj sono podáva skreslené informácie a vyššie som to písala tiež, že 40% žien, ktorým vyšla pozitívne amnio donosili zdravé dieťa.. kamarátka má ročného syna, a povedali jej v ťarchavosti, že bude mať rázštep chrbtice, odporúčali jej kyret, a ona povedala nie...A Dadkovi nič nie je, je plne zdravý...
takže aj to sú len dohady by som povedala
A keď nie, mali by znášať následky svojich činov. Nehovoriac o tom, že interupciou zabijú kus zo seba.
Takže som proti.
V druhom. Naše zdravotníctvo na tom nie je až tak dobre aby vedeli odhadnúť ako a čo. (Skúsenosť, kedy sa dieťa "liečilo" ako nádor pretože lekár sa "pomýlil" ...) Takže dieťa nemusí byť vôbec choré ani postihnuté. V tom prípade to vražda nie je? Ak je postihnuté alebo nejak choré, tak nemá právo na život?