Vzťah fungovať môže, ak sa obaja vedia navzájom tolerovať. Problém však nastáva pri výchove detí, lebo jeden z partnerov musí ustúpiť a vždy to bude pre toho druhého nejakým spôsobom problém...
Ak sa v tomto smere budete navzájom rešpektovať, tak to možné je, len ber ohľad na to, že raz, keď si budete chcieť založiť rodinu, môžu nastať komplikácie (svadba, krst detí..).
je to určitý spôsob uvažovania a tak isto aj preferencie ... tak ako hladim na to že mám určite vlastnosti na ženách rad, tak medzi ne patrí aj ateizmus a je to plus ktoré ma priťahuje ... neviem si teda reálne predstaviť mať hlbokoveriacu partnerku (aj keď jeden nikdy nevie, život je nevyspytateľný) ... až by som mal tolerovať by som jej vieru len ak by tolerovala ona moju pravdu srandujem ... rešpektovali by sme sa navzájom
skôr nie, ale záleží od vzájomnej tolerancie a od toho, čo sa rozumie pod pojmom hlbokoveriaca- či v zmysle väčšieho pripúšťania zázrakov, Božích zjavení, pocitu, že je niečo nad nami a pod. alebo v zmysle dodržiavania všetého možného aj toho, čo s Bohom nemá nič spoločné, ale je ľuďmi v cirkvi vymyslené, resp.či viac verí v Boha alebo v ideológiu príslušného náboženstva, či nie je fanatička - ja som ten prvý prípad a z môjho uhla pohľadu som hlbokoveriaca ...rovnako to platí aj pre ateistu, či jeho ateizmus pramení z vlastného presvedčenia a je schopný vieru rešpektovať, že niekto to vidí inač, alebo či jeho ateizmus pramení tiež z nejakej výplachovej ideológie...
Nie, určite nie, keby aj nenastal problém skôr, tak čo sa týka vecí okolo svadby a detí by bol konflikt určite. Respektíve záleží na konkrétnych ľuďoch, ale za mňa hell no.
Jednoznačne nikoho so zaostalým myslením a bez vlastného logického zmýšľania ... Proste keď jej to myslí je to príťažlivé 2x viac (1x je keď sa ti páči aj tak )
@notme Moja sestra je doktorka chémie - veriaca, vedie necertifikované laboratórium....môj švagor je vyštudovaný IT a eokonóm, tomu sa aj venuje....a nevidím že by sa u mojej sestry bila viera a inteligencia. Alebo bila sa u Luisa Pasteura? Alebo samotný autor teórie veľkého tresku bol kňaz - Georges Henri Joseph Édouard Lemaître. Ale možno ti škoda niečo hovoriť.
@kierkegaard tuto na birdzi najdes vystudovanych farmaceutov, ktori ti povedia, ze dodrziavat korektne vedecke postupy nieje dolezite. skola je veru zlym ukazovatelom intelektu. viera sa vysmieva do xichtu logike, poznaniu a zdravemu rozumu, lebo popiera vsetky principy, o ktore sa inteligentny clovek opiera pri vytvarani nejakeho stanoviska, cize veriaci clovek z principu nemoze byt inteligentny.
@notme čo ty vieš o logike? Najväčší logik 20. storočia Lydwig Wittgenstein mal logiku len ako rebrík ktorý ho má zaviesť vyššie ku dôležitejsim otázkam - akými bola pre neho viera a ten rebrík potom odhodiť tak netáraj. Prečítaj si jeho traktat o logike a potom sa k nej vyjadri.
@kierkegaard a? inteligencia sa nemeria len schopnostou logicky mysliet. clovek moze mat to najlepsie logicke myslenie ever, ked mu raz chyba kriticke myslenie, schopnost vnimat veci komplexne, schopnost konstruktivne kritizovat a milion inych veci, tak moze byt stale blbec, ci dokonca az veriaci. opakujem, viera je protipolom inteligencie a synonymom hluposti.
@notme Počuj, ale ty si tu nedal ani jeden argument tvojho tvrdenia. A myslím si že ľudí ktorých som ti vymenoval, vrátane a hlavne toho posledného mali kritického myslenia viac než dosť. Nazývaš značnú časť géniov ľudstva - blbcami...si frajer no.
@kierkegaard zjavne nemali, lebo boli veriaci argument som dal, viera pluje do tvare kazdemu jednemu aspektu inteligencie. chces to vyvratit? dokaz mi existenciu boha.
