Baví. Mám CANON EOS 90D. Objektívy: 10-18, 18-55, 55-250, 24 f2.8, 50 f1.8 .Ale chcelo by to nejake fakt zaujímavé lokality na fotenie. Striehnuť na dobré zábery... Naplánovať niečo zaujímavé, ísť niekam dalej.
Mobil nie. Pre fakt vysoké rozlíšenie a velké formáty to nemá dostatočnú kvalitu. Fotí ako sám chce, autentickosť a nejaky umelecký zámer ide bokom. Nedá sa s tým tam pohrať. Tiež to "vylepšovanie" kontrastu, farieb, redukcia šumu čo odstráni texturu... Extremne vysoká hlbka ostrosti. Digitálne doplnená nízka hlbka ostrosti (rozostrené pozadie) je brutálny humus. Nevie to ohraničiť niektoré predmety a nemá to ten plynulý nábeh.
Baví ma fotografovanie, ale už sa tomu nevenujem.
Fotím len občas na mobil.. vlastním aj fotoaparáty, no momentálne zapadajú prachom
ČB fotky sa mi páčia, ale i farebné viem rovnako obdivovať.
Stále si hovorím, že sa k tomu musím vrátiť a začať sa tomu opäť venovať, ale akosi nie je čas a ani chuť...
Ja fotím od 9 rokov. Mám zrkadlovku Canon EOS 700D s 18-55 mm IS objektivom. Chcel by som upgrade na 70-300 mm IS, lebo rád chodím do prírody na wildlife. Môj prvý foťák bol SONY DSC-W520.
@abstraktdepres@2 Akú máš skúsenosť s 55-250 mm ? Okrem 18-55 mm IS pokukujem aj po 18-135 mm IS, to mi príde ako viac univerzálny objektív na cestovanie a všestranné použitie. Aj keď musím povedať, že 10 rokov mám 18-55 mm IS, nafotil som s ním určite viac ako 50 000 fotiek a vždy som zachytil, čo som chcel. Na ten wildlife bude lepší nejaký teleobjektív. Canon EF 100-400 mm L IS by sa mi páčil, je to Full Frame, no tá cena je niekde inde. Zas je to L - ková prémiová rada vyrábaná v Japonsku.
@kjuby@6 55-250mm sa cenovo ešte dá. Tušim sa robí aj nejaky 75-300mm a tým to končí. Tie nad 300mm už budú pekne drahé a aj velké... Kúpil som si ho z dôvodu že som chcel pokryť čo najväčšie pásmo a všetko si skúsiť. Najčastejšie som ním fotil mesiac ale 250mm je stále málo. Tie fotky niesu vôbec zlé ale ten mesiac nezaberá ani 1/10 fotografie Takže rozlíšenie snímača/pixely, sú tam dosť nevyužité. Inak dobrý je ak chceš fotiť nejake vzdialené vecí napríklad v nejakom historickom centre mesta kde sa nevieš dostať. Prípadne ak chceš špehovať ľudí a susedov, ziveratá, čokolvek Len to chce optickú stabilizáciu a tiež počítať s tým že farby sú trochu bledšie pri tých 250mm.
Myslím si že 18-135 bude dobrá volba. 55-250 som tiež použil na betonové stlpy a takú modernú stavbu... Ono pekné občas je že zmazáva hlbku priestoru, veci vrství viac tesne za sebou zanecháva pravé uhly. Nedeformuje perspektívu. Ale na toto by som si v pohode vystačil s 18-135. Možno si ho časom tiež kúpim.
Inak najčastejšie fotím predmety v interieroch a môj oblúbený objektív je 24mm f/2.8 .Časom by som bral napríklad f/1.6 .Mám tiež 50mm ktorý f/1.8 má a aj keď to nízke clonové číslo uplná bumba na rozostrené pozadie tak 50mm je v interieroch dosť na prd. Nemaž f1.8 tak ho ani nepotrebujem... A až si kúpim 24mm f/1.8 tak ho asi predám. Používam ho zo všetkého čo mám najmenej.
Baví ma aj širokouhlý. Hodí sa na fotenie celých miestností a rôzne efekty.
Ale inak by som doporučoval foták od 1000e vyššie bez objektívu a práve tento CANON EOS 90D. Vie zaostriť aj na pohyblivé predmety, má dotykový displej so super rozlíšením a zároveň tlačítkové ovládanie... Ono taká základná zrkadlovka ako CANON EOS 2000D je dosť na prd. Zle fotí v tme, často nevie zaostriť, dlho ostrí... Oproti mobilu je proste velmi hlúpy a nerobí sa s ním dobre. V dnešnej dobe telefonov by to CANON nemal ani predávať...
