btw na akej si urovni? ja som skoncil strednu ako intermediate...mnohe filmy pozeram aj bez tituliek lebo vacsine co vravia rozumiem...v NR je taka kde sa robia statnice ale asi nie si z NR
pozri ja sa ju ucim od 1.triedy ZS a teraz som druhak na VS .ratajme(ZS 9 ,SS,4 ,VS zatial jeden 1) cize ucim sa ju 14rokov a viem z nej fakt malicko...dovod?...nebavia ma jazyky ani na to nemam nadanie...
a zmaturoval som v pohode ani som sa neucil na maturu z AJ len pocas roka som sa tomu trosku venoval...
teraz chcem zo srandy sa prihlasit do jazykovej skoly...mozno sa na mna nieco nalepi....no sam som videl ze ked som sa tomu venoval pravidelne hoci len trosku tak som aj vedel nieco a nemusel som sa na maturu ani kuknut..ale ked prestanes zase to zabudnes..teda aspon u mna to tak funguje....
takze v prvom rade sa tomu skus viac venovat,ak nepomoze skus doucovanie
Ak mozes chod na jazykovy kurz niekam do anglicka, na maltu alebo do usa, kanady... proste niekam kde je anglictina oficialny jazyk. Tam sa ju naucis aj ked nechces, totiz ono jazykove skoly su fajn ale vzdy prides a chvilu ti trva kym sa "preladis" na anglinu (aspon mne to vzdycky chvilku trvalo kym som opustil slovencinu a jej pravidla) a ked skoncis tak zas prepnes na slovencinu... kdezto v zahranici prosto zacnes mysliet anglicky pretoze tu anglictinu budes pouzivat od rano do vecera a bude vsade v skole, v meste, v telke... taky kurz ti da ovela viac za kratsi cas ako jazykova skola. -Jedine co je riziko je, ze stretnes vela cechov alebo slovakov a teda je mozne ze sa budes skupinkovat a nehovorit anglicky ale slovensky/cesky.
niee, niee...takáto drilovacia podoba nie je vôbec dobrá myslím si. Teda ovšem, ak už máš ZÁKLADY, čo predpokladám, že máš. A potom sa treba hlavne naučiť jednu vec - porozumieť angličine. Nemyslím, že mechanicky skladať vetu je dobré, proste ty musíš vedieť, ako by to približne povedal Angličan.
A na toto ti pomôže čo? Jedine konverzácie s BRITOM al. AMERIČANOM, tzn. nie so slovenským lektorom..alebo na to pôjdeš tak ako ja a začneš pozerať a počúvať všetko v origináli - angličtine. Momentálne nepozerám nijaký seriál v telke, proste si ho stiahnem z netu a nasávam slovíčka, skladbu viet, zmysly ustálených spojení. A po roku a pol takéhoto "tréningu" ti môžem povedať, že som na seba pyšná, lebo cítim obrovský pokrok oproti minulosti, keď som sa anglinu sucho biflila v škole.
A hlavne - dnes už nemám strach začať s niekým komunikovať po anglicky, pretože by som sa bála že poviem totálnu blbosť. Anglinu ako jazyk viem, len treba neustále nasávať slovíčka, lebo tie sa ľahko vytratia...
Najlepšie je, keď pôjdeš priamo medzi nich. Keď sa cudzí jazyk učíš čo ja viem napr. v škole, môže to trvať aj 5 rokov a keď prídeš do priameho kontaktu s angličanmi uvedomíš si, že dokopy nič nevieš. Naopak poznám aj takých ľudí, čo nevedeli po anglicky vôbec a až išli pracovať do Anglicka, behom 1 roka sa naučili perfektne dorozumievať.
Ináč vraj sú dobré aj jazykové pobyty cez Student Agency niekam takto do zahraničia, ja premýšľam, žeby som tam cez leto aj s kamoškou išla. Položka je to síce mastná, ale asi to aj stojí za to.