@kierkegaard ty mi dokaz ze neexistuje spagetova prisera, ze prave neklatim angelinu jolie a ze soros neni reptilian. dokazuje sa existencia a kazdy clovek s mozgom to vie.
Hlbokoveriaca sa neprispôsobí, je to o tom ateistovi. (podobné, ako keď nie si vegetarián a chodíš s vegetariánkou).
Ak chceš tolerovať každú nedeľu kostol miesto spania alebo výletu, nech sa páči.
@notme Si zatvrdilý, nie s tebou normálna diskusia.....To si dokázal keď si veľa géniov z ľudstva vďaka ktorým by si napr. zomieral na rôzne choroby nazval blbcami. Čo už, raz dospeješ....Končím diskusiu s tebou. A prečítaj si Descartesove meditácie o prvej filozofii...tam sú fajn dôkazy prečo nie špagetová príšera - prečo áno dokonalá bytosť.
@kierkegaard neodpovedal si mi. ja neviem, ako sa dokazuje neexistencia. tak mi to predved. take spagetove monstrum, to by malo byt easy. kazdy predsa vie, ze neexistuje. tak sup, len to dokazat! ides!
a potom, ked to budes mat, tak mozes miesto slova "spagetove monstrum" dosadit "boh" a mas v zapati aj odpoved na svoju otazku.
@kierkegaard boha, toto je vzdy tak. kazdy logicky mysliaci genius sa vypari jak prd vo vetre, ked ho popytam, nech mi teda predvedie, ako sa dokazuje neexistencia, nech to nasledne mozem spravit s bohom. ja neviem, asi to bude len blba nahoda.
a obvykle to tiez sprevadza hlaska na styl, ze "raz pochopim". tak ved mi pomozte pochopit, nie? ked uz mate take take uzasne poznanie. ukazte mi, ako sa ta neexistencia dokazuje. ja si to uz nasledne dokazem odvodit. ked zistim, ze neexistencia spagetovej obludy sa dokazat da a ze neexistencia boha sa dokazat neda, tak prisaham, ze sa tiez stanem veriacim. cakam len, kym mi niektory z vas popise ten proces dokazovania neexistencie.
@notme@20 Je mi luto, ze ty si vysoku skolu vystudovat nedokazal a ze ta asi dost stve, ze menej inteligentni ludia, ktori na to podla tvojich kriterii nemaju to zvladli ale nemusis sa do mna navazat v kazdom jednom fore teraz kvoli tomu.
len tak ďalej kamo keď chces aby ťa zjavná časť ľudí a žien nemalo rado kvôli týmto tvrdeniam ... ja ti rozumiem ale podávať to zaujato a inteligencia je aj o tom vedieť tolerovať aj prejav a prispôsobovať myslenie v skupinách .. ja si vyslovene nemyslím že každý veriaci človek musi byť stupídny pretože mu chyba niečo z vedeckého postupu čo si kompenzuje a dotvára ten zvyšok emóciami aby mal ucelený obraz a mohol fungovať , ale pchať ľuďom do hláv že sú menej rozumní len preto že veria je spoločenská samovražda @notme
@poppyseed ja by som sa pokojne zmieril s tym, ze nevyniknem, keby som vymenou za to mohol zit vo svete, kde by som ludom nemusel stale dookola vysvetlovat samozrejme trivialne banality.
@Kierkegaard@poppyseed@melancholik
Ja s @notme čiastočne súhlasím.
Nenazval by som každého veriace automaticky idiotom, ale osobne si myslím, že viera v Boha je brzdou myslenia pre veriacich ľudí.
Poznám veľa veľmi inteligentných ľudí, ktorí spravili za svoj život nejaké objavy, ale v určitom momente, keď sa ich výskum zasekol, alebo ich to už prestalo baviť, alebo čo, začali tvrdiť, že "ďalej už je Boh".
Nie, nie je sakra! Pred 10 000 rokmi bol Boh v ohni a daždi a bleskoch. Teraz už vieme ako funguje oheň a blesky a tiež vieme o marko a mikrokozme a ak mi niekto povie, že pred Veľkým treskom bol Boh, len preto, že vôbec netušíme, čo vtedy mohlo byť, je rovnaká ignorácia ako ľudia, čo vtedy verili, že oheň je nadprirodzená sila, čo sa nedá vysvetliť.
Čokoľvek, čo si nevieme vysvetliť nie je Boh, ale je to niečo, čo ešte nevieme jednoducho vysvetliť. A tu je tá limitácia mnohých veriacich vedcov.
