Možno máte niektorí na škole projekt StandAgainstPoverty, tento rok je heslom Make Noise. V tomto projekte ide o to povstať proti niečomu zlému a teraz je to proti chudobe. My máme na škole v tento deň koncert, veď musíme spraviť hluk Ale ja mám aj napí
Rozvojové krajiny ako napríklad tam v Afrike, kde si všetci fajn žili svojim jednoduchým spôsobom života a bolo im dobre, potom tam to prišli kolonizovať a civilizovať a teraz sú tam nepokoje, vojny a hladomor?
Tak na to mám taký názor, že ak by ich boli nechali na pokoji, tak by sa toto riešiť nemuselo. (A nedokážem podať inteligentný návrh na to, ako to riešiť teraz)
Pretože poslať tam nejakú pomoc do Afriky nemá význam. Ako hovorí jedno príslovie alebo čo to je, "lepšie je naučiť hladného chytať ryby, než ho stále živiť" (nejako podobne to znelo, nepamätám si presne)
@bluepanter skutocne, ked ludia zomieraju na hlad, tak ich jebnime do skoly ale teoreticky mas pravdu, samozrejme, len teoreticky.. lebo ludia nie su stroje.
@semhamforas romovia nie su chudobni...hovno robia maju 20 deti za ktore beru peniaze...ja by som tiez chcel tak zit ze nic nerobim a deti mi zarabaju...su to vypocitave svine a vobec nie su chudobni su neskutocne vychcani..
@pumaamravec ak chces vidiet najvaciu chudobu na slovensku tak chod do Gelnice , Svidnika, Stropkova kde musi 4 clenna rodina zit z 200 eur na mesiac... a nemozu zato lebo nie je kde pracovat...
Proti chudobe sa da bojovat robotou. Bohuzial Romovia proti nej nebojuju, alebo bojuju kradnutim a plodenim deti. A celkom sa im v tom dari, kedze u nas v meste je pred kazdym romskym obydlim zaparkovanych niekolko bavorakov a mercedesov
@tunidlo pekny nazor , toto ja furt hovorim nasim ked mi hovoria ze nemaju na moju vysoku skolu ...a furt ich to strasne nastve , kto vie preco ......... ja osobne by som zakazal mladym mat deti do casu kym si nevybuduju urcite financne zazemie .....lebo ked to neni tak , kto potom najviac na tom trpi ? ...len tie deti .....co z toho ze mam hlavu a potencial ked nasi nemaju prachy ...jasne netrebalo by mi vysoku mohol by som ist robit do fabriky kablove zvazky za 300 na mesiac ...ale ja uz mam chudoby dost , hauk a preto proti nej bojujem ...make noise
Cele je to o tom, ze clovek dokaze vytvorit idealny teoreticky obraz riesenia problemu, ale v momente zavadzania do praxe to vsetko zhori. Je to o tom ze, niekto ma prebytok a nechce s nim nalozit tak, aby niekto mal rovnako . . . a je to prave strach "ak bude mat aj on rovnako, co ak ma trhne a bude mat zrazu viac". Aha, cele je to len o nenazranosti inych. A nakoniec dalsia prekazka . . . niekto vie, ale nechce . . . nechce, lebo vie, ze zneuzivanim ziska vsetko bez namahy.
No ja som mal na mysli trošku iný typ chudoby, ako že rodičia nemajú na vysokú školu detí ...
A je blbé, ak niekto na vysokú školu má a nemôže si ju dovoliť, ale zasa povedať, že tie deti na to utrpia je trošku prifarbené ...
Život bez vysokej školy je predsa úplne bežná prax ...
A ak máš hlavu, zďaleka nejde len o manuálnu prácu ...
A to so zázemím je v inej forme zabudované v sociálnom systéme, rodičia musia vedieť deťom zabezpečiť dôstojný život, ale bolo by dosť tvrdé, ak by to malo zahŕňať aj vysokú školu a podobné požiadavky ...
@tunidlo tak v mojom ponimani je aj ta vs dostojny zivot , alebo nieco co pre ten dostojny zivot potrebujem , aspon tuna na vychode ...lebo moc veci sa tu bez nej za normalny peniaz robit neda ...aj ked by som rad , a bojim sa aby sa dalo vobec s nou ,ale stale toho bude o cosi viac ....za dostojne naozaj nepovazujem robit za 400 v tom lepsom pripade a cely zivot vyplakavat aby vlada dala robotnikom zarobit .....jak moj foter ...jaku dal investiciu do zivota? ze ma sou chemicke ? ....no hura ....co za to caka 1000 € na vyplatu ?...hovorim tu o tom ...aj povodne o tom bola tema diskusie , ze ako bojovat proti chudobe , nie co je povinostou mojich rodicov alebo ci sa da zit aj bez skoly .....samozrejme ze sa da .... ale drviva vacsina vysokoskolsky vzdelanych ludi je na tom o cosi lepsie ako "robotnicka" trieda
A ty by si bojoval proti chudobe tak, že by si všetky deti, ktoré by mohli byť v budúcnosti robiť za 400E dovzdelal, aby mohli zastávať lepšie platené posty a robotníka za 400E by nerobil nikto? ...