@Ayreen , to vystihla veľmi dobre. Jedine s cim by som nesuhlasil, je ta podmienka, ze to musi byt britsky alebo americky lektor. Kludne to moze byt aj Slovak, ale musi splnat dve podmienky. 1. Pocas vyucby nesmie ani ceknu inym jazykom ako anglictinou, a po 2. musi si dat zalezat na vyslovnosti.
Urcite mu bude vzdy lahsie rozumiet, pretoze nebude native speaker, ale na tom az tak nezalezi. Aj medzi native speakermi sa najdu desiatky ( mozno stovky ) roznych dialektov. Takze jednemu amikovi mozno bude rozumiet skvele a ineho, sa budes po kazdej druhej vete pytat : 'Ehmm, I am sorry. Could you say it again ?' A to nehovoriac o tom, ze Iri, Skoti, Welsania, Anglicania, hovoria vsetci uplne inak. O polovymyslenom jazyku protinozcov Aussies, ani nehovoriac.
Na zaver by som dodal, ze moja osobna skusenost je taka, ze 90% uspechu komunikacie je o slovnej zasobe. Nikdy sa neuspokoj s tym, co vies ze ti to staci a nejak sa dorozumiet. Vzdy hladaj na vyrazy synonmia, vzdy sa pytaj ( alebo pozeraj do slovnika ) co vyraz, ktoremu nerozumies znamena. V kritickych momentoch su prave toto veci co budu rozhodovat.
Hmm, vsetci tu trepete o tom ze by mala ist medzi native speakers niekam prec, ale ze kolko to stoji to nepoviete.
Ja viem anglicky velmi dobre a vdacim za to len dvom vecom: Mojej ucitelke na strednej, ktora nas drilovala jak hajzlov a intenzivnym kurzom v jayzkovej skole.
Nikdy som nebol v zahranici na studijnom pobyte alebo podobne a ovladam anglinu lepsie ako 99% ludi co som stretol.
Poradim ti jedno: najdi si dobru jazykovu skolu, prvy rok so slovenskym lektorom kedze nie vsetkemu rozumies a potom sa daj na nejaky certifikat kde ta budu drilovat jak mna 4 hodiny vkuse Mne sa toto osvedcilo na 100%, momentalne idem na CAE certifikat co ma vacsiu vahu nez anglicke statnice
@blackknight - ja som bohužiaľ vždy mala takú zvláštnu skúsenosť s učiteľmi. mala som skvelú profesorku, ktorej z angliny nesiaham ani po päty, ale stále mám pocit, že tá angličtina je taká "iná" - ako keď počúvam originály. taká menej prirodzená, taká....slovenská
@13 ked ucitelia nikdy nepoculi ako sa rozprava vo svete a len ich to tu naucili, tak si mozu strcit do prdele vsetky svoje certifikaty, diplomy a licencie. pisat a citat moze vediet dokonale kazdy, ale rozpravat bez toho slovenskeho prizvuku, na to treba konverzacnu skusenost s nativcami
@13 Moze byt Ale prizvuku, sa podla mna nezbavis tym, ze budes pozerat serialy, alebo trebars pocuvat pasky. Tam to chce doslova zmenit prostredie, aby si okolo seba vobec nepocula tu Slovencinu.
@14 Slovenskeho prizvuku sa nezbavis za rok, alebo za dva. Mam kamosa ( byvali spoluziak z vysky ) ktory isiel este na 2 roky do USA aby ziskal Master of Business. Vratil sa po dvoch rokoch, jeho anglictine rozumiem stale rovnako. Len hovori o mnoho istejsie a plynulejsie. Plus sa mu o hodne zlepsil odposluch, co z mojho pohladu je asi najvacsie plus. Pretoze u seba mam pocit, ze je to moja najslabsia stranka, co sa tyka jazykovej znalosti.