@poppyseed vzhladom na to aku skolu @notme nevystudoval je hadzat mu to na oci sa ako niekomu smiat ze nevyliezol na Everest a ked on vyslapal Straník. Tolko moja skromna poznamka
Je to o egu... môže sa zniesť ateista s veriacim, ak sa tolerujú, ak nemajú potrebu presviedčať druhého o svojej "pravde"...
To nie je o názoroch, ale o povahe partnerov. Ak je niekto tvrdohlavý egoista, vzťah sa môže rozpadnúť aj pre väčšie banality...
@poppyseed moja pekna, keby som dal teraz vypoved, tak mi staci zverejnit si zivotopis a do tyzdna mam 10 novych ponuk, vsetky platene minimalne dvojnasobne v porovnani s cimkolvek, co budes po skonceni skoly robit ty. ja sa rozhodne nestazujem. ale pokojne mi povedz viac o tom, ako nemam titul
@poppyseed jj len mas potrebu poukazat na to, ze nemam titul zo studia informatiky, ktore s informatikou malo spolocne snad jedine nazov, lebo si si potrebovala nieco dokazat
@barky jej nevysvetlis, ze studium informatiky na slovensku ma s informatikou spolocny len nazov. tu mas totiz docinenia s farmaceutkou neovladajucou zakladne principy korektneho vedeckeho vyskumu a ktora je taktiez v klube "dokaz mi, ze nieco neexistuje". inymi slovami, tato slecna je dokazom toho, ze na slovensku sa rozdavaju farmaceuticke tituly za dochadzku.
@notme Ano, bolo to odo mna hnusne a aj som premyslala, ze to zmazem. Ale potom som si povedala, ze mozem snad trochu zarebelovat aj ja, ked ty stale vytahujes to aka som podla teba nevzdelana. Ja som ta ani nikde doteraz neurazila, teda neviem o tom, ze by to bolo nejak umyselne, ani som ti nikdy nenapisala, ze si hlupy kok (lebo podla mna nie si, ale niekedy sa tu spravas neuveritelne) a ja nemozem za to, ze ty vsetko beries ako osobny utok priamo na svoju osobu.
@notme toto prehlásenie je podľa mňa dosť mylné, mám kamoša ktorý si doma na záhrade spravil vlastnú hypobarickú komoru a má neskutočné vedomosti z oblasti matematiky, chémie, fyziky, biológie, speleológie, popri všetkom si pestuje doma rôzne exotické rastliny, vymyslel a vlastne dal patentovať špeciálne uzávery na jaskyne... je to veriaci človek navštevujúci kostol a mnoho ľudí by schoval do vačku, neviem prečo by sa to vzájomne malo vylučovať, rozhone nepatrí medzi neiteligentných ľudí...
@openmindedfreak vedomosti nehovoria o nicom inom nez o pamati. a medzi pamatou a schopnostou mysliet nie je ziadne relevantne prepojenie. obviously. verit v 2000 rokov staru rozpravku, ktora sa opiera o "dokaz mi, ze boh neexistuje"... vazne? mne je jedno, co clovek vie, co robi a co dokazal. ked je krestan, tak proste inteligentny nie je.
@notme pre mňa je dôkazom existencie Boha príroda, nie Biblia, Bibliu vytvorili ľudia, prírodu naopak nie... lenže ja nespadám pod tú klasickú šablónu "veriaci človek" nechce sa mi to tu moc rozoberať a nechcem ani aby si ma zle pochopil, verím proste v akúsi energiu, otca, či matku nás všetkých, samozrejme nie v tej klasickej rozprávkovej forme deduška na obláčiku, alebo akýchkoľvek antropocentrických predstavách iného človeka... môžme si to predstaviť ako hviezdu o veľkosti jablka ktorá disponuje dostatočnými schopnosťami na vytvorenie niečoho podobne úžasného... veľmi neverím ani tým veciam, že po smrti niečo bude, alebo nebude, skôr mi to je asi jedno aj keď možno trošku viac sa prikláňam k možnosti, že sme dostali len jednu šancu a je už na nás ako sa k tomu postavíme... ja preto "niečo" používam to dlho zaužívané slovo Boh...
