Čaute všetci . Chcem si kúpiť digitálnu zrkadlovku a tak prosím o radu, či nevie niekto, kto má s tým skúsenosti poradiť o výbere. Poprípade, pokiaľ vie poradiť tipy a triky, ako fotografovať čo najefektívnejšie.
ja si chcem tiez kupit digitalnu zrkadlovku... a orientujem sa na canon eos 450d najviac asi lebo je mne tak najviac pristupny kebyze mam viac penazi tak si kupim asi mark II ale to je zatial len sen
@arti182@thelittleone - canon, olympus, nikon... tie znacky su jedine schopne... a osobne najviac uznavam olympusy, su sice zlozitejsie ale maju viac funkcii a kvalitne optiky... aj canon je spicka medzi fotakmi.... takze vam to zo srdca zelam, tie vase sny ale pokial mozem poradit, zrkadlovku nekupujte, je to vasa vec ale poznam ludi co mali zrkadlovky a radsej to casom vymenili za normalny... ono je to sice jedno ale to bola len taka poznamocka
@depropex diky... a jakze za normalny? za digitalny? zrkadlovky su super ja mam zrkadlovku canon 300 ale je na film ale to nevadi aj tak foti super a som velmi spokojna skor ma hneva ze tie fotky nevidim hned ale to je drobnost...
Chlape som zabudol ak budeš mat záujem o nejaké knihy v digitálnej podobe PDF tak mi môžeš napísať pošlem ti pretože mat foták je jedna vec a vediet fotit vec druhá
Inak je dost jedno ci si kupis Nikon, Canon, Olympus, whatever.. Vsetky znacky su na spickovej urovni a je skor otazka toho co sa ti lepsie drzi, s cim sa ti lepsie pracuje atd.
Keby si mal prilezitost, tak jednoznacne Leica, lenze take fotaky som este na SVK ani nikde v okolitych statoch v ponuke ani nevidel, takze stara dobra kvalita: Nikon, Canon. Ale uvazoval si aj nad tym, na co tu zrkadlovku vyuzijes? Zrkadlovky maju totiz velke rozlisenie= cena navye. A velke rozlisenie je dobre jedine tak pre velkoformatove fotografie (bilboardy atd) a ak chces fotit klasicke fotky a ak nie si nejaky umelecky fotograf, v pohode ti postaci rozlisenie 3,2 - 4 MPx.
V prvom rade nekupuj zrkadlovku pod 20 tisíc, budeš sklamaný. Ďalej nepoužívaj tzv. setové objektívy (to znamená, že kúpiš zrkadlovku za povedzme 18 000 a v cene je aj objektív). Olympusom by som sa tiež vyhol, pokiaľ sa dá.
@18 ty teda riadne trepes. :> Ja som kupil zrkadlovku za 16k aj so setakom (Canon EOS 450D) a pouzivam ho s uspechom na profesionalne fotenie. Ono je to totiz predovsetkym o fotografovi.
@Arti182 ja byť tebou, tak rozmýšlam len o 2 značkách a to Nikon a Canon. Ak sa pozrieš aké značky používajú profesionály, iná tam ani nebude.
ja mám Nikon D60 VR čo znamená, že má stabilizátor obrazu (mechanický) čo dosť pomôže. Nepáči sa mi však na ňom, že v určitých podmienkach fotky farebne skresluje a preto fotím len do formátu RAW a potom to upravujem.
RAW znamená, že foťák to odfotí a softwarovo to neupraví, upravuješ si to sám. JPG ti upravuje sám a môže to dokúriť a to sa v PC už ťažšie upravuje. Canon to ma softwarovo podla mňa lepšie riešené, ale zasa má horšie základné objektívy.
