Dnes ma tak napadlo, je zdravé piť veľa mlieka alebo málo? Studené či ohriate? Pozerala som nejaké články na nete (v skutočnosti som ich otvorila len 2 a celkom ma to "vystrašilo", teraz som si zvykla piť oveľa viac mlieka ako prv, litera mám tak na 3
@sacrifice@luthien a ked ho pijete, ste v pohode? lebo mne sa už kolkokrat stalo, že ked som na raňajky vypila/zjedla mlieko, tak ma potom začalo brucho pobolievať
Mlieko (kravske) ma v sebe rakovinotvorne latky. Aziati napriklad takmer vobec nekonzumuju mlieko a mliecne vyrobky a donedavna kym u nich este neexistovalo take velke znecistenie ovzdusia, vody atd, tak mali relativne nizky vyskyt rakoviny.
ja som pila kedysi kazde rano hrncek kakaa, a bolelo ma brucho z toho dost casto, al to som pripisovala tomu ze som to rychlo teple na lacno vypila...no je pravda ze v poslednej dobe tomu uz nejak neholdujem
@lenuli no ja to mám občas tak, a to ani nemám pocit, že by som ho pila rýchlo.. ale nechcem s tým prestaň, lebo neviem čo iné by som raňajkovávala.. takto zohrejem mlieko, dám cereálie a mám raňajky na celý týždeň
Mam na mlieko alergiu.. sice nie katastrofalnu.. ale pijem ho iba sem tam.. Ale mrzi ma to, dostal som ju po 20 rokoch.. dovtedy som pil mlieko pravidelne a "vo velkom", lebo ho mam rad.. skoda..
pijem asi pol litra za den, len preto ze ho mam rad. Intoleranciu urcite nemam ale pasterizovane mlieko z obchodu nie je zdrave, praveze nezdrave. Ale v Prahe si asi nepasterizovane nezozeniem, doma som aj vedel. Nepasterizovane uz zdrave je, samozrejme ak ho clovek normalne travi.
Veľmi strašidelný príbeh až nato že ho napísal trtko s technickou školou a nie Dr. House. On si tak može myšku doma hladkať alebo sa bavčať so svojími káblikmi Jasné že je mlieko zdravé každý deň (už od mala) jem aspoň 1 jogurt a poridnu dávku syra čo mi dodáva dostatok výživy; niesom skoro vôbec chorý u lekára som nebol uš hodne rokov, mám o čosi mohutnejšie kosti ale sú pevné a nič ich len tak lahko nezlomí, zabehnem 10km vpoho aj bez tréningu... aký dôkaz ešte trba???
nie som si teraz úplne istá, či intolerancia a alergia nie je to isté, ale kamoška mi raz tak hovorila, že najskôr mala "len" intoleranciu, kedy mohla mlieko, ale len naozaj výnimočne, teraz jej to prešlo už do alergie tak, že nemôže ani trochu mlieka do kávy
@tommyhot pozeral som si to o tej rakovine, a ževraj má jednak protirakovinové účinky, ale zvýšena konzúmacia vápnika je spojovaná s vačším výskytom rakoviny prostaty...takže mlieko samo o sebe nieje rakovinotvorné, prave napoak, je to vápnik, čo nám škodí vo vačsom množstve...teda..mužom
mám mlieko celkom preštudované a po malých častiach asi pred troma rokmi som ho prestávala piť..najprv stále menej, a dnes ho už nepijem vôbec takisto ako ani jogurty, syry, tvaroh a iné mliečne výrobky a žijem.
jednak preto, že látky, ktoré sú vraj tak veľmi potrebné pe život sa dajú získať aj z iných potravín ..a potom keď máme kokosové mliečko a sójové a ryžové prečo piť mlieko napustené chemikáliami, vakcínami od sterorizovaných, znásilňovaných a týraných kráv(btw jak zdravý taký produkt asi tak môže byť? ?
to je úplná somarina. Aziati nepijú mlieko preto lebo nemajú enzým na strávanie laktózy, teda majú 100% intoleranciu na mlieko. To sa týka aj černochov, arabov a indiánov. V podstate mlieko dokážu tráviť iba severania a ich potomkovia v Amerike, Afrike a Austrálii. Čím južnejšie by si išiel tým väčšia intolerancia intolerancia sa medzi obyvateľstvom nájde. S rakovinou to nemá absolútne nič spoločné.