@openmindedfreak lebo clovek ma potrebu porozumiet vsetkemu. a ked tomu neporozumeje, tak to vyplni nezmyslom. a potom moze jeho vedomie v klude odpocivat s tym, ze ma odpoved na vsetko (who cares, ze zlu). nevediet nie je hanba, hanba je uspokojit sa so zlou odpovedou. keby sa vsetko (a tym myslim uplne vsetko) vedecky vysvetlilo, prestal by si verit? a co ostatni? ja dam ruku do ohna za to, ze viac ako 80% krestanov by verilo dalej, aj keby sa dali vsetky otazky na svete zodpovedat bez viery a pre ziadne rozpravky by neostalo miesto.
@notme veda nedokáže objasniť samotnú existenciu čohokoľvek čo sa nachádza vo východiskovom stave, čerpá len z toho, čo bolo vytvorené dávno predtým než nejaké vedné odbory vznikli... pochybujem, že niekedy príde na koreň tomu kto vlastne všetko stvoril a vedel tohto "stvoriteľa" pomenovať... evolúcia je síce pekná bájka, ale myslím, že má rovnaké medzere ako to, že to urobil nejaký dedo za 6 dní a siedmy odpočíval... zhrniem to tak, že na samotný veľký POČIATOK je prikrátka veda a rovnako aj tí mužíkovia čo v dedinách a mestách kážu rôzne veci... taký možno nihilistický postoj, ale načo by som sa trápil? na to sú tu iné mozgy...
zatial. ako pise @41 ze daco neviem este neznamena, ze sa to neda. a ako som vravel ja, pripustit, ze daco neviem, je asi tak nekonecnokrat lepsie, nez povedat, ze "tomuto nerozumiem, cize za to moze boh".
@notme nuž, ale ty asi nebudeš ten, ktorý na to príde, takže zasa len niečo prevezmeš... k čomu ti to akože bude?... ja osobne túto otázku nepotrebujem počuť zodpovedať, skôr ma zaujíma ako vedci pokročili s liečbou rakoviny, civilizačných chorôb a nie hlúposti ako "kto to tu vlastne stvoril" toto dokazuje len našu vlastnú malosť... Elon Musk môže byť napríklad frajer aký chce, ale keď tak chce osídlovať iné planéty, nech sa radšej sústredí na túto e nemusí míňať kurevské miliardy pre úplné kokotiny... áno, vytvoria na Marse atmosféru, takže začnú plieniť túto nádherné Zem, aby niekde inde vytvorili inú, ľudstvo je na smiech
@openmindedfreak ale ja nepotrebujem byt ten, co na to pride. dokonca sa viem zmierit aj s tym, ze "to" mozno nebudem vediet. ked potrebujes odpoved, tak ju hladaj. ked nie tak nie. ale povazovat vieru za ultimatnu odpoved na vsetko, co neviem vysvetlit a tvarit sa, ze to tak je spravne, je vrcholom arogancie a ignorancie.
@notme viera nie je to, čo brzdí ľudí, náboženstvo je tým nástrojom... ja na transcendentalizme nevidím nič zlé, nemusím mať všetko empiricky overené aby som bol na tejto planéte spokojný, v tom sa líšime... to je asi tak celé, nech si každý verí v čo chce a druhého nechá veriť v to čo chce on, tadiaľ vidím cestu, nemusí to mať priamy súvis s náboženstvom...
@openmindedfreak ale ved naco je dobre sa snazit silou-mocou daco chapat, ked to zjavne neni v niekoho silach? na jednej strane sa tu odsudzuju ludia zastavajuci empiricke dokazy, lebo su to kokoti co sa tvaria, ze maju patent na pravdu, a na druhej strane sa tu vytahuje boh, co by odpoved na vsetko nezodpovedane. vidis ten problem? kto je tu ten arogantny? kto potrebuje mat za kazdu cenu pravdu? ten, co pripusta, ze nevie vsetko? alebo ten, co na vsetko, na co nepozna odpoved, odpoveda bohom? lebo mne sa zda, ze samozvany patent na rozum tu maju veriaci.
@openmindedfreak ono problem s univerzalnou odpovedou na vsetko je, ze je vzdy nespravna. siel by si k doktorovi, co sice nevie nic o ziadnej chorobe, no tvrdi, ze ma vseliek, ktory lieci kazdu neliecitelnu chorobu? chcel by si, aby ti auto opravoval mechanik, ktory o jeho fungovani nic nevie, ale tvrdi, ze ma magicky kluc, ktory opravi kazdu zavadu? asi nie, vsak? lebo dobre vies, ze na tom asi nebude vsetko koser. for all we know, cely nas vesmir moze byt nejaky experiment v labaku obrovskych mimozemstanov. ale takychto teorii dokazem vymysliet doslova nekonecno a vsetky budu rovnako dokazatelne respektive nevyvratitelne ako je boh/viera/krestanstvo/podobne sracky. tak, eh, co tak nezapodievat sa nekonecnym mnozstvom picovin a sustredit sa na veci, ktore vieme a mozeme opisat?