@15 suhlasim. ja aktivne konverzujem s nativcami od mojich 7 rokov, cize ked som isiel v 15tich do USA, nikto nezistil ze niesom odtial, maximalne sa ma spytali ci som neprisiel zo zapadu na juh. takze neviem posudit za kolko sa toho prizvuku pri beznom uceni clovek zbavi.
a hlavne ten odposluch je cenna vec, to mas pravdu. na to je zahranicie najlepsie, ze clovek ktory ani v zivote nepocul niekoho tak rozpravat, pripadne pouzivat lokalne frazy, tak je nuteny "prezit" tymto sposobom
Odporučujem Akadémiu vvzdelávania mne osobne to veľmi pomohlo ale zálezi tam akého učitela dostaneš niektorý nič nenaučia ..a ešte ze tam je to vyučovanie každý den 1,5 hodiny co mi dost liezlo na nervy
@4 nematurujem, to mám za sebou, ale z iného jazyka.
Ale v podstate potrebujem vedieť anglinu aspon na takej úrovni. Chodím na pomaturitné, budem mať z nej záverečné skúšky, ktoré budú ťažšie ako normálna skúška a budú aj za 2roky, lebo si teraz robím v roky naraz.
Ja som mala dobrú učiteľku na základnej, posledné 2 ročníky aj na strednej 1 ročník, potom prišla iná a tá nevedela nič naučiť, nemala ani pedagogické minumum, tak je to aj teraz. Takže po prvom ročníku na strednej som ovládala anglinu dosť dobre,teraz je to díky kvalite tích "profesoriek" oveľa horšie, neviem skoro nič.
A skúška ma čaká najpozdejšie začiatkom júna, takže veľa času už nemám
no aj som bola tento rok v Anglicku na mesiac a mozem len odporucit,sla som cez agenturu INTERSTUDY ktora je podstatne lacnejsia ako student agency a ponuka este lepsie sluzby..overene.zlepsila som sa minimalne o 20%,a dokonca som si spravila uroven B1.stopercentne sa tam naucis spikovat,aj ked nechces,lebo ta situacia ze si v inej krajine ta donuti hovorit...chod oplati sa to..ale nie na mesiac,lebo to je velmi kratko ani sa nenazdas a ides domov...idem aj tento roka le uz na cele dva mesiace,fakt dobre investovane peniaze,oplati sa ti to
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Poprípade si nájdi súkromného učiteľa, bude to drahšie, ale za to efektívnejšie, ja som chodila na skupinový kurz minulý rok a moc mi to nepomohlo.
pozri ja sa ju ucim od 1.triedy ZS a teraz som druhak na VS .ratajme(ZS 9 ,SS,4 ,VS zatial jeden 1) cize ucim sa ju 14rokov a viem z nej fakt malicko...dovod?...nebavia ma jazyky ani na to nemam nadanie...
a zmaturoval som v pohode ani som sa neucil na maturu z AJ len pocas roka som sa tomu trosku venoval...
teraz chcem zo srandy sa prihlasit do jazykovej skoly...mozno sa na mna nieco nalepi....no sam som videl ze ked som sa tomu venoval pravidelne hoci len trosku tak som aj vedel nieco a nemusel som sa na maturu ani kuknut..ale ked prestanes zase to zabudnes..teda aspon u mna to tak funguje....
takze v prvom rade sa tomu skus viac venovat,ak nepomoze skus doucovanie
A na toto ti pomôže čo? Jedine konverzácie s BRITOM al. AMERIČANOM, tzn. nie so slovenským lektorom..alebo na to pôjdeš tak ako ja a začneš pozerať a počúvať všetko v origináli - angličtine. Momentálne nepozerám nijaký seriál v telke, proste si ho stiahnem z netu a nasávam slovíčka, skladbu viet, zmysly ustálených spojení. A po roku a pol takéhoto "tréningu" ti môžem povedať, že som na seba pyšná, lebo cítim obrovský pokrok oproti minulosti, keď som sa anglinu sucho biflila v škole.