@trtken zvlastne, ze mongoli co by jedna z najstarsich azijskych kultur je odchovana na mlieku... V juznej afrike sa mlieko pije tiez uplne bezne (viem to, zil som tam).
ty si myslíš, že človek si len tak zmyslel a začal piť mlieko ? Celé to začalo pred tisíckami rokov na severe a v horách kde boli obmedzené možnosti získať potravu a poľnohospodárstvo vďaka zime a terénu bolo veľmi obmedzené takže sa jedlo väčšinou iba mäso a pilo mlieko. Z pohľadu prežitia to bola nevyhnutnosť pretože obsahuje dôležité vitamíny, ktoré bolo obtiažne získať z iných zdrojov.
neviem o tom, že by v mongolsku chovali kravy. Pokiaľ viem tak tam majú jaky a možno aj kozy. Zase nemôžeš stotožňovať mlieko ako ten istý produkt na rôzne živočíšne druhy.
v Južnej Afrike žijú belosi, ktorí pijú mlieko. Snáď to bola kedysi nemecká kolónia... omg. To isté v Austrálii...
ja mám takmer každé ráno na raňajky mlieko s cereáliami, denne ho vypijem aj pol litra a nemám pocit že by mi to škodilo, práve naopak, z týchto raňajok vydržím byť čo najdlhšie pri zmysloch.. asi to záleží od človeka, každopádne tak fungujem už roky a k doktorom nechodím.. ale keď z toho raz zomriem, poverím niekoho kompetentného aby založil fórum na birdzi
@torpedo08 malo by byť jedno, či sú škodlivejšie/zdravšie sójové nápoje alebo kravské mlieka. nech by bolo kravské mlieko hoc aj elixírom života, stále sa jedná o matrské mlieko inej živej bytosti.
je až nevhodne egoistické, keď kvôli tomu, že niekomu (podľa mňa zvrátenému) chutí materské mlieko iných tvorov alebo si myslí, že prospievajú jeho zdraviu, sa tieto tvory barbarsky zneužívajú a ich život kruto redukuje len na neprirodzenú celoživotnú tvorbu materského mlieka.
@alpynus uplne suhlasim..kde som raz pocula vetu typu ze ked vypijes pohar mlieka uvedom si, ze si pripravil teliatko o svoje materske mlieko.. Alebo nieco v tom zmysle teda, dobre mozno je to trochu skreslene, ale pointa je ta ista..
je mi to suma fuk od 3 mesiacov mlieko nepijem.. btw to kupovane asi tazko.. daj ho zmrznut a rozrez krabicu a uvidis ze mlieka je tam stvrt a ostatne je voda
niekolko mesiacov som uz nepil mlieko a ani nejedol syr a vyhybam sa aj potravim co obsahuju mlieko a nic mi neni, neni som chory, takze nevidim volaku extra potrebu mlieko pit ked som zdravy a mozno aj zdravsi bez neho.
@elmsi však si sa pred napísaním vety "daj ho zmrznut a rozrez krabicu a uvidis ze mlieka je tam stvrt a ostatne je voda" ani na okamih nezamyslela nad zložením mlieka, však?
pozerala som raz o tom dokument, ako pristupujú ku kravám v komerčných spoločnostiach a ako je povolené mať vcelku vysokú percentuálnu hodnotu HNISU v mlieku, lebo samozrejme keď ich cucajú každý deň stroje, tak sa im vemená zapália. a že im kradneme mlieko ktoré majú oni pre mláďatá a kôli tomu aby teda kravy mlieko mali, tak ich samozrejme každú chvíľu oplodňujú. no proste hnus, najmä s tým hnisom.
ale ja neviem, mne proste chutí mlieko a mliečne výrobky a naďalej ich konzumujem, aj po pozretí toho hrôzostrašného dokumentu. keď to nezjem/nevypijem ja tak to skonzumuje iný človek a tak či tak tomu týraniu kráv nezabránim. a tiež, keď už tie kravy preto týrajú, čo mám nechať vyjsť ich "produkt" navnivoč?