V tom nevidím ani tak boj proti chudobe ako len boj za lepší vlastný život, (hej, úplne prirodzené a normálne, len v tom nevidím boj proti chudobe) keďže to nie je zrovna všeobecné pravidlo, ktoré by prospelo obyvateľstvu ...
@mielikki to s afrikou je sice pravda, ale ani samotni kolinizatori nesposobili hladomor v arfike.. pricina hladomoru po kolinizacii je ta, ze cernos su primitivi, ktori bez presne nalinkovaneho sposobu zivota nedokazu zit.. im treba povedat, ze spravis toto a dostanes za to toto.. inak su strateni a prave z toho vyplyvaju tie nepokoje...
P.S. ak som dojebal gramatiku tak sry ale som trosku zjebany a nechce sa mi opravovat chyby...
@tommyhot a ty sa čuduješ? Predstav si, že ty, tvoji rodičia, prarodičia... všetci čo si pamätajú, žijú v usporiadaní takpovediac z praveku a teraz sa zrazu ocitneš v súčasnosti... asi by ti nejaký čas (a nielen tebe, ale možno až tvojim (pra)vnúčatám ) trvalo, kým by si začal vôbec chápať, čo sa to okolo teba zrazu deje, nie?
Cigani su chudobni dobrovolne. To nie je chudoba. Neviem ani, ci su vobec chudobni, kedze tolko vyhod ako oni napriklad v tomto drbnutom state ma malokto.
Ja by som niektorých rómov nenazvala chudobnými,často neplatia nájom, elektrinu, nemajú hypotéku, takže často tie peniaze čo dostanú majú iba na vlastnú spotrebu.
Iba na jedlo a chlast, lebo ak aj majú deti, tak napríklad na oblečenie a školské pomôcky im dá peniaze štát.
Chudobným je ten, kto sa napríklad vplyvom krízi dostal k tomu, že musí žiť zo sociálnych dávok, pričom má nejaké mesačné výdavky-napríklad za bývanie, ktoré musí zaplatiť a tie sú vyššie ako tie dávky, takže je mesačne v mínuse.
Lebo ak nezaplatí, príde o bývanie a jemu štát nedá nové bývanie, hoci pracoval niekoľko rokov a odvádzal dane.
V takej situácii sa bežný človek môže spoľahnúť len na okolie, ak sa nenájde niekto, kto mu požičia každý mesiac peniaze, tak skončí na ulici.
@matheusko@17 takže podľa teba by mali bohatí dať svoje peniaze chudobným? a urobil by si to ty sám? dal by si peniaze, ktoré zarobíš svojou prácou alebo šikovnosťou, niekom len tak, aby mal rovnako, ako ty, aj keď preto nič nespraví?
@bluepanter je to o tom, ze nie len dat rybu, ale aj naucit ryby chytat . . . ak ich bude dalej pre mna chytat . . . rybu ktoru som dal . . . mi vrati, a uz je sebestacny . . . chyta ryby, cast si necha cast preda, alebo da sancu niekomu rovnako ako ja. Ak bude dostavat len ryby, tak sa ich mozno nenauci ani chytat. Ak by sa ucil ryby len chytat, s prazdnym zalutkom by nic nechytil.
--
Ak to premenim na peniaze, tak dal by som ale formou pozicky, nie tak ako sa rozdava ciganom u nas. Peniaze mu maju docasne pomoct postavit sa na vlastne nohy.
@matheusko@28 precital som to zbezne a povedal by som to este trochu inak - niekto musi aj davat tie ryby do rybnika a pokial tie kurvy ciganske (a inu haved, ktora sa nechce prisposobit spolocnosti, aby ma niektori nemali za rasistu apod.) nedame do rezervacii alebo nevyvezieme na sibir, oni to robit ani nebudu. kradnut ryby, to oni vedia velmi dobre.
@blizzard . . . no ved cigan vie, ze moze prezit aj bez namahy . . . naco by zemiaky kupoval, ci sadil . . . ked mu staci len prist na jesen na cudzie pole a vykopat si zadarmo kolko chce.
