Chcela by som vedieť čo si myslíte o žiarlivosti. Je to vzťahu dobre ak to neprerastie cez hlavu? Ako zvládate žiarlivosť? Je to prejava nedovery alebo strach o to ze pridete o milovanu osobu?
Žiarlivosť sa nemusí prejavovať len vo vzťahu typu muž-žena, ale kamarátka-kamarátka a podobne..
Kedysi som bola strašne žiarlivá osoba, niektorí vedia svoje , ale v poslednom čase som si všimla, že žiarlim stále menej a menej.. myslím si, že je to prejav nedôvery a ja sa snažím ľuďom okolo seba veriť .
To že je to len strach si vymysleli ľudia, čo si nechcú priznať, že tomu druhému neveria toť všio
keď sa to neprehana a pyta sa to ta druha polovička nenutene tak potom to považujem za mile a starostlive ale ako sa to prehaňa, alebo je tam niečo viac a nedôverujete si uplne tak potom to vzťahu škodi... toť môj názor :
@anzu Netvrdila by som... Nízke sebavedomie je niečo, čo mi naozaj nechýba (ba priam toho mám až na rozdávanie - keby sa dalo, hneď väčšinu venujem niekomu s opačným problémom)
Tak hovorí sa, že je to aj z nedostatku sebaúcty či sebavedomia.
Ale skôr sa stotožňujem s tým, že je to strach zo straty milovanej osoby spojený aj s kúskom nedôvery.
Ja som strašne žiarlivý človek. Kedysi som žiarlila aj na kamarátku, ale to ma už našťastie prešlo.
Teraz si moju žiarlivosť plnými dúškami užíva môj priateľ. Nuž čo, myslím, že už si na to zvykol.
Aj keď viem, že je to moja asi najhoršia vlastnosť, alebo niečo najhoršie čo mám v sebe a snažím sa to kontrolovať a občas nepekné ironické poznámky z dôvodu žiarlivosti radšej preglgnúť .
pochopitelne by ma nepotesilo, keby spal s inou. ale nepodozrievam ho z toho, dokazem mu dat to, co potrebuje a tak si nemyslim, ze by mal nutkanie hladat inde.
Tiež si myslím to čo @9 , @11 , @12 - Galinka, veď si tuším presne potvrdila názor Anzu
Navyše si myslím, že hovorí o strate dôvery k druhej osobe... a kde už nie je dôvera, čo vlastne dvom ostáva...? Žiarlivci sú slabosi, ktorí sa boja ostať sami...! A preto v skutočnosti žiarlivec neodchádza, ale ten čo zvykne odísť je ten, ktorý to už ďalej nevládze znášať
@manajas Žiarlivci sú slabosi, ktorí sa boja ostať sami...!
neviem ci suhlasit ci nie
na jednej strane je to pravda, na druhej strane zalezi i od ziarlivosti.. jedna vec je ked je to v "norme" a mierne.. znamenajuce zalezi mi na tebe a sice mi to vadi ale verim ti..
a to druhe je.. nepozri sa tam, lebo ti vyskriabem oci..
@johnysheek pravdaže, normy sú v pohode. Dá sa na žiarlivosti na konci aj spoločne zasmiať - ale tu nedominuje tá vlastnosť natoľko, aby sme dotyčnú(ného) nazvali Žiarlivcom... - hoci v pozadí v samej podstate je aj tu strach o stratu druhého a možnosti samoty...
Žiarlivci - slabosi potrebujú k "fungovaniu" v bežnom živote vždy druhého človeka - preto hovoríme aj o malom sebavedomí. Je to neschopnosť postaviť sa sám svetu. Žiarlivec zvyčajne dokáže vystúpiť z už chorého vzťahu jedine tak, že si nájde "náhradnú" obeť, ktorá zase ale netuší...
...keby som to osobne nepoznala...., ale ja hovorím už o chorobnej žiarlivosti, ktorá zasahuje celú osobnosť.
manajas - ty si myslis ze slaboch je ten kto tak velmi miluje ze sa boji stratit toho druheho? dobre..tak mi tu vysvetlite preco ked pratnerovi verite mate strach z nevery? je to posadnust nim?
@mm47 môže mať, nemusí. ale keď má, je to podľa mňa dosť logické - človek s nízkym sebavedomím pochybuje o svojom mieste v živote svojho partnera/kamaráta a je prenasledovaný myšlienkami typu "Čo keď sa s ňou/ním/nimi baví viac ako so mnou? Čo keď ho/ju/ich má radšej?" ....jednoduchá logika.
@smejushiq - no vieš, ja som nikde nepísala, že je to prejavom silnej lásky. (veď tá najsilnejšia by musela priam zabíjať - pretože skutoční žiarlivci sa neštítia ani fyzického násilia )
- myslíš, že mám strach z nevery? My dve sa predsa ťažko poznáme... Z dôsledkov nevery - možno. Ale to sú normálne zákonitosti, ktoré zasahujú aj "neverníka" ...