nepiči mlieka dúfam nežerú ani smotanu, maslo, syry, čokolády a ďalšie potraviny lebo je to neprirodzené !! a čo potom s produktami iných živých bytostí, napr. kôz, alebo včiel. Dúfam, že nežerete ani med ani vajcia od sliepok. Aspoň ostane viac nám ostatným. Ja som celkom rád, že som na vrchole potravinového reťazca a že žijem nie iba z hľuzoviek a buriny
pre mňa osobne by to malo byť nezdravé, keďže podľa výsledkov krvi mám naň alergiu. Ale do nejakých 15tich rokov som odchovaná na domácom mlieku, podojenom rukami môjho otca.
no mlieko mám rada, aj napriek tomu, že by som ho piť nemala, ale nepijem ho zase nejak často, lebo sama si ho nekupujem
@trtken a toto si predstav O.o.... Nie nezerem ani to
@wera55555 je to dost smutne takyto pristup, ked vies jake je to zle, ale aj svojou troskou konzumacie tychto vyrobkou k tomu prispievas nadalej.. Nezjem to ja- zje to niekto iny je uplne primitivny a absurdny argument.. Jasne jeden clovek nezmeni svet, ale ked si kazdy povie to co ty, nikdy sa ani nic nezmeni.. Teraz nie v zlom, ale fakt je mi to luto
Neznášam mlieko. Mám na neho alergiu a aj to poriadne cítim, lebo po polovičnej porcii halušiek zaspávam nad tanierom, takže si musím normálne ľahnúť a nie som schopná nič robiť asi hodinu, ani vnímať poriadne, občas zaspím, čo normálne po obede nikdy. Lepšie sa mi žije bez mlieka, cítim to. Nechutí mi ani a aj jogurty sú pre mňa ťažké na trávenie, cítim to úplne všade v tele a preto aj keď mi niektoré jogurty chutia tak sa snažím to nejesť. A haluškám neodolám ale mlieko mi našťastie vôbec nechýba. Pre mňa mlieko zdravé nie je a možno pre niekoho je ale ja to vnímam ako divné okrádať teľa o jeho materské mlieko. Nie preto že by nemalo to teľa, len proste...také je to hnusné...Také nie dosť ľudské, ak to niekto pochopí...ľudia museli byť v hroznej biede, keď vymysleli pitie mlieka iných živočíchov...keď to začne byť prežitok, veľmi sa poteším takej modernej dobe
mlieko rozožiera vápnik v kostiach. preto sa ho snažím obmedzovať, a po tom, ako som v januári týždeň žila medzi ľuďmi ktorí ho pili 3-5 krát denne ho väčšinou nechcem ani vidieť
pijem ho len raz za čas, ako kakao alebo s cerealiami..same nie.
a podla mna je v tejto dobe vela veci skodlivých a rakovinotvorných takže sa tým velmi nezaoberam lebo by som musela vyradit polku mojho jedálnička..
ale tak kozie mlieko neznašam, moja babka a dedko chovaju kozu a vždy ráno ju podoja a kutia ma to pit ale ono to tak strašne smrdi jejda..ale ako verim,že take čerstve je to zdrave ale tak..no..ble..
ale tak v tej dedine chova niekto aj kravy a viem že od nich sa da kupit rovno take čerstve mlieko, tak to podla mna je zdravšie ako v obchode kde tam šeličo namiešavaju...ale zas drahšie.