kedysi by som naivne povedala, že áno, a v podstate v to verím doteraz, lenže aj ten hlbokoveriaic musí byť otvorenej mysle - a žiaľ, takých je hŕstka. a hlavne, aby si nenechal tlačiť kaleráby do hlavy a premýšľal, pretože hlboká viera je jedna vec a používanie rozumu druhá. a jedna druhú nevylučuje.
ale z osobnej, skara bolestivej skúsenosti hovorím nie.
@notme no dobre, nič nové som sa nedozvedel, ty asi tiež nie, perpetum mobile existuje v podobe prírody, nevieme kto, alebo čo ho stvorilo... hoci ja som si to vedel onálepkovať, takže som neinteligentný kokot, ale inak pohode, idem chytiť krompáč do ruky a odkopať základy, babke presakuje voda do domu a to je teraz pre mňa dôležitejšie ako či nejaký fanatik behá po ulici a celé ľudstvo posúva o 500 rokov späť mám ho úplne u piči...
Podla toho ci vedia byt tolerantni a proste nemozu tlacit jeden na druheho ze je to tak alebo onak a skor by asi mali hladat ine spolocne zaujmy a podobne... Mame v rodine take manzelstvo a akoze nefunguje 100%ne ale nesuvisi to nejak s tym ze jeden z nich je veriaci a druhy neveriaci
@openmindedfreak ale ved ja ti nekazem robit pokrok, ak nechces. bohate postaci, ked sa nebudes stavat do cesty tym, ktori ho robit chcu. ty k nim mozno nepatris, no stale su tu stovky milionov veriacich, kvoli ktorych stupidnej viere sa robia take a hentake ustupky priamo ci nepriamo brzdiace pokrok. cirkev nas stale stoji nemale prachy, ci uz vo forme danovych ulav alebo priamych dotacii. nech si ludia veria comu chcu ALE jedine za podmienky, ze kvoli ich viere nebudu privilegovani vobec ziadnym sposobom.
@notme to by sme mali potom zlikvidovať aj desiatky, ak nie stovky kadejakých zajebaných korporácii ktoré tú trovia ľudí, nechcú presedlať z fosilných palív na prijatelnejší spôsob (netvrdím, že to bude trvať rok, či dva), dať do laty politické elity... proste cirkev nie je jediný kto tu brzdí pokrok, naviac pokrok ako taký nemusí vždy znamenať skutočný pokrok, niekedy to môže byť práve naopak... mne prídu ľudia menej vynaliezaví ako boli kedysi, majú prístup k toľkým informáciám, ale ako som v minulosti spomínal, žiadna Silver Bullet už dosť dlho nevystrelila, čerpá sa len z toho, čo už bolo dávno vymyslené...
@openmindedfreak ved jasne, ze ano. ale preco si taketo korporaty mozu dovolit to, co si dovoluju? lebo ludia su ignoranti. a co, okrem ineho, podporuje ignoranciu...? mas magicky prutik, ktorym donutis verejnost mysliet a vytvarat v tomto smere tlak na politikov a one korporacie? sem s nou! no ale ked nie, tak pre zaciatok podla mna pomoze aj to ciastocne zamedzenie ignorancie a odlahcenie statneho rozpoctu v podobe marginalizacie viery ako takej.
@notme kľudne, ja som bol tiež vždy za odlúčenie cirkvi od štátu, ale kto bude počúvať vôľu ľudu? v tomto štáte nás majú len za tupé výrobné stroje pracujúce za 500 eur mesačne... zamrzli sme v dobe, aj čase, dáky progres spoločnosti je v nedohľadne, ďalšia generácia podľa mňa už kokot zmení, tí môžu byť radi, že si vedia utrieť zadok... mamičky a oteckovia ich naučili akí sú vynimoční, potom prídu do skutočného sveta a plačú z tej zmätenosti ktorú všade vidia, stará generácia volí stále tých istých zmrdov, Európa sa tiež podľa mňa dobre pomiatla, ak príde dostavia sa Nord Stream II, tranzit cez Ukrajinu sa má do 2020 zrušiť a Nemecko nás bude držať za gule už úplne zasahujem už do kokotín, ale keď už som spomenul tie korporácie... vidím budúcnosť strašne čierne...
