tento mesiac som zacala brigadovat v jednom obchode a robim tam kazdy den 6,5 hodiny a raz za tyzden 12,5 robim kazdy den... ako brigadnicka mozem odpracovat 20 hodin tyzdenne akoto ze robim tolko vela ? myslite ze za to dostanem aj zaplatene alebo ako to
Ja robím pekne 20 hodín a vedenie nikomu nedáva ani iným brigádnikom viac ako 20 hodín. Ale spolužiačka robí inde a tam maká skoro od rána do mrku. Akože zarobí, ale nadšená z toho nie je. Neviem no, keď sme sa o tom bavili tak spomínala niečo so zmluvou. Tak sa pozri ako to tam máš, inak ti neviem povedať nič viac no.
toto hovori zakonnik prace, §227:
"(2) Na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať prácu v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere; priemer najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená."
takze ak mas dohodu napr na dva mesiace /8tyzdnov/, mozes pocas trvania tejto dohody odrobit spolu maximalne 160 hodin. to znamena, ze niektore tyzdne mozes odrobit kludne aj viac ako 20, ale zas dalsie musis ma slabsie aby ti vysiel priemer max 20.
ako to vyzera v realite: ziadny statny organ nekontroluje kolko realne odpracujes. ci to viac ako 20 hodin tyzdenne zaplati zamestnavatel, je uz individualne.
niektorí zamestnávatelia to robia aj tak, že zvýšia hodinovú mzdu a tým zlikvidujú nadčasy, dá sa to všeliak zrobiť, záleži od kapitalistu a jeho dobrej vôli, n
ja robim tiež na brigadnicku zmluvu a mam len za vikend viac ako 20 hod.. a mam to všetko zaplatene.. všade napišu 20 hod pretože je to v OZ že nemože byť viac ako 20 hod za týžden ale malo kto to dodržiava.. všade napišu že si odrobila 20e a daju ti za to a ostatne ti zaplatia na čierno... Dont worry, to je slovensko
Osobne som robil ako brigádnik na viacerých miestach a vždy mi zaplatili všetky hodiny. Pokiaľ si vediete čas príchodu a odchodu z roboty, nemal by byť problém.
Polož si otázku, získavam v tej práci nejaké dobré skúsenosti, ak áno, tak ostaň a hoci aj keď máš strach z nezaplateného, budeš mať aspoň na životopise, že si robila a získaš návyky do budúcna.
V dnešnej dobe (hlavne, ak si tesne po škole) je ťažké mať skúsenosti na dobré práce. Nevzdávaj sa najmä toho, že máš možnosť robiť, hoci na tom momentálne veľa nezískaš. Mnohé firmy sú totiž veľmi prísne pri výbere zamestnancov, hoci by si robila len nejakého podaj-podrž alebo ťa celkovo zaučia a nie je potrebná žiadna prax.
Na záver, odfoť si dochádzku, čas na hodinách, preštuduj si svoju dohodu o pracovnom pomere, príp. si nájdi práva a povinnosti pri práci na dohodu v zákonníku práce.
Ak ti to chcú preplatiť tak to nie je problém. Jednoducho ti vo výkaze zvýšia mzdu resp. udelia odmeny. Je to bežná prax. Samozrejme ak si povedia, že ťa chcú ošklbať tak ti nedajú nič a vyhovoria sa na zákon. Ale tak to už ty vieš či je to seriózna firma. Ak by pristúpili k druhej variante tak sa treba podľa toho zariadiť.
Podla mna ti to normalne preplati, ale co ja mozem vediet.. ja ani zmluvu ani nic nemam vzdy sa dohodneme dopredu kedy mam prist a pridem a casto to byvalo teraz aj 30 hodin tyzdenne
v poslednej zmluve som mala, že pracujem 10 týždenne a že dostávam vyplatenú istú sumu za hodinu odrobenej práce, no reálne som pracovala asi 40-50 hodín týždenne a dostávala som viac než v zmluve. Bolo mi povedané, že to je iba preto lebo nechcú mňa ukrátiť o tie peniaze, ktoré by mi museli zdaniť. Pravda je asi trošku inde ale to je už iná vec.. A dajú ti to podľa mňa na ruku tie peniaze proste, pokiaľ ťa škaredo neojebú a záhadne sa nestratia tvoje zapísané hodiny (ak sa niekde zapisuješ) a zaplatia ti len to, čo máš v zmluve (ktorú tiež snáď máš). drzim palce
fuh, neviem ti povedat, to asi zalezi od zamestnavatela, ale dost ma zaskocilo ze tieto veci si si nezistovala predom. bez toho aby som mala jasne podmienky by som sa veru do prace nehrnula...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
"(2) Na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať prácu v rozsahu najviac 20 hodín týždenne v priemere; priemer najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená."
takze ak mas dohodu napr na dva mesiace /8tyzdnov/, mozes pocas trvania tejto dohody odrobit spolu maximalne 160 hodin. to znamena, ze niektore tyzdne mozes odrobit kludne aj viac ako 20, ale zas dalsie musis ma slabsie aby ti vysiel priemer max 20.
ako to vyzera v realite: ziadny statny organ nekontroluje kolko realne odpracujes. ci to viac ako 20 hodin tyzdenne zaplati zamestnavatel, je uz individualne.
Polož si otázku, získavam v tej práci nejaké dobré skúsenosti, ak áno, tak ostaň a hoci aj keď máš strach z nezaplateného, budeš mať aspoň na životopise, že si robila a získaš návyky do budúcna.
V dnešnej dobe (hlavne, ak si tesne po škole) je ťažké mať skúsenosti na dobré práce. Nevzdávaj sa najmä toho, že máš možnosť robiť, hoci na tom momentálne veľa nezískaš. Mnohé firmy sú totiž veľmi prísne pri výbere zamestnancov, hoci by si robila len nejakého podaj-podrž alebo ťa celkovo zaučia a nie je potrebná žiadna prax.
Na záver, odfoť si dochádzku, čas na hodinách, preštuduj si svoju dohodu o pracovnom pomere, príp. si nájdi práva a povinnosti pri práci na dohodu v zákonníku práce.