ako pri každej téme, je tu milión rôznych názorov, takže asi sa budem cítiť zle, že tým, že si v obchode kúpim mlieko, okrádam teľa o jeho potravu a budem ho ďalej piť, ale nie vo veľkom množstve (čo vlastne nerobím ani teraz)
a ešte @jaro1991 mne je jasné, že hentie jedlá, čo si vymenoval v @45 sú oveľa nezdravšie, ale chcela som vedieť, ako sa na mlieko pozerá široká verejnosť.. lebo dnes by sme zdravou potravinou nenazvali ani nič, alebo akurát tak minimálne percento potravy
samotné mlieko nepijem vôbec - občas si dám s cereáliami ale to fakt výnimočne. Syry jedávam iba roztierateľné, iné mliečne výrobky iba sporadicky...a som tu v podstate zdravá a mlieko mi nechýba
intolerancie na laktozu ma vela ludi ...nie je to o tom,ze by sa chceli doktori nabalit. najviac ludi s int.laktozy su cernosi, aziati, najmenej ti severania...ono to ma nieco do seba so slnkom a vitaminom D...ale k veci - nemyslim si ,ze ho treba pit len tak,ze do pohara kazdy den a tvarit sa ze sme nieco spravili pre svoje zdravie...bielkoviny su aj inde a kalcium tiez...takze ja odporucam davat si ho len do kavy popripade ho pouzivat normalne na varenie...a sem tam si kludne aj dat pohar (ak to s telom nic nerobi ) , ale prehanat to ...ee...aj mliekarenske firmy musia nejako zarabat, dlho sa tradovalo ,ze mlieko je zdrave , profitovali na tom,no a teraz sa im isto nepaci,ze ludia sa o to viac zaujimaju a zistuju,ze ono to mlieko je hlavne pre dojcata mladata ...a tak
@overexcitedgirl Ber to tak že ľudia čo si dávajú do čaju med zas okrádajú včielky.. a zaujímalo by ma koľkí z tých čo tu mlieko odsudzujú mali na raňajky praženicu.. taktiež zobrali slepičkám vajíčka, z ktorých mohli byť živé tvory... ale piť mlieko je samozrejme neprirodzené a barbarské
@martin182 no ja chápem všetky tieto prirovanania a určite stým nesúhlasím, mne išlo viac o to, či mlieko ľudia považujú za zdravé alebo nie.. a dozvedela som sa naozaj zaujímavé názory
čo sa týka ľudského - "potravinového" - reťazca, môžem povedať len toľko, že mi príde rozumné dostať sa k čomusi spomenutému v @65.
lebo byť na vrchole potravinového reťazca znamená pre človeka v súčasnosti mať tú istú právomoc, ako všetci naokolo: chodiť si nakupovať potraviny do supermarketu. čo je úplne super a cítim sa vždy ako mocný pán ríše zvierat, keď beriem do ruky ten plastový košík.
samozrejme, že argumenty ako to, že sa jedná o materské mlieko inej živej bytosti,
alebo to,
že kravy sú nespočetnekrát inseminované tzv. umelým býčkom, aby nám dávali mliečko (mimochodom, videl som ten "rape rack" a vyzerá veľmi pohodlne, skoro som si naň vyskočil),
alebo to,
že sú celoživotne držané v stiesnených a špinavých priestorčekoch (niekto si povie: drsný kolorit života na farme!)
a ich deti - "produkty" umelého oplodnenia - sú im odobrané hneď po pôrode, smerujúc buď rovno na jatky (teľacinka), alebo zdieľajúc ich údel stať sa dojičkami (mliečko),
alebo to,
že ide o jeden z významných dôvodov znečistenia životného prostredia a globálneho otepľovania,
sú úplne nelegitímne argumenty a malo by sa v tom celom pokračovať, pretože existuje mnoho skvelých protiargumentov.
"Veľmi strašidelný príbeh až nato že ho napísal trtko s technickou školou a nie Dr. House."
Úplne s tebou súhlasím. Jednak ide, samozrejme, o vymyslený príbeh a nie o nejaký legitímny článok s uvedenými zdrojmi informácií.
Dr. House, naopak, nie je vôbec fiktívna postava a mali by sme preto svoje životy riadiť podľa toho, čo uvidíme v seriáli, kde figuruje.
Čím je niekto vzdelanejší, tým viac by sme ním mali opovrhovať a ak mal niekto na škole nejaké zameranie, tak bez ohľadu na to, čím sa zaoberá teraz, by sme ho do konca života už mali hodnotiť jedine podľa toho zamerania.
"Jasné že je mlieko zdravé každý deň (už od mala) jem aspoň 1 jogurt a poridnu dávku syra čo mi dodáva dostatok výživy; niesom skoro vôbec chorý u lekára som nebol uš hodne rokov, mám o čosi mohutnejšie kosti ale sú pevné a nič ich len tak lahko nezlomí, zabehnem 10km vpoho aj bez tréningu... aký dôkaz ešte trba???"
Áno, článok bol skutočne predovšetkým o jogurte (stráviteľnejší vďaka jogurtovým kultúram) a syroch (stráviteľnejšie vďaka výťažku z teľacieho žalúdka alebo iným syridlám). Takže tvoj argument presvedčil hneď v úvode, ani som nemusel čítať ďalej.