@openmindedfreak lud ma tu najvacsiu moc, len si to neuvedomuje. co je ale na jednej strane aj dobre, lebo ked si vezmem poziadavky priemerneho cloveka, tak som dost rad, ze nema resp. si neuvedomuje svoju moc. moc korporacii je uzasna, len sa na to treba vediet pozriet zo spravneho uhla. je to moc, ktora je nadnarodna. pre ktorej ziskanie nemusis byt zvoleny. s ktorou mozes robit realne zmeny bez nejakeho trapneho hlasovania v parlamente a dotahovania sa s kokotmi. a to, ze sa moc sustreduje v rukach technologickych a nie priemyselnych korporatov je len a len dobre. lebo technologicky korporat ma najvacsi uspech vo vyspelej spolocnosti, cize sa snazi docielit vyspelu spolocnost. a z toho profituju vsetci. problem je, ze "tam hore" sa este nedostal nik poriadny. zuckerberg, gates a spol. su tam jak slepci na minovom poli, nevedia, kde su a ani co maju robit. musk je na jednej strane ovela ovela lepsi, no na druhej mu v mnohych veciach tiez dobre kvapka na karbid. ale opat, netreba to brat tragicky. ked sa tam dokazali dostat ludia ako oni, je len otazkou casu, kedy sa medzi nich dostane niekto realne schopny.
Nemala by som s tym ziaden problem. Respektovala by som to. Aj do kostola by som s (pripadnym) nim odisla kebyze mu na tom zalezi. Ani krstenie by mi nevadilo.
@kalkulon myslim ze v dnesnej dobe to uz nikto neberie vazne ...nejakeho fanatickeho krestana by som nezvladla , ja vravim len o moznosti vziat sa v kostole mozno odist na polnocnu omsu na vianoce a tak co robia krestania ktorych poznam ja ale inac si ziju normalny zivot
@strangelove to si myslis len preto lebo zijes medzi ludmi co ti to hovoria .. prave v dnesnej dobe rastie pocet takych co tak skutocne zacinaju zit .. s tym 10 mas samozrejme pravdu , ale to nieje len o tom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
ja som svojim sposobom veriaca a hlbokoveriaceho by som v živote nechcela
:S
Dobre - takže tvrdíš že veľa géniov ľudstva boli blbci...raz prídeš že to tak nie je.
Ak chceš tolerovať každú nedeľu kostol miesto spania alebo výletu, nech sa páči.
a potom, ked to budes mat, tak mozes miesto slova "spagetove monstrum" dosadit "boh" a mas v zapati aj odpoved na svoju otazku.
@Melancholik mne je dost jedno, kto ma (ne)ma rad, pokym som ja ten, co ma pravdu.
@Poppyseed ludia taktiez zvyknu vyrast z neschopnosti rozmyslat a predsa si tu ty.
Ja s @notme čiastočne súhlasím.
Nenazval by som každého veriace automaticky idiotom, ale osobne si myslím, že viera v Boha je brzdou myslenia pre veriacich ľudí.
Poznám veľa veľmi inteligentných ľudí, ktorí spravili za svoj život nejaké objavy, ale v určitom momente, keď sa ich výskum zasekol, alebo ich to už prestalo baviť, alebo čo, začali tvrdiť, že "ďalej už je Boh".
Nie, nie je sakra! Pred 10 000 rokmi bol Boh v ohni a daždi a bleskoch. Teraz už vieme ako funguje oheň a blesky a tiež vieme o marko a mikrokozme a ak mi niekto povie, že pred Veľkým treskom bol Boh, len preto, že vôbec netušíme, čo vtedy mohlo byť, je rovnaká ignorácia ako ľudia, čo vtedy verili, že oheň je nadprirodzená sila, čo sa nedá vysvetliť.
Čokoľvek, čo si nevieme vysvetliť nie je Boh, ale je to niečo, čo ešte nevieme jednoducho vysvetliť. A tu je tá limitácia mnohých veriacich vedcov.
To nie je o názoroch, ale o povahe partnerov. Ak je niekto tvrdohlavý egoista, vzťah sa môže rozpadnúť aj pre väčšie banality...
zatial. ako pise @41 ze daco neviem este neznamena, ze sa to neda. a ako som vravel ja, pripustit, ze daco neviem, je asi tak nekonecnokrat lepsie, nez povedat, ze "tomuto nerozumiem, cize za to moze boh".
ale z osobnej, skara bolestivej skúsenosti hovorím nie.