predstav si to ako paralelne zapojenie 2 rezistorov... jeden rezistor je drôt medzi nohami vtáka, ktorý má strašne malý odpor (lebo elektrikári nechcú straty ) a vták má elektrický odpor aj niekoľko kiloohmov, a teda ním prechádza aj milionkrát menší prúd než v drôte....
@zufalaz pravdaže má elektrický odpor všetko má elektrický odpor.... aj supravodič má elektrický odpor, iba zanedbateľne malý.... napríklad človek má asi 5000 ohmov, ale to dosť závisí od vlhkosti pokožky a iných vecí....
@zufalaz tak to už si ani ja nie som veľmi istý...podľa mňa je to tým, že ak sa človek dotkne drôtu, tak je zvyčajne uzemnený - dotýka sa zeme alebo vodivej podložky, teda prúd prejde celým telom cez srdce do zeme... to je dôvod prečo blesk radšej udrie do hromozvodu (je uzemnený) ako do auta (elektricky izolované teleso).... toť môj názor, ale nemusí byť správny
@zufalaz ta @2 je daka blbost ved to nema ziadnu logiku o__O
to je o tom ze teba vlastne zabije rozdiel toho napatia aspon ja si to tak predstavujem. ty mas take napatie aky je povrch na ktorom si a pokial cisto len padas tak sa nicoho nedotykas a prisposobis sa tomu coho sa dotknes cize aj tomu drotu
ale od poslednej hodiny fyziky uz ubehol nejaky cas u mna
@zufalaz presne tak! no, teda pravdepodobne ťa ten drôt neudrží a zjebeš sa na zem a keď ťa nezabije pád tak ťa zabije to, že sa pravdepodobne potom budeš naraz dotýkať drôtu a zeme.
minule na stanici vysvetloval jeden ocko svojmu zvedavemu decku presne toto. že nakolko sa nedotýka zeme tak aj človek by mohol sa toho dotknuť no kebyže sa dotýka aj zeme prejde ním ten prúd. ptm mu povedal že al ekeby mal gumené topanky tak by mu to tiež neublížilo ... ale vraj to radšej skúšať nebudu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
@burble a keď sa ja zavesím na 1 el. drôt tiež sa mi nič nestane?
teoreticky kebyze vyskocis nedotykas sa vobec zeme a zavesis sa na drot tak by sa ti nemalo nic stat
tak ma to ucili v skole ale zase tam ma aj ucili ze ponik je mlada kona tak neviem
to je o tom ze teba vlastne zabije rozdiel toho napatia aspon ja si to tak predstavujem. ty mas take napatie aky je povrch na ktorom si a pokial cisto len padas tak sa nicoho nedotykas a prisposobis sa tomu coho sa dotknes cize aj tomu drotu
ale od poslednej hodiny fyziky uz ubehol nejaky cas u mna
Aspoň si si z tých hodín niečo odniesla, (narozdiel odo mňa) ako vidím
a take ze rozdiel medzi odporom prudom a napatim odomna nechci
minule na stanici vysvetloval jeden ocko svojmu zvedavemu decku presne toto. že nakolko sa nedotýka zeme tak aj človek by mohol sa toho dotknuť no kebyže sa dotýka aj zeme prejde ním ten prúd. ptm mu povedal že al ekeby mal gumené topanky tak by mu to tiež neublížilo ... ale vraj to radšej skúšať nebudu