On si tak može myšku doma hladkať alebo sa bavčať so svojími káblikmi Jasné že je mlieko zdravé každý deň (už od mala) jem aspoň 1 jogurt a poridnu dávku syra čo mi dodáva dostatok výživy; niesom skoro vôbec chorý u lekára som nebol uš hodne rokov, mám o čosi mohutnejšie kosti ale sú pevné a nič ich len tak lahko nezlomí, zabehnem 10km vpoho aj bez tréningu... aký dôkaz ešte trba???
@zouska@sheily cely svet su uz len chemikalie ... ked si nieco nepestujes , nechovas doma tak nemozes vediet ci je to zdrave alebo nie a dokonca ani tomu domacemu nemozes verit uz ked das zvieratam rozne krmivo a na zeleninu a dalsie rastliny das nejaky postrek
@alpynus tak podla teba su vsetci co piju mlieko zvrateny ? akoze aj mne je luto ked vidim ako sa zaobchadza so zvieratmi ale proste nepit mlieko , nejest syr , maslo a podobne vyrobky tak by som asi nezil ... co by som zral suche rozky ? alebo stale maso aby sa zabijalo este viac zvierat ?
@torpedo08 to je blbost, vsetko sa da ked sa chce, a vsetko sa da zohnat aj bez chemikalii ked sa chce(narazam na tu zeleninu a ovocie)
poviem ti, nejem mlieko ani syr a mliecne produkty, nejem ani maso ani vajcia a da sa tak stravovat.. Tiez som si zo zaciatku myslela ze je to nemozne ze furt budem na tych istych jedlach, ale skutocne sa da stravovat zdravo a chutne aj bez tychto ingrediencii.. To nejde o to, ze by to neslo iba o to, ze ludia napriek tomu, ze vedia ako sa tym zvieratam ublizije ako je vsetko zdraviu neprospesnu nie su ochotni nieco obetovat a upustit zo svojho pohodlneho zivota
ale samozrejme, mlieko je strasne nezdrave, sposobuje rakovinu a blablablablabla a ak ho budete denne pit, tak zarucene zomriete do piatich rokov ..... Keby som mala verit vsetkym tymto "vedeckym" studiam, tak by som nemala zrat absolutne nic
no veď jasné, pretože ľudia sú uspôsobení na lov. máme silnú čelusť s ostrými rezákmi, ktorými sa bez akýchkoľvek problémov prehryzieme osrstenou kožou a surovým svalovým tkanivom.
máme tiež krátky tráviaci trakt uspôsobený na kyslé ph,
úplne ako levy či vlky, a nie taký, ako majú šimpanzy, ktorých potrava je len z 3 percent živočíšneho pôvodu (hmyz, hlodavce).
tie obrázky boli humor, ale z tu spomenutého jasne vyplýva, že mäso v akejkoľvek podobe (aj keď ho niekto za nás na báze industriálneho systému napchá hormónmi, vykŕmi, zabije, pomelie a zmieša z desiatok tisíc žijúcich a cítiacich bytostí do jedného produktu) je základná a tá najprirodzenejšia potrava pre človeka.
@torpedo08 to je pravda, aj ja som na to bola naucena, ale do mojho zivota zrazu prislo nieco co ma za hodinu presvedcilo o tom, ze akokolvek milujem maso(a to som bola predtym fakt maso a jogurto a syro zrut), predsa moje presvedcenie silnejsie.. Je to len o voli, mozno sa to raz prihodi aj tebe
@sheily neviem ale skor nie lebo ma tento zivot absolutne nebavi a ked si mam predstavit ze sa mam este aj vzdat jedla ktore mi chuti tak mi je s toho zle ... akoze ja sa snazim co najmenej masa jest ale mlieko , syr , maslo to je proste moje
@thrwtchr "lebo byť na vrchole potravinového reťazca znamená pre človeka v súčasnosti mať tú istú právomoc, ako všetci naokolo: chodiť si nakupovať potraviny do supermarketu. čo je úplne super a cítim sa vždy ako mocný pán ríše zvierat, keď beriem do ruky ten plastový košík."
chcelo by to spraviť dokument zachytávajúci teskomäsožravcov pri love.