A inak pravda je, že ak sa tomu nechceš venovať, je ti zrkadlovka nahouby, pretože naučiť sa ňou fotiť na to treba zručnosť a trpezlivosť. Nevýhoda je tiež veľkosť, takže ak pôjdeš niekam na výlet, ,je to nepraktické nosiť so sebou batoh a ešte aj brašňu...
od 12 000 sa oplatí investovať inak to nekupuj a Nikony su podla mna najlepšie ,nekupuj Canon lebo tá značka nemá historiu vo fotoaparatoch, vyrabala najskôr kalkulačky a tlačiarne a predtým by si mal už mať niečo nafotené lebo ja napr. mam kamarada čo si kupil zrkadlovku a ked som ho videl ako to delo drží tak som sa normalne rozosmial pretože s tým vyzeral ako keby si dal fararkovi vybrator do ruky, hrozne bojazliví a nevedel s tým robiť, ale ked ťa to bavý tak to je good
Ahojte, je tato tema este aktualna? Je pre mna velmi zaujimave, ze som tu nasiel (prepacte za vyraz) len takto uzkoprse nazory. Kanon a Nikon uz davno nie je to, co to bolo kedysi... Ja pouzivam Sony Alfa DSLR a z dovodu prechodu na vyssiu radu to znova bude Sony Alfa DSLR. Nechcem sa dotknut nikoho nazorov, ale fotogragii sa venujem uz zopar rokov, a da sa povedat, ze ma to zivy. Sony Alfa su vlastne prebrate Conica Minolta - len s lepsim SW a dalsimi vylepseniami. Je sice pravda, ze fotografovat so zrkadlovkou je pre fajnsmekrov, ale nikto takuto fotku nespravi s kompaktom. Dokonca ak by niekto mal zaujem o moju zrkadlovku, kludne ma kontaktujte - tu starsiu predavam. Dakujem. (majoboss@gmail.com)
@majoboss neviem co byvali canon a nikon kedysi, ale myslim si ze stale patria do spicky, ja sice zrkadlovku zatial nemam (kvoli nedostatku financii) ale patrim medzi nikonistov a mam zopar kamaratov, ktori su tiez profi fotografi a pouzivaju prave tieto 2 znacky (teda hlavne nikony)
ja pouzivam canon eos 450d so setovym objektivom ale minule som si pozical L kove objektivi a je to velky rozdiel takze uz si nan sporim/ stoja 2 krat tolko ako fotoaparat ale su kvalitne/
este taka dilema nikonaci sa stazuju ze nevie ich nikon fotit s rozlicnymi expoziciami
a ked kupis canon tak ho kup radsej s niejakym dobrym objektivom uspori ti to peniaze v buducnosti
Sony? to co je za hovadinu? uz si videl profesinala so sonyckom? az raz budem bohaty tak si urcite kupim pentax alebo mamya, zatial som velmi spokojny s nikon d40
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
ephoto.sk
fotografovani.cz
Inak je dost jedno ci si kupis Nikon, Canon, Olympus, whatever.. Vsetky znacky su na spickovej urovni a je skor otazka toho co sa ti lepsie drzi, s cim sa ti lepsie pracuje atd.
nejake stranky, kde sa daju zverejnit fotky?
milujem ho
slovenske: www.ephoto.sk (tam som tiez) www.vivo.sk www.photobox.sk (ten mi pripada trochu shitne ^^)
ja mám Nikon D60 VR čo znamená, že má stabilizátor obrazu (mechanický) čo dosť pomôže. Nepáči sa mi však na ňom, že v určitých podmienkach fotky farebne skresluje a preto fotím len do formátu RAW a potom to upravujem.
RAW znamená, že foťák to odfotí a softwarovo to neupraví, upravuješ si to sám. JPG ti upravuje sám a môže to dokúriť a to sa v PC už ťažšie upravuje. Canon to ma softwarovo podla mňa lepšie riešené, ale zasa má horšie základné objektívy.
A inak pravda je, že ak sa tomu nechceš venovať, je ti zrkadlovka nahouby, pretože naučiť sa ňou fotiť na to treba zručnosť a trpezlivosť. Nevýhoda je tiež veľkosť, takže ak pôjdeš niekam na výlet, ,je to nepraktické nosiť so sebou batoh a ešte aj brašňu...
podlamna tiez kup canon alebo nikon
ja pouzivam canon eos 450d so setovym objektivom ale minule som si pozical L kove objektivi a je to velky rozdiel takze uz si nan sporim/ stoja 2 krat tolko ako fotoaparat ale su kvalitne/
este taka dilema nikonaci sa stazuju ze nevie ich nikon fotit s rozlicnymi expoziciami
a ked kupis canon tak ho kup radsej s niejakym dobrym objektivom uspori ti to peniaze v buducnosti
pokial mozem odporucit tak nikon alebo canon