partnera nemam, ale keby ze mam tak mi to vadi. nema ma co osahavat,a uz vobec nie na verejnosti.ako hovori @7 az po svatbe, ale ja to na rozdiel od neho myslim uprimne
@janehonda ale jasne, že nebol...po svete behajú milióny chlapcov, ktorí súhlasia S dotykmi až po svadbe A zároveň ich neobtazuje kňaz V zadnej miestnosti kostola.
@notme ale si vazne zly. divil by si sa kolko je chlapcov/muzov ktori vyznavaju krestanske hodnoty a su rozhodnuti pre celibat.
a ked uz to naozaj musis vediet, ja som sa uz zmierila s tym ze si nikdy partnera nenajdem, a ani hladat nebudem, pretoze viem ze mam tolko chyb ze by bolo odomna sebecke si s niekym nieco zacat s vedomim,ze z toho nikdy nic nebude.
@notme ako chlapec/muž S priveľmi rozpravkovou predstavou O vzťahu si dovolím nesúhlasiť poznám jeden pár vyznavajuci tvoje hodnoty. Jeden. A obom im Z takého vzťahu načisto drbe. Robia to len preto, že "je to správne". Netreba sa držať neprirodzenych zásad len preto, že to niekto povedal. Partnera si môže nájsť každý, ale ak vzťah prináša nepredstaviteľné množstvo obmedzení A nedokáže to vynahradit svetlymi stránkami (čo takýto vzťah nodokaze), tak je lepšie sa na to vykaslat.
@notme uprimne ti poviem ze aj ja vlastne poznam len jeden par, ktoy to takto robil-moji rodicia. ale vies co, vydrzali na seba cakat celych 30 rokov.
myslim si ze dnesni mladi to vsak maju rozhodne tazsie ako to bolo kedysi, zo vsetkych stran pocuvaju o tom ake je dolezite spoznat dokonale druheho partnera este pred svatbou (vratane toho ako im to funguje v posteli).a ked to tak nerobia,spolocnost nanich hladi ako na cudakov. ale myslim si ze ked ma ten clovek tie hodnoty zakorenene hlboko v sebe, dokaze na toho druheho pockat. a nie je to len preto ze to niekto povedal, jednoducho veri ze je to tak spravne
@janehonda nuz ked mas s niekym stravit cely zivot, bolo by fajn, keby to nebola macka vo vreci mam byt s niekym, s kym nebudem spokojny, co som ale zistil az prilis neskoro, lebo som to nemohol zistit skor kvoli nejakym zasadam? v obchode nekupujes so zavretymi ocami, auto si nevyberas podla vzhladu, potraviny nekupujes podla obalu...nevidim jediny logicky dovod, preco by to malo byt pri ovela dolezitejsej volbe inak.
@veroni838 poznali sa prakticky od 8 rokov, lebo boli susedia...a ked mali 30 sa vzali (pretoze tam bola par rokov prestavka ked mama cestovala po svete)
@lepka tu nejde o to ci je to prirodzene alebo nie.. ja viem ze to ma clovek pudovo v sebe, ale kazdy normalny clovek vie pudy ovladat. oni sa rozhodli pockat do svatby, z toho dovodu ze verili ze je to spravne (mat len jedneho partnera v zivote-moralna stranka) a rovnako aj z duchovneho hladiska (su krestania)
@notme spravne,ked chces s niekym stravit zvysok zivota, musis ho spoznat. hlavne vsak ide o to,aby som si s niekym sadla povahovo. aby sme mali rovnaky zmysel pre humor, aby sme vyznavali rovnake hodnoty, rovnake zivotne ciele. myslim si ze to tvori 90% vztahu. a ked niekoho naozaj milujes takeho aky je, to ze si mozno tak uplne nesadnete v posteli je detail.neberiem si predsa niekoho len pre sex. a okrem toho,nemyslim si ze by sme si nesadli, ak sa uz naozaj dobre spozname.