@alpynus haha nie nedojim ale mame aspon sliepky takze vajcia mame svoje aspon aj ked teraz nejak prestali nosit alebo aj ked znesu tak ich zozeru svine sproste co maju byt radi ze sme ich vyslobodili s klietok kde predtym urcite zili tak este robia zle
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
108 komentov
ale tak mám ho ŕad a pijem ho každý deň aj keby som, podla nej, nemal
ja som si nič také nevšimla na sebe aj dnes na večeru som mala mlieko a nič mi nie je
inak, príliš si tvoje príspevky nevšímam, ale ked už, tak všade sa vyskytujú Aziati..máš v nich nejakú záľubu?
a @tommyhot zaujimavé..ale predlož aj nejaké linky na dané štúdie, nech si to pozriem, lebo len tak tomu neverím..
Ja raňajkujem stále mlieko s cereáliami, trošku ohriate, lebo mlieko máme v chladničke a také ľadové ho nechcem piť
bohužiaľ asi patrím k tým intolerantným, a je to o to horšie, že mlieko a mliečne výrobky milujem a nedokážem sa ich vzdať...
v mojom prípade kvalitou pokožky.
nie som si teraz úplne istá, či intolerancia a alergia nie je to isté, ale kamoška mi raz tak hovorila, že najskôr mala "len" intoleranciu, kedy mohla mlieko, ale len naozaj výnimočne, teraz jej to prešlo už do alergie tak, že nemôže ani trochu mlieka do kávy
jednak preto, že látky, ktoré sú vraj tak veľmi potrebné pe život sa dajú získať aj z iných potravín ..a potom keď máme kokosové mliečko a sójové a ryžové prečo piť mlieko napustené chemikáliami, vakcínami od sterorizovaných, znásilňovaných a týraných kráv(btw jak zdravý taký produkt asi tak môže byť? ?
žijem si bez mlieka a je mi fajn
a z akých potravín napr sa dajú získať tie látky?
Toto je prvy link, ktory som vygooglil, ma to nieco so zvysenim mnozstvom hormonov v mlieku » www.news.harvard.edu/gazette/2006/12...
ak ta to zaujima prečítaj si to, sú tam tuším aj uvedené dosť konkrétne výskumy a zdroje.. je to síce dlhé, ale stojí to za to.
» www.badatel.sk/kpm/list-o-mlie...
to je úplná somarina. Aziati nepijú mlieko preto lebo nemajú enzým na strávanie laktózy, teda majú 100% intoleranciu na mlieko. To sa týka aj černochov, arabov a indiánov. V podstate mlieko dokážu tráviť iba severania a ich potomkovia v Amerike, Afrike a Austrálii. Čím južnejšie by si išiel tým väčšia intolerancia intolerancia sa medzi obyvateľstvom nájde. S rakovinou to nemá absolútne nič spoločné.
» upload.wikimedia.org/wikipedia/commo...
» cs.wikipedia.org/wiki/Intoleranc...
Samozrejme, že všetkého veľa škodí, ale v rozumnej miere, ňam ňam.
ty si myslíš, že človek si len tak zmyslel a začal piť mlieko ? Celé to začalo pred tisíckami rokov na severe a v horách kde boli obmedzené možnosti získať potravu a poľnohospodárstvo vďaka zime a terénu bolo veľmi obmedzené takže sa jedlo väčšinou iba mäso a pilo mlieko. Z pohľadu prežitia to bola nevyhnutnosť pretože obsahuje dôležité vitamíny, ktoré bolo obtiažne získať z iných zdrojov.
neviem o tom, že by v mongolsku chovali kravy. Pokiaľ viem tak tam majú jaky a možno aj kozy. Zase nemôžeš stotožňovať mlieko ako ten istý produkt na rôzne živočíšne druhy.
v Južnej Afrike žijú belosi, ktorí pijú mlieko. Snáď to bola kedysi nemecká kolónia... omg. To isté v Austrálii...