Smejushiq - čo si úprimne myslíš o láske z pohľadu žiarlivosti? Je to vlastne strach o seba (že o milovaného napr. Ty prídeš), alebo strach o človeka, ktorého ľúbiš (a myslíš, že robí niečo, čo jemu! môže nakoniec ublížiť) ????
manajas - podla mojho nazoru moze byt ziarlivost isty druh sebeckosti, Partnera chceme len pre seba. Stale sme v tom ze ho chceme len pre seba. V mojom pripade je to skor strach ze pridem o svojho milovaneho. Vztah je o tom ze chceme byt s jednym clovekom. Naco podvazat? Jednoducho povedat ze chcem ist za inou/inym a nie zit v klamstve, neistote
Je to strach o seba, alebo sa tak prejavuje to, ako sa mám rada? Ten kto sa bojí, nemanifestuje vtedy svoju lásku k sebe, ale svoju neistotu vo vzťahu k okolitému svetu (aj k partnerovi). Láska k sebe, sa v živote prejavuje podľa mňa najmä inými spôsobmi ako žiarlivosťou. Poznáš ľudí sebeckých, bezohľadných, neprajných, zlomyseľných....(toto je podľa mňa prejavom sebelásky!) ? Mnoho žiarlivcov ani nemá poňatia, čo to láska je. Dokonca ani nie som si istá, či vedia mať radi samých seba.. Láska nie je to, čo Ti "má" poskytnúť druhý, ale to, čo môžeš druhému dať Ty. Ak je teda o to záujem.... - a ak máme v tomto u druhého neistotu - alebo už hovoríme snáď o platonickej láske, to sa už skutočne nemá zmysel trápiť ak v "tom" je len jedna strana a tá druhá to nezabúda neustále pripomínať.... Tak nech žije sloboda a dôstojný "odchod"
Možno máš pravdu aj Ty, ale ja som len chcela povedať, že žiarlivosť nie je "len" necnosť, ktorá má základ v zlej výchove, ale psychický problém...
Nemám rada ked sa môj priateľ pozrie na inú babu ale ked mu niekto volá pýtam sa ho kto to bol a chcel? Ale ja mám zdravú žiarlivosť. Lúbim ho a nechcem kvôli žialivostným scénam ho stratiť. Kto nežiarli tak nemiluje.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
ale nie myslím si že je to viac menej strach o stratenie milovanej osoby ale bude tam aj kúsok nedôvery
Kedysi som bola strašne žiarlivá osoba, niektorí vedia svoje , ale v poslednom čase som si všimla, že žiarlim stále menej a menej.. myslím si, že je to prejav nedôvery a ja sa snažím ľuďom okolo seba veriť .
To že je to len strach si vymysleli ľudia, čo si nechcú priznať, že tomu druhému neveria toť všio
a ja s ňou mám nerozlučný celoživotný vzťah :/
Ale problém so žiarlivosťou som nikdy nemala...
Ale skôr sa stotožňujem s tým, že je to strach zo straty milovanej osoby spojený aj s kúskom nedôvery.
Ja som strašne žiarlivý človek. Kedysi som žiarlila aj na kamarátku, ale to ma už našťastie prešlo.
Teraz si moju žiarlivosť plnými dúškami užíva môj priateľ. Nuž čo, myslím, že už si na to zvykol.
Aj keď viem, že je to moja asi najhoršia vlastnosť, alebo niečo najhoršie čo mám v sebe a snažím sa to kontrolovať a občas nepekné ironické poznámky z dôvodu žiarlivosti radšej preglgnúť .
Ale tak kazdy zijeme len raz, tak kazdy podla vlastnych predstav
Navyše si myslím, že hovorí o strate dôvery k druhej osobe... a kde už nie je dôvera, čo vlastne dvom ostáva...? Žiarlivci sú slabosi, ktorí sa boja ostať sami...! A preto v skutočnosti žiarlivec neodchádza, ale ten čo zvykne odísť je ten, ktorý to už ďalej nevládze znášať
(ale jasné, že to nie je univerzal. diagn.
neviem ci suhlasit ci nie
na jednej strane je to pravda, na druhej strane zalezi i od ziarlivosti.. jedna vec je ked je to v "norme" a mierne.. znamenajuce zalezi mi na tebe a sice mi to vadi ale verim ti..
a to druhe je.. nepozri sa tam, lebo ti vyskriabem oci..
Žiarlivci - slabosi potrebujú k "fungovaniu" v bežnom živote vždy druhého človeka - preto hovoríme aj o malom sebavedomí. Je to neschopnosť postaviť sa sám svetu. Žiarlivec zvyčajne dokáže vystúpiť z už chorého vzťahu jedine tak, že si nájde "náhradnú" obeť, ktorá zase ale netuší...
...keby som to osobne nepoznala...., ale ja hovorím už o chorobnej žiarlivosti, ktorá zasahuje celú osobnosť.
- myslíš, že mám strach z nevery? My dve sa predsa ťažko poznáme... Z dôsledkov nevery - možno. Ale to sú normálne zákonitosti, ktoré zasahujú aj "neverníka" ...
Smejushiq - čo si úprimne myslíš o láske z pohľadu žiarlivosti? Je to vlastne strach o seba (že o milovaného napr. Ty prídeš), alebo strach o človeka, ktorého ľúbiš (a myslíš, že robí niečo, čo jemu! môže nakoniec ublížiť) ????
Možno máš pravdu aj Ty, ale ja som len chcela povedať, že žiarlivosť nie je "len" necnosť, ktorá má základ v zlej výchove, ale psychický problém...