A hlavne - dnes už nemám strach začať s niekým komunikovať po anglicky, pretože by som sa bála že poviem totálnu blbosť. Anglinu ako jazyk viem, len treba neustále nasávať slovíčka, lebo tie sa ľahko vytratia...
Ináč vraj sú dobré aj jazykové pobyty cez Student Agency niekam takto do zahraničia, ja premýšľam, žeby som tam cez leto aj s kamoškou išla. Položka je to síce mastná, ale asi to aj stojí za to.
Urcite mu bude vzdy lahsie rozumiet, pretoze nebude native speaker, ale na tom az tak nezalezi. Aj medzi native speakermi sa najdu desiatky ( mozno stovky ) roznych dialektov. Takze jednemu amikovi mozno bude rozumiet skvele a ineho, sa budes po kazdej druhej vete pytat : 'Ehmm, I am sorry. Could you say it again ?' A to nehovoriac o tom, ze Iri, Skoti, Welsania, Anglicania, hovoria vsetci uplne inak. O polovymyslenom jazyku protinozcov Aussies, ani nehovoriac.
Na zaver by som dodal, ze moja osobna skusenost je taka, ze 90% uspechu komunikacie je o slovnej zasobe. Nikdy sa neuspokoj s tym, co vies ze ti to staci a nejak sa dorozumiet. Vzdy hladaj na vyrazy synonmia, vzdy sa pytaj ( alebo pozeraj do slovnika ) co vyraz, ktoremu nerozumies znamena. V kritickych momentoch su prave toto veci co budu rozhodovat.
Ja viem anglicky velmi dobre a vdacim za to len dvom vecom: Mojej ucitelke na strednej, ktora nas drilovala jak hajzlov a intenzivnym kurzom v jayzkovej skole.
Nikdy som nebol v zahranici na studijnom pobyte alebo podobne a ovladam anglinu lepsie ako 99% ludi co som stretol.
Poradim ti jedno: najdi si dobru jazykovu skolu, prvy rok so slovenskym lektorom kedze nie vsetkemu rozumies a potom sa daj na nejaky certifikat kde ta budu drilovat jak mna 4 hodiny vkuse Mne sa toto osvedcilo na 100%, momentalne idem na CAE certifikat co ma vacsiu vahu nez anglicke statnice
@14 Slovenskeho prizvuku sa nezbavis za rok, alebo za dva. Mam kamosa ( byvali spoluziak z vysky ) ktory isiel este na 2 roky do USA aby ziskal Master of Business. Vratil sa po dvoch rokoch, jeho anglictine rozumiem stale rovnako. Len hovori o mnoho istejsie a plynulejsie. Plus sa mu o hodne zlepsil odposluch, co z mojho pohladu je asi najvacsie plus. Pretoze u seba mam pocit, ze je to moja najslabsia stranka, co sa tyka jazykovej znalosti.
a hlavne ten odposluch je cenna vec, to mas pravdu. na to je zahranicie najlepsie, ze clovek ktory ani v zivote nepocul niekoho tak rozpravat, pripadne pouzivat lokalne frazy, tak je nuteny "prezit" tymto sposobom
Ale v podstate potrebujem vedieť anglinu aspon na takej úrovni. Chodím na pomaturitné, budem mať z nej záverečné skúšky, ktoré budú ťažšie ako normálna skúška a budú aj za 2roky, lebo si teraz robím v roky naraz.
Ja som mala dobrú učiteľku na základnej, posledné 2 ročníky aj na strednej 1 ročník, potom prišla iná a tá nevedela nič naučiť, nemala ani pedagogické minumum, tak je to aj teraz. Takže po prvom ročníku na strednej som ovládala anglinu dosť dobre,teraz je to díky kvalite tích "profesoriek" oveľa horšie, neviem skoro nič.
A skúška ma čaká najpozdejšie začiatkom júna, takže veľa času už nemám