@sheily v dnesnom svete mozu byt tie tvoje sojove a ryzove mliecka o vela skodlivejsie ako kravske ale ok je to tvoj nazor
@torpedo08 mozes mi povedat co moze byt skodlivejsie ako mlieko plne hnisu, vakcin a chemikalii navyse podojene kravou ktorej je v strese?
je až nevhodne egoistické, keď kvôli tomu, že niekomu (podľa mňa zvrátenému) chutí materské mlieko iných tvorov alebo si myslí, že prospievajú jeho zdraviu, sa tieto tvory barbarsky zneužívajú a ich život kruto redukuje len na neprirodzenú celoživotnú tvorbu materského mlieka.
po tom co som si precitala o kravskom mlieku vidim v kazej salke hnis, antibiotika a hormony. nie, dakujem.
obcas si dam kusok syra, toho sa jednoducho neviem vzdat ale konzumovat denne mliecne produkty je vyslovene nezdrave.
tak isto sojove mlieko ale to uz je iny pribeh.
mandlove mlieko ftw
komercne mlieko je spatne, ako vacsina ostatnych veci co jete
ale ja neviem, mne proste chutí mlieko a mliečne výrobky a naďalej ich konzumujem, aj po pozretí toho hrôzostrašného dokumentu. keď to nezjem/nevypijem ja tak to skonzumuje iný človek a tak či tak tomu týraniu kráv nezabránim. a tiež, keď už tie kravy preto týrajú, čo mám nechať vyjsť ich "produkt" navnivoč?
no mlieko mám rada, aj napriek tomu, že by som ho piť nemala, ale nepijem ho zase nejak často, lebo sama si ho nekupujem
@sheily asi ste nikdy nechovali kravy
to je úplne reálne živé mlieko, hoci smrdí, keďže je rovno z vemena
ale dpc nostalgia ma chytila
@wera55555 je to dost smutne takyto pristup, ked vies jake je to zle, ale aj svojou troskou konzumacie tychto vyrobkou k tomu prispievas nadalej.. Nezjem to ja- zje to niekto iny je uplne primitivny a absurdny argument.. Jasne jeden clovek nezmeni svet, ale ked si kazdy povie to co ty, nikdy sa ani nic nezmeni.. Teraz nie v zlom, ale fakt je mi to luto
ale tak občas si dám granko,nejaký mliečny koktail,nesquik alebo niečo...
ale aby som si dala stále pohár mlieka,tak to neexistuje....
a podla mna je v tejto dobe vela veci skodlivých a rakovinotvorných takže sa tým velmi nezaoberam lebo by som musela vyradit polku mojho jedálnička..
ale tak kozie mlieko neznašam, moja babka a dedko chovaju kozu a vždy ráno ju podoja a kutia ma to pit ale ono to tak strašne smrdi jejda..ale ako verim,že take čerstve je to zdrave ale tak..no..ble..
ale tak v tej dedine chova niekto aj kravy a viem že od nich sa da kupit rovno take čerstve mlieko, tak to podla mna je zdravšie ako v obchode kde tam šeličo namiešavaju...ale zas drahšie.
ako pri každej téme, je tu milión rôznych názorov, takže asi sa budem cítiť zle, že tým, že si v obchode kúpim mlieko, okrádam teľa o jeho potravu a budem ho ďalej piť, ale nie vo veľkom množstve (čo vlastne nerobím ani teraz)
zaujímavý názor
Ja som naň alergická.
v detstve som pila vela vela mlieka rucne nadojeneho ale nezda sa mi zeby to malo nejaky vplyv na moje kosti... teraz vypijem pohar raz za cas
a jogurty a syry papam
je potravový reťazec:
nie je potravový reťazec:
čo sa týka ľudského - "potravinového" - reťazca, môžem povedať len toľko, že mi príde rozumné dostať sa k čomusi spomenutému v @65.
lebo byť na vrchole potravinového reťazca znamená pre človeka v súčasnosti mať tú istú právomoc, ako všetci naokolo: chodiť si nakupovať potraviny do supermarketu. čo je úplne super a cítim sa vždy ako mocný pán ríše zvierat, keď beriem do ruky ten plastový košík.
@overexcitedgirl @77
toho si nevšímaj, ten má predsudky.
samozrejme, že argumenty ako to, že sa jedná o materské mlieko inej živej bytosti,
alebo to,
že kravy sú nespočetnekrát inseminované tzv. umelým býčkom, aby nám dávali mliečko (mimochodom, videl som ten "rape rack" a vyzerá veľmi pohodlne, skoro som si naň vyskočil),
alebo to,
že sú celoživotne držané v stiesnených a špinavých priestorčekoch (niekto si povie: drsný kolorit života na farme!)
a ich deti - "produkty" umelého oplodnenia - sú im odobrané hneď po pôrode, smerujúc buď rovno na jatky (teľacinka), alebo zdieľajúc ich údel stať sa dojičkami (mliečko),
alebo to,
že ide o jeden z významných dôvodov znečistenia životného prostredia a globálneho otepľovania,
sú úplne nelegitímne argumenty a malo by sa v tom celom pokračovať, pretože existuje mnoho skvelých protiargumentov.
alebo?
pardon, nie dojičkami, ale asi dojnicami. alebo tak nejako.