@abstraktdepres@7 Ten EOS 700D mám od svojich 11 rokov. Vtedy som prešiel zo spomíneného SONY DSC-W520, čo bolo "nebe a dudy." Čo si myslíš o novom R-kovom bezzrkadlovom systéme, ktorý má a rozvíja Canon ?
@kjuby@9 úprimne o tých bezzrkadlovkách viem len málo. Ale ani analogový hladáčik nepoužívam. Ja by som do toho išiel. Nevýhoda je tušim nový typ objektívov. Máš zatial horšiu kompatibilitu ak by si chcel niečo prekúpiť.
@abstraktdepres@10 DSLR zrkadlovky sa, myslím, prestali vyrábať. To je škoda, ja stále používam analógový hľadáčik. Hľadáčik majú aj bezzrkadlovky, no je asi digitálny.
@agord@8 keď sa živíš fotením tak mi napíš názor na technickú kvalitu snámkov v tomto videu
Ja som si pár minút myslel že to je render Vyzerá to ešte o dosť horšie než xiaomi fotáky. Extrémna čierna ktorá nie je vôbec prekreslená. Všetky jemné textury povrchu asfaltu, oblečenia a všetkého absolutne nemajú texturu, vrátane tváre chlapa. Naopak kontrastné prechody ako čierna a biela a podobne majú tak neprirodzene vysokú ostrosť až tam vidieť pixely. Ale taký les, asfalt, textury uplne rozmazané.
Ja niesom žiaden profík len človek so vztahom k technike ale na toto sa nedá pozerať. To ľudom nevadí?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Mobil nie. Pre fakt vysoké rozlíšenie a velké formáty to nemá dostatočnú kvalitu. Fotí ako sám chce, autentickosť a nejaky umelecký zámer ide bokom. Nedá sa s tým tam pohrať. Tiež to "vylepšovanie" kontrastu, farieb, redukcia šumu čo odstráni texturu... Extremne vysoká hlbka ostrosti. Digitálne doplnená nízka hlbka ostrosti (rozostrené pozadie) je brutálny humus. Nevie to ohraničiť niektoré predmety a nemá to ten plynulý nábeh.
Fotím len občas na mobil.. vlastním aj fotoaparáty, no momentálne zapadajú prachom
ČB fotky sa mi páčia, ale i farebné viem rovnako obdivovať.
Stále si hovorím, že sa k tomu musím vrátiť a začať sa tomu opäť venovať, ale akosi nie je čas a ani chuť...
Myslím si že 18-135 bude dobrá volba. 55-250 som tiež použil na betonové stlpy a takú modernú stavbu... Ono pekné občas je že zmazáva hlbku priestoru, veci vrství viac tesne za sebou zanecháva pravé uhly. Nedeformuje perspektívu. Ale na toto by som si v pohode vystačil s 18-135. Možno si ho časom tiež kúpim.
Inak najčastejšie fotím predmety v interieroch a môj oblúbený objektív je 24mm f/2.8 .Časom by som bral napríklad f/1.6 .Mám tiež 50mm ktorý f/1.8 má a aj keď to nízke clonové číslo uplná bumba na rozostrené pozadie tak 50mm je v interieroch dosť na prd. Nemaž f1.8 tak ho ani nepotrebujem... A až si kúpim 24mm f/1.8 tak ho asi predám. Používam ho zo všetkého čo mám najmenej.
Baví ma aj širokouhlý. Hodí sa na fotenie celých miestností a rôzne efekty.
Ale inak by som doporučoval foták od 1000e vyššie bez objektívu a práve tento CANON EOS 90D. Vie zaostriť aj na pohyblivé predmety, má dotykový displej so super rozlíšením a zároveň tlačítkové ovládanie... Ono taká základná zrkadlovka ako CANON EOS 2000D je dosť na prd. Zle fotí v tme, často nevie zaostriť, dlho ostrí... Oproti mobilu je proste velmi hlúpy a nerobí sa s ním dobre. V dnešnej dobe telefonov by to CANON nemal ani predávať...
Ja som si pár minút myslel že to je render Vyzerá to ešte o dosť horšie než xiaomi fotáky. Extrémna čierna ktorá nie je vôbec prekreslená. Všetky jemné textury povrchu asfaltu, oblečenia a všetkého absolutne nemajú texturu, vrátane tváre chlapa. Naopak kontrastné prechody ako čierna a biela a podobne majú tak neprirodzene vysokú ostrosť až tam vidieť pixely. Ale taký les, asfalt, textury uplne rozmazané.
Ja niesom žiaden profík len človek so vztahom k technike ale na toto sa nedá pozerať. To ľudom nevadí?