--
Ako som uz hovoril, clovek dokaze vytvorit idealny teoreticky obraz riesenia problemu, ale v momente zavadzania do praxe to vsetko zhori.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Tak na to mám taký názor, že ak by ich boli nechali na pokoji, tak by sa toto riešiť nemuselo. (A nedokážem podať inteligentný návrh na to, ako to riešiť teraz)
Fyzická a psychická. A myslím, že tá psychická je ešte horšia. Človek, ktorý nemá nič, je mnohokrát šťastnejší ako ten, ktorý má toho až až.
vzdelávať chudobných .
Pretože poslať tam nejakú pomoc do Afriky nemá význam. Ako hovorí jedno príslovie alebo čo to je, "lepšie je naučiť hladného chytať ryby, než ho stále živiť" (nejako podobne to znelo, nepamätám si presne)
Ma to logiku, ved to najdolezitejsie si za peniaze nekupis.
Ma to pointu.... clovek, ktory nie je materialisticky zalozeny, si vazi ine hodnoty.
Ma to romantiku......
Napriek tomu, hoci som vyspovedal nespocet ludskych bytosti, este som nenasiel jedineho chudobneho, ktory by o sebe tvrdil, ze je stastny.
To ma doviedlo k zaveru, ze zivot by mal byt hodnotovo vyrovnany. Idealizmus a materializmus by sa nemali priet, ale vzajomne spolupracovat.
Potom mozno povedat, ze cloveku nic nechyba.
Ale dokym budu svet ovladat chamtivci vidiaci za vsetkym len zisk, dovtedy bude chudoba.
Rovnako ako by bola aj keby sme sa vsetci len na seba usmievali a nikto by nerobil, nesutazil, nevstycoval latku stale vyssie, ako bola predtym.
Tolko k tomu. Svet potrebuje rovnovahu zaujmov. Jedno nemoze byt bez druheho.
Hneď by bolo chudoby menej ...
--
Na zaver mi neda nespomenut placlive zvasty v nasich mediach, o tom ako ucitelka na vychode slovenska zarobi len 750 eur.
No ja som mal na mysli trošku iný typ chudoby, ako že rodičia nemajú na vysokú školu detí ...
A je blbé, ak niekto na vysokú školu má a nemôže si ju dovoliť, ale zasa povedať, že tie deti na to utrpia je trošku prifarbené ...
Život bez vysokej školy je predsa úplne bežná prax ...
A ak máš hlavu, zďaleka nejde len o manuálnu prácu ...
A to so zázemím je v inej forme zabudované v sociálnom systéme, rodičia musia vedieť deťom zabezpečiť dôstojný život, ale bolo by dosť tvrdé, ak by to malo zahŕňať aj vysokú školu a podobné požiadavky ...
A ty by si bojoval proti chudobe tak, že by si všetky deti, ktoré by mohli byť v budúcnosti robiť za 400E dovzdelal, aby mohli zastávať lepšie platené posty a robotníka za 400E by nerobil nikto? ...
V tom nevidím ani tak boj proti chudobe ako len boj za lepší vlastný život, (hej, úplne prirodzené a normálne, len v tom nevidím boj proti chudobe) keďže to nie je zrovna všeobecné pravidlo, ktoré by prospelo obyvateľstvu ...
P.S. ak som dojebal gramatiku tak sry ale som trosku zjebany a nechce sa mi opravovat chyby...
Iba na jedlo a chlast, lebo ak aj majú deti, tak napríklad na oblečenie a školské pomôcky im dá peniaze štát.
Chudobným je ten, kto sa napríklad vplyvom krízi dostal k tomu, že musí žiť zo sociálnych dávok, pričom má nejaké mesačné výdavky-napríklad za bývanie, ktoré musí zaplatiť a tie sú vyššie ako tie dávky, takže je mesačne v mínuse.
Lebo ak nezaplatí, príde o bývanie a jemu štát nedá nové bývanie, hoci pracoval niekoľko rokov a odvádzal dane.
V takej situácii sa bežný človek môže spoľahnúť len na okolie, ak sa nenájde niekto, kto mu požičia každý mesiac peniaze, tak skončí na ulici.
@matheusko @17 takže podľa teba by mali bohatí dať svoje peniaze chudobným? a urobil by si to ty sám? dal by si peniaze, ktoré zarobíš svojou prácou alebo šikovnosťou, niekom len tak, aby mal rovnako, ako ty, aj keď preto nič nespraví?
odpoveď je samozrejmá
--
Ak to premenim na peniaze, tak dal by som ale formou pozicky, nie tak ako sa rozdava ciganom u nas. Peniaze mu maju docasne pomoct postavit sa na vlastne nohy.
--
Ako som uz hovoril, clovek dokaze vytvorit idealny teoreticky obraz riesenia problemu, ale v momente zavadzania do praxe to vsetko zhori.