"Veľmi strašidelný príbeh až nato že ho napísal trtko s technickou školou a nie Dr. House."
Úplne s tebou súhlasím. Jednak ide, samozrejme, o vymyslený príbeh a nie o nejaký legitímny článok s uvedenými zdrojmi informácií.
Dr. House, naopak, nie je vôbec fiktívna postava a mali by sme preto svoje životy riadiť podľa toho, čo uvidíme v seriáli, kde figuruje.
Čím je niekto vzdelanejší, tým viac by sme ním mali opovrhovať a ak mal niekto na škole nejaké zameranie, tak bez ohľadu na to, čím sa zaoberá teraz, by sme ho do konca života už mali hodnotiť jedine podľa toho zamerania.
"Jasné že je mlieko zdravé každý deň (už od mala) jem aspoň 1 jogurt a poridnu dávku syra čo mi dodáva dostatok výživy; niesom skoro vôbec chorý u lekára som nebol uš hodne rokov, mám o čosi mohutnejšie kosti ale sú pevné a nič ich len tak lahko nezlomí, zabehnem 10km vpoho aj bez tréningu... aký dôkaz ešte trba???"
Áno, článok bol skutočne predovšetkým o jogurte (stráviteľnejší vďaka jogurtovým kultúram) a syroch (stráviteľnejšie vďaka výťažku z teľacieho žalúdka alebo iným syridlám). Takže tvoj argument presvedčil hneď v úvode, ani som nemusel čítať ďalej.
On si tak može myšku doma hladkať alebo sa bavčať so svojími káblikmi Jasné že je mlieko zdravé každý deň (už od mala) jem aspoň 1 jogurt a poridnu dávku syra čo mi dodáva dostatok výživy; niesom skoro vôbec chorý u lekára som nebol uš hodne rokov, mám o čosi mohutnejšie kosti ale sú pevné a nič ich len tak lahko nezlomí, zabehnem 10km vpoho aj bez tréningu... aký dôkaz ešte trba???
@alpynus tak podla teba su vsetci co piju mlieko zvrateny ? akoze aj mne je luto ked vidim ako sa zaobchadza so zvieratmi ale proste nepit mlieko , nejest syr , maslo a podobne vyrobky tak by som asi nezil ... co by som zral suche rozky ? alebo stale maso aby sa zabijalo este viac zvierat ?
poviem ti, nejem mlieko ani syr a mliecne produkty, nejem ani maso ani vajcia a da sa tak stravovat.. Tiez som si zo zaciatku myslela ze je to nemozne ze furt budem na tych istych jedlach, ale skutocne sa da stravovat zdravo a chutne aj bez tychto ingrediencii.. To nejde o to, ze by to neslo iba o to, ze ludia napriek tomu, ze vedia ako sa tym zvieratam ublizije ako je vsetko zdraviu neprospesnu nie su ochotni nieco obetovat a upustit zo svojho pohodlneho zivota
Ale tak zase jogurty a syry by som jedla vkuse
hm
no veď jasné, pretože ľudia sú uspôsobení na lov. máme silnú čelusť s ostrými rezákmi, ktorými sa bez akýchkoľvek problémov prehryzieme osrstenou kožou a surovým svalovým tkanivom.
máme tiež krátky tráviaci trakt uspôsobený na kyslé ph,
úplne ako levy či vlky, a nie taký, ako majú šimpanzy, ktorých potrava je len z 3 percent živočíšneho pôvodu (hmyz, hlodavce).
tie obrázky boli humor, ale z tu spomenutého jasne vyplýva, že mäso v akejkoľvek podobe (aj keď ho niekto za nás na báze industriálneho systému napchá hormónmi, vykŕmi, zabije, pomelie a zmieša z desiatok tisíc žijúcich a cítiacich bytostí do jedného produktu) je základná a tá najprirodzenejšia potrava pre človeka.
chcelo by to spraviť dokument zachytávajúci teskomäsožravcov pri love.