@janehonda nie, tu ide o hlbsie, duchovne vyhovorky. ty svoju argumentaciu zakladas na nicom, a preto pada. rovnako mozem povedat, ze je najdolezitejsie najskor spolu len spat a zacat sa spoznavat az po svadbe. hodnota argumentu je presne taka ista ako hodnota opacneho - tvojho - argumentu.
@notme jednoducho to nechapes.
pre mna sex nie je len fyzicka potreba ako kazda ina, je to nieco viac.nie je to len to fyzicke spojenie,ale aj psychicke. aby som s niekym spala, musim ho naozaj poznat,doverovat mu. co keby som sa s niekym vyspala napr. po 2 mesacnej znamosti, a potom by sme sa rozisli? ako by som sa potom mohla este niekedy odovzdat inemu muzovi? pri svatbe si davame slub vernosti. pred celou rodinou, kamaratmi, pred Bohom. slub, ze tu vzdy budeme len jeden pre druheho, navzajom si verni az do smrti. pre mna svatba nie je len obycajne papierovanie, pre mna to ma vysoku hodnotu.
necakam ze to pochopis, ocividne mame rozne hodnoty.
@janehonda teda ja ti nechcem do tvojej ideológie nijak kafrať, ale. základným bodom manželstva je založenie rodiny a teda plodenie detí. pokiaľ s niekým strávim v celibáte 5 rokov, dokonale sa poznáme, vezmeme sa, ale v posteli nám to absolútne neklape a dokonca nie sme schopní mať spolu deti, aj keď veľmi chceme a staviame si na tom, čo potom? rozídeme sa po toľkých rokoch? keby sme prišli na to, že spolu nie sme schopní mať sex už skôr a dohodli by sme sa, že síce to nie je základným pilierom nášho vzťahu, ale rozhodne podstatným áno, tak tento vzťah udržiavať ďalej nebudeme. takto sme na to prišli až po svatbe, po 5 rokoch spolu, po tom, čo sme si prisahali vernosť.
:ehm:
@janehonda thats the point. tvrdis, ze sex nema byt vo vztahu dolezity, nedaj boze rozhodujuci aspekt. a napriek tomu mu prikladas vacsi vyznam nez comukolvek inemu. problem tvojej ideologie je, ze bojuje sama so sebou.
@janehonda S väčšinou čo si napísala ja súhlasím, vidím to tak podobne, možno aj tak isto. Ale ja tiež nevidím dôvod čakať do svadby, no taktiež nie s každým len tak.
Ešte sa spýtam, to si Ja Nehoda alebo Jane Honda? Alebo?
@blanc ak sme si prisahali vernost, tak predsa v dobrom aj zlom. ano, je to sice velmi smutne, ale ako si sama pisala, nie je to zakladnym pilierom nasho vztahu. to znamena, ze ked niesme schopni spolu spat, nie je to dovod na rozvod.
a keby sme aj boli schopni, ale nemohli by sme splodit dieta, vzdy je tu moznost adopcie. dat sancu na normalny zivot dietatu, ktore si to zasluzi ale nema moznost vyrastat v normalnej rodine.
ja zase nerozumiem, čo je také zlé na prístupe @janehonda . osobne poznám viacero párov, ktoré vyznávajú podobné hodnoty a - čuduj sa svete - fungujú bezproblémovo. navyše, nikto tu nikoho nenúti čakať do svadby, janehonda len vysvetľuje, prečo čaká ona, čo je imho jej vec...
@notme opat si nepochopil. sex je dolezity, ma velmi vysoku prioritu. , prave PRETO to chcem zdielat s niekym komu absolutne doverujem a chcem s nim zostat po cely zivot
(napr. vacsina dievcat v dnesnej dobe tiez nespi s chlapcom na prvej schodzke, chce ho najskor spoznat. to iste chcem aj ja, ale ja chcem pockat o nieco dlhsie)
@likjul som Jane Honda, to bolo meno v jednej hre co som hravala ako mala. ibaze kazdy si teraz mysli ze som Ja nehoda, a ked ma taguju,nikdy mi to neukaze
keby som bola vedela ze Birdz nerozlisuje velke a male pismena,registrovala by som sa inak
@janehonda toto som pochopil uz na prvy krat. nepochopil som, preco potom nieco s tak vysokou prioritou nemoze ovplyvnit vztah/nedame tomu prilezitost ovplyvnit vztah kym to este moze ovplyvnit vztah/...v skratke, preco k nemu pristupujes uplne inak, nez ku ktoremukolvek inemu aspektu vztaku.
@notme to je zlozite, neviem ako to mam vyjadrit slovami. jednoducho je to nieco viac, ako som uz pisala je tam aj duchovne spojenie nie len fyzicke.
okrem toho, je to sposob akym vznika novy ludsky zivot, tomu predsa nemozem pripisovat rovnaku hodnotu ako inym veciam vo vztahu
@janehonda nemozes? znie to tak, ako keby mala tvoja ideologia neuveritelne obrovske mnozstvo nevyhod ale ani jednu vyhodu. jej prehodnotenie mi preto nepripada ako moznost ale ako nutnost. teda jedine ak by si odmietala fakt, ze sme len vrecka chemikalii (ano, fakt). v tom pripade sa mozes tvarit, ze to robis pre nejake vyssie dobro, a preto je akakolvek argumentacia zbytocna.
@notme ma to rovnake mnozstvo vyhod ako akykolvek iny vztah. a vyhodou je napriklad aj to, ze ked najdes niekoho s rovnakymi hodnotami ako mas ty, mas istotu ze ta napr. nepodvedie s niekym inym, lebo sam je proti podvadzaniu.
zdrzanlivost este nikdy nikoho nezabila, zato ludi co umieraju na pohlavne choroby su miliony
@notme nikdy som nepovedala ze to je vysadou len mojho myslienkoveho smeru. ale je rozhodne mensia sanca ze ti bude dotycny verny, ako pri vztahoch kde sex ludia beru len ako formu fyzickeho uspokojenia
dobre,nemyslis ze by sme to uz mali nechat tak? ty mas svoj nazor, ja svoj. takto sa tu mozme hadat donekonecna, ani jeden toho druheho nepresvedci o nicom
@janehonda @59 Tu sa mi zdá že ty automaticky degraduješ sex pred svadbou ako niečo kde ide len o fyzično ale máš v teórii medzeru lebo z toho že niekto má sex pred svadbou nevyplýva že to robí len pre vlastné uspokojenie.... Plus na ten ďalší argument tolko že je aj ochrana aj keď to je niečo čo tiež asi nevyznávaš.. @62 Prečo by si mala mať istotu?.. Veď to je o dovere tak isto ako v každom inom vzťahu - dievča verí že chlapec bude verný aj keď mávajú sex ale podvedie ju / dievča verí že chlapec má rovnaké hodnoty (sex po svadbe) ale podvedie ju... A pokial ide niekto s niekym do vážneho vzťahu je bežné absolvovať vyšetrenia pred sexom či náhodou nemajú nejakú chorobu @64 Neviem či sa dá hovoriť o vztahu keď tí dvaja ludia berú ich sex len ako formu fyzického uspokojenia... Áno aj páry čo nemajú sex až po svadbe v tom možu nájsť to najkrajšie a vážiť si to a nie je to špecialita hodnotových posvadbových ludí....
Nechcem v žiadnom prípade útočiť ani ti vyvracať tvoju vieru ale vždy sa musím pozastaviť nad tym ako ludia keď ide o takéto veci nevedia dať takmer žiadny pevný argument..
@surikatka v @59 -to ma mrzi,asi som to zle napisala. verim ze ked sa maju dvaja ludia radi a spia spolu aj ked nie su svoji, ide tam aj o to duchovne spojenie.
skor som narazala na tych, co su schopni mat znamost na jednu noc.
k @62 ano mas pravdu, opat je to moja chyba, neviem sa vyjadrovat :/ nie, nemas teda uplnu isotu ze ta nepodvedie.
ale myslim, ze ked je niekto odmala vychovavany z krestanskymi hodnotami, tak je vacsia sanca ze vydrzi az do svatby bez potreby spat s inymi, ako niekto, kto je odmalicka vychovavany volnejsim stylom- teda ak viem ze mozem s niekym spat aj pred svatbou, a napr. moj chlapec chce cakat roky do svatby, skor ma to bude lakat najst si niekoho ineho, s kym nebudem musiet tak dlho cakat. ale to samozrejme zavisi aj od konkretneho cloveka, urcite sa v oboch pripadoch najdu nejake vynimky.
k tomu @64 - pozri prvy odsek tohto komentaru.
bohuzial, ja viem ze niesom clovek ktory by mohol nieco taketo obhajovat, moje argumentacne schopnosti su na urovni 4 rocneho dietata, vzdy ma to stvalo
kazdy nech robi po svojom, je to len na nom.len som jednoducho mala pocit ze by som sa mala vyjadrit k teme (povedat svoj nazor)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
a ked uz to naozaj musis vediet, ja som sa uz zmierila s tym ze si nikdy partnera nenajdem, a ani hladat nebudem, pretoze viem ze mam tolko chyb ze by bolo odomna sebecke si s niekym nieco zacat s vedomim,ze z toho nikdy nic nebude.
myslim si ze dnesni mladi to vsak maju rozhodne tazsie ako to bolo kedysi, zo vsetkych stran pocuvaju o tom ake je dolezite spoznat dokonale druheho partnera este pred svatbou (vratane toho ako im to funguje v posteli).a ked to tak nerobia,spolocnost nanich hladi ako na cudakov. ale myslim si ze ked ma ten clovek tie hodnoty zakorenene hlboko v sebe, dokaze na toho druheho pockat. a nie je to len preto ze to niekto povedal, jednoducho veri ze je to tak spravne
lebo sexualita je neprirodzená vec pre ľudí a je to nemorálne všakže?
@lepka tu nejde o to ci je to prirodzene alebo nie.. ja viem ze to ma clovek pudovo v sebe, ale kazdy normalny clovek vie pudy ovladat. oni sa rozhodli pockat do svatby, z toho dovodu ze verili ze je to spravne (mat len jedneho partnera v zivote-moralna stranka) a rovnako aj z duchovneho hladiska (su krestania)
@notme spravne,ked chces s niekym stravit zvysok zivota, musis ho spoznat. hlavne vsak ide o to,aby som si s niekym sadla povahovo. aby sme mali rovnaky zmysel pre humor, aby sme vyznavali rovnake hodnoty, rovnake zivotne ciele. myslim si ze to tvori 90% vztahu. a ked niekoho naozaj milujes takeho aky je, to ze si mozno tak uplne nesadnete v posteli je detail.neberiem si predsa niekoho len pre sex. a okrem toho,nemyslim si ze by sme si nesadli, ak sa uz naozaj dobre spozname.
pre mna sex nie je len fyzicka potreba ako kazda ina, je to nieco viac.nie je to len to fyzicke spojenie,ale aj psychicke. aby som s niekym spala, musim ho naozaj poznat,doverovat mu. co keby som sa s niekym vyspala napr. po 2 mesacnej znamosti, a potom by sme sa rozisli? ako by som sa potom mohla este niekedy odovzdat inemu muzovi? pri svatbe si davame slub vernosti. pred celou rodinou, kamaratmi, pred Bohom. slub, ze tu vzdy budeme len jeden pre druheho, navzajom si verni az do smrti. pre mna svatba nie je len obycajne papierovanie, pre mna to ma vysoku hodnotu.
necakam ze to pochopis, ocividne mame rozne hodnoty.
:ehm:
Ešte sa spýtam, to si Ja Nehoda alebo Jane Honda? Alebo?
a keby sme aj boli schopni, ale nemohli by sme splodit dieta, vzdy je tu moznost adopcie. dat sancu na normalny zivot dietatu, ktore si to zasluzi ale nema moznost vyrastat v normalnej rodine.
(napr. vacsina dievcat v dnesnej dobe tiez nespi s chlapcom na prvej schodzke, chce ho najskor spoznat. to iste chcem aj ja, ale ja chcem pockat o nieco dlhsie)
@likjul som Jane Honda, to bolo meno v jednej hre co som hravala ako mala. ibaze kazdy si teraz mysli ze som Ja nehoda, a ked ma taguju,nikdy mi to neukaze
keby som bola vedela ze Birdz nerozlisuje velke a male pismena,registrovala by som sa inak
okrem toho, je to sposob akym vznika novy ludsky zivot, tomu predsa nemozem pripisovat rovnaku hodnotu ako inym veciam vo vztahu
zdrzanlivost este nikdy nikoho nezabila, zato ludi co umieraju na pohlavne choroby su miliony
dobre,nemyslis ze by sme to uz mali nechat tak? ty mas svoj nazor, ja svoj. takto sa tu mozme hadat donekonecna, ani jeden toho druheho nepresvedci o nicom
@59 Tu sa mi zdá že ty automaticky degraduješ sex pred svadbou ako niečo kde ide len o fyzično ale máš v teórii medzeru lebo z toho že niekto má sex pred svadbou nevyplýva že to robí len pre vlastné uspokojenie.... Plus na ten ďalší argument tolko že je aj ochrana aj keď to je niečo čo tiež asi nevyznávaš..
@62 Prečo by si mala mať istotu?.. Veď to je o dovere tak isto ako v každom inom vzťahu - dievča verí že chlapec bude verný aj keď mávajú sex ale podvedie ju / dievča verí že chlapec má rovnaké hodnoty (sex po svadbe) ale podvedie ju... A pokial ide niekto s niekym do vážneho vzťahu je bežné absolvovať vyšetrenia pred sexom či náhodou nemajú nejakú chorobu
@64 Neviem či sa dá hovoriť o vztahu keď tí dvaja ludia berú ich sex len ako formu fyzického uspokojenia... Áno aj páry čo nemajú sex až po svadbe v tom možu nájsť to najkrajšie a vážiť si to a nie je to špecialita hodnotových posvadbových ludí....
Nechcem v žiadnom prípade útočiť ani ti vyvracať tvoju vieru ale vždy sa musím pozastaviť nad tym ako ludia keď ide o takéto veci nevedia dať takmer žiadny pevný argument..
skor som narazala na tych, co su schopni mat znamost na jednu noc.
k @62 ano mas pravdu, opat je to moja chyba, neviem sa vyjadrovat :/ nie, nemas teda uplnu isotu ze ta nepodvedie.
ale myslim, ze ked je niekto odmala vychovavany z krestanskymi hodnotami, tak je vacsia sanca ze vydrzi az do svatby bez potreby spat s inymi, ako niekto, kto je odmalicka vychovavany volnejsim stylom- teda ak viem ze mozem s niekym spat aj pred svatbou, a napr. moj chlapec chce cakat roky do svatby, skor ma to bude lakat najst si niekoho ineho, s kym nebudem musiet tak dlho cakat. ale to samozrejme zavisi aj od konkretneho cloveka, urcite sa v oboch pripadoch najdu nejake vynimky.
k tomu @64 - pozri prvy odsek tohto komentaru.
bohuzial, ja viem ze niesom clovek ktory by mohol nieco taketo obhajovat, moje argumentacne schopnosti su na urovni 4 rocneho dietata, vzdy ma to stvalo
kazdy nech robi po svojom, je to len na nom.len som jednoducho mala pocit ze by som sa mala vyjadrit k teme (povedat